Τελευταία Νέα
Πολιτική

NYT: Θα οδηγήσει η αναλλαγή λεκτικών απειλών σε πόλεμο Ελλάδα και Τουρκία;

NYT: Θα οδηγήσει η αναλλαγή λεκτικών απειλών σε πόλεμο Ελλάδα και Τουρκία;
Τουρκία και Ελλάδα ανταλλάσουν απειλές, με την ένταση να κλιμακώνεται συνεχώς
Η συνεχιζόμενη χρήση επιθετικής ρητορικής κυρίως από την πλευρά της Τουρκίας, αλλά και από τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Π. Καμμένο, θέτει ένα βασικό ερώτημα, σύμφωνα με τους New York Times: «Μπορεί αυτή η εξέλιξη να οδηγήσει τελικά σε πόλεμο τις δύο χώρες»;
Σε άρθρο γνώμης της αμερικανικής εφημερίδας καταγράφεται η ιστορία της «κόντρας» μεταξύ των δύο χωρών, η οποία διαρκεί εδώ και αρκετούς αιώνες.
Παράλληλα τονίζεται ότι σημαντικό μέρος της έντασης οφείλεται στην τακτική που ακολουθεί ο πρόεδρος της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος έχει αρκετές φορές αμφισβητήσει τη «Συνθήκη της Λωζάνης», μέσω της οποίας το 1923 οριοθετήθηκαν τα σύνορμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Επιπρόσθετα η Τουρκία θέτει εκ νέου υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία της Ελλάδας στα Ίμια, ενώ ο Erdogan επιμένει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, του είχε υποσχεθεί ότι θα παραδώσει στις τουρκικές αρχές τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα, μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016.
«Υπάρχουν, όμως, σαφείς αναφορές που θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ως πολεμικές ιαχές μεταξύ των δύο χωρών», υπογραμμίζει αρθρογράφος, αναφερόμενος και σε δηλώσεις του υπορυγού Άμυνας, Π. Καμένου, ο οποίος την 25η Μαρτίου 2018 φρόντισε να υπογραμμίσει ότι «όποιος έχει κατά νου ότι οι μεγάλες οθωμανικές αυτοκρατορίες πρέπει να θυμούνται το 1821, πώς ο ελληνικός λαός διέλυσε την οθωμανική αυτοκρατορία».
Την ίδια ώρα η ΕΕ μόνο φραστικά καταδικάζει την Τουρκία, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να... φέρνει στον ίσιο δρόμο την Άγκυρα.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης