Τελευταία Νέα
Πολιτική

Merkel: «Θετικές οι επαφές Τσίπρα με την Τουρκία παρά την ένταση» - Συνεχίζει τις προκλήσεις ο Erdogan

Merkel: «Θετικές οι επαφές Τσίπρα με την Τουρκία παρά την ένταση» - Συνεχίζει τις προκλήσεις ο Erdogan
Σε ό,τι αφορά την ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα με την Ελλάδα γίνονται συζητήσεις
«Χαίρομαι πολύ που ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρα πολλές επαφές με την Τουρκία, ακόμη και αν είναι φορτισμένες με ένταση», δήλωσε η καγκελάριος Angela Merkel, αναφερόμενη στις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας, ενώ έκανε λόγο και για «μεγάλα προβλήματα σχετικά με την Κύπρο». Τόνισε δε ότι στην Τουρκία υπάρχει επιδείνωση στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για αυτό δεν βλέπει αυτή τη στιγμή «καμία βάση προκειμένου π.χ. να εμβαθύνουμε την Τελωνειακή Ένωση» με την ΕΕ.
 «Έχουμε σε διάφορα θέματα διαφορετικές απόψεις.
Και όλα αυτά μπορούν να προχωρήσουν μόνο μέσω συζητήσεων, μερικές φορές και αμφιλεγόμενων συζητήσεων», δήλωσε η Merkel κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον αρχηγό της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Horst Seehofer και τον μεταβατικό πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Olaf Scholz ενόψει της υπογραφής της προγραμματικής συμφωνίας από τους κυβερνητικούς εταίρους.
Όπως προσέθεσε, σε ό,τι αφορά την ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα με την Ελλάδα γίνονται συζητήσεις.
«Ο Τούρκος Πρόεδρος ήταν στην Ελλάδα.
Αυτό για πολύ καιρό δεν συνέβαινε.
Χαίρομαι πολύ που ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρα πολλές επαφές με την Τουρκία, ακόμη και αν είναι φορτισμένες με ένταση», δήλωσε και συνέχισε: «Αλλά έχουμε μεγάλα προβλήματα αυτή τη στιγμή και σχετικά με την Κύπρο. Εργάζομαι εδώ και χρόνια για να βρούμε επιτέλους μια λύση για το Κυπριακό πρόβλημα.
Μέχρι σήμερα δεν την έχουμε και εκεί βεβαίως παίζει η Τουρκία έναν πολύ μεγάλο ρόλο».
Σε ό,τι αφορά τις αναφορές της προγραμματικής συμφωνίας σχετικά με την Τουρκία, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι υπήρξε αναλυτική συζήτηση, καθώς «η Τουρκία είναι γείτονας της ΕΕ και διεξάγει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αλλά και διότι από τη δική μας σκοπιά υπήρξε επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία».
Έχουμε μιλήσει κατ΄ επανάληψη με τους Τούρκους αξιωματούχους για αυτό το θέμα, σημείωσε η Merkel και τόνισε ότι αυτό θα συνεχιστεί και από τη νέα κυβέρνηση.

Συνεχίζει τις προκλήσεις ο Erdogan

«Εμπρηστικός» και προκλητικός εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan μιλώντας χθες σε συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
Στο στόχαστρο του Τούρκου προέδρου τέθηκαν η Ελλάδα αλλά και το ΝΑΤΟ με αφορμή τις εξελίξεις στη Συρία.
«Όσοι θέλουν να φρεσκάρουν τη μνήμη τους ας πάνε να κοιτάξουν την πρόσφατη ιστορία τους.
Όσοι εκστομίζουν μεγαλύτερες κουβέντες από το μπόι τους πρώτα να διαβάσουν βιβλία ιστορίας.
Ας μάθουν πολύ καλά πως γλίτωσαν να γίνουν παστά ψάρια στο Σαγγάριο, και πως έφυγαν από εδώ πέφτοντας στη θάλασσα», είπε χαρακτηριστικά» είπε χαρακτηριστικά σε ομιλία του σε οπαδούς του κόμματός του στον Σαγγάριο, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος.
Θεωρείται, πως οι αναφορές αυτές του Τούρκου προέδρου έρχονται ως απάντηση σε πρόσφατη ομιλία του Έλληνα ομολόγου του Προκόπη Παυλόπουλου στην Πιερία.
Στις 4 Μαρτίου 2018,  Προκόπης Παυλόπουλος έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία επισημαίνοντας ότι η χώρα μας επιδιώκει σχέσεις φιλίας, καλής γειτονίας και στηρίζει την ευρωπαϊκή της προοπτική.\
Αλλά αυτά εξαρτώνται «από τον πλήρη σεβασμό του συνόλου του διεθνούς και του Ευρωπαϊκού δικαίου, «ιδιαιτέρως δε, από τον πλήρη σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάνης και του Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο δεσμεύει την Τουρκία με την μορφή γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, εφαρμοζόμενων εν συνόλω και όχι επιλεκτικώς.
«Τους έχουμε καταστήσει και τους καθιστούμε σαφές. Κι εμείς, και η ΕΕ και οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν αφήνει κανένα κενό, δεν επιδέχεται ούτε αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση. Αυτή είναι. Και δεν έχει κενό όπως είπα, άρα, δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες».
Ας μην επινοούν κάποιοι «γκρίζες ζώνες». «Γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο δεν υπάρχουν» είπε ο κ. Παυλόπουλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης