Η Τουρκία, οι διαπραγματεύσεις για την ονομασία της πΓΔΜ αλλά και η παραπέρα ανάπτυξη της σχέσης από ζητήματα ενέργειας, ενεργειακής ασφάλειας, μέχρι ζητήματα αγροτικής συνεργασίας και πολιτιστικής συνεργασίας, είναι τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών που πραγματοποίησε στις ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Κοτζιά, οι Αμερικανοί έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το ζήτημα της Τουρκίας.
«Αυτό που ενδιέφερε πάρα πολύ τους Αμερικάνους ήταν το ζήτημα της Τουρκίας.
Θα έλεγα ότι η διάθεσή τους ήταν να ακούσουν, να ακούσουν τις αναλύσεις.
Βρίσκονται από ό,τι αντιλαμβάνομαι σε μια αναζήτηση του πώς πρέπει να αντιμετωπίσουν νέες καταστάσεις, νέες συμμαχίες στην περιοχή» δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε με τον σύμβουλό Εθνικής Ασφάλειας του Donald Trump, John Bolton, στο Λευκό Οίκο.
«Νομίζω ότι οι Αμερικάνοι ξέρουν ότι αποτελούμε μια ισχυρή δύναμη και ισχυρό πόλο σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας και ενδιαφέρονται πάρα πολύ να είναι σε διάλογο μαζί μας και να αντλούν και από τη δική μας εμπειρία και απόψεις τις οποίες ακούν πάρα πολύ προσεκτικά.
Αφορά απόψεις πολύ ευθείες» τόνισε επίσης.
Το Σκοπιανό
Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Bolton, o κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι δεν υπάρχει κάποια πίεση.
«Δεν θα δεχόμουν ποτέ να πιεστούμε.
Ενδιαφέρονται όμως πάρα πολύ για τη λύση και προσπαθούν να κατανοήσουν που βρίσκεται η διαπραγμάτευση και ποια είναι τα δύσκολα σημεία της.
Η διαπραγμάτευση, όπως γνωρίζετε, θα συνεχιστεί την Πέμπτη και την Παρασκευή, παρουσία του κ. Nimetz.
Θα συνεδριάσουν και οι τεχνικές ομάδες που συνεδριάζουν παράλληλα με την κύρια διαπραγμάτευση.
Να ξέρετε ότι έχουμε κάνει ένα μεγάλο κείμενο – η Ελληνική Πολιτεία το έχει φτιάξει αυτό.
Το κείμενο αυτό, μαζί με το κείμενο το νομικό που έχει κάνει ο κ. Nimetz αναλάβαμε και τα εντάξαμε σε ένα ενιαίο κείμενο όπου το δεύτερο μέρος του κειμένου αφορά στις μελλοντικές συνεργασίες Ελλάδος-πΓΔΜ, η προοπτική δηλαδή σε ζητήματα εκπαίδευσης, έρευνας κοκ.
Το πρώτο μέρος αφορά σε ζητήματα που συνδέονται με το ονοματολογικό, προπάντων για τα αλυτρωτικά, με τα οποία πρέπει να τελειώνουμε, όπως επίσης και το κεφάλαιο για την αναγνώριση όλων των διεθνών νομικών πραγματικοτήτων, τα σύνορα, το απαραβίαστο των συνόρων, ότι δεν μπορεί να γίνεται προπαγάνδα από καμία πλευρά ή να δίνεται χώρος για προπαγάνδα σε βάρος της άλλης, κ.ο.κ.» τόνισε ο κ. Κοτζιάς.
Σημειώνεται ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε σειρά επαφών και με μέλη του Κογκρέσου, τα οποία έχουν ιδιαίτερη επιρροή σε θέματα εξωτερικής πολιτικής με σκοπό να τους ενημερώσει για θέματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών