Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μπορούμε να σηκώσουμε ελληνικές σημαίες παντού; - Ανησυχία στην κυβέρνηση για τις εξελίξεις στην Τουρκία

Μπορούμε να σηκώσουμε ελληνικές σημαίες παντού; - Ανησυχία στην κυβέρνηση για τις εξελίξεις στην Τουρκία
Το Μέγαρο Μαξίμου προβληματίζεται για την πολιτική της Τουρκίας την οποία θεωρεί διφορούμενη
Μπορεί ένας Έλληνας πολίτης να τοποθετήσεις ελληνική σημαία σε οποιαδήποτε βραχονησίδα του Αιγαίου;
Το ερώτημα προέκυψε μετά την κίνηση των τριών Ελλήνων να βάλλουν ελληνική σημαία στις βραχονησίδες πέριξ των Φούρνων, που λίγο έλλειψε να προκαλέσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.
Η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι η τοποθέτηση είναι πράξη εξωτερικής πολιτικής που δεν μπορεί να γίνεται από ιδιώτες (και γι αυτό έχει βάλλει το λιμενικό να περιπολεί για να αποτρέψει παρόμοιες ενέργειες).
Αν και η ελληνική κυβέρνηση δεν εκφράστηκε επισήμως, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ανέλαβαν τη βρώμικη δουλειά, το είπαν στα ΜΜΕ.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Αμύνης Πάνος Καμμένος, ο οποίος ανέφερε ότι όποιος τοποθετεί σημαία θα πρέπει να είναι έτοιμος να την υπερασπιστεί με το αίμα του.
Παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι νεαροί που τους είχε στείλει ο Μαρινάκης -που δεν θέλει να πάει φυλακή και για γι αυτό επιθυμεί να πέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χθες και όχι σήμερα- καθοδηγεί τέτοιες διαδικασίες, παρότι βέβαια δεν μπορούν να υποστηρίξουν τον ισχυρισμό τους.
Το Μέγαρο Μαξίμου προβληματίζεται για την πολιτική της Τουρκίας την οποία θεωρεί διφορούμενη.
Από τη μία ο Ερντογάν βάζει τον Γιλντιρίμ να τηλεφωνήσει στον Τσίπρα για να εκφράσει τα συλληπητήριά του για τον χαμό του Έλληνα πιλότου, και από την άλλη ο ίδιος ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι τούρκοι κομάντος κατέβασαν την σημαία από αμφισβητούμενη βραχονησίδα.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών πήγε ένα βήμα πιο πέρα με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «οι βραχονησίδες Ίμια, τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος τους είναι αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία».
Η ελληνική κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της Δημήτρη Τζανακόπουλου, απάντησε ότι «Τα σύνορα του Αιγαίου είναι αδιαμφισβήτητα και κατοχυρώνονται με βάση τις διεθνείς συνθήκες» για να προσθέσει ότι “τετελεσμένα στο Αιγαίο υπάρχουν», ενώ και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι “η ελληνική κυριαρχία επί των Ιμίων είναι σαφής” σημειώνοντας ότι τα υπόλοιπα είναι παραλογισμοί της Τουρκίας.
Η ελληνική κυβέρνηση επικαλείται και τις πρόσφατες τοποθετήσεις κατά της Τουρκίας από την Ευρωπαική Επιτροπή και από τον πρόεδρο της ΕΕ Γιούνκερ ο οποίος χαρακτήρισε γελοίο τον ισχυρισμό πως αποτελούν απειλή για την Τουρκία οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται, και πρόσθεσε ότι “είχα πει στον Ερντογάν στη Βάρνα ότι θέλαμε να απελευθερωθούν πριν το Πάσχα”.
Το πολιτικό παιχνίδι είναι ευρύτερο. Πολιτικοί παρατηρητές λένε ότι ο Αλέξης Τσίπρας φλερτάρει με το ενδεχόμενο, η Τουρκία του Ερντογάν να προκαλέσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, προκειμένου να το εκμεταλλευτεί για να παραμείνει στην εξουσία.
Άλλοι όμως, λένε ότι το αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο δεν θα είχε πρόβλημα να χαθεί το μισό Αιγαίο αρκεί να πέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και να υποστεί στρατηγική ήττα η αριστερά για τα επόμενα 50 χρόνια.
Στην βάση της αντιπαράθεσης είναι ότι ένιοι επιχειρηματίες και εκδότες φοβούνται ότι αν διαιωνιστεί η εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ θα πάνε φυλακή, και τυχαίνει να είναι φίλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τουρκικές εκλογές

Προβληματισμό όμως προκαλεί στην Αθήνα η απόφαση του Ερντογάν να προκαλέσει πρόωρες εκλογές στην Τουρκία τον Ιούνιο.
Το ερώτημα το Μαξίμου και στο υπουργείο Εξωτερικών είναι αν ο Ταγίπ Ερντογάν θα ακολουθήσει εθνικιστική πολιτική ή πολιτική συνεργασίας έναντι της Ελλάδας, με στόχο πάντα να κερδίσει τις εκλογές.
Παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών λένε ότι ακόμη δεν έχει διαφανεί πως θα κινηθεί ο Τούρκος πρόεδρος.
Σημειώνουν όμως ότι προκειμένου να διαιωνίσει την κυριαρχία του δεν θα έχει κανέναν πρόβλημα να τραβήξει στα άκρα την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ακόμη και να προκαλέσει θερμό επεισόδιο. Ωστόσο σημειώνουν ότι επειδή υπάρχει και η φιλοευρωπαική αντιπολίτευση στην Τουρκία δεν θέλει να το χρεωθεί, αλλά να το εμφανίσει σαν αποτέλεσμα της ελληνικής πολιτικής.

Σπ. Γκ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης