Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αύριο 17/5 η κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα – Zaev για το Σκοπιανό – Οι κόκκινες γραμμές της Αθήνας

Αύριο 17/5 η κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα – Zaev για το Σκοπιανό – Οι κόκκινες γραμμές της Αθήνας
Στη Σόφια για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων ο πρωθυπουργός
Αύριο Πέμπτη 17/5 στις 10:15 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η πλέον κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Σκοπιανό ομόλογο του Zoran Zaev στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιείται στη Σόφια.
Η συνάντηση αυτή θα κρίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό το εάν θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ μια και θεωρείται πως ότι ήταν να γίνει από πλευρά των υπουργών Εξωτερικών έχει γίνει και πλέον εναπόκειται στους δύο πρωθυπουργός το εάν θα γίνει το επόμενο βήμα ή όχι.
Η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει με κατηγορηματικό τρόπο πως «η μπάλα βρίσκεται στην πλευρά των Σκοπίων» καθώς από αυτούς εξαρτάται εάν θα εκκινήσει η διαδικασία της ένταξης τους σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η ελληνική πλευρά ζητά σύνθετη ονομασία με χρήση της erga omnes, κάτι που προϋποθέτει και την αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.
Παράλληλα τονίζει πως για να προχωρήσει η οποιαδήποτε διαπραγμάτευση ένταξης της ΠΓΔΜ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, θα πρέπει πρώτα να έχει λυθεί το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Τις προϋποθέσεις αυτές έθεσε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της χθεσινής τους τηλεφωνικής επικοινωνίας, την ώρα που κοινοτικός αξιωματούχος έκανε λόγο για θετικά μηνύματα από Αθήνα και Σκόπια για το ζήτημα της ονομασίας.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού
Βάσει του προγράμματος, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στη Σόφια προκειμένου να μετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Συνόδου ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων.
Στις 17:00 το απόγευμα ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συμμετάσει ως παρατηρητής στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) ενώ στις 19:30 θα λάβει μέρος στο δείπνο εργασίας των ηγετών των 28 κρατών-μελών της ΕΕ, στο οποίο κάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk και το οποίο παραθέτει ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας B. Borisov.
Η συνάντηση του με τον Zaev είναι προγραμματισμένη για τις 10:15 αύριο το πρωί (αναφέρεται ότι θα έχει διάρκεια μιας ώρας) ενώ οι εργασίες της Συνόδου ΕΕ-Δ. Βαλκανίων για θέματα διασυνδεσιμότητας/υποδομών  είναι προγραμματισμένες να αρχίσουν στις 10:00 το πρωί.
Στις 13:15 θα ακολουθήσει το γεύμα εργασίας αρχηγών κρατών με θέμα την ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-Δ. Βαλκανίων σε θέματα ασφάλειας.
Απώτερος στόχος της Συνόδου είναι να επιβεβαιώσει την προσήλωση των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή ιδέα ενώ ζητούμενο είναι η ενίσχυση των δεσμών ΕΕ και Δυτικών Βαλακανίων με τη διασύνδεση υποδομών, ψηφιακών μέσων και ανθρώπων να ενισχύσει τη συνεργασία για την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων, όπως η ασφάλεια, η μετανάστευση, οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι σχέσεις καλής γειτονίας. Κεντρικό θέμα θα αποτελέσει η διασύνδεση με στόχο τη βελτίωση των δεσμών με τα Δυτικά Βαλκάνια αλλά και εντός της περιοχής.
Στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν εκτός από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των κρατών-μελών της ΕΕ και οι ηγέτες των 6 εταίρων της ΕΕ στα Βαλκάνια, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σερβία, Μαυροβούνιο, πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και Κοσσυφοπέδιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης