Μήνυμα για καθαρή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, χωρίς προληπτική γραμμή, έστειλαν Juncker - Τσίπρας
(upd2) Μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για το ελληνικό χρέος έστειλε ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean Claude Juncker, με το βλέμμα στις αντιρρήσεις που εκφράζει το Βερολίνο για τον γαλλικό μηχανισμό ελάφρυνσης.
«Θα πρέπει οι Ευρωπαίοι εταίροι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Η Ελλάδα ανακτά τη δίκαιη θέση της στην Ευρώπη.
Δεν μπορώ να φανταστώ την Ευρώπη χωρίς τη στήριξη της Ελλάδας», τόνισε ο Juncker κατά την ομιλία του στη Βουλή, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση.
Επείγει η λύση για την ΠΓΔΜ - Η Τουρκία να απελευθερώσει τους Έλληνες στρατιωτικούς
O πρόεδρος της ΕΕ πραγματοποίησε παρέμβαση για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι επείγει η εξεύρεση λύσης.
O Juncker τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πυλώνες σταθερότητας στα Βαλκάνια.
«Τα δυτικά Βαλκάνια έχουν ανάγκη από την ευρωπαϊκή προοπτική», τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογραμμίζοντας ότι επείγει η εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Επίσης ο πρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε για άλλη μια φορά την Τουρκία να απελευθερώσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Ανδριανούπολη.
Η Ελλάδα μπορεί πλέον να γυρίσει σελίδα και να σηκώσει κεφάλι, τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή.
« Αισθάνομαι τιμή που μπορώ να απευθυνθώ στην ελληνική Βουλή.
Ήμουν πάντα απέναντι σε όσους ήθελαν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Χαιρετίζω το κουράγιο που έδειξε όλα τα αυτά τα χρόνια ο ελληνικός λαός
Μπορεί πλέον η Ελλάδα να γυρίσει σελίδα, να σηκώσει κεφάλι.
Θα είναι ένα κρίσιμο κεφάλαιο για την Ελλάδα και την Ευρώπη», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
O Juncker κάλεσε τον πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayip Erdogan να σεβαστεί τις διεθνείς συνθήκες.
«Η Τουρκία συνεχίζει τις παρανομίες στον χώρο του Αιγαίου», τόνισε.
Όσον αφορά το προσφυγικό, τόνισε ότι πρέπει τα ευρωπαϊκά κράτη να συνδράμουν την Ελλάδα όσον αφορά την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.
«Η Ελλάδα έκανε πολλά», τόνισε.
Σύμπνοια Τσίπρα - Juncker για καθαρή έξοδο, χωρίς προληπτική γραμμή
Μήνυμα στους εταίρους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για το ελληνικό χρέος έστειλε από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean Claude Juncker, με το βλέμμα στις αντιρρήσεις που εκφράζει το Βερολίνο για τον γαλλικό μηχανισμό ελάφρυνσης.
«Θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο θέμα μείωσης του ελληνικού χρέους.
Όλα τα κράτη να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους», τόνισε ο Juncker κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό Αλέξης Τσίπρα.
«Η Ελλάδα θα γίνει μια χώρα κανονική όσο και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.
Στις 20 Αυγούστου ολοκληρώνεται το πρόγραμμα.
Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα της.
Είμαι ικανοποιημένος από το πώς υλοποιεί τις δεσμεύσεις της.
Η ανάπτυξη επέστρεψε στην Ελλάδα, η ανεργία μειώνεται», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Ο Juncker σημείωσε ότι είναι απόλυτα ικανοποιημένος από το επενδυτικό πρόγραμμα Juncker που βρίσκει τόσο μεγάλη υποστήριξη στην Ελλάδα.
«Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό απορρόφησης πόρων από τα ευρωπαϊκά προγράμματα .
Συζητήσαμε και για το πρόβλημα της μετανάστευσης», τόνισε.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν, «ποτέ δεν ήμουν φανατικός οπαδός της λιτότητας, της άκαμπτης λιτότητας.
Θέλουμε η έξοδος της Ελλάδας να είναι σαφής και δεν θα υπάρχει προληπτική γραμμή», ξεκαθάρισε.
Τσίπρας: «Διαβατήριο» για καθαρή έξοδο η υπεραπόδοση της οικονομίας
«Διαβατήριο» για την καθαρή έξοδο χαρακτήρισε την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker.
Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης μας έχουμε υπερβεί τους δημοσιονομικούς στόχους κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν, τόνισε ο πρωθυπουργός, αποκλείοντας για άλλη μια φορά την προληπτική πιστωτική γραμμή.
«Είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε σε βάθος για τις ευρωπαϊκές και περιφερειακές εξελίξεις και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο Α. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για την τελευταία επίσκεψη Juncker στη μνημονιακή Ελλάδα.
«Η Ελλάδα ξαναγίνεται ύστερα από 8 χρόνια μια κανονική χώρα.
Δεν βλέπουμε απλά από τα προγράμματα επιτήρησης αλλά δημιουργούμε τις προϋποθέσεις έτσι ώστε να μην επιστρέψουμε σε αυτά.
Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα επιτύχουμε αυτό που ονομάζουμε καθαρή έξοδο χωρίς την ανάγκη μιας προληπτικής γραμμής στήριξης», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Με τη καθοριστική συμβολή της Κομισιόν και του Juncker είμαστε κοντά και στον ορισμό των μέτρων που αφορούν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «κάθε χρόνο πετυχαίνουμε πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 3,5%, γεγονός που αποκαθιστά την αξιοπιστία της χώρας και προδικάζει την επίτευξη των στόχων κατά το 2018 και το 2019».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, πρόκειται για επίτευγμα του ελληνικού λαού.
«Αυτό που χρειάζεται η ελληνική οικονομία είναι όχι να προστεθούν αλλά να αφαιρεθούν μέτρα λιτότητας έτσι ώστε να δοθεί μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ξεκαθάρισε ωστόσο πως αποκατάσταση της κανονικότητας δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι επαναλαμβάνουμε τα λάθη του παρελθόντος που μας έφεραν σε κρίση.
«Αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι μια σταθερή προοπτική δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης.
Συζητάμε με τους εταίρους μας ένα αναπτυξιακό σχέδιο», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Και πρόσθεσε πως « επόμενη ημέρα της Ελλάδας είναι μέρος της επόμενης ημέρας της Ευρωζώνης και της ΕΕ .
Τώρα που η Ευρωζώνη ανακάμπτει, πρέπει να την θωρακίσουμε.
Η μεταρρύθμιση της ΕΕ είναι απόλυτη προτεραιότητα».
Χρειαζόμαστε και Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ένα ταμείο εντός των ευρωπαϊκών θεσμών υπό δημοκρατικούς κανόνες, τόνισε.
Όσον αφορά το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει να παίξει κεντρικό ρόλο, όχι μόνο λόγω της γεωπολιτικής της θέσης αλλά και λόγω της ιστορικής επιλογής του ελληνικού λαού να στηρίξει τους χιλιάδες πρόσφυγες.
Η συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, ο οποίος νωρίτερα έγινε δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο.
««Χαίρομαι που επιστρέφω στην Ελλάδα.
Πιστεύω ότι είναι η δεύτερη μου πατρίδα και παρατήρησα με πολλή μεγάλη συμπάθεια τη διαδρομή του ελληνικού λαού.
Ακόμα και τις πιο δύσκολες στιγμές για τη χώρα παρέμεινα πιστός στον ελληνικό λαό.
Η Ελλάδα δεν είναι για μένα μια ουδέτερη χώρα εδώ γεννήθηκε άλλωστε η ίδια η ιδέα της δημοκρατίας.
Εδώ εξελίχθηκε η ευρωπαϊκή σκέψη.
Επομένως η Ελλάδα σφυρυλάτησε τη μοίρα της Ευρώπης περισσότερο από άλλες χώρες.
Επομένως ούτε για μια στιγμή δεν διανοήθηκα ότι θα έβγαινε η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ» ανέφερε ο Juncker..
Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον Ζ.Κ. Γιούνκερ για τη στήριξή του στην Ελλάδα λέγοντας ότι «η συμβολή σας αποδεικνύει το μέγεθος της προσωπικότητάς σας ως μεγάλου ευρωπαίου ηγέτη». «Υπερασπιζόμενος την Ελλάδα υπερασπιστήκατε στην ουσία τη συνοχή της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης.
Η Ελλάδα δεν διανοείται την πορεία της εκτός Ε.Ε. και Ευρωζώνης αλλά και η Ε.Ε. έχει ανάγκη από την Ελλάδα ως λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού και της ευρωπαϊκής δημοκρατίας
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού στηρίζει την πορεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναγνωρίζει την καθοριστική συμβολή σας για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και την ευρωζώνη, και μάλιστα μέσα από μία πολύ κρίσιμη συγκυρία» υπογράμμισε ο κ.Παυλόπουλος.
Αυτήν την ώρα ο κ.Juncker έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου και κατόπιν αυτής θα ακολουθήσουν δηλώσεις, ενώ στη συνέχεια ο πρόεδρος της Κομισιόν θα μιλήσει στην Βουλή.
Στις 17:30 το απόγευμα ο κ.Juncker θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στο επίκεντρο των επαφών του προέδρου της Κομισιόν θα είναι η πορεία των τελικών διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση του προγράμματος, την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια αλλά και το τι θα ακολουθήσει μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος.
Οι κυβερνητικές προσδοκίες και το παρασκήνιο από την επίσκεψη Juncker στην Αθήνα σήμερα 26/4
Ισχυρή πολιτική στήριξη για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια ευελπιστεί ότι θα αποκομίσει ο Αλέξης Τσίπρας από την επίσκεψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κ. Juncker.
Μετά την απαλλαγή και από τον σκόπελο της ΔΕΗ, αφού οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παρά τις γκρίνιες ψήφισαν για μια ακόμη φορά, ναι, σε όλα, ο πρωθυπουργός επενδύει πολλά στον κορυφαίο κοινοτικό παράγοντα ο οποίος επέλεξε να βρίσκεται στην Αθήνα μόλις, μία ημέρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 27ης Απριλίου, την Παρασκευή στη Σόφια.
Εκεί όπως είναι προγραμματισμένο, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα παρουσιάσει αναλυτικά την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας για την επόμενη μέρα της εξόδου από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης, ο Ζ. Κ. Juncker που έφτασε στην Αθήνα αργά το απόγευμα της Τετάρτης κι επέλεξε για άλλη μια φορά ξενοδοχείο των νοτίων προαστίων για να μείνει, έχει σειρά επαφών με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας ενώ στη μία το μεσημέρι θα πραγματοποιήσει ομιλία, σε ειδική συνεδρίαση στην ολομέλεια της Βουλής.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κομισιόν αναμένεται να μεταφέρει μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης για όλα τα θέματα τα οποία θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων με την ελληνική πλευρά.
Άλλωστε δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα το πράξει, καθώς και στη Βάρνα αλλά και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο λίγες ημέρες νωρίτερα είχε τοποθετηθεί με απόλυτη σαφήνεια τόσο για τις τουρκικές προκλήσεις όσο και για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών οι οποίοι κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη εδώ και δύο μήνες.
Τη στήριξή του αναμένεται να παράσχει σύμφωνα με συνεργάτες του και αναφορικά με το θέμα της οικονομίας αλλά και της μεταμνημονιακής εποχής, στέλνοντας μήνυμα ότι «η Ευρώπη είναι στο πλάι σας».
Επιπροσθέτως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να επισημάνει ότι μετά το πέρας του προγράμματος του ESM, η Ελλάδα θα μπει σε μια ευρωπαϊκή κανονικότητα.
Για την ελληνική κυβέρνηση η επίσκεψη Γιούνκερ αποτελεί μια κίνηση υψηλού συμβολισμού για τη στήριξη της Επιτροπής στην πορεία εξόδου της χώρας από τα μνημόνια μετά από 8 χρόνια.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κατ ιδίαν συνάντησης του Ζ. Κ. Juncker με τον Αλέξη Τσίπρα θα βρεθεί η πορεία των τελικών διαπραγματεύσεων για την τέταρτη αξιολόγηση που θα «κλείσει» και το πρόγραμμα, όπως προσδοκούν στην κυβέρνηση, η ανάγκη υλοποίησης των δεσμεύσεων των εταίρων για τη βιωσιμότητα του χρέους στη βάση της απόφασης του EG του Ιουλίου του 2017 καθώς και η μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας, η οποία θα βασίζεται σε καθεστώς αντίστοιχο σε αυτά στα οποία υπήχθησαν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ που εξήλθαν από αντίστοιχα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Επίσης, τα ζητήματα των περιφερειακών εξελίξεων, Τουρκία και Δυτικά Βαλκάνια, οι ευρωτουρκικές σχέσεις αλλά και το προσφυγικό θα τεθούν επί τάπητος στο τραπέζι των συζητήσεων.
Παρασκήνιο με το ίδρυμα Καραμανλή
Εν τω μεταξύ στο παρασκήνιο της επίσκεψης Ζ. Κ. Juncker στην Αθήνα υπήρχε πρόσκληση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μιλήσει στο ίδρυμα Καραμανλή με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από το θάνατο του ιδρυτή της ΝΔ.
Αρχικά, η απάντηση του ιδρύματος ήταν θετική, ωστόσο στη συνέχεια, όταν πληροφορήθηκαν ότι η ομιλία Ζ. Κ. Juncker δεν θα περιελάμβανε μόνο την ευρωπαϊκή πορεία αλλά και την πορεία της ελληνικής οικονομίας σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ομιλίες θα πραγματοποιούσαν τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο πρωθυπουργός με αναφορές για καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, ένα θέμα στο οποίο διαφωνεί η Αξιωματική Αντιπολίτευση, δημιουργήθηκαν δεύτερες σκέψεις, με αποτέλεσμα την ακύρωση της πρόσκλησης με την δικαιολογία από την πλευρά του ιδρύματος Καραμανλή ότι μια εκδήλωση μνήμης δεν πρέπει να μετατραπεί σε προεκλογική φιέστα της κυβέρνησης.
Τζανακόπουλος: Ο Juncker θα στείλει μήνυμα στήριξης για την έξοδο από το πρόγραμμα
Την θέση ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean Claude Juncker θα στείλει μήνυμα στήριξης για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ.Τζανακόπουλος, αφού υποστήριξε ότι είναι πολύ στενή η σχέση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν, τόνιζε ότι η Κομισιόν έχει υπάρξει αρκετά βοηθητική, παρά τις διαφορές κατά το παρελθόν, στην προσπάθεια για έξοδο από το πρόγραμμα.
«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης.
Δημοσιονομικά έχουμε τηρήσει όλες μας τις υποχρεώσεις.
Από κει και πέρα είναι και οι εταίροι και δανειστές μας που πρέπει να βοηθήσουν, ώστε τον Αύγουστο να περάσουμε σε μία καθαρή έξοδο» υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
(πρώτη ενημέρωση Πέμπτη 26 Απριλίου 07:41)
www.bankingnews.gr
«Θα πρέπει οι Ευρωπαίοι εταίροι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Η Ελλάδα ανακτά τη δίκαιη θέση της στην Ευρώπη.
Δεν μπορώ να φανταστώ την Ευρώπη χωρίς τη στήριξη της Ελλάδας», τόνισε ο Juncker κατά την ομιλία του στη Βουλή, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση.
Επείγει η λύση για την ΠΓΔΜ - Η Τουρκία να απελευθερώσει τους Έλληνες στρατιωτικούς
O πρόεδρος της ΕΕ πραγματοποίησε παρέμβαση για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι επείγει η εξεύρεση λύσης.
O Juncker τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πυλώνες σταθερότητας στα Βαλκάνια.
«Τα δυτικά Βαλκάνια έχουν ανάγκη από την ευρωπαϊκή προοπτική», τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογραμμίζοντας ότι επείγει η εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Επίσης ο πρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε για άλλη μια φορά την Τουρκία να απελευθερώσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Ανδριανούπολη.
Η Ελλάδα μπορεί πλέον να γυρίσει σελίδα και να σηκώσει κεφάλι, τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή.
« Αισθάνομαι τιμή που μπορώ να απευθυνθώ στην ελληνική Βουλή.
Ήμουν πάντα απέναντι σε όσους ήθελαν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Χαιρετίζω το κουράγιο που έδειξε όλα τα αυτά τα χρόνια ο ελληνικός λαός
Μπορεί πλέον η Ελλάδα να γυρίσει σελίδα, να σηκώσει κεφάλι.
Θα είναι ένα κρίσιμο κεφάλαιο για την Ελλάδα και την Ευρώπη», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
O Juncker κάλεσε τον πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayip Erdogan να σεβαστεί τις διεθνείς συνθήκες.
«Η Τουρκία συνεχίζει τις παρανομίες στον χώρο του Αιγαίου», τόνισε.
Όσον αφορά το προσφυγικό, τόνισε ότι πρέπει τα ευρωπαϊκά κράτη να συνδράμουν την Ελλάδα όσον αφορά την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.
«Η Ελλάδα έκανε πολλά», τόνισε.
Σύμπνοια Τσίπρα - Juncker για καθαρή έξοδο, χωρίς προληπτική γραμμή
Μήνυμα στους εταίρους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για το ελληνικό χρέος έστειλε από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean Claude Juncker, με το βλέμμα στις αντιρρήσεις που εκφράζει το Βερολίνο για τον γαλλικό μηχανισμό ελάφρυνσης.
«Θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο θέμα μείωσης του ελληνικού χρέους.
Όλα τα κράτη να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους», τόνισε ο Juncker κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό Αλέξης Τσίπρα.
«Η Ελλάδα θα γίνει μια χώρα κανονική όσο και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.
Στις 20 Αυγούστου ολοκληρώνεται το πρόγραμμα.
Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα της.
Είμαι ικανοποιημένος από το πώς υλοποιεί τις δεσμεύσεις της.
Η ανάπτυξη επέστρεψε στην Ελλάδα, η ανεργία μειώνεται», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Ο Juncker σημείωσε ότι είναι απόλυτα ικανοποιημένος από το επενδυτικό πρόγραμμα Juncker που βρίσκει τόσο μεγάλη υποστήριξη στην Ελλάδα.
«Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό απορρόφησης πόρων από τα ευρωπαϊκά προγράμματα .
Συζητήσαμε και για το πρόβλημα της μετανάστευσης», τόνισε.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν, «ποτέ δεν ήμουν φανατικός οπαδός της λιτότητας, της άκαμπτης λιτότητας.
Θέλουμε η έξοδος της Ελλάδας να είναι σαφής και δεν θα υπάρχει προληπτική γραμμή», ξεκαθάρισε.
Τσίπρας: «Διαβατήριο» για καθαρή έξοδο η υπεραπόδοση της οικονομίας
«Διαβατήριο» για την καθαρή έξοδο χαρακτήρισε την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker.
Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης μας έχουμε υπερβεί τους δημοσιονομικούς στόχους κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν, τόνισε ο πρωθυπουργός, αποκλείοντας για άλλη μια φορά την προληπτική πιστωτική γραμμή.
«Είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε σε βάθος για τις ευρωπαϊκές και περιφερειακές εξελίξεις και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο Α. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για την τελευταία επίσκεψη Juncker στη μνημονιακή Ελλάδα.
«Η Ελλάδα ξαναγίνεται ύστερα από 8 χρόνια μια κανονική χώρα.
Δεν βλέπουμε απλά από τα προγράμματα επιτήρησης αλλά δημιουργούμε τις προϋποθέσεις έτσι ώστε να μην επιστρέψουμε σε αυτά.
Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα επιτύχουμε αυτό που ονομάζουμε καθαρή έξοδο χωρίς την ανάγκη μιας προληπτικής γραμμής στήριξης», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Με τη καθοριστική συμβολή της Κομισιόν και του Juncker είμαστε κοντά και στον ορισμό των μέτρων που αφορούν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «κάθε χρόνο πετυχαίνουμε πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 3,5%, γεγονός που αποκαθιστά την αξιοπιστία της χώρας και προδικάζει την επίτευξη των στόχων κατά το 2018 και το 2019».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, πρόκειται για επίτευγμα του ελληνικού λαού.
«Αυτό που χρειάζεται η ελληνική οικονομία είναι όχι να προστεθούν αλλά να αφαιρεθούν μέτρα λιτότητας έτσι ώστε να δοθεί μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ξεκαθάρισε ωστόσο πως αποκατάσταση της κανονικότητας δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι επαναλαμβάνουμε τα λάθη του παρελθόντος που μας έφεραν σε κρίση.
«Αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι μια σταθερή προοπτική δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης.
Συζητάμε με τους εταίρους μας ένα αναπτυξιακό σχέδιο», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Και πρόσθεσε πως « επόμενη ημέρα της Ελλάδας είναι μέρος της επόμενης ημέρας της Ευρωζώνης και της ΕΕ .
Τώρα που η Ευρωζώνη ανακάμπτει, πρέπει να την θωρακίσουμε.
Η μεταρρύθμιση της ΕΕ είναι απόλυτη προτεραιότητα».
Χρειαζόμαστε και Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ένα ταμείο εντός των ευρωπαϊκών θεσμών υπό δημοκρατικούς κανόνες, τόνισε.
Όσον αφορά το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει να παίξει κεντρικό ρόλο, όχι μόνο λόγω της γεωπολιτικής της θέσης αλλά και λόγω της ιστορικής επιλογής του ελληνικού λαού να στηρίξει τους χιλιάδες πρόσφυγες.
Η συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, ο οποίος νωρίτερα έγινε δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο.
««Χαίρομαι που επιστρέφω στην Ελλάδα.
Πιστεύω ότι είναι η δεύτερη μου πατρίδα και παρατήρησα με πολλή μεγάλη συμπάθεια τη διαδρομή του ελληνικού λαού.
Ακόμα και τις πιο δύσκολες στιγμές για τη χώρα παρέμεινα πιστός στον ελληνικό λαό.
Η Ελλάδα δεν είναι για μένα μια ουδέτερη χώρα εδώ γεννήθηκε άλλωστε η ίδια η ιδέα της δημοκρατίας.
Εδώ εξελίχθηκε η ευρωπαϊκή σκέψη.
Επομένως η Ελλάδα σφυρυλάτησε τη μοίρα της Ευρώπης περισσότερο από άλλες χώρες.
Επομένως ούτε για μια στιγμή δεν διανοήθηκα ότι θα έβγαινε η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ» ανέφερε ο Juncker..
Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον Ζ.Κ. Γιούνκερ για τη στήριξή του στην Ελλάδα λέγοντας ότι «η συμβολή σας αποδεικνύει το μέγεθος της προσωπικότητάς σας ως μεγάλου ευρωπαίου ηγέτη». «Υπερασπιζόμενος την Ελλάδα υπερασπιστήκατε στην ουσία τη συνοχή της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης.
Η Ελλάδα δεν διανοείται την πορεία της εκτός Ε.Ε. και Ευρωζώνης αλλά και η Ε.Ε. έχει ανάγκη από την Ελλάδα ως λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού και της ευρωπαϊκής δημοκρατίας
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού στηρίζει την πορεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναγνωρίζει την καθοριστική συμβολή σας για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και την ευρωζώνη, και μάλιστα μέσα από μία πολύ κρίσιμη συγκυρία» υπογράμμισε ο κ.Παυλόπουλος.
Αυτήν την ώρα ο κ.Juncker έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου και κατόπιν αυτής θα ακολουθήσουν δηλώσεις, ενώ στη συνέχεια ο πρόεδρος της Κομισιόν θα μιλήσει στην Βουλή.
Στις 17:30 το απόγευμα ο κ.Juncker θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στο επίκεντρο των επαφών του προέδρου της Κομισιόν θα είναι η πορεία των τελικών διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση του προγράμματος, την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια αλλά και το τι θα ακολουθήσει μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος.
Οι κυβερνητικές προσδοκίες και το παρασκήνιο από την επίσκεψη Juncker στην Αθήνα σήμερα 26/4
Ισχυρή πολιτική στήριξη για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια ευελπιστεί ότι θα αποκομίσει ο Αλέξης Τσίπρας από την επίσκεψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κ. Juncker.
Μετά την απαλλαγή και από τον σκόπελο της ΔΕΗ, αφού οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παρά τις γκρίνιες ψήφισαν για μια ακόμη φορά, ναι, σε όλα, ο πρωθυπουργός επενδύει πολλά στον κορυφαίο κοινοτικό παράγοντα ο οποίος επέλεξε να βρίσκεται στην Αθήνα μόλις, μία ημέρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 27ης Απριλίου, την Παρασκευή στη Σόφια.
Εκεί όπως είναι προγραμματισμένο, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα παρουσιάσει αναλυτικά την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας για την επόμενη μέρα της εξόδου από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης, ο Ζ. Κ. Juncker που έφτασε στην Αθήνα αργά το απόγευμα της Τετάρτης κι επέλεξε για άλλη μια φορά ξενοδοχείο των νοτίων προαστίων για να μείνει, έχει σειρά επαφών με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας ενώ στη μία το μεσημέρι θα πραγματοποιήσει ομιλία, σε ειδική συνεδρίαση στην ολομέλεια της Βουλής.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κομισιόν αναμένεται να μεταφέρει μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης για όλα τα θέματα τα οποία θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων με την ελληνική πλευρά.
Άλλωστε δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα το πράξει, καθώς και στη Βάρνα αλλά και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο λίγες ημέρες νωρίτερα είχε τοποθετηθεί με απόλυτη σαφήνεια τόσο για τις τουρκικές προκλήσεις όσο και για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών οι οποίοι κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη εδώ και δύο μήνες.
Τη στήριξή του αναμένεται να παράσχει σύμφωνα με συνεργάτες του και αναφορικά με το θέμα της οικονομίας αλλά και της μεταμνημονιακής εποχής, στέλνοντας μήνυμα ότι «η Ευρώπη είναι στο πλάι σας».
Επιπροσθέτως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να επισημάνει ότι μετά το πέρας του προγράμματος του ESM, η Ελλάδα θα μπει σε μια ευρωπαϊκή κανονικότητα.
Για την ελληνική κυβέρνηση η επίσκεψη Γιούνκερ αποτελεί μια κίνηση υψηλού συμβολισμού για τη στήριξη της Επιτροπής στην πορεία εξόδου της χώρας από τα μνημόνια μετά από 8 χρόνια.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κατ ιδίαν συνάντησης του Ζ. Κ. Juncker με τον Αλέξη Τσίπρα θα βρεθεί η πορεία των τελικών διαπραγματεύσεων για την τέταρτη αξιολόγηση που θα «κλείσει» και το πρόγραμμα, όπως προσδοκούν στην κυβέρνηση, η ανάγκη υλοποίησης των δεσμεύσεων των εταίρων για τη βιωσιμότητα του χρέους στη βάση της απόφασης του EG του Ιουλίου του 2017 καθώς και η μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας, η οποία θα βασίζεται σε καθεστώς αντίστοιχο σε αυτά στα οποία υπήχθησαν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ που εξήλθαν από αντίστοιχα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Επίσης, τα ζητήματα των περιφερειακών εξελίξεων, Τουρκία και Δυτικά Βαλκάνια, οι ευρωτουρκικές σχέσεις αλλά και το προσφυγικό θα τεθούν επί τάπητος στο τραπέζι των συζητήσεων.
Παρασκήνιο με το ίδρυμα Καραμανλή
Εν τω μεταξύ στο παρασκήνιο της επίσκεψης Ζ. Κ. Juncker στην Αθήνα υπήρχε πρόσκληση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μιλήσει στο ίδρυμα Καραμανλή με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από το θάνατο του ιδρυτή της ΝΔ.
Αρχικά, η απάντηση του ιδρύματος ήταν θετική, ωστόσο στη συνέχεια, όταν πληροφορήθηκαν ότι η ομιλία Ζ. Κ. Juncker δεν θα περιελάμβανε μόνο την ευρωπαϊκή πορεία αλλά και την πορεία της ελληνικής οικονομίας σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ομιλίες θα πραγματοποιούσαν τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο πρωθυπουργός με αναφορές για καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, ένα θέμα στο οποίο διαφωνεί η Αξιωματική Αντιπολίτευση, δημιουργήθηκαν δεύτερες σκέψεις, με αποτέλεσμα την ακύρωση της πρόσκλησης με την δικαιολογία από την πλευρά του ιδρύματος Καραμανλή ότι μια εκδήλωση μνήμης δεν πρέπει να μετατραπεί σε προεκλογική φιέστα της κυβέρνησης.
Τζανακόπουλος: Ο Juncker θα στείλει μήνυμα στήριξης για την έξοδο από το πρόγραμμα
Την θέση ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean Claude Juncker θα στείλει μήνυμα στήριξης για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ.Τζανακόπουλος, αφού υποστήριξε ότι είναι πολύ στενή η σχέση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν, τόνιζε ότι η Κομισιόν έχει υπάρξει αρκετά βοηθητική, παρά τις διαφορές κατά το παρελθόν, στην προσπάθεια για έξοδο από το πρόγραμμα.
«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης.
Δημοσιονομικά έχουμε τηρήσει όλες μας τις υποχρεώσεις.
Από κει και πέρα είναι και οι εταίροι και δανειστές μας που πρέπει να βοηθήσουν, ώστε τον Αύγουστο να περάσουμε σε μία καθαρή έξοδο» υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
(πρώτη ενημέρωση Πέμπτη 26 Απριλίου 07:41)
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών