Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τορπιλίζει το κλίμα η Τουρκία - Οι Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται για παράνομη είσοδο - Τι πραγματικά συνέβη στο επεισόδιο του Έβρου

tags :
Τορπιλίζει το κλίμα η Τουρκία - Οι Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται για παράνομη είσοδο - Τι πραγματικά συνέβη στο επεισόδιο του Έβρου
Κρίνονται οι προθέσεις της Τουρκίας και ο χρόνος επιστροφής τους στην Ελλάδα
(upd 5) Καταιγιστικές είναι πλέον οι εξελίξεις στην υπόθεση κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη, με την Τουρκία να φαίνεται αποφασισμένη να φτάσει την κατάσταση στα άκρα.
Η ελληνική κυβέρνηση, στις δημόσιες τουλάχιστον δηλώσεις της, προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα και επισημαίνει ότι οι Έλληνες κατηγορούνται μόνο για παράνομη είσοδο, ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε γνωστό ότι εξετάζονται και για στρατιωτική κατασκοπία.
Την ίδια στιγμή σύγχυση δημιουργήθηκε με τις δηλώσεις του Τούρκου κυβερνητικού εκπροσώπου, καθώς φάνηκε ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα κατηγορηθούν και για κατασκοπεία.
Όμως κάτι τέτοιο δεν αποδεικνύεται, καθώς ο Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι «η κράτηση των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία οι οποίοι πέρασαν στην τουρκική πλευρά από την Ελλάδα, δεν αποτελεί ζήτημα για ανταλλαγή.
Ούτε η Ελλάδα ζήτησε ανταλλαγή από την τουρκική κυβέρνηση, ούτε η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε ανταλλαγή από την Ελλάδα.
Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα.
Αυτοί οι στρατιωτικοί υποβλήθηκαν σε δικαστική έρευνα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη.
Μετά το αίτημα του Εισαγγελέα, το Ειρηνοδικείο Ανδριανουπόλεως αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη.
Δεν πρόκειται να αποτελέσει ζήτημα ανταλλαγής για την Τουρκία.
Η έκδοση των πραξικοπηματιών στρατιωτικών στην Τουρκία είναι ένα ζήτημα για το οποίο η Τουρκία έχει δίκιο.
Για την εκδίκαση των Τούρκων στρατιωτικών στην τουρκική δικαιοσύνη η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσει στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Σκεφτόμαστε ότι η Ελλάδα δεν τις εκπληρώνει.
Το να γίνει ζήτημα ανταλλαγής θα μειώσει την αξία του αιτήματος της Τουρκίας για την έκδοση των πραξικοπηματιών για την δίκαιη εκδίκαση στην Τουρκία. Θέλουμε να εκφράσουμε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο».
Εάν τελικά απαγγελθεί κατηγορία και για στρατιωτική κατασκοπεία, τότε ο φάκελος των Ελλήνων στρατιωτικών βαραίνει σημαντικά με αποτέλεσμα το αρνητικό σενάριο να κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος.
Στην έρευνα περί κατασκοπίας φαίνεται πως συνηγόρησαν οι φωτογραφίες που βρέθηκαν στα κινητά τηλέφωνα των δύο στρατιωτικών.

Απορρίφθηκε η αίτηση κατά της κράτησης

Νωρίτερα το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα κατά της κράτησης των στρατιωτικών.
Ως αποτέλεσμα, οι στρατιωτικοί θα παραμείνουν έγκλειστοι στις φυλακές μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση της παράνομης εισόδου τους προς την Τουρκία.
Ειδικότερα,  οι συνήγοροι των Ελλήνων είχαν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης προφυλάκισης τους και σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, η απόφαση αναμενόταν να εκδοθεί ακόμα και σε βάξος μιας εβδομάδας.
Τελικά, όμως, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι συνήγοροι κλήθηκαν από τους δικαστές και ενημερώθηκαν ότι η έφεση απορρίφθηκε.
Σημειώνεται επίσης ότι η δίκη τους, που επρόκειτο να γίνει το πρωί αναβλήθηκε και μάλιστα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί δεν οδηγήθηκαν ποτέ στην αίθουσα του δικαστηρίου. 
Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί τώρα είναι η κατάθεση του κατηγορητηρίου από την εισαγγελία, η αποδοχή ή η απόρριψη της από το δικαστήριο και στην συνέχεια ο ορισμός δικασίμου.
Όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η έφεση απορρίφθηκε καθώς οι δύο στρατιώτες δεν έχουν μόνιμη κατοικία ενώ αναμένεται και το αποτέλεσμα της εξέτασης των ψηφιακών δεδομένων από τα κινητά τηλέφωνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχει διαφοροποίηση ως προς το κατηγορητήριο εναντίον των δύο Ελλήνων αξιωματικών και το οποίο συνίσταται στην παράνομη είσοδο σε στρατιωτική περιοχή, γεγονός που θεωρείται ιδιαίτερα θετικό για την ταχύτερη επιστροφή τους στην Ελλάδα, καθώς δεν φαίνεται - τουλάχιστον προς το παρόν - να επιβεβαιώνονται οι χειρότεροι φόβοι για επέκταση του κατηγορητηρίου και για κατασκοπεία.
Σημειώνεται πως από νωρίς το πρωί, στο χώρο του δικαστηρίου προσήλθαν οι γονείς των δύο συλληφθέντων οι οποίοι αρνήθηκαν να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση, ενώ οι ίδιοι οι στρατιωτικοί δεν μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο.

Κοτζιάς: Η Τουρκία οφείλει να εφαρμόζει τα προβλεπόμενα από το Διεθνές Δίκαιο

Εν τω μεταξύ, παρέμβαση για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών έκανε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.
«Η Τουρκία οφείλει να εφαρμόζει τα προβλεπόμενα από το Διεθνές Δίκαιο και να μην εξελίξει μια καθημερινή διαδικασία σε μεγάλο νομικό και πολιτικό πρόβλημα» υποστήριξε ο κ.Κοτζιάς.


Παρατείνεται η αιχμαλωσία των Ελλήνων αξιωματικών - Πιο κοντά τα αρνητικό σενάριο

Αμηχανία επικρατεί στο τρίγωνο Μαξίμου – υπουργείο Εξωτερικών- υπουργείο Αμύνης μετά την σημερινή απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου να παρατείνει την ομηρία των δύο Ελλήνων αξιωματικών.
Παρά τις συστάσεις για ψυχραιμία και αντιμετώπιση διά της νομικής οδού, η ελληνική πολιτική ηγεσία έχει αντιληφθεί έστω και με καθυστέρηση ότι το καθεστώς Ερντογάν διεξάγει ψυχολογικό πόλεμο με σαφή πρόθεση να διασύρρει τις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Γίνεται πλέον σαφές ότι ακόμη κι αν οι δύο αξιωματικοί έχασαν το μονοπάτι, εντούτοις έπεσαν σε προσχεδιασμένη ενέδρα προκειμένου να συλληφθούν και να κρατηθούν.
Η εξέλιξη της υπόθεσης δεν θα αποφασιστεί βέβαια από τα τουρκικά δικαστήρια αλλά από τον ίδιο τον τούρκο πρόεδρο και θα είναι ένα ακόμη χαρτί στο πλαίσιο του σχεδιασμού του για κλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κλιμάκωση στην οποία έργω και λόγω έχει συμπεριλάβει πλέον την απειλή θερμού επεισοδίου, εάν η χώρα μας και η Κύπρος, αντιδράσουν στην επιχείρησή του για παγίωση των γκρίζων ζωνών, στο Αιγαίο και στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.
Όσον αφορά στα πραγματικά περιστατικά οι συνήγοροι των δύο Ελλήνων αξιωματικών άσκησαν έφεση κατά της προηγούμενης απόφασης του τουρκικού δικαστηρίου που είχε αποφασίσει την κράτηση τους σε φυλακές μέχρι να διεξαχθεί η δίκη για παράνομη είσοδο σε στρατιωτική περιοχή.
Εάν η έφεση γινόταν δεκτοί οι δύο αξιωματικοί θα είχαν ήδη αφεθεί ελεύθεροι και θα παρέμεναν στο ελληνικό προξενείο στην Ανδριανούπολη. Η απόφαση που θα μπορούσε να έχει ήδη εκδοθεί αναβλήθηκε και μέχρι τότε θα κρατούνται στις στρατιωτικές φυλακές. Έτσι το μαρτύριο συνεχίζεται και για τους αξιωματικούς και για την ελληνική κοινή γνώμη που θα περιμένει την απόφαση από την Τετάρτη μέχρι την Παρασκευή. Πάντως επετράπει το πρωί στους δύο αξιωματικούς να δεχθούν την επίσκεψη των συγγενών τους.
Έτσι όλα τα σενάρια είναι ακόμη ανοικτά. Στο αρνητικό, το τουρκικό δικαστήριο θα απορρίψει την έφεση και οι δύο έλληνες θα παραμείνουν φυλακισμένοι μέχρι την οριστική η δίκη τους. Υπάρχει και το χειρότερο, στην δίκη να προστεθεί περάν της παραβίασης της στρατιωτικής περιοχής και η κατηγορία της κατασκοπίας που θα περιπλέξει έτει περαιτέρω τα πράγματα. Το θετικό σενάριο παραμένει αλλά απομακρύνεται, να γίνει δεκτή η έφεση και να αφεθούν ελέυθεροι μέχρι να περάσουν από δίκη με την ελαφρύτερη κατηγορία.
Από την κυβέρνηση διαρρέει ότι το θέμα πλέον χειρίζεται το υπουργείο Εξωτερικών.
Στο πλαίσιο αυτό ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε «Η Τουρκία οφείλει να εφαρμόζει τα προβλεπόμενα από το Διεθνές Δίκαιο και να μην εξελίξει μια καθημερινή διαδικασία σε μεγάλο νομικό και πολιτικό πρόβλημα». Μέχρι στιγμής κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες κινήσεις και έχουν ενημερωθεί οι συμμαχικοί θεσμοί και κυρίως το ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες παρέμβαση για μία σύντομη και θετική έκβαση έχουν κάνει και οι ΗΠΑ, που προβλέπουν αλλά θέλουν να αποτρέψουν κλιμάκωση, όπως ανέφερε και ο Τζέρφρυ Πάιατ.
Χαμηλούς τόνους όμως κρατά στο εσωτερικό της χώρας και η αντιπολίτευση.
Όλα τα κόμματα υπογραμμίζουν την ανάγκη να γίνουν όλες οι ενέργειες για να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο αξιωματικοί.
Συνολικά η ελληνική πολιτική τάξη η οποία είχε αποδεχθεί το δόγμα της ελληνοτουρκικής φιλίας και της ευρωπαϊκής προοπτικής της γείτονος είναι ανέτοιμη να αντιμετωπίσει την στροφή του καθεστώτος Ερντογάν που αναθεωρεί την συνθήκη της Λωζάνης στα ανατολικά και στα δυτικά του σύνορα. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις ο Ερντογάν έχει εντάξει την σκλήρυνση της στάσης έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου στο εσωτερικό του πολιτικό παιχνίδι για την αναδιάταξη των πολιτικών δυνάμεων και φυσικά με στόχο μία ακόμη εκλογή στην τουρκική προεδρία.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr:

Η σημερινή διαδικασία θα έδειχνε σε μεγάλο βαθμό τις προθέσεις της Τουρκίας και κατ’επέκταση το πότε θα επιστρέψουν στην Ελλάδα οι δύο στρατιωτικοί.
Οι οικογένειες των δύο Ελλήνων στρατιωτών, οι οποίοι υπηρετούσαν στην 3η Μηχανοκίνητη Ορεινή Ταξιαρχία «Ρίμινι» βρίσκονται ήδη στην Ανδριανούπολη και είχαν την πρώτη επαφή με τα παιδιά τους, αν και δεν θα μπορούν να είναι παρούσες στην ακροαματική διαδικασία καθώς αυτή θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών.
Σημειώνεται πως το ελληνικό προξενείο έχει ορίσει δύο δικηγόρους για τη νομική τους εκπροσώπηση.
Το ερώτημα από όλη αυτή τη διαδικασία είναι η στάση της Τουρκίας, δεδομένου ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας δεν έχουν προχωρήσει σε καμία ανακοίνωση.
Για παράδειγμα το κατηγορητήριο θα διατηρηθεί στην παραβίαση απαγορευμένης στρατιωτικής ζώνης και άρα θα τους επιβληθεί φυλάκιση με αναστολή, γεγονός που σημαίνει ότι θα γυρίσουν άμεσα στην Ελλάδα ή η κυβέρνηση Erdogan, όπως φαίνεται το τελευταίο διάστημα, θα τραβήξει το σκοινί και θα κάνει λόγο για κατασκοπία, εξέλιξη που κανείς δεν θα μπορεί να εκτιμήσει το πότε και πώς θα τελειώσει.
Επίσης, άγνωστο παραμένει, το κατά πόσο η τουρκική κυβέρνηση θα επιχειρήσει να συμψηφίσει το γεγονός αυτό με αξιώσεις της επί των 8 Τούρκων στρατιωτικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, σενάριο πάντως που η πλειονότητα των τουρκικών ΜΜΕ απορρίπτει.
Πάντως, η υπόθεση δεν γίνεται στη καλύτερη δυνατή χρονική στιγμή, αν λάβει κανείς υπόψη τις εντεινόμενες απειλές από την Άγκυρα για το Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.

Τι ανέφεραν στις καταθέσεις τους οι Έλληνες στρατιωτικοί

Σημειώνεται, πως το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Ντογάν" ανέφερε πως οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί κατά τη διάρκεια των καταθέσεων τους απέρριψαν κατηγορηματικά τα περί κατασκοπείας.
Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι οι δύο Έλληνες στρατιώτες συνελήφθησαν από την 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού και αφού έγιναν οι απαραίτητες διαδικασίες από την στρατοχωροφυλακή οδηγήθηκαν στο δικαστήριο, το οποίο αποφάσισε την προφυλάκισή τους.
Στην κατάθεσή τους δεν αποδέχτηκαν τις κατηγορίες για κατασκοπεία, είπαν ότι πέρασαν κατά λάθος στην τουρκική πλευρά.
Ο Έλληνας υπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης μέσω του διερμηνέα είπε στο δικαστήριο ότι δεν πέρασαν σκόπιμα τα σύνορα και ότι δεν είναι κατάσκοποι.
«Εμείς επ’ ουδενί παραβιάσαμε τα σύνορα με κακό σκοπό ή σκόπιμα.
Ακολουθήσαμε κάποια ίχνη παπουτσιών νομίζοντας ότι είναι παράνομοι μετανάστες.
Τα ακολούθησα και τράβηξα φωτογραφίες με το τηλέφωνο που μας έδωσε ο στρατός.
Σκοπός μου ήταν να τις δείξω στους ανωτέρους μου.
Εμείς όταν είδαμε τα ίχνη των παπουτσιών ακριβώς στο διπλανό δρόμο όπου κάναμε περιπολία καταλάβαμε ότι δύο άτομα πατούσαν στα ίδια ίχνη.
Μετά αντιληφθήκαμε ότι τα ίχνη των παπουτσιών άλλαξαν πορεία.
Όταν μετά είδαμε λεκέδες από κίτρινα ούρα, προσπαθήσαμε να κινηθούμε γρήγορα για να τους συλλάβουμε.
Επειδή τα ίχνη των παπουτσιών ήταν πέραν του δρόμου που κάναμε περιπολία και επειδή τα δέντρα είχαν ανατραπεί και περάσαμε ανάμεσά τους γρήγορα, δεν καταλάβαμε πώς περάσαμε στην τουρκική πλευρά.
Δεν είδαμε τη γραμμή και μάλιστα δεν συναντήσαμε κανένα σημάδι που να ανήκει στην τουρκική πλευρά, ούτε συναντήσαμε άλλωστε Τούρκο στρατιώτη» τόνισε ο Έλληνας υπολοχαγός, υπογραμμίζοντας ότι μόλις αντιλήφθηκαν πως πέρασαν στην τουρκική πλευρά, άδειασαν τα όπλα και παραδόθηκαν στους Τούρκους στρατιώτες.
«Τότε καταλάβαμε τί έγινε και για να μην δημιουργηθεί οποιοδήποτε επεισόδιο, αδειάσαμε τα όπλα μας και παραδοθήκαμε στους Τούρκους στρατιώτες.
Περιμέναμε να έρθουν οι ανώτεροι τους.
Εγώ δεν ήρθα με κανένα άλλο σκοπό.
Περάσαμε τα τουρκικά σύνορα κατά λάθος, εγώ απορρίπτω κατηγορηματικά τις κατηγορίες εναντίον μου.
Το βίντεο που τράβηξα είναι στην ελληνική πλευρά.
Επειδή στην ελληνική πλευρά υπάρχουν κάδοι σκουπιδιών.
Εγώ αυτό ήθελα κυρίως να δείξω στους ανωτέρους μου.
Τράβηξα βίντεο για να εμποδίσω την λαθρομετανάστευση.
Αυτός που κάνει κατασκοπεία επιλέγει καιρό με χιόνι;
Άλλωστε την ώρα που περπατάμε φαίνονται τα ίχνη μας στο χιόνι», ανέφερε ο Έλληνας στρατιωτικός.
Από την πλευρά του, ο λοχίας Δημήτρης Κουκλουτζής αρνήθηκε και αυτός την κατηγορία της κατασκοπείας.
«Δεν ήρθαμε εδώ έχοντας κακό σκοπό.
Δεν δέχομαι επ’ ουδενί τις κατηγορίες που μου προσάπτονται.
Περάσαμε κατά λάθος τα σύνορα.
Δηλώνω κατηγορηματικά ότι περάσαμε τα σύνορα κατά λάθος και ότι δεν είχαμε κανέναν κακό σκοπό», υποστήριξε ο Έλληνας υπαξιωματικός.

Τι πραγματικά συνέβη στο επεισόδιο του Έβρου - Τα εύλογα ερωτήματα

"Η ακόμη πιο θλιβερή διαπίστωση είναι ότι μετά το θερμό επεισόδιο των Ιμίων, "το πάθημα δεν έγινε μάθημα" και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις επένδυσαν στην πολιτική του κατευνασμού της Τουρκίας, παρά τα "θηριώδη" εξοπλιστικά προγράμματα, που μάλλον ως ευκαιρίες παράνομου πλουτισμού αντιμετωπίστηκαν, παρά ως θωράκιση της Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.
Θυμόμαστε όλοι πού κατέληξε η πολιτική του κατευνασμού των μεγάλων δυνάμων προς τη Γερμανία του Χίτλερ κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου.
Η ακόμα πιο ζοφεφή διαπίστωση είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση, χωρίς να απαλλάσσονται οι προηγούμενες, δεν έχει συγκεκριμένες "κόκκινες γραμμές" στην εξωτερική της πολιτική και φυσικά ούτε κάποιο συγκεκριμένο σενάριο διαχείρισης κρίσης τόσο σε πολιτικό, όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Και ο νοών νοείτο...".
Αυτά, μεταξύ άλλων, γράφαμε στις 14 Φεβρουαρίου στο άρθρο "Τι δέον γενέσθαι; Ίμια 1996-2018: Αντίδραση ή Φινλανδοποίηση της χώρας".

Αποτέλεσμα εικόνας για σύλληψη ελληνων στρατιωτικών


Η σύλληψη των δύο ελλήνων στρατιωτικών – εν υπηρεσία – μας «πάει» δεκαετίες πίσω,  στα όσα συνέβησαν στη Κύπρο στο «Αττίλα 1 και 2» το 1974. Ακόμη και η προσπάθεια συσχετισμού με το τελευταίο σοβαρό μεθοριακό επεισόδιο - με νεκρούς εκατέρωθεν – το Δεκέμβριο του 1986, δεν ευσταθεί. Σε εκείνο το επεισόδιο, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι παρά τους νεκρούς, τέσσερεις τουλάχιστον για την Τουρκική πλευρά και ο στρατιώτης Καραγώγος για την Ελληνική πλευρά, η κατάσταση εκτονώθηκε το ίδιο βράδυ - στο πλαίσιο των τυποποιημένων διαδικασιών διευθέτησης συνοριακών επεισοδίων - με τη συνάντηση των διοικητών των δύο αντίστοιχων μονάδων προκάλυψης.
Σήμερα, για πρώτη φορά, οι Τούρκοι κλιμακώνουν και μάλιστα επικίνδυνα. Δεν δέχθηκαν τη σύντομη, τυπική και τοπική διευθέτηση για τους δικούς τους λόγους και συνεπώς στο εξής η κατάσταση στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα και όχι μόνο, αλλάζει άρδην και περνά σε ψυχροπολεμική περίοδο. Τα νέα – υποχρεωτικά – μέτρα, σύντομα θα τα αντιληφθεί η Ελληνική κοινωνία, που παρακαλουθεί άναυδη την αμηχανία των αρμοδίων αλλά και τον πλήρη αιφνιδιασμό τους για μια ακόμη φορά. Σας θυμίζει κάτι από Ίμια;
Φοβάμαι πως η ελληνική κοινωνία δεν επιθυμεί να ξυπνήσει από το λήθαργό της. Δεν επιθυμεί να σκέφτεται τίποτε άλλο εκτός από την οικονομική κρίση που την έπληξε και το κυριότερο, δεν έχουμε αντιληφθεί ως Λαός ότι «ενός κακού, μύρια έπονται».
Απλά οι γείτονες περιμένουν, υπομονετικά, η κρίση να επιφέρει σαφή επίδραση στη μαχητική ικανότητα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων συνολικά και την καταρράκωση των ηθικού της κοινωνίας γενικότερα.

Τα αυτονόητα που έντεχνα αμφισβητούνται

Ξεκινώντας από τη μόνη πραγματική αλήθεια, ότι δεν βρισκόμασταν εκεί και ότι κανείς πραγματικά δε γνωρίζει την όλη αλήθεια, θα προσπαθήσουμε να δόσουμε μια όσο το δυνατόν ακριβέστερη ερμηνεία των συμβάντων, μακριά από παραπλανητικούς τίτλους και δημοσιεύματα clickbait και πέρα από τα σημεία και τέρατα που αναμενόμενα έχουν γραφεί σε μερίδα τουρκικών ΜΜΕ, αλλά και σε δεκάδες «έγκυρα» ελληνικά ΜΜΕ...
Σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες κι ενδείξεις, η επιχείρηση σύλληψης ήταν οργανωμένη έστω και εσπευσμένα -το καλό για μας σενάριο- και εκμεταλλεύτηκε τις ελληνικές αδυναμίες: λειψανδρία, συχνή εναλλαγή προσωπικού διαφόρων μονάδων στη μεθόριο και τα δύο στελέχη ήταν του Όπλου του Μηχανικού, δημιουργία αίσθησης ρουτίνας και εμπέδωση δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας του τύπου «να βγάζουμε απλά την υπηρεσία».
Για όσους έχουν πραγματική εμπειρία της δεδομένης γεωγραφίας, η περιοχή που ελέγχουν τα ελληνικά περίπολα είναι όλη κι όλη 480 μέτρα. 6' λεπτά πεζοπορίας στο πήγαινε και 6' στην επιστροφή. Δεν υπάρχει κανένα τζιπ που κάποιοι αναζητούν σε "μυθολογικές" αναζητήσεις.
Ποια είναι η αποστολή της περιπόλου; Απλά να διαπιστώσουν αν οι Τούρκοι έχουν κάνει κάποια “παρατυπία”, ή αν υπάρχει διέλευση παράνομων μεταναστών. Το ίδιο κάνουν από την πλευρά τους και τα τουρκικά περίπολα…
Επειδή η περιοχή είναι “περίεργη” εδώ και πολλά χρόνια, υπάρχει μια “άτυπη συμφωνία”, ώστε τα περίπολα να μην συμπίπτουν χρονικά. Δεν είναι κάτι μυστικό. Συνεπώς οι Τούρκοι επίτηδες “έσπασαν” αυτή την “άτυπη” συμφωνία και περίμεναν τους Έλληνες στρατιωτικούς. Λένε ψέμματα ότι εντόπισαν τους δικούς μας στρατιωτικούς σε “βάθος 200 μέτρων” στο δικό τους έδαφος, γιατί στα 100 μέτρα υπάρχει τουρκικό φυλάκιο!

Οι ελληνικές αβελτηρίες και παραλείψεις...

Το συμβάν έγινε στον τουρκικό θύλακα του Κάραγατς, τον  μεγαλύτερο δυτικά του Έβρου με συνολική έκταση 22,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων και το μοναδικό σημείο στο οποίο υπάρχουν χερσαία σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας χωρίς το υδάτινο κώλυμα του ποταμού. Στην περιοχή και ειδικά στο σημείο, προς την πλευρά του δάσους των Καστανιών υπάρχει οριοθετική γραμμή, αλλά όχι και φράκτες ή συρματοπλέγματα σε όλο το μήκος της. Επομένως, πηγάζουν κάποια αυτονόητα ερωτήματα:



Η περιοχή δεν έχει δεχθεί καμία οργάνωση από ελληνικής πλευράς. Γιατί άραγε ο περίφημος φράκτης που εκτείνεται αμέσως νοτιότερα του συγκεκριμένου ελληνικού φυλακίου, δεν επεκτάθηκε και στη συγκεκριμένη επίμαχη περιοχή; Δεν αποτελούν εδώ και δεκαετίες, τα 500 αυτά μέτρα - από το διασυνοριακό δρόμο μέχρι τις όχθες του Άρδα - χώρο παρανομίας, πολλαπλών διελεύσεων μεταναστών, που σκόπιμα η άλλη πλευρά επιτρέπει να προσεγγίζουν την ελληνική μεθόριο;
Η σύγχρονη τεχνολογία (κάμερες, αισθητήρες κ.λπ.) γιατί απουσιάζει; Ενώ, ταυτόχρονα, ξοδεύονται εκατομμύρια για τη δημιουργία δομών μεταναστών;
Ποιο, πραγματικά, υπουργείο είναι υπεύθυνο να ελέγχει την παράνομη -συγνώμη εννοώ παράτυπη- είσοδο στη χώρα; Λίγες εκατοντάδες μέτρα νοτιότερα, εκεί που υπάρχει ο φράκτης και οι κάμερες ποιος τους ελέγχει, ο Ελληνικός Στρατός ή η Αστυνομία; Γιατί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκας εξαφανίστηκε από το κάδρο της συγκεκριμένης επικαιρότητας;
Ποια ενημέρωση είχε η ΕΥΠ και τα Γενικά Επιτελεία, για το τι πραγματικά συμβαίνει αυτή την περίοδο στην περιοχή; Η Τουρκία είναι σήμερα ένα κράτος σε κατάσταση στρατιωτικού νόμου μετά το πραξικόπημα. Πόσο ενήμεροι ήταν όλοι οι αρμόδιοι για τις τυχόν αλλαγές στην τουρκική στρατηγική και τακτική στην περιοχή του Έβρου;

Si vis pacem para bellum: Εάν θέλεις ειρήνη, προετουμάσου για πόλεμο

Είμαστε αναγκασμένοι να ξοδέψουμε στο εξής, πολλά για τις Ένοπλες Δυνάμεις, είτε το θέλουμε είτε δεν το θέλουμε -προφανώς ισχύει το δεύτερο- γιατί απλά μας το επιβάλλει ο γείτονας με τον «τσαμπουκά του».
Η μερική -και μόνον- αναστροφή της κατάστασης σε επίπεδο μαχητικής ισχύος θα πάρει χρόνια και ευχόμαστε να «κοστίσει» μόνο σε χρήμα.
Η ταχεία επιστροφή των δύο παλληκαριών είναι ευχή όλων μας, αλλά δυστυχώς το ανατολίτικο παζάρι θα διαρκέσει πολύ και θα είναι εξαντλητικό. Εκτός εάν δώσουμε στα μουλωχτά «γην και ύδωρ» και το παρουσιαστούμε ως επιτυχία και αποκλιμάκωση.

Τάσος Τσιπλάκος - Σύμβουλος Στρατηγικής
C4I Strategy Consultants

(πρώτη ενημέρωση 5 Μαρτίου 2018, 07:11)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης