Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι για Σκοπιανό: Μετά από 11 χρόνια μπαίνουμε σε τροχιά διαλόγου και προσέγγισης

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι για Σκοπιανό: Μετά από 11 χρόνια μπαίνουμε σε τροχιά διαλόγου και προσέγγισης
Η Αθήνα επιμένει σε συνολική θέση όσον αφορά το θέμα της ονομασίας που θα επαναθεμελιώσει τις σχέσεις των δύο χωρών
Αισιοδοξία επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο κατόπιν της χθεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Σκοπιανό ομόλογο του, Zoran Zaev στο Νταβός για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επεσήμαναν πως «ανοίγουν οι δίαυλοι στη μετά Γκρουέφσκι εποχή», επισημαίνοντας πως «για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια, μπαίνουμε σε μια τροχιά διαλόγου και προσέγγισης».
Όπως επεσήμαναν, η Αθήνα εμμένει ιδιαίτερα στη θέση πως το ζήτημα είναι να υπάρξει συνολική λύση που θα επαναθεμελιώσει τις σχέσεις των δύο χωρών.
Νωρίτερα κυβερνητικές πηγές μετέδιδαν την ικανοποίηση του Μαξίμου για τη συνάντηση Τσίπρα – Zaev, τονίζοντας ότι συντελέστηκε πρόοδος που επιβεβαιώνεται και από τις κινήσεις καλής θέλησης εκατέρωθεν, οι οποίες και προαναγγέλθηκαν και κατά τις επίσημες δηλώσεις των δύο αρχηγών.
Όπως υποστήριζαν οι πηγές αυτές, ιδιαίτερης σημασίας είναι η κίνηση εκ μέρους του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ για μετονομασία του αεροδρομίου και του εθνικού αυτοκινητοδρόμου των Σκοπίων, που έως τώρα φέρουν το όνομα «Μέγας Αλέξανδρος», κάτι που η ελληνική πλευρά αποτίμησε ως «ένα πρώτο προωθητικό βήμα» και «έμπρακτη απόδειξη της βούλησης του Ζόραν Ζάεφ να άρει τις αλυτρωτικές θέσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές ο πρωθυπουργός επεσήμανε στον Σκοπιανό ομόλογο του ότι λύση μπορεί να υπάρξει μόνο εφόσον πρόκειται για σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων.
Όπως αναφέρεται ο κ.Τσίπρας υπογράμμισε στη συνάντηση αυτή πως πρώτα συζητάμε και καταλήγουμε στη σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων και αίρεται κάθε υπόνοια αλυτρωτισμού, και στη συνέχεια προχωράμε σε πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στις ενταξιακές διαδικασίες για την ΕΕ.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης