Στην Βουλή μεταφέρεται πλέον η πολιτική αντιπαράθεση γύρω από την υπόθεση της Novartis, μετά την κατάθεση της επίσημης πρότασης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, εν μέσω κατηγοριών προς την κυβέρνηση για χειραγώγηση της δικαιοσύνης και σκευωρίας κατά των πολιτικών της αντιπάλων.
Την πρόταση που ζητά την διερεύνηση των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών για τα αδικήματα της απιστίας και της παθητικής δωροδοκίας αλλά και του ξεπλύματος χρήματος, υπέγραψε σε μία συμβολική ενέργεια το σύνολο των 154 βουλευτών της συμπολίτευσης, αν και αρκούσαν 30 υπογραφές.
Η συζήτηση στην ολομέλεια θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Τετάρτη 21 και Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου και θα έχουν την δυνατότητα να μιλήσουν και οι 10 που φέρονται να εμπλέκονται από τους προστατευόμενους μάρτυρες.
Θα εγκριθεί φυσικά η πρόταση της πλειοψηφίας και η σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής.
Στην εισήγηση της πλειοψηφίας αναφέρεται ότι « σε περίπτωση που δεν διαπιστωθεί η τέλεση αδικημάτων κατά την περίοδο κυβερνητικής θητείας των εν λόγω προσώπων, τότε η δικογραφία θα πρέπει να επιστραφεί στη Δικαιοσύνη, ως τη μόνη αρμόδια να «διερευνήσει εγκλήματα πολιτικών που δεν έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».
Διευκρινίζεται πάντως ότι «θα πρέπει να διερευνηθεί και το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (σ.σ. ξέπλυμα μαύρου χρήματος) το οποίο δεν παραγράφεται. Τέτοιες ενδείξεις, όπως σημειώνεται, προκύπτουν από τη δικογραφία».
Από την στιγμή που η κυβέρνηση πέτυχε τον πολιτικό της στόχο –ή τουλάχιστον έτσι θεωρεί-, να αλλάξει την ατζέντα και να καταστήσει απολογούμενο το «παλιό πολιτικό σύστημα», για την χρεωκοπία της χώρας, ο επόμενος στόχος είναι μία γρήγορη διαδικασία στην Βουλή.
Οι γνωρίζοντες τόσο στην κυβέρνηση όσο και σε δικαστικούς κύκλους εκτιμούν ότι δύσκολα θα αποδειχθούν τα αδικήματα των πολιτικών και σε σημαντικό βαθμό θα εξαρητθεί από τα στοιχεία θα τους δώσει το FBI. Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ πολλοί είναι οι βουλευτές που διατηρούν επιφυλάξεις για το που θα βγάλει η υπόθεση ενώ ορισμένοι δεν κρύβουν τους φόβους τους ότι παρότι το σκάνδαλο είναι υπαρκτό, αν δεν αποδειχθεί για τους πολιτικούς δεν αποκλείεται να γυρίσει μπούμερανγκ.
Η πολιτική αντιπαράθεση
Πάντως χθες η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης χτύπησε κόκκινο καθώς ο Αλέξης Τσιπρας επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη τόσο για την στάση του στην υπόθεση Novartis όσο και για το Σκοπιανό λέγοντας ότι «δεν έλεγχει το κόμμα του και είναι όμηρος μίας ακροδεξιάς ομάδας στο εσωτερικό του».
Η απάντηση εξίσου σκληρή ήλθε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος από την Εύβοια όπου περιοδεύει προειδοποίησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι θα κληθεί να απολογηθεί μετά τις εκλογές για την διαπραγμάτευση της πρώτης περιόδου της κυβέρνησής του που στοίχισε στον ελληνικό λαό 100 δις ευρώ.
Στην εξέλιξη της υπόθεσης ο κ . Μητσοτάκης αναμένεται να πει ευθέως ότι εφόσον κερδίσει τις εκλογές θα συγκροτήσει Εξεταστική για την πρώτη περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν είναι άσχετο ότι χθες ο Τόμας Βίζερ είπε ότι η συνολική ζημιά στην οικονομία μπορεί να είναι και διπλάσια.
Είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης: «Το κράτος δικαίου βάλλεται βάναυσα από τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα. Οι πολίτες απαιτούν διαφάνεια».
Νέο πεδίο αντιπαράθεσης όμως προέκυψε μετά την εμπρηστική επίθεση στο γραφείο της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η κ. Μαρέβα Γκραμπόφσκι σε δήλωσή της στο ΑΠΕ ανέφερε: "Θέλουν να πλήξουν τον σύζυγό μου και χτυπούν εμένα. Οι εγκέφαλοι αυτής της επιχείρησης βρίσκονται στα υπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου".
Η δηκτική απάντηση ήλθε από το Μέγαρο Μαξίμου: «Πέρα από τις φαντασιοπληξίες του ζεύγους Μητσοτάκη, το ενημερώνουμε πως στα υπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου δεν έχει πια γραφείο ο συνέταιρος τους, κ. Παπασταύρου, ούτε εισέρχονται βαλίτσες Samsonite τροχήλατες πριν καταλήξουν σε κάποιο φορολογικό παράδεισο.Οι ένοικοι του υπογείου».
Στην ανακοίνωση το γραφείο Τύπου συνδέει τις δύο υποθέσεις, τη Novartis με τα Panama papers υπαινισσόμενο ότι χρήμα της φαρμακευτικής εταιρείας κατέληγε σε λογαριασμούς offshore εταιρειών.
Το Μέγαρο Μαξίμου αξιοποίησε πάντως και δηλώσεις του πρώην υφυπουργού Υγείας, Μάριου Σαλμά ο οποίος απαντώντας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιο Κουλογλου ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ήταν έτοιμος να καταθέσει σαν προστατευόμενος μάρτυρας δήλωσε ότι του ζητήθηκε να πάει στις ΗΠΑ να καταθέσει ως "μάρτυρας επιβεβαίωσης" και όχι "ως προστατευόμενος μάρτυρας" αλλά αρνήθηκε. Προτίμησε είπε, να ενημερώσει πριν από όλους την πατρίδα του.
Ο κ. Σαλμάς είπε ότι προσεγγίστηκε από τους Αμερικανούς δικηγόρους μετά την κατάθεση στο FBI του πρώτου από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες που (έχουν καταθέσει στο FBI ) και εκπροσωπεί ο δικηγόρος Π. Σαράκης.
Το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε ανακοίνωση ότι «Ο κ. Σαλμάς κατέρριψε με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο κάθε παραθεωρία για δήθεν σκευωρία και κουκουλοφόρους μάρτυρες».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών