Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ανασχηματισμός για... χάρη του Κουβέλη, ο Δραγασάκης στο Ανάπτυξης - Άτολμες οι αλλαγές Τσίπρα για λόγους ισορροπιών

Ανασχηματισμός για... χάρη του Κουβέλη, ο Δραγασάκης στο Ανάπτυξης - Άτολμες οι αλλαγές Τσίπρα για λόγους ισορροπιών
Εκτιμήθηκε ότι πιο τολμηρές ή εκτεταμένες αλλαγές θα πυροδοτούσαν κλίμα εκλογών κάτι που δεν θέλει σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση
Αν κάθε αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος χρειάζεται έστω και μία εντυπωσιακή κίνηση που να την δικαιώνει, η είσοδος στην κυβέρνηση του Φώτη Κουβέλη και μάλιστα σε θέση αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμύνης κάτω από τον Πάνο Καμμένο, ήταν η διπλή έκπληξη αυτού του ανασχηματισμού.
Ακόμη κι έτσι όμως ο ανασχηματισμός ήδη χαρακτηρίζεται «άτολμος» τόσο εντός όσο και εκτός ΣΥΡΙΖΑ.
Αντί για πολιτικούς από τη νέα γενιά με δυναμικό πρόσημο, προτιμήθηκαν έμπειρα στελέχη κατά τρόπο που να τηρούνται οι εσωκομματικές ισορροπίες και να στέλνονται πολιτικά μηνύματα.
Εκτιμήθηκε ότι πιο τολμηρές ή εκτεταμένες αλλαγές θα πυροδοτούσαν κλίμα εκλογών κάτι που δεν θέλει σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση.
Αν και το όνομά του Φώτη Κουβέλη κυκλοφορούσε στα δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία εδώ και αρκετό καιρό,  μόνο από το πρωί της Τετάρτης και μετά μπήκε στον λογαριασμό του πρωθυπουργού, λόγω καραμπόλας από την αποχώρηση για λόγους υγείας του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα και την αντικατάσταση του από τον Δημήτρη Βίτσα.
Πέρα από τον χαρακτήρα του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς που μπορεί να εξισορροπεί τον Πάνο Καμμένο, αποτελεί σαφώς κίνηση με πολιτικό συμβολισμό του πρωθυπουργού και άνοιγμα στην ευρύτερη κεντροαριστερά που είναι σε διαδικασία αναδιάρθρωσης με την συγκρότηση του Κινήματος Αλλαγής.
Ίσως είναι και ένα μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα ότι στον επόμενο μεγάλο ανασχηματισμό θα αξιοποιήσει περισσότερα πρόσωπα από τον κεντροαριστερό χώρο που δεν έχουν προσεγγίσει το Κίνημα Αλλαγής και κρατούν ανοικτούς διαύλους με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Θα είναι κάτι τέτοιο χρήσιμο στην πορεία προς τις εκλογές για την άντληση ψήφων από την κοινή δεξαμενή.
Όσο για την τοποθέτηση του Δημήτρη Βίτσα κρίθηκε ο πλέον κατάλληλος για το δύσκολο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής –άλλωστε και από το υπουργείο Άμυνας είχε συμμετάσχει στο παρελθόν στον χειρισμό δύσκολων καταστάσεων-, κατά τρόπο που θα σταματήσει και τις γκρίνιες των 53.
Ο κ. Μουζάλας αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας αλλά και σημαντική ψυχική πίεση τόσο από τις δυσκολίες της διαχείρισης του μεταναστευτικού ρεύματος όσο και από τις εσωτερικές επικρίσεις.
Η δεύτερη έκπληξη του ανασχηματισμού ήταν η τοποθέτηση στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γιάννη Δραγασάκη.
Είναι κάτι που απαίτησε ο κ. Δραγασάκης ο οποίος έβλεπε ότι προϊόντος του χρόνου, ο ρόλος  του αντιπροέδρου της κυβέρνησης δίχως εκτελεστικές αρμοδιότητες γινόταν όλο και περισσότερο διακοσμητικός.
Χρειάστηκε πάντως να γίνει και σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για να καθοριστούν τα όρια μεταξύ των δύο.
Ο κ. Δραγασάκης ζήτησε την ενίσχυσή του για να σταματήσουν και οι φήμες εντός του κυβερνώντος κόμματος που τον ήθελαν να αποχωρεί από την κυβέρνηση.  
Η τοποθέτησή του πάντως ήλθε σφήνα ανάμεσα στην μετακίνηση του Νίκου Παππά και στην αναβάθμιση του Αλέξη Χαρίτση που μέχρι το πρωί της Τετάρτης έπαιζαν ως τα δύο φαβορί για την θέση του υπουργού Οικονομίας.
Πέραν των άλλων κρίθηκε ότι με τον κ. Δραγασάκη δεν θα διαταραχθούν οι ισορροπίες στο οικονομικό επιτελείο, όπως με τους δύο νεότερους και φιλόδοξους υπουργούς.
Η τοποθέτησή του σηματοδοτεί αλλαγή της φυσιογνωμίας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης σε σχέση με τον προκάτοχό του Δημήτρη Παπαδημητρίου ο οποίος είχε διορισθεί για να ευνοήσει την προσέλευση επενδυτών από τις ΗΠΑ.
Εκτιμάται ότι ο κ. Δραγασάκης δεν θα επικεντρώσει στη προσέλκυση υπερατλαντικών επενδυτών αλλά θα περισσότερο στο επόμενο αναπτυξιακό πλάνο της ελληνικής οικονομίας.
Πάντως η τοποθέτηση δύο πολιτικών της παλαιάς φρουράς σε καίριες θέσεις με τους συμβολισμούς που επιφέρουν δεν συνάδουν με την πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να αξιοποιήσει περισσότερο την γενιά των τριαντάρηδων και σαραντάρηδων από τους οποίους άλλωστε είναι ικανοποιημένος.
Οι υπόλοιπες αλλαγές δεν προκαλούν έκπληξη, υπαγορεύθηκαν περισσότερο από λόγους εσωκομματικών ισορροπιών και για να καλυφθούν τα κενά που είχαν προκύψει από τις αποχωρήσεις.
Στους δυσαρεστημένους του ανασχηματισμού είναι η Θεανώ Φωτίου η οποία περίμενε την αναβάθμισή της με το να πάρει τις αρμοδιότητες της Ράνιας Αντωνοπούλου.
Τελικά προτιμήθηκε ο επικεφαλής του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, αντί της διοικήτριας του ΟΑΕΔ, Μαρίας Καραμεσίνη που εφέρετο να έχει προβάδισμα.  
Στο υπουργείο Πολιτισμού, τοποθετήθηκε ο επίσης εξωκοινοβουλευτικός Κωνσταντίνος Στρατής, αν και δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί οι αρμοδιότητές του.
Στους δυσαρεστημένους του ανασχηματισμού ανήκουν και οι ΑΝΕΛ, αφού η παρουσία τους στην κυβέρνηση μειώνεται, καίτοι ένιοι εκ των βουλευτών του κόμματος περίμεναν υπουργοποίηση.  
Στη θέση του παραιτηθέντος, Κώστα Ζουράρι, τοποθετήθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, γιατρός με πλούσιο βιογραφικό, και καλές δημόσιες εμφανίσεις, Μερόπη Τζούφη.

Το σκωπτικό σχόλιο της ΝΔ

Με σκωπτικό ύφος σχολιάζει τον ανασχηματισμό, τον οποίο τον θεωρεί τον τελευταίο της πρωθυπουργικής θητείας του Αλέξη Τσίπρα, η ΝΔ.
Στην ανακοίνωσή της κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον Φώτη Κουβέλη για τον οποίο δεν ξεχνά ότι αποχώρησε από την κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου, με αφορμή το λουκέτο στην ΕΡΤ, ενώ στην συνέχεια της έδωσε την χαριστική βολή όταν αρνήθηκε την πρόταση για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στερώντας πολίτιμες ψήφους βουλευτών της ΔΗΜΑΡ που θα παρέτειναν τον βίο της.
Στην δήλωσή της η εκπρόσωπος της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη αναφέρει: «Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και με ανθρώπους που έρχονται από το προχθές ο κ. Τσίπρας προχώρησε στον τελευταίο ανασχηματισμό της θητείας του.
Αν μη τι άλλο o κ. Τσιπρας με τις επιλογές του διασκεδάζει τουλάχιστον τους πολίτες για να ξεχνούν πρόσκαιρα την καταστροφική πολιτική του.
Τον ευχαριστούμε.
Ειδικά για τον κ. Κουβέλη ήταν δίκαιο και έγινε πράξη».

Σπύρος Γκουτζάνης
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης