Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στο επίκεντρο χρέος και στρατηγική μετά το μνημόνιο στην συνάντηση Τσίπρα με Lagarde και συγχαρητήρια για τις μεταρρυθμίσεις

Στο επίκεντρο χρέος και στρατηγική μετά το μνημόνιο στην συνάντηση Τσίπρα με Lagarde και συγχαρητήρια για τις μεταρρυθμίσεις
Θετικό το κλίμα στη συνάντηση Τσίπρα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο - Συγχαρητήρια από τη Lagarde για τις μεταρρυθμίσεις
(upd 1) Το μείζον ζήτημα του ελληνικού χρέους και η πορεία της ελληνικής οικονομίας τόσο έως το καλοκαίρι του 2018, όταν και λήγει το πρόγραμμα όσο και μετά από αυτό βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τόσο με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Pier Moscovici όσο και με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde.
Η συνάντηση του κ. Τσίπρα με την κυρία Lagarde διήρκησε σχεδόν μία ώρα, με την επικεφαλής του Ταμείου να σπεύδει να μας πληροφορήσει μέσω του Twitter ότι φρόντισε να δώσει τα συγχαρητήριά της στον κ. Τσίπρα για την πολύ καλή εφαρμογή του... Μνημονίου.
Λίγη ώρα αργότερα από το tweet της κυρίας Lagarde το Ταμείο φρόντισε να εκδώσει και επίσημη ανακοίνωση.
Είχε προηγηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Pier Moscovici, η οποία όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές από το Davos έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ενώ στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε τόσο η επόμενη ημέρα για την ελληνική οικονομία όσο και το ζήτημα των μέτρων που μπορούν να ληφθούν για το ελληνικό χρέος.
Επιπρόσθετα ανακοινώθηκε ότι ο κ. Moscovici θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 8 Φεβρουαρίου 2018.

Lagarde: Θα συνεργαστούμε για την αναδιάρθρωση του χρέους

Τα συγχαρητήριά της στον Έλληνα πρωθυπουργό για την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα στην προώθηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, έδωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, κατά τη συνάντηση που είχε μαζί του στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Davos.



Όπως ανακοίνωσε μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Tweeter η κυρία Lagarde «συναντήθηκα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και του έδωσα τα συγχαρητήριά μου για την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Συμφωνήσαμε να εργαστούμε μαζί ούτως ώστε να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις και να εξασφαλιστεί η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο για μία βιώσιμη ανάπτυξη».

Η επίσημη ανακοίνωση του ΔΝΤ

Στην επίσημη ανακοίνωση του Ταμείου παρατίθεται η δήλωση της κυρίας Lagarde.
Σε αυτήν τονίζεται ότι ««είχα τη χαρά να συναντηθώ σήμερα με τον πρωθυπουργό Τσίπρα στο Davos.
Τον συνεχάρη για την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα, κάτι το οποίο αντανακλάται και στην πρόσφατη ανακοίνωση του Eurogroup και διαβεβαίωσαν τον πρωθυπουργό για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη του Ταμείου στο πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας.
Υπογράμμισα επίσης ότι η ολοκλήρωση της ατζέντας μεταρρυθμίσεων και η παροχή ελάφρυνσης του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας είναι ουσιαστικής σημασίας για την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης και την επιτυχή έξοδο από την επίσημη χρηματοδότηση αργότερα φέτος.
Ο Πρωθυπουργός και εγώ συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε προς αυτούς τους κοινούς στόχους».

Χρέος και επόμενη ημέρα της οικονομίας στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα - Moscovici

Το θέμα του χρέους αλλά και η «ταχύτητα» με την οποία έκλεισε η γ' αξιολόγηση ήταν τα δύο βασικά θέματα για τα οποία συζήτησαν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Pier Moscovici, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που διαρρέουν από το Davos.
Η βασική είδηση της συνάντησης είναι ότι ο κ. Moscovici θα βρεθεί στην Αθήνα στις 8 Φεβρουαρίου 2018.



Όπως ανέφεραν Έλληνες ανταποκριτές που βρίσκονται στο Davos το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους ήταν ένα από τα βασικά τα οποία συζήτησε ο κ. Τσίπρας με τον Επίτροπο Moscovici.
Αυτό που πρέπει να έχει ως στόχο η Ελλάδα θα πρέπει να είναι η ολοκλήρωση με επιτυχία του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, ενώ τονίστηκε ότι η χώρα μας έχει αρχίσει να κερδίζει σταδιακά την εμπιστοσύνη των αγορών, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

Συμφωνία Τσίπρα - Rama για στρατηγική συνεργασία - Τον Απρίλιο 2018 οι υπογραφές

Συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας θα υπογράψει Ελλάδα και Αλβανία τον προσεχή Απρίλιο, όπως συμφωνήθηκε στην συνάντηση το πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον ομόλογό του Edi Rama, στο περιθώριο του Νταβός.
Ο κ. Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να κλείσει τα ανοικτά θέματα και να τοποθετήσει τις σχέσεις με τους Βαλκάνιους γείτονες σε άλλη βάση.
Έτσι ενώ κινείται προς επίλυση του Σκοπιανού, -και μάλιστα με την επιστροφή του από το Νταβός θα ξεκινήσεις εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτικών κομμάτων και κυρίως της κοινής γνώμης όπως θα κάνει και ο Zaev στη χώρα του- κλείνει και τις εκκρεμότητες με την Αλβανία.   
Στην συνάντηση Τσίπρα - Rama που διήρκεσε μιάμιση ώρα, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, που έχουν προετοιμάσει το κλίμα, έγινε είλικρινής διάλογος για όλα τα ανοικτά ζητήματα των ελληνοαλβανικών σχέσεων.
Με το Σύμφωνο Στρατηγικής Συνεργασία θα ρυθμίζεται το σύνολο των θεμάτων από την άρστη του εμπολέμου μέχρι την χάραξη της ΑΟΖ και την επιβεβαίωση των χερσαίων συνόρων.
Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε τη διάθεση του να βοηθήσει στην Ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, να ενισχύσει την προσπάθεια της χώρας στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις προς αυτή την κατεύθυνση, στην ενίσχυση της ασφάλειας και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και της διαφθοράς.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε σαν ιδιαίτερα θετικό την απόδοση υπηκοότητας στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο και την εφαρμογή της συμφωνίας για τα νεκροταφεία των Ελλήνων που έπεσαν στο Αλβανικό μέτωπο κατά των Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Edi Rama  αναφέρθηκε στις προσπάθειες των υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά και του Ditmir Bushati για εξεύρεση λύσης στις διαφορές των δυο χωρών, ενώ επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος για την Αλβανία και ότι το όραμα του να οδηγήσει την χώρα του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να γίνει με την συνεργασία της Ελλάδας.



Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας Arkady Dvorkovich, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Αρμόδιο για την Πολιτική Γειτονίας και Διεύρυνσης J. Hahn, με τον οποίο αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα στα Δυτικά Βαλκάνια.



Lagarde: Αναγκαία και επιβεβλημένη η μείωση των συντάξεων στην Ελλάδα, είναι ακόμη υψηλές

Οι συντάξεις στην Ελλάδα ήταν πολύ υψηλότερες από τις αντίστοιχες στην Ευρωζώνη, υποστήριξε η Lagarde.
Απόλυτα… πιστή στο πρόγραμμα λιτότητας που το ΔΝΤ μαζί με την Ευρώπη επέβαλαν στην Ελλάδα παραμένει η επικεφαλής του Ταμείου, Christine Lagarde.
Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το θέμα των συντάξεων –όπως αναφέρει η συνδρομητική υπηρεσία του Bloomberg - η  Lagarde δεν δίστασε, μιλώντας σε εκδήλωση κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Davos, να υπογραμμίσει ότι «απείχαν υπερβολικά από τις αντίστοιχες των υπόλοιπων κρατών – μελών της Ευρωζώνης και ήταν απόλυτα απαραίτητο να ρυθμιστούν.
Αυτή η «διαφορά» ίσχυε για όλες τις συντάξεις, είτε ήταν μεγάλες, είτε ήταν μικρές».
Προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα τονίζοντας ότι «οι Έλληνες όφειλαν να ρυθμίσουν αυτό το ζήτημα».
Αυτά σε ό,τι αφορά το παρελθόν.
Γιατί όλα δείχνουν ότι υπάρχει και… μέλλον στις περικοπές συντάξεων, με την επικεφαλής του ΔΝΤ να παραδέχεται ότι «η περικοπή των υφιστάμενων συντάξεων, σαφώς, είναι ένα δύσκολο πολιτικό δίλημμα».
Αιτία αυτού του διλήμματος;
Κατά την Lagarde το γεγονός ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα «δίχτυ ασφαλείας», το οποίο δεν θα πρέπει να ξεπεραστεί, αν και κανείς δεν φαίνεται να γνωρίζει που ακριβώς βρίσκεται το όριο πέραν του οποίου η μείωση συντάξεων αποδεικνύεται εξαιρετικά επιζήμια.
«Η περικοπή υφιστάμενων συντάξεων είναι ένα δύσκολο πολιτικό δίλημμα.
Ποιο είναι το απαραίτητο όριο για το δίχτυ ασφάλειας και ποιο είναι το κατώφλι πέρα από το οποίο προστατεύονται πραγματικά οι συντάξεις;», αναρωτήθηκε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης