Τελευταία Νέα
Πολιτική

Καθημερινό σκληρό ροκ μέχρι τις εκλογές από κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Καθημερινό σκληρό ροκ μέχρι τις εκλογές από κυβέρνηση και αντιπολίτευση
H ένταση της πολιτικής αντιπαράθεσης παραμένει σταθερά στο κόκκινο, δείχνοντας ότι η χώρα έχει εισέλθει σε μία οιονεί προεκλογική περίοδο με ορίζοντα εξαμήνου
Ενώ η ατζέντα της επικαιρότητας αλλάζει, από τα εθνικά στην οικονομία και μετά στο ποδόσφαιρο, στην διαπλοκή και στην αναθεώρηση του Συντάγματος, η ένταση της πολιτικής αντιπαράθεσης παραμένει σταθερά στο κόκκινο, δείχνοντας ότι η χώρα έχει εισέλθει σε μία οιονεί προεκλογική περίοδο με ορίζοντα εξαμήνου.  
Για την μεν ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ οι στόχοι είναι ξεκάθαροι, έξοδος από το μνημόνιο τον προσεχή Αύγουστο, ώστε όπως είπε ο Αλέκος Φλαμπουράρης, να ξαναπάρουμε τα κλειδιά της χώρας και παράλληλα άνοιγμα όλων των σκανδάλων από τη Novartis μέχρι το ΚΕΕΛΠΝΟ και πρόσφατα τα δάνεια των κομμάτων.
Μόνο τυχαία δεν είναι η χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που επιτίθεται σε Σαμαρά-Βενιζέλο για τις ρυθμίσεις της κυβέρνησής τους για τα 400 εκατομμύρια που χρωστούν τα κόμματά τους και ακολούθως στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την σιωπή του.
Την ίδια ημέρα που το Μέγαρο Μαξίμου επιτέθηκε στον Βαγγέλη Βενιζέλο συνδέοντας την άρνησή του για αναθεώρηση του Συντάγματος - που προκαλεί εσωτερικούς κραδασμούς στο Κίνημα Αλλαγής- με την διατήρηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών που προστατεύει στο διηνεκές το παλιό πολιτικό σύστημα .
Όσο για τους ΑΝΕΛ το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα είναι ξεκάθαρο, θα πάει μέχρι τις επόμενες εκλογές με τον Πάνο Καμμένο, ενώ παράλληλα θα κινεί τις διεργασίες για την συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου –η αναθεώρηση όπως και τα εθνικά προφέρονται-, με δύο στόχους: να μην είναι απομονωμένος πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ, και να έχει πολιτικές συμμαχίες την επομένη των εκλογών για σχηματισμό κυβέρνησης.

 Όχι σε όλα από ΝΔ

Για τη ΝΔ τα πράγματα είναι επίσης σχετικά απλά: όχι σε όλα, καμία συνεργασία, προσέγγιση ή συναίνεση με τον ΣΥΡΙΖΑ:
Στην οικονομία ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάσσεται κατά της καθαρής εξόδου.
Στο Σκοπιανό αποσύρρεται από την εθνική γραμμή που διαμόρφωσε το κόμμα του επί Καραμανλή.
Στα ελληνοτουρκικά με επικίνδυνο τρόπο πιέζει τον Τσίπρα να τηλεφωνήσει στον Ερντογάν.
Φυσικά στα θέμα της διαφθοράς, Novartis, ΚΕΕΛΠΝΟ, δάνεια κομμάτων, όχι απλώς δεν υπάρχει συναινετική διάθεση αλλά η απάντηση είναι πολεμική: εξεταστική για την πρώτη περίοδο του 2015.
Ακόμη και στην αναθεώρηση του Συντάγματος, την οποία στο πρόσφατο παρελθόν ο κ. Μητσοτάκης είχε επιλέξει σαν πεδίο ανάδειξης του δικού του μεταρρυθμιστικού προφίλ, ανέκρουσε πρύμναν μετά την σχετική πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνεργασία με το ισχυρό πάντα σύστημα στα ΜΜΕ αναδεικνύει και εκμεταλλεύεται κάθε στραβοπάτημα της κυβέρνησης, από τα ανδρομικά της Ράνιας Αντωνοπούλου, μέχρι τον διορισμό διοικητή στον ΕΦΚΑ. Ενώ όμως αυτή τη μάχη την δίνει με σχετική επιτυχία αδυνατεί να διαμορφώσει ένα δικό του πειστικό αφήγημα για την επόμενη ημέρα αντίστοιχο με του Μαξίμου.
Κάτι τέτοιο προυποθέτει άρνηση των δεσμεύσεων και εκ των προτέρων ρήξη με τους δανειστές οι οποίοι άλλωστε θεωρούν πιο αξιόπιστο τον Αλέξη Τσίπρα.
Κάπως έτσι επαφίεται μόνο στην δυσαρέσκεια έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και στην αρνητική ψήφο–την οποία εξάπτει με κάθε τρόπο, ακόμη και με την συμετοχή των βουλευτών του στα εθνικιστικά συλλαλητήρια.
Είναι σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκών άκων, έχει προσχωρήσει στην γραμμή που διαμορφώνουν οι Σαμαράς - Βενιζέλος οι οποίοι δεν επιθυμούν καμία συζήτηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν την αριστερή κυβέρνηση – ο Σαμαράς δεν παρέδωσε καν το Μαξίμου ενώ υπέσκαψε με την θεωρία της αριστερής παρένθεσης-και παράλληλα επιτίθενται στον Κώστα Καραμανλή και ενίοτε στον Προκόπη Παυλόπουλο που στο εσωτερικό της δεξιάς παράταξης κρατούν μία θεσμική στάση.

 Σχιζοφρένεια στο Κίνημα Αλλαγής

 Πιο μπερδεμένα είναι τα πράγματα στο Κίνημα Αλλαγής καθώς η απουσία της προοπτικής για αυτοδυναμία καθιστά τον ρόλο του σημαντικό και έλκεται αλλά και πιέζεται με κίνδυνο να συνθλιβεί από τους δύο άλλους παίκτες.
Από την στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε μνημονιακή κατεύθυνση ο φορέας της σοσιαλδημοκρατίας δεν μπορεί να μην είναι σε συνεννόηση με τον βασικό πόλο της κεντροαριστεράς.
Ενώ αυτό το αντιλαμβάνονται οι Φώφη Γεννημαρά και Σταύρος Θεοδωράκης, προσκρούει στους Βενιζέλο και Λοβέρδο –που επιθυμούν μία θέση στα ψηφοδέλτια του Κυριάκου Μητσοτάκη -και σε εναπομείναντες σημιτικούς που επίσης είναι σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της ΝΔ, όπως και πρώην αριστερούς της ΔΗΜΑΡ που δεν συγχωρούν τους πρώην συντρόφους τους
Κάπως έτσι το πολιτικό σύστημα θα πορευτεί μέχρι τις εκλογές.
Η πρόβλεψή τους και η έντονη καθημερινή αντιπαράθεση εφ όλης της ύλης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ενός συστήματος αντί-ΣΥΡΙΖΑ πολεμικής, τις καθιστά αυτοεκπληρούμενη προφητεία.
Ο  Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στα στελέχη του την Παρασκευή είπε ότι οι πιθανές ημερομηνίες είναι τον προσεχή Σεπτέμβριο ή τον Μάιο του 2019.
Παρομοίως εκτιμούν και στο Κιν. Αλλαγής
Αλλά και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ τείνει να εμπεδωθεί η βεβαιότητα είτε για τον Σεπτέμβριο είτε για το Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές.

Σπ. Γκουτζάνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης