Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σημάδια αποσάθρωσης εμφανίζει η κυβέρνηση - Σε «κλοιό ασφαλείας» ο Τσίπρας

Σημάδια αποσάθρωσης εμφανίζει η κυβέρνηση  - Σε «κλοιό ασφαλείας» ο Τσίπρας
Οι κάτοικοι της Λέσβου και όχι μόνο έστειλαν το μήνυμα ότι η κοινωνία έχει κουρααστεί
Τα κλειστά καταστήματα στην Λέσβο και η ισχυρή αστυνομική παρουσία για τον φόβο επεισοδίων από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων, χάλασαν την φιέστα του αναπτυξιακού συνεδρίου με την παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Ήταν η πρώτη φορά που η παρουσία του πρωθυπουργού προκάλεσε τόσο έντονες αντιδράσεις, στέλνοντας μήνυμα ότι η κοινωνία έχει κουραστεί και από τις οικονομικές απογοητεύσεις αλλά και από την αδυναμία αντιμετώπισης του προσφυγικού που ενσκήπτει ξανά καθώς ο Ερντογάν ανοίγει εκ νέου τη ροή.
Ο πρωθυπουργός θέλησε να υποστηρίξει το αφήγημά του για καθαρή έξοδο από το  μνημόνιο τον Αύγουστο και να εμφυσήσει αισιοδοξία σε ένα κομματικό κοινό.
Είναι όμως εμφανές ότι η κυβέρνησή του εμφανίζει συμπτώματα αποσάθρωσης καθώς η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με την επικοινωνία.
Αν και όλοι επείγονται να κλείσει συνολικά η αξιολόγηση και η διαπραγμάτευση για την επόμενη ημέρα μέχρι τις 21 Ιουνίου, αυτό έχει αποκλειστεί ενώ είναι αμφίβολο αν θα ολοκληρωθεί  η συζήτηση για το χρέος που είναι το κρίσιμο σημείο μέχρι τις 31 Ιουλίου.
Το αν θα παραμείνει ή όχι το ΔΝΤ είναι ανοικτό αλλά το βέβαιο είναι ότι η επιτήρηση στη μεταμνημονιακή εποχή θα είναι ασφυκτική.
Παράλληλα η έκθεση της Κομισιόν προσγείωσε τις προσδοκίες για την ανάπτυξη το 2018 κατεβάζοντας την στο 1,9% από 2,5% που ήταν αρχικά.
Το πιο σημαντικό είναι ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε στο αίτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις συντάξεις λέγοντας ότι επί του παρόντος δεν συζητιέται η ακύρωση ή μετάθεση των μειώσεων ενώ για να χρυσώσει το χάπι μίλησε για την οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους.
Αλλά και στο πεδίο των εξωτερικών θεμάτων τα πράγματα δεν πάνε καλύτερα. Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό ακύρωσε το συμπληρωματικό αφήγημα της κυβέρνησης για «μία Ελλάδα που βγαίνει από τα προγράμματα και είναι η ισχυρή δύναμη στα Βαλκάνια».
Χαμηλές είναι οι επιδόσεις της εξωτερικής πολιτικής στον τομέα των ελληνοτουρκικών σχέσεων όπου καταγράφεται η απουσία του Νίκου Κοτζιά ο οποίος τους τελευταίους μήνες έχει γίνει μονοθεματικός ασχολούμενος μόνο με το Σκοπιανό.
Καθώς οι μεγάλες αφηγήσεις δεν βγαίνουν το Μέγαρο Μαξίμου έστρεψε την προσοχή του στην εσωτερική κομματική αντιπαράθεση, επικεντρώνοντας στον Βαγγέλη Μαρινάκη και στην σχέση του με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και στις offshore της συζύγου του Μαρέβας αλλά και του αντιπροέδρου του κόμματος, Άδωνη Γεωργιάδη –την οποία, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι είχε ξεχάσει να δηλώσει επί σειρά ετών.
Οι μετρήσεις που έχει στην διάθεσή του το Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν ότι η «μάχη με το μαύρο μέτωπο της διαπλοκής», όπως το αποκαλεί ο πρωθυπουργός αποδίδει.
Μέσα σε ένα αντίξοο περιβάλλον η κυβέρνηση πιέζεται από τη  ΝΔ και από το Κίνημα Αλλαγής να προκηρύξει πρόωρες εκλογές προκειμένου να αποφανθεί η κοινωνία για την διακυβέρνηση της μεταμνημονιακής εποχής.
Και μπορεί ο κ. Τσακαλώτος να λέει ότι ο χρόνος κυλά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο ο κίνδυνος συνολικής κατάρρευσης της κυβέρνησης τον διαψεύδει.
Οι γκάφες των υπουργών είναι καθημερινή υπόθεση, η ανησυχία των βουλευτών πλέον εκφράζεται δημόσια ενώ οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι δεν δείχνουν καμία διάθεση να επιστρέψουν.

Σπ. Γκουτζάνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης