(upd) Το όνομα «Άνω Μακεδονία» θα προτείνει η κυβέρνηση της πΓΔΜ, όπως μεταδίδει το Radio Free Europe.
Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, η ονομασία που θα προτείνει η κυβέρνηση Zaev δεν θα περιλαμβάνει τον όρο «Δημοκρατία», με επικρατέστερο το «Άνω Μακεδονία (Upper Macedonia)».
Όσον αφορά τη γλώσσα, θα προταθεί η «μακεδονική», η οποία θα εντάσσεται στη Σλαβική γλώσσα.
To RFE επικαλείται πηγές της Independent Journal που κάνουν λόγο για θετικό βήμα στις διαπραγματεύσεις.
Μάλιστα το δημοσίευμα τονίζει ότι ο πρωθυπουργός Zaev εμφανίζεται αισιόδοξος και είναι έτοιμος να θυσιάσει την πολιτική του καριέρα, προκειμένου να επιλύσει το ζήτημα που εμποδίζει τη FYROM να ενταχθεί σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ωστόσο, βασικό εμπόδιο για την επίτευξη λύσης αποτελούν οι αλλαγές στο Σύνταγμα, στις οποίες επιμένει η Ελλάδα, αλλά απορρίπτει η πΓΔΜ.
Ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς θα μεταβεί στην Αχρίδα της ΠΓΔΜ όπου αύριο Πέμπτη 12/4 θα έχει επαφές με τον Σκοπιανό ομόλογο του N. Dimitrov με κύριο αντικείμενο τις διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ.
Οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν κατά τη συνάντηση τους πριν από περίπου 10 ημέρες στη Βιέννη.
Έκτοτε οι δύο πλευρές έχουν ξεκαθαρίσει τη στάση και τη γραμμή τους – στην Ελλάδα μάλιστα ο κ. Κοτζιάς ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς και τα κόμματα για τις έως σήμερα διαπραγματεύσεις –, έχουν καταγράψει τα σημεία όπου συγκλίνουν και όπου παραμένουν οι διαφωνίες, και προσέρχονται στις διαπραγματεύσεις με απώτερο στόχο να γεφυρώσουν τις όποιες διαφορές προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία.
Στο πλαίσιο άλλωστε αυτό ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, M. Nimetz έχει στείλει επιστολή και στις δύο πλευρές όπου καταγράφει τα σημεία συμφωνίας και διαφωνίας των δύο μερών.
Εφόσον καταγραφεί πρόοδος, δεν αποκλείεται να υπάρξει και μια νέα συνάντηση των πρωθυπουργών Τσίπρα και Zaev, κατά την οποία να σταθεί ικανό να ξεπεραστούν και τα τελευταία εμπόδια προκειμένου να υπάρξει μια τελική συμφωνία μεταξύ των δύο μερών.
Εξέλιξη που αν τελικά πραγματοποιηθεί, θα δρομολογήσει – κατά πάσα πιθανότητα- και πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Κοτζιάς: «Κλειδί» για τη λύση ο ρεαλισμός
«Το κλειδί για επίλυση του ονοματολογικού είναι ο ρεαλισμός, ο πραγματισμός και η αντίληψη ότι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, όχι σάπιους, αλλά συμβιβασμούς που θα κερδίσουν και οι δυο πλευρές», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ερωτηθείς σχετικά, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς.
«Και συμβιβασμός σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να τα πάρουν όλα, ότι και οι δυο πλευρές θα πρέπει να έχουν κέρδη.
Ελπίζω να έχει γίνει αυτό κατανοητό από όλες τις πλευρές της διαπραγμάτευσης και να έχουμε θετικές εξελίξεις», τόνισε.
«Το συμφέρον όλων είναι να λυθεί αυτό το θέμα και να απομακρυνθούν όλα τα προβλήματα», απάντησε ο κ. Ντάτσιτς.
Η Σερβία, όπως είπε, έχει μεγάλη κατανόηση για τη στάση της Ελλάδας, επαναλαμβάνοντας ότι ήταν λάθος της χώρας του να αναγνωρίσει την πΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα.
Ο ίδιος επισήμανε ότι η συμπεριφορά των Σκοπίων απέναντι στη Σερβία δεν ήταν η κατάλληλη, ενώ προσφέρθηκε η χώρα του να φιλοξενήσει ενδεχόμενη συνάντηση των δυο πλευρών.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών