Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Η Ελλάδα επιστρέφει στον δρόμο της κανονικότητας - Δε διαλέγουμε τον εύκολο δρόμο της φυγής

Τσίπρας: Η Ελλάδα επιστρέφει στον δρόμο της κανονικότητας - Δε διαλέγουμε τον εύκολο δρόμο της φυγής
«Δεν θελήσαμε ποτέ να έχουμε συμμάχους διαπλεκόμενους εκδότες ή διαπλεκόμενους επιχειρηματίες», υποστήριξε ο πρωθυπουργός
Την απόφαση τόσο τη δική του όσο και της κυβέρνησης να μην συνεχίσει να εμπλέκεται σε «άνευ ουσίας» διαμάχες, οι οποίες τον μόνο στόχο που έχουν είναι ο «εντυπωσιασμός», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο 14ο Περιφερειακό Συνέδριο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Β. Αιγαίου.
Με δεδομένο ότι η ομιλία του πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη, επέλεξε να εστιάσει στο θέμα της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης και όχι σε αυτό της οικονομίας.
Επεσήμανε, μάλιστα, ότι κάποιοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα κλίμα έντασης και τρομοκρατίας, προκειμένου ο ίδιος να μην βρεθεί ποτέ στο εν λόγω Περιφερειακό Συνέδριο. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «άποιοι εδώ και αρκετές μέρες επεδίωξαν να μην είμαι εδώ σήμερα το βράδυ.
Κάποιοι επεδίωξαν να δημιουργήσουν κλίμα έντασης, τρομοκρατίας.
Κάποιοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν πραγματικές αγωνίες των κατοίκων αυτού του ιστορικού νησιού, για να σπείρουν πόλωση και μίσος και να εξυπηρετήσουν σκοπιμότητες. Αλλά δεν τους κάναμε τη χάρη. Δεν φυγομαχήσαμε και δεν αποδράσαμε.
Αντίθετα είμαστε εδώ».
Υποστήριξε ότι τα περιφερειακά συνέδρια αποδεικνύονται απόλυτα επιτυχημένα, ενώ δεν γίνονται με κριτήριο μικροπολιτικές και αντιπολιτευτικές σκοπιμότητες.
Επιπρόσθετα υποστήριξε ότι όσοι επέλεξαν την αποχή από το τραπέζι του διαλόγου –αναφερόμενος κυρίως στους επικεφαλής τοπικών ενώσεων- το έπραξαν γιατί δεν έχουν λύσεις να προτείνουν στα προβλήματα που υπάρχουν.
Στο πλαίσιο αυτό υποστήριξε ότι ο ίδιος είναι έτοιμος να ακούσει την κριτική ακόμη και εάν αυτή είναι σκληρή ή και ακραία, καθώς η άσκηση κριτικής και η διαμαρτυρία είναι στοιχείο της Δημοκρατίας. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «θέλουμε να μιλήσουμε αλλά και να ακούσουμε ιδέες, προβληματισμούς και προτάσεις.
Ακόμη και διαμαρτυρίες. Ακόμη και αυτούς που αποφάσισαν σήμερα να μην είναι παρόντες και παρούσες, εμείς και τους θέλουμε και τους χρειαζόμαστε.
Θέλουμε να ακούσουμε την κριτική τους, ακόμη κι αν ήταν αυστηρή.
Όμως, ξέρετε, ποια είναι η διαφορά αλλά και η πεμπτουσία της συμμετοχής και του διαλόγου; Αν ήταν εδώ θα τους ακούγαμε με προσοχή να διατυπώνουν τα προβλήματα, αλλά θα τους ζητούσαμε να προτείνουν και λύσεις. Και ξέρω καλά, όπως το ξέρετε και σεις, ότι όσοι διάλεξαν την αποχή, λύσεις δεν έχουν να προτείνουν. Και γι’ αυτό ίσως διάλεξαν τον εύκολο δρόμο της φυγής».

Οικονομία και έξοδος από το μνημόνιο

Αναφερόμενος στο θέμα της οικονομίας, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το σύνολο της  Ευρώπης αλλά και διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΟΟΣΑ μιλούν για επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα, αλλά αυτό δεν φαίνεται να αρέσει στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Όταν όλη η Ευρώπη συζητά για την ανάγκη η Ελλάδα να γυρίσει σε καθεστώς κανονικότητας. Όταν ο Πρόεδρος Γιούνκερ μιλά για την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018, όταν ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ μιλάει για άθλο του ελληνικού λαού και για χώρα πρωταθλήτρια στις μεταρρυθμίσεις,
Τι νόημα έχει εμείς να αναλώνουμε χρόνο και φαιά ουσία σε άγονες αντιπαραθέσεις, μόνο και μόνο για τις εντυπώσεις;
Εντάξει, αν η αντιπολίτευση επιθυμεί για λόγους εντυπωσιασμού να πείσει ότι η  πραγματικότητα είναι άλλη, επειδή δε ταιριάζει με τις επιθυμίες της, ας το κάνει.
Εγώ δε θα την ακολουθήσω. Δε με αφορά μια σκιαμαχία χαρακωμάτων».

Η μάχη κατά της διαφθοράς

Όπως είναι φυσικό δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τη διαπλοκή, εκφράζοντας την άποψη ότι δεν πρόκειται να κάμψει τις προσπάθειες της κυβέρνησης «διότι όσες δυνάμεις κι αν συσπειρώσει κανείς, όσα κατεστημένα οικονομικά συμφέροντα, εκδοτικά συγκροτήματα και εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας, όση παραγωγή μαύρης προπαγάνδας και ψευδών ειδήσεων και να καταφέρει η πραγματικότητα δεν αλλάζει.
Και με αυτή στο τέλος θα έχουμε όλοι να αναμετρηθούμε». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό μοναδικός σύμμαχος της κυβέρνησης είναι ο ελληνικός λαός, ο οποίος γνωρίζει ότι «για αυτόν δίνουμε καθημερινά τη μάχη και τα καταφέρνουμε. Οδηγούμε τη χώρα έξω από το μνημονιακό καθεστώς της επιτροπείας.
Διαπραγματευόμαστε την ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Συγκροτούμε ένα αποτελεσματικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης σε διαρκή διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και τους παραγωγικούς φορείς. Θωρακίζουμε την ελληνική πολιτεία απέναντι στη διαφθορά. Και στήνουμε στα πόδια του το κοινωνικό κράτος».

Προσφυγικό

Εκτενείς ήταν οι αναφορές του κ. Τσίπρα στην προσφυγική κρίση, με παραδοχή ότι η κατάσταση στα νησιά του Β. Αιγαίου είναι κάτι παραπάνω από δύσκολη.
«Και θέλω ευθύς εξαρχής να αποδεχτώ ότι η κατάσταση στη Λέσβο και στα άλλα νησιά είναι δύσκολη. Πολύ δύσκολη και για τους μετανάστες αλλά και για τους κατοίκους. Θα σας καλέσω όμως όλους να θυμηθούμε πως ήταν τα πράγματα πριν τρία χρόνια. Τι κινδύνους διαχειριστήκαμε. Και σε ποιο πλαίσιο είμαστε αναγκασμένοι να δουλεύουμε αυτά τα χρόνια».
Παραδέχθηκε ότι έχουν γίνει λάθη και συνεχίζουν να υπάρχουν ελλείψεις, με την κυβέρνηση να στοχεύει να τα αντιμετωπίσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Μεταξύ των μέτρων που θα ληφθούν είναι να υπάρξουν περισσότεροι εργαζόμενοι στην Πρώτη Υποδοχή και περισσότεροι χειριστές στην εξέταση των αιτήσεων.
Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί επιθέσεις ενάντια στους πρόσφυγες, καθώς δήλωσε ότι «αλλά δεν πρόκειται, βεβαίως, να ανεχθούμε, την δολοφονική, επιθετική συμπεριφορά κατά των προσφύγων, και φαινόμενα όπως αυτό της προπερασμένης Κυριακής.
Όταν ελάχιστοι –ευτυχώς- εντός του νησιού, καθοδηγούμενοι από σκοτεινούς ακροδεξιούς κύκλους εκτός νησιού, επιχείρησαν να σπιλώσουν την ίδια την ιστορία αυτού του νησιού και να αμαυρώσουν τη σημαία της πατρίδας μας, οργανώνοντας  μια δολοφονική επιχείρηση μίσους, που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Τη σημαία της πατρίδας μας τη σήκωσαν ψηλά σε αυτόν τον τόπο οι παππούδες και οι γιαγιάδες πολλών Λέσβιων, όταν έφτασαν, κυνηγημένοι από τη φωτιά και την καταστροφή, με βάρκες από το Αϊβαλί, τη Σμύρνη, τον Τσεσμέ, για να ξαναρχίσουν τη ζωή τους, να ξαναστηθούν στα πόδια τους, να επανενωθούν με τους χαμένους συγγενείς τους. Τη σημαία της πατρίδας μας την ξανασήκωσαν ψηλά σε αυτόν τον τόπο οι άνδρες και οι γυναίκες του ΕΑΜ, που ηγήθηκαν της απελευθέρωσης της Λέσβου από το ναζισμό.  Οι Λέσβιοι αγωνιστές που πλήρωσαν με τη ζωή τους βαρύ τίμημα για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να ανεχθούμε να σπιλώνουν αυτή τη σημαία οι πολιτικοί απόγονοι του ναζισμού, εκμεταλλευόμενοι ακόμη και τη δίκαιη – όπως προείπα- αγωνία πολλών κατοίκων του νησιού».

Η ομιλία του πρωθυπουργού

Κάποιοι εδώ και αρκετές μέρες επεδίωξαν να μην είμαι εδώ σήμερα το βράδυ. Κάποιοι επεδίωξαν να δημιουργήσουν κλίμα έντασης τρομοκρατίας. Κάποιοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν πραγματικές αγωνίες των κατοίκων αυτού του ιστορικού νησιού, για να σπείρουν πόλωση και μίσος και να εξυπηρετήσουν σκοπιμότητες. Αλλά δεν τους κάναμε τη χάρη. Δεν φυγομαχήσαμε και δεν αποδράσαμε. Αντίθετα είμαστε εδώ. Στο 14ο Περιφερειακό Συνέδριο. Και μετά από 13 επιτυχημένα περιφερειακά συνέδρια μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι δημιουργήσαμε πια ένα καινούριο και πρότυπο θεσμό. Ένα θεσμό που από την πρώτη στιγμή ορισμένοι προσπάθησαν -χωρίς όμως επιτυχία- να υπονομεύσουν, να απαξιώσουν και να ακυρώσουν.
Με μοναδικό κριτήριο τις μικροπολιτικές και αντιπολιτευτικές τους σκοπιμότητες. Για μας όμως το κριτήριο είναι εντελώς διαφορετικό. Είναι το κριτήριο των αναγκών των περιφερειών. Των αιτημάτων των πολιτών. Αλλά και μιας βαθειάς πολιτικής υποχρέωσης που αισθανόμαστε απέναντι στις τοπικές κοινωνίες.
Της υποχρέωσης να συνθέσουμε μαζί το αναπτυξιακό σχέδιο της κάθε περιφέρειας ξεχωριστά, κομμένο και ραμμένο επάνω στις ανάγκες και τις δυνατότητες του κάθε τόπου.Να μιλήσουμε αλλά και να ακούσουμε ιδέες, προβληματισμούς και προτάσεις. Ακόμη και διαμαρτυρίες. Ακόμη και αυτούς που αποφάσισαν σήμερα να μην είναι παρόντες και παρούσες, εμείς και τους θέλουμε και τους χρειαζόμαστε. Θέλουμε να ακούσουμε την κριτική τους, ακόμη κι αν ήταν αυστηρή. Όμως, ξέρετε, ποια είναι η διαφορά αλλά και η πεμπτουσία της συμμετοχής και του διαλόγου; Αν ήταν εδώ θα τους ακούγαμε με προσοχή να διατυπώνουν τα προβλήματα, αλλά θα τους ζητούσαμε να προτείνουν και λύσεις. Και ξέρω καλά, όπως το ξέρετε και σεις, ότι όσοι διάλεξαν την αποχή, λύσεις δεν έχουν να προτείνουν. Και γι αυτό ίσως διάλεξαν τον εύκολο δρόμο της φυγής.
Το δρόμο της έντασης σε ένα περιβάλλον όμως ήδη επιβαρυμένο από τα τρία χρόνια που διαρκεί η διεθνής προσφυγική κρίση.
Και που εκ των πραγμάτων δημιουργεί δυσκολίες μεγάλες και αντιθέσεις που αποτελούν  εύφορο έδαφος, ώστε κάποιοι άλλοι, λίγοι ευτυχώς, να επιχειρήσουν να διαδώσουν ιδέες ξένες στις αρχές και τις αξίες του Λεσβιακού λαού, για να σπείρουν την οργή και το διχασμό.
Αλλά οι πολίτες αυτού του ιστορικού τόπου ξέρουν καλύτερα. Έχουν βαθειά μέσα τους τις μνήμες της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς.
Έχουν χαραγμένες μέσα τους τις εμπειρίες πραγματικών λαϊκών αγώνων που εγγράφονται στην παράδοση της ελευθερίας και της δημοκρατίας.
Για αυτό και θα γυρίσουν τη πλάτη σε όποιον θελήσει να παίξει επικίνδυνα παιχνίδια, μόνο και μόνο για να δημιουργήσει εντυπώσεις.  Διότι τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με εντυπώσεις. Αλλά με διάλογο, διαβούλευση και με προτάσεις.
Προτάσεις ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες. Αυτό επιχειρήσαμε να κάνουμε δυο μέρες τώρα εδώ στη Λέσβο για τη περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου.
Αυτό έχουμε κάνει και σε όλες τις υπόλοιπες περιφέρειες. Και αυτό είναι που έχει ανάγκη ο τόπος, την ώρα που εξέρχεται από μια δύσκολη και πολύχρονη περιπέτεια.
Όταν όλη η Ευρώπη συζητά για την ανάγκη η Ελλάδα να γυρίσει σε καθεστώς κανονικότητας.
Όταν ο Πρόεδρος Γιούνκερ μιλά για την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018, όταν ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ μιλάει για άθλο του ελληνικού λαού και για χώρα πρωταθλήτρια στις μεταρρυθμίσεις, τι νόημα έχει εμείς να αναλώνουμε χρόνο και φαιά ουσία σε άγονες αντιπαραθέσεις, μόνο και μόνο για τις εντυπώσεις; Εντάξει, αν η αντιπολίτευση επιθυμεί για λόγους εντυπωσιασμού να πείσει ότι η  πραγματικότητα είναι άλλη, επειδή δε ταιριάζει με τις επιθυμίες της, ας το κάνει.
Εγώ δε θα την ακολουθήσω. Δε με αφορά μια σκιαμαχία χαρακωμάτων. Με αφορά η μάχη η πραγματική μάχη, η μάχη με τα προβλήματα, η μάχη της οικονομίας, η μάχη της ανεργίας, η μάχη της ανάπτυξης, η μάχη των επενδύσεων και της καινοτομίας, η μάχη και οι δυσκολίες της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.
Αυτές οι μάχες με αφορούν, εκεί δίνω όλες μου τις δυνάμεις και όχι στη μάχη της επικοινωνίας.
Διότι όσες δυνάμεις κι αν συσπειρώσει κανείς, όσα κατεστημένα οικονομικά συμφέροντα, εκδοτικά συγκροτήματα και εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας, όση παραγωγή μαύρης προπαγάνδας και ψευδών ειδήσεων και να καταφέρει η πραγματικότητα δεν αλλάζει.
Και με αυτή στο τέλος θα έχουμε όλοι να αναμετρηθούμε. Παλεύουμε καθημερινά αντιμετωπίζοντας πρωτοφανείς δυσκολίες, η οικονομική κρίση, η προσφυγική κρίση, η αποσταθεροποίηση στη γειτονία μας, Παλεύουμε όμως για να δώσει σε αυτή τη χώρα αυτό που της αξίζει.  Ένα αύριο ελπίδας και προσδοκίας.
Και σύμμαχό μας σε αυτή τη προσπάθεια δε θελήσαμε ποτέ να έχουμε ολιγάρχες,
ανθρώπους της νύχτας ή των σαλονιών, διαπλεκόμενους εκδότες ή κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες που νομίζουν ότι τους χρωστάει η χώρα και οι πολίτες.
Σύμμαχο μας εμείς θέλουμε τον ελληνικό λαό. Για αυτόν δίνουμε καθημερινά τη μάχη και τα καταφέρνουμε. Οδηγούμε τη χώρα έξω από το μνημονιακό καθεστώς της επιτροπείας. Διαπραγματευόμαστε την ρύθμιση του ελληνικού χρέους.
Συγκροτούμε ένα αποτελεσματικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης σε διαρκή διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και τους παραγωγικούς φορείς.
Θωρακίζουμε την ελληνική πολιτεία απέναντι στη διαφθορά και στήνουμε στα πόδια του το κοινωνικό κράτος. Αυτές είναι οι δικές μας προτεραιότητες και σε αυτές θα μου επιτρέψετε να σταθώ κυρίως σήμερα.
Η Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου είναι η Περιφέρεια της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης.
Και θέλω ευθύς εξαρχής να αποδεχτώ ότι η κατάσταση στη Λέσβο και στα άλλα νησιά είναι δύσκολη. Πολύ δύσκολη και για τους μετανάστες αλλά και για τους κατοίκους. Θα σας καλέσω όμως όλους να θυμηθούμε πως ήταν τα πράγματα πριν τρία χρόνια. Τι κινδύνους διαχειριστήκαμε. Και σε ποιο πλαίσιο είμαστε αναγκασμένοι να δουλεύουμε αυτά τα χρόνια. Θέλω να πω χωρίς υπερβολή: Mε την ανθρωπιστική τους στάση, την αλληλεγγύη τους, την συμβολή τους στην διάσωση των προσφύγων, οι κάτοικοι της Λέσβου, της Χίου, όλων των νησιών της Περιφέρειας, έσωσαν την τιμή της Ευρώπης.
Δείχνοντας έμπρακτα, ότι οι ανθρωπιστικές κρίσεις αντιμετωπίζονται μόνο με την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη, την πολύπλευρη βοήθεια σε αυτούς που την έχουν ανάγκη. Πρέπει να παραδεχτούμε βέβαια, ότι για τον κρατικό μηχανισμό, η οργάνωση της υποδοχής και της φροντίδας τόσων ταλαιπωρημένων και πληγωμένων ανθρώπων, ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Πόσο μάλλον, που η χώρα έπρεπε να την διαχειριστεί στο μέσον μιας πολύ σοβαρής οικονομικής κρίσης. Και με πολλές χώρες της ΕΕ, να αρνούνται να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους στην φιλοξενία προσφύγων.
Στο πλαίσιο όλων αυτών των δυσκολιών, αναγνωρίζουμε, φυσικά, ότι και λάθη έχουν γίνει και ελλείψεις υπάρχουν. Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά γίνεται τις ελλείψεις.
Και να προσφέρουμε στους πολίτες το αίσθημα ασφάλειας που δικαιούνται να έχουν. Βασικό πρόβλημα που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε, είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. Αυτό σημαίνει περισσότερους εργαζόμενους στην Πρώτη Υποδοχή. Περισσότερους χειριστές στην εξέταση των αιτήσεων. Συγκεκριμένη επικέντρωση των Επιτροπών Προσφυγών στα νησιά. Και περισσότερους διερμηνείς που θα διευκολύνουν την όλη διαδικασία.
Και ακόμα, χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί, και τα οποία αφορούν τόσο τις τοπικές κοινωνίες όσο και τους πρόσφυγες. Στην κατεύθυνση αυτή, το αναπτυξιακό μας πρόγραμμα, εστιάζει σε έργα υποδομής που θα μείνουν, αλλά και σε παροχές που θα ανακουφίσουν τους κατοίκους των νησιών που σήκωσαν το βάρος της προσφυγικής κρίσης. Έργα υποδομής που έχουν σχέση με το προσφυγικό, τα οποία θα υλοποιηθούν άμεσα.
Όπως, για παράδειγμα, το αποχετευτικό της Μόριας. Και ακόμα, άμεσα θα θεσμοθετηθεί η παροχή αποζημιώσεων στους κατοίκους της Μόριας στη Λέσβο και του χωριού Χαλκειός στη Χίο. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια σε στενή συνεργασία με την τοπική κοινωνία.  
Αλλά δεν πρόκειται, βεβαίως, να ανεχθούμε, την δολοφονική, επιθετική συμπεριφορά κατά των προσφύγων, και φαινόμενα όπως αυτό της προπερασμένης Κυριακής. Όταν ελάχιστοι –ευτυχώς- εντός του νησιού, καθοδηγούμενοι από σκοτεινούς ακροδεξιούς κύκλους εκτός νησιού, επιχείρησαν να σπιλώσουν την ίδια την ιστορία αυτού του νησιού και να αμαυρώσουν τη σημαία της πατρίδας μας, οργανώνοντας  μια δολοφονική επιχείρηση μίσους, που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Τη σημαία της πατρίδας μας τη σήκωσαν ψηλά σε αυτόν τον τόπο οι παππούδες και οι γιαγιάδες πολλών Λέσβιων, όταν έφτασαν, κυνηγημένοι από τη φωτιά και την καταστροφή, με βάρκες από το Αϊβαλί, τη Σμύρνη, τον Τσεσμέ, για να ξαναρχίσουν τη ζωή τους, να ξαναστηθούν στα πόδια τους, να επανενωθούν με τους χαμένους συγγενείς τους.
Τη σημαία της πατρίδας μας την ξανασήκωσαν ψηλά σε αυτόν τον τόπο οι άνδρες και οι γυναίκες του ΕΑΜ, που ηγήθηκαν της απελευθέρωσης της Λέσβου από το ναζισμό. Οι Λέσβιοι αγωνιστές που πλήρωσαν με τη ζωή τους βαρύ τίμημα για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να ανεχθούμε να σπιλώνουν αυτή τη σημαία οι πολιτικοί απόγονοι του ναζισμού, εκμεταλλευόμενοι ακόμη και τη δίκαιη – όπως προείπα- αγωνία πολλών κατοίκων του νησιού. Η αστυνομία και η δικαιοσύνη στη χώρα μας προστατεύουν τα δικαιώματα και τιμωρούν τους παραβάτες. Ειδικότερα αυτούς που επιδιώκουν ακόμα και να βλάψουν σωματικά γυναίκες και παιδιά. Βασικό χαρακτηριστικό της Περιφέρειας Βορείου Αιγίου, είναι η νησιωτικότητα. Το να λαμβάνει υπόψη η Πολιτεία τη νησιωτικότητα σημαίνει τρία πράγματα: Πρώτον ότι εξασφαλίζει την ύπαρξη υποδομών, την παροχή υπηρεσιών και την προστασία του περιβάλλοντος. Δεύτερον, ότι προσφέρει ελαφρύνσεις σε τιμές και κόστη ώστε να μην επιβαρύνονται δυσανάλογα πολίτες και επιχειρήσεις, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα, Και τρίτον ότι επιδιώκει να αναπτυχθούν οι ιδιαίτερες οικονομικές και παραγωγικές δραστηριότητες των νησιωτικών περιοχών, ώστε να υπάρχει ανάπτυξη. Και η μεταφορά πόρων προς τις νησιωτικές περιοχές, να υποκαθίσταται από επιτόπια παραγωγή πλούτου.
Η νησιωτικότητα απαιτεί επομένως έναν ιδιαίτερο αναπτυξιακό σχεδιασμό. Στο πλαίσιο αυτό:
- Εξετάζεται η εφαρμογή της Ρήτρας Νησιωτικότητας, που θα αφορά κάθε σχέδιο νόμου το οποίο θεσμοθετεί νησιωτικές πολιτικές.
- Ολοκληρώνεται η επεξεργασία του Σχεδίου ΠΔ για την “Οργάνωση και λειτουργία του Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής”. Ενώ σχεδιάζεται νομοθετικό πλαίσιο για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου.
Το μεταφορικό ισοδύναμο Θα εφαρμοστεί πιλοτικά από 1ης Ιουλίου 2018. Και από 1η Ιανουαρίου σε όλα τα νησιά πλην Κρήτης, Εύβοιας και Λευκάδας. Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, οι αναπτυξιακές δυνατότητες που είχαν παραμεληθεί στο παρελθόν, πρέπει τώρα να αξιοποιηθούν δυναμικά, ώστε να αυξηθεί η παραγωγή, η απασχόληση και τα εισοδήματα συνολικά. Μαζί με την φροντίδα του περιβάλλοντος, τις υποδομές και τις κοινωνικές υπηρεσίες, αυτές πρέπει να είναι οι κατευθύνσεις των παρεμβάσεων τόσο των κρατικών πολιτικών, όσο και της δραστηριότητας της τοπικής αυτοδιοίκησης, 1ου και 2ου βαθμού.
Ο πρωτογενής τομέας του Βορείου Αιγαίου έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης. Βασικότερες καλλιέργειες, είναι οι ελιές και το λάδι, εδώ στη Λέσβο, η αμπελουργία με τα κρασιά της Σάμου και της Λήμνου, τα κηπευτικά, η μαστίχα της Χίου.  
Βασικό ρόλο παίζει και η κτηνοτροφία, ιδιαίτερα στην Λέσβο και τη Λήμνο, η μελισσοκομία, και η αλιεία. Βασικό αναπτυξιακό εργαλείο για τον αγροτικό τομέα, είναι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, έχει εκχωρηθεί το 37%  των πόρων του προγράμματος, που αντιστοιχεί σε έργα ύψους 38,4 εκατ. ευρώ. Μαζί με τα 23,5 εκατ. του προγράμματος LEADER, το ποσόν θα φτάσει, συνολικά, στα 61,8 εκατομμύρια ευρώ.  
Ενώ στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, 2014-2020, έχουν ενταχθεί έργα συνολικού προϋπολογισμού 131 εκατομμυρίων, από τα έχουν ήδη πληρωθεί 83 εκατ. ευρώ. Έτσι το συνολικό ποσόν των χρηματοδοτήσεων φτάνει τα 144,8 εκατ. ευρώ . Επιπλέον ρυθμίσεις έχουν προβλεφθεί για την στήριξη της νησιωτικότητας. Το βασικό πρόγραμμα ενίσχυσης των νέων αγροτών, αυξάνεται από 17.000 σε έως και 22.000 ευρώ. Όλοι οι δικαιούχοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα. Ενώ για πρώτη φορά εφαρμόζονται για τις μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις των μικρών νησιωτικών περιοχών, προγράμματα ενίσχυσης, ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ. Υπάρχει, επίσης, ειδικό πρόγραμμα ενισχύσεων ύψους 24 εκατ. ευρώ, το πρόγραμμα μικρών νησιών Αιγαίου, που εφαρμόζεται κάθε χρόνο.
Στόχος του είναι να τονώσει τον αγροτοδιατροφικό τομέα της Περιφέρειας, σε δύο βασικούς άξονες ενίσχυσης: την μεταφορά πρώτων υλών από την ηπειρωτική Ελλάδα στα μικρά νησιά και τις εξαγωγές της τοπικής γεωργικής παραγωγής από τα μικρά νησιά προς άλλες περιοχές. Στο πλαίσιο της διαδικασίας ενδιάμεσης αναθεώρησης, το πρόγραμμα αυτό θα αυξηθεί στα 40 εκατ. ευρώ. Ειδικά για την ενίσχυση του συνεργατισμού και της συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών στην αγροτική δραστηριότητα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα παραχωρήσει ένα ελαιόκτημα 86,5 στρεμμάτων, με τα υφιστάμενα κτίσματα, στην ΚΟΙΝΣΕΠ ΜΟΔΟΥΣΑ, στη περιοχή «Κάτω Τρίτος» Λέσβου. Εκεί θα αναπτυχθούν δράσεις, για τη δημιουργία επιδεικτικού αγροκτήματος, την διατήρηση της ντόπιας ποικιλίας ελιάς και την ενίσχυση του εργαστηρίου ελαιολάδου που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις. Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, για τον τομέα της αγροτοδιατροφής υποβλήθηκαν 3 προτάσεις, με προϋπολογισμό ύψους 3,1 εκατ.
Παράλληλα ενισχύονται και άλλοι τομείς της παραγωγικής δραστηριότητας. Στον 1ο κύκλο του Αναπτυξιακού Νόμου έχουν υποβληθεί στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συνολικά 9 προτάσεις, εκ των οποίων οι 4 αφορούν ξενοδοχειακές επενδύσεις, συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατομμυρίων ευρώ, οι 3 τον τομέα της αγροτοδιατροφής και οι άλλες 2 τον τομέα των υπηρεσιών. Με το πρόγραμμα «Επιχειρούμε έξω» προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ € από το ΕΣΠΑ, ενισχύονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την ανάπτυξη εξαγωγικής δραστηριότητας. Ήδη 11 επιχειρήσεις στο Β. Αιγαίο έχουν αιτηθεί χρηματοδότηση ύψους 455.000 ευρώ. Με το πρόγραμμα «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» ενισχύουμε την έρευνα και την καινοτομία και τη σύζευξή τους με την παραγωγή. Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να αναπτύξουν την έρευνα στον τομέα τους, καθώς και συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου βρίσκονται στο στάδιο της ένταξης 10 προτάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 1,8 εκατ. ευρώ. Αναγνωρίζοντας της προκλήσεις που θέτει η νησιωτικότητα, αλλά και τις έκτακτες ανάγκες που δημιούργησαν οι αυξημένες προσφυγικές ροές, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης δημιούργησε το 2017 τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Νοτίου και Βορείου Αιγαίου για να στηριχθούν με στοχευμένο τρόπο τα νησιά του Αιγαίου. Τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους και συνάντησαν μεγάλη επιτυχία: Στο Ειδικό αναπτυξιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου εντάσσονται 44 έργα συνολικού προϋπολογισμού 44 εκ €. Επιπλέον, 22 έργα συνολικού προϋπολογισμού 22 εκατ. € που είχαν υποβληθεί στο Ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου, εντάσσονται σε άλλα προγράμματα.
Έτσι, χρηματοδοτούνται έργα υποδομών σε όλους τους τομείς – στην ύδρευση, την αποχέτευση, τα λιμάνια και την οδοποιία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό, την υγεία και την εκπαίδευση. Αλλά και παρεμβάσεις για την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας. Πρόκειται για κρίσιμες υποδομές που αναβαθμίζουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες των νησιών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών. Τέλος, σχετικά με την υποστήριξη των Δήμων, το Υπουργείο Εσωτερικών δημιούργησε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία: Το πρόγραμμα “Φιλόδημος” είναι ένα πρόγραμμα χορήγησης επενδυτικών δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού, και δημοτικές επιχειρήσεις, με σκοπό την κατασκευή έργων υποδομής και κοινής ωφέλειας.
ΟΙ προϋπολογισμοί των Δήμων δεν επιβαρύνονται, καθώς τα δάνεια αποπληρώνονται μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Επιπλέον, το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Δήμων, έχει σαν στόχο την χρηματοδότηση έργων προμηθειών, υπηρεσιών και μελετών για τους δήμους όλης της χώρας.  Οι πόροι του προγράμματος προέρχονται από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών. Στους Δήμους της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έχουν παραχωρηθεί από το 2017 ως τώρα, επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ. Αφορούν την κάλυψη ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, την πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών από θεομηνίες, την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, και την ενίσχυση μικρών νησιωτικών δήμων.
Μπαίνοντας στα θέματα του τουρισμού, θα ήθελα να κάνω την εξής παρατήρηση. Είναι γεγονός ότι η προβολή του προσφυγικού από ελληνικά και ξένα μέσα είχε στιγμιαία αρνητική επίπτωση για τον τουρισμό. Αυτή η εξέλιξη, όμως, έχει ανατραπεί. Και οι προβλέψεις λένε ότι η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί. Θέλω να επισημάνω ότι η Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου που φαίνεται να υστερεί από πλευράς τουριστικού δυναμισμού, βρίσκεται στην πραγματικότητα στην φάση συγκρότησης ενός νέου τουριστικού μοντέλου, αξιοποιώντας τα πολιτιστικά, ιστορικά και φυσικά πλεονεκτήματα, καθώς και το πλεονέκτημα της ποιοτικής εστίασης.
Υπάρχουν 21 παραλίες βραβευμένες με γαλάζιες σημαίες. Ενώ, το Βόρειο Αιγαίο είναι ένας κορυφαίος πολιτιστικός προορισμός, με μνημεία του αρχαίου, του ρωμαϊκού, του βυζαντινού και του σύγχρονου πολιτισμού.
Καθώς και μνημεία φυσικής ιστορίας, τα οποία στην πλειοψηφία τους έχουν υπαχθεί σε διεθνή καθεστώτα προστασίας. Το 2017 επισκέφθηκαν το Βόρειο Αιγαίο 365.000 επισκέπτες. Πρόκειται για αύξηση κατά 13% σε σχέση με το 2016. Ενώ οι διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν κατά 30% και οι εισπράξεις κατά 29%. Στα 4 διεθνή αεροδρόμια της Περιφέρειας, της Λέσβου, της Σάμου, της Χίου και της Λήμνου, εγκαινιάστηκαν το 2017 16 νέες απευθείας αεροπορικές συνδέσεις με την Ευρώπη. Και διακινήθηκαν 170.000 επιβάτες. Η αύξηση ήταν 18% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Μια αύξηση που για τη Μυτιλήνη έφθασε το 37,5%.
Οι εξελίξεις σε ότι αφορά τις αφίξεις και οι υπάρχουσες δυνατότητες τροφοδοτούν έναν δυναμισμό στον τομέα των επενδύσεων.
Μεταξύ άλλων, στην Περιφέρεια, έχουν υποβάλλει αιτήματα για αδειοδότηση 3 ξενοδοχειακές μονάδες, 6 μονάδες Ιαματικού τουρισμού, 1 συνεδριακό κέντρο και 1 σύνθετο τουριστικό κατάλυμα που υπάγονται στην κατηγορία 4 ή 5 αστέρων και δυναμικότητας άνω των 300 κλινών. Στο πρόγραμμα “Ενίσχυση Τουριστικών Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό τους και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών”, στο Βόρειο Αιγαίο έχουν ενταχθεί 52 επιχειρήσεις για την υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων συνολικού ύψους 6 εκ. Ευρώ. Το Νοέμβριο δημοσιεύτηκε η πρόσκληση του προγράμματος “Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων”, συνολικού προϋπολογισμού 120 εκατ. Και η περίοδος υποβολής αιτήσεων λήγει στις 15 Μαΐου. Έργα τουρισμού για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχουν ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και αφορούν δράσεις τουριστικής προβολής, την ανάδειξη οικοσυστημάτων μέσα σε ένα ψηφιακό περιβάλλον, τη συντήρηση και ανάδειξη του απολιθωμένους δάσους στη Λέσβο, την δημιουργία δικτύου πεζοπορικών διαδρομών στη Σάμο, την ανάδειξη του φυσικού τοπίου στην περιοχή “Σπηλιά Πυθαγόρα” στη Σάμο, και την προστασία και φύλαξη του “Δάσους Ράντη” στην Ικαρία.
Μεγάλη σημασία για τον τουρισμό, αλλά και για τη μόρφωση των παιδιών μας, την γνώση της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας, έχει η φροντίδα και ανάδειξη του πολιτιστικού κεφαλαίου μας. Το Υπουργείο Πολιτισμού αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα χάρη στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας, αλλά και χάρη στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού Βορείου Αιγαίου που έχει διαμορφώσει το Υπουργείο Οικονομίας. Μελέτες και έργα συντήρησης και αποκατάστασης ιστορικών μνημείων, πραγματοποιούνται στην Λέσβο, την Λήμνο, τον Άη Στράτη, την Χίο, την Σάμο και την Ικαρία. Ειδική φροντίδα έχει ληφθεί για την αποκατάσταση των μεταβυζαντινών μνημείων της Λέσβου που επλήγησαν από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017. Παράλληλα, έχουν αναληφθεί οι κατάλληλες πρωτοβουλίες για τη διαφύλαξη της Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Όπως η μαστιχοκαλλιέργεια στη Χίο, η παραδοσιακή ναυπηγική, η τεχνική της ξερολιθιάς, καθώς και η τοπική παράδοση στην οινοπαραγωγή και την παρασκευή ούζου.
Από τις δεκάδες δράσεις του Υπουργείου Πολιτισμού, στα νησιά της Περιφέρειας, θα αναφερθώ ενδεικτικά σε δύο: Η πρώτη αφορά το Μουσείο-Ελαιοτριβείο Βρανά στη Λέσβο, έργο της Εταιρείας «Αρχιπέλαγος», βιομηχανικό δημιούργημα της οικογένειας Αλεπουδέλη. Το μουσείο, αποτελεί σημαντικό πολιτισμικό πόρο του τόπου, και προβάλλει την σημαντική παράδοση της τοπικής βιομηχανικής ελαιουργίας στο νησί του Οδυσσέα  Ελύτη, αλλά και το έργο πολλών λέσβιων δημιουργών που συνεισέφεραν στην πνευματική ζωή της Ελλάδας. Η τελική αποδοχή της δωρεάς  εκ μέρους της εταιρίας «Αρχιπέλαγος» βρίσκεται στην φάση νομοτεχνικής επεξεργασίας. Η δεύτερη αφορά το μεσαιωνικό κάστρο στον Μόλυβο. Το έργο που θα υλοποιηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού αφορά την στερέωση των βραχωδών πρανών του κάστρου, και έχει προϋπολογισμό 1,1 εκ. ευρώ.
Θα πρέπει να σημειώσουμε, τέλος, ότι το Υπουργείο Πολιτισμού στηρίζει και τις σύγχρονες πολιτιστικές δραστηριότητες στην Περιφέρεια, οι οποίες έχουν αποκτήσει σημαντική απήχηση, ακόμη και σε διεθνές επίπεδο. Αναφέρομαι στο “Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στο νησί της Μαστίχας”, το “Φεστιβάλ Ηραία Πυθαγόρεια”, το “Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου”, το Μουσείο-Βιβλιοθήκη του Στρατή Ελευθεριάδη-Τεριάντ, το ιστορικό Αναγνωστήριο της Αγιάσου, καθώς και το “Μορφωτικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα Νικόλαος Γ. Παπαδημητρίου”, με το μοναδικό ψηφιακό μουσείου του ζωγράφου Γεώργιου Ιακωβίδη.
Έρχομαι τώρα στα ζητήματα των υποδομών. Το πρώτο στο οποίο θα ήθελα να αναφερθώ, είναι η αντιμετώπιση των καταστροφών από τον σεισμό του 2017.
Υπήρξε άμεση ανταπόκριση, των υπηρεσιών. Αλλά και προβλέψεις για ουσιαστικότερη στήριξη των πολιτών και την κάλυψη των έκτακτων στεγαστικών και άλλων αναγκών. Το σύνολο των υπουργικών αποφάσεων που εκδόθηκαν κάλυψε προϋπολογισμό περισσότερο από 43 εκατομμύρια ευρώ.
Ακόμα, χορηγήθηκε Δωρεάν Κρατική βοήθεια για την κατεδάφιση των πληγέντων κτιρίων που κρίθηκαν ετοιμόρροπα. Ενώ 2.500.000,00 ευρώ, επιχορηγήθηκε ο Δήμος Λέσβου, για την εναλλακτική διαχείριση των προϊόντων κατεδαφίσεων, για την διάσωση αλλά και την επαναχρησιμοποίηση υλικών στους παραδοσιακούς οικισμούς.
Θέλω επίσης να αναφερθώ σε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, που αφορά το κόστος των άγονων αεροπορικών γραμμών. Για πολλά χρόνια, το κόστος των άγονων αεροπορικών γραμμών, έφτανε τα 46εκ ευρώ τον χρόνο. Εξορθολογήσαμε το σύστημα, κάναμε διαγωνισμούς και το κόστος έπεσε από 46εκ € στα 10εκ € τον χρόνο. Με τα χρήματα που εξοικονομήθηκαν το 2017 και το 2018 η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας προβαίνει σε διαγωνισμό προμήθειας ελικοπτέρων, παντός καιρού για πτήσεις μεταφοράς επιβατών στο Βόρειο Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες. Ήδη έχουν αναρτηθεί οι προδιαγραφές και προχωρά ο διαγωνισμός.Και, καταλαβαίνουμε όλοι που πήγαιναν για δεκαετίες ολόκληρες τα χρήματα του ελληνικού λαού.
Σήμερα, προχωρούν έργα υποδομών, που για χρόνια έμεναν στις συζητήσεις και στις εξαγγελίες: Στην φάση ολοκλήρωσης της μελέτης βρίσκονται η Νότια Παράκαμψη Μυτιλήνης και ο Οδικός άξονας Καλλονή – Πέτρα, ενώ προχωράει κανονικά η κατασκευή του Οδικού Άξονα Καλλονής -Σιγρίου Λέσβου.
Το επιβατικό και εμπορικό λιμάνι στο Σίγρι αναμένεται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Μάρτιο. Ενώ προχωρούν το Προγραμματικό Σχέδιο του νέου και παλιού λιμανιού της Μυτιλήνης, η μελέτη Αντιμετώπισης Φαινομένων Διάβρωσης στην Ακτογραμμή Ερεσού, το Προγραμματικό σχέδιο Αντιπλημμυρικής Προστασίας Ν. Λέσβου, η μελέτη του Φράγματος Τσικνιά, όπου θα ληφθούν υπ όψιν όλες οι περιβαλλοντικές παράμετροι. Ακόμα προχωράει για δημοπράτηση το διαχειριστικό Σχέδιο υδατικών πόρων Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ενώ σήμερα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας του Βοστανείου Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Ενώ ο Δήμος Λέσβου έχει ενισχυθεί οικονομικά για έργα που σχετίζονται με την αποκατάσταση των ζημιών από τον σεισμό στα λιμάνια του νησιού, την αντιμετώπιση διαβρωτικών φαινομένων, την αποκατάσταση του οδικού δικτύου, την επισκευή σχολικών μονάδων και το οδικό δίκτυο. Η κύρωση των δασικών χαρτών θα λύσει σημαντικά προβλήματα που έχουν σχέση με την οικονομική εκμετάλλευση δασικών εκτάσεων. Στα σχέδια του ΥΠΕΝ είναι νομοθετική ρύθμιση μέσα στο 2018, που θα δώσει τη δυνατότητα τακτοποίησης γεωργικών εκμεταλλεύσεων σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα, τη δυνατότητα νομιμοποίησης υφιστάμενων κάμπινγκ, και νομιμοποίησης υφιστάμενων κατασκηνώσεων.
Όπως και τη δυνατότητα χωροθέτησης νέων έργων υποδομής σε περιοχές NATURA. Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης χρηματοδοτεί με ειδικό μέτρο τη στήριξη της αναδάσωσης και δημιουργίας δασικών εκτάσεων. Ένα μέτρο που ενεργοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Σε ότι αφορά τις δασικές πυρκαγιές, παρόλο που το 2017 δεν παρατηρήθηκε καμία πυρκαγιά στο Βόρειο Αιγαίο, θα αξιοποιηθεί το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για την αντιπυρική προστασία των δασών, και θα προσληφθούν στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, 193 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων για αυτό το σκοπό.
Οι κύριοι άξονες της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση θα αφορούν την οικονομία του δάσους, την κλιματική αλλαγή, την προστασία και τις οικοσυστημικές λειτουργίες, καθώς και τις λειτουργίες έρευνας, παρακολούθησης και διακυβέρνησης. Έρχομαι τώρα και σε κάποια περιβαλλοντικά θέματα. Ένα από τα πιο σημαντικά, είναι η διαχείριση των υδατικών πόρων. Στο τέλος του 2017, ανακοινώθηκαν τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών, μετά από ευρεία διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες, την επιστημονική κοινότητα και τους πολίτες. Πρόκειται για ένα ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης. Τον επόμενο μήνα θα ολοκληρωθούν τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας για όλα τα υδατικά διαμερίσματα της χώρας. Ζήτημα που αφορά περιοχές υψηλού κινδύνου σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας. Σε ότι αφορά τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων, υπάρχουν ακόμα σημαντικές ελλείψεις σε οικισμούς της περιφέρειας.
Ενώ η διαχείριση στερεών αποβλήτων παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις. Σε επίπεδο Περιφέρειας μόλις το 3,5% ανακτάται, και υπάρχουν ενεργοί Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων για τους οποίους η χώρα πληρώνει πρόστιμα.Σε ότι αφορά την ενεργειακή μας πολιτική, για τα νησιά του Αιγαίου έχει ιδιαίτερη σημασία από δύο απόψεις. Πρώτον γιατί το ενεργειακό τοπίο αλλάζει, λόγω της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Και δεύτερον, γιατί η παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, αποτελεί για την Περιφέρεια μια σημαντική αναπτυξιακή δυνατότητα, μέσα από την αξιοποίηση του πολύ υψηλού ενεργειακού δυναμικού της περιοχής. Για το λόγο αυτό δημιουργήσαμε ένα σαφές και σταθερό θεσμικό πλαίσιο με δύο εργαλεία: το Ειδικό Χωροταξικό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τις Ενεργειακές Κοινότητες.
Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία αναθεώρησης του Ειδικού Χωροταξικού των Ανανεώσιμων Πηγών. Η διαδικασία αυτή θα αποτελέσει το αντικείμενο εντατικής διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες, τους παραγωγικούς φορείς, τις αρμόδιες περιφερειακές και δημοτικές αρχές. Ταυτόχρονα, με τις Ενεργειακές Κοινότητες δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα σε πολίτες, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να εμπλακούν στον ενεργειακό σχεδιασμό, και να αποκτήσουν διττό ρόλο ως καταναλωτές και ως παραγωγοί ενέργειας. Τα λεγόμενα Έξυπνα Νησιά είναι αυτά τα οποία βασίζουν την ενεργειακή τους αυτονομία, σε έξυπνους μετρητές για παραγωγούς και καταναλωτές, έξυπνα κέντρα ελέγχου σε κάθε νησί, πληροφοριακά συστήματα για την προώθηση νέων εφαρμογών, και επέκταση της ηλεκτροκίνησης. Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε πριν λίγο καιρό, με τη στήριξη και του έργου “Πράσινο Νησί” στον Άη Στράτη, καθώς και των υβριδικών έργων στην Ικαρία στα οποία περιλαμβάνονται μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πολιτικής για τα “Ενεργειακά Νησιά”, εξετάζεται και η ένταξη στο πρόγραμμα και άλλων νησιών του Β.Αιγαίου, όπως η Λέσβος και η Λήμνος. Η ανάπτυξη της γεωθερμίας είναι, επίσης, ένα σημαντικό κεφάλαιο, που αφορά τη Λέσβο, τη Χίο και την Ικαρία. Το Υπουργείο Ενέργειας θα φέρει σύντομα σε δημόσια διαβούλευση ένα νέο νομοσχέδιο για την αξιοποίηση της γεωθερμίας από τις τοπικές κοινωνίες για θέρμανση, αλλά και ως εργαλείο τουριστικής ανάπτυξης, μέσα από τα ιαματικά λουτρά. Στον τομέα της ψηφιακής πολιτικής οι δράσεις της κυβέρνησης είχαν τους εξής στόχους. Πρώτον την αντιμετώπιση του «μαύρου» στους τηλεοπτικούς δέκτες 410 χιλιάδων πολιτών, όπως προέκυψε από τη μετάβαση στο ψηφιακό σήμα. Στα Ψαρά και τους Φούρνους, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, πάνω από 446 νοικοκυριά απέκτησαν πρόσβαση στο ψηφιακό σήμα, ενώ σύντομα, θα καλυφθεί το σύνολο των αναγκών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, μέσα από την δράση για την καθολική τηλεοπτική κάλυψη. Και δεύτερον, δόθηκε πρόσβαση στο διαδίκτυο σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης