Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Θέλουμε μια βιώσιμη συμφωνία και όχι να ταπεινώσουμε τη FYROM - Βασικός όρος η συνταγματική αναθεώρηση των Σκοπίων

Τσίπρας: Θέλουμε μια βιώσιμη συμφωνία και όχι να ταπεινώσουμε τη FYROM - Βασικός όρος η συνταγματική αναθεώρηση των Σκοπίων
Η συμφωνία με την ΠΓΔΜ θα ολοκληρωθεί αφού πρώτα οι γείτονες προχωρήσουν στην αναθεώρηση του Συντάγματός τους
Η συμφωνία με την ΠΓΔΜ καλύπτει τις ανησυχίες των Ελλήνων για την καπηλεία της ιστορίας μας από μία ξένη χώρα, υποστήριξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί, δεχόμενος ερωτήσεις, στην απαράδεκτη στάση της Τουρκίας για την κράτηση των Ελλήνων αξιωματικών, ενώ μιλώντας για το θέμα της οικονομίας, επανέλαβε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης παραμένει η αναδιάρθρωση του χρέους.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της ΠΓΔΜ, το οποίο αποτέλεσε και το βασικό θέμα της συνέντευξης υποστήριξε ότι ο ίδιος ήταν τυχερός, καθώς βρέθηκε στην εξουσία τη στιγμή που έγινε μία κυβερνητική αλλαγή στην ΠΓΔΜ και την εξουσία ανέλαβε ο Zoran Zaev ο οποίος ήταν πρόθυμος να διαπραγματευθεί χωρίς προαπαιτούμενα με την Ελλάδα.
«Αισθάνομαι ευτυχής και τυχερός συνάμα που είχα την ευκαιρία να είμαι πρωθυπουργός τη στιγμή που στη γειτονική χώρα υπήρξε μία κυβερνητική αλλαγή.
Αυτή η αλλαγή έδωσε σε εμένα και στον κ. Zaev να κάνουμε μία επίπονη προσπάθεια σε διάστημα έξι μηνών, προκειμένου να λύσουμε ένα χρόνιο πρόβλημα, με σεβασμό στις αξίες και την αξιοπρέπεια των δύο λαών.
Έχουμε μία συμφωνία που δημιουργεί ένα ιστορικό momentum.
Είναι μία συμφωνία που αποκηρύσσει των αλυτρωτισμό.
Θέλαμε να έχουμε μία βιώσιμη συμφωνία και όχι να ταπεινώσουμε τους γείτονές μας.
Σε ό,τι μας αφορά είναι ταυτόσημη με τις εθνικές θέσεις και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί εδώ και πολλά χρόνια.
Ξεκίνησαν από τη κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, κατόπιν του Κώστα Σημίτη και ακολούθως του Κώστα Καραμανλή.
Αναφέρομαι στα σημεία που μιλά για ένα σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό, που αποκηρύσσει τον αλυτρωτισμό.
Θεωρώ ότι το επιτύχαμε και αυτό είναι το πιο σημαντικό», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι χωρίς αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συμφωνία και αυτή θα ακυρωθεί, προσθέτοντας ότι κατά τον ίδιο δεν υπάρχει ενδεχόμενο να μην προχωρήσει αυτή η αναθεώρηση.
Εκτίμησε, μάλιστα, ότι εάν οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα «αφήνονταν ελεύθεροι» τότε αρκετοί θα ψήφιζαν υπέρ της συμφωνίας που έκλεισε η κυβέρνηση.

Κατάκτηση το «Βόρεια Μακεδονία»

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η προσθήκη της λέξης «Βόρεια» δίπλα στο όνομα «Μακεδονία», το όνομα με το οποίο όπως είπε έχουν αναγνωρίσει την ΠΓΜΔ πάνω από 140 χώρες, αποτελεί εθνική κατάκτηση.
«Εάν επιμέναμε σε μία αμετάφραστη ονομασία θα αντιμετωπίζαμε πολύ σύντομα το πρόβλημα η γειτονική χώρα να ονομάζεται απλά Μακεδονία», εκτίμησε ο κ. Τσίπρας.
«Αξίζει να δει κάποιος τον ξένο Τύπο.
Σημασία έχει ότι στον τίτλο των διεθνών ΜΜΕ αναφέρονταν ότι: «Η Μακεδονία συμφώνησε με την Ελλάδα να μετονομαστεί σε Βόρεια Μακεδονία».
Μέχρι τώρα δεν υπήρχε κανένας προσδιορισμός που να ξεχωρίζει τη Μακεδονία και τη δική μας πολιτιστική κληρονομιά με το κράτος στα βόρεια σύνορά μας.
Θεωρώ ότι με αυτή τη συμφωνία καταχωρήσαμε όλα όσα επιθυμούσε η δική μας πλευρά.
Μας κατηγορούν πάρα πολλοί άλλοι από δόλο και άλλοι από ευαισθησία ότι πάμε να παραδώσουμε τη Μακεδονία», προσέθεσε ο κ. Τσίπρας.

Δεν αναγνωρίζουμε Μακεδονικό έθνος και Μακεδονική γλώσσα

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει αναγνώριση ούτε μακεδονικού έθνους, ούτε μακεδονική γλώσσα, προσθέτοντας, όμως, ότι κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει σε έναν λαό να αυτό-προσδιορίζεται, κάτι το οποίο δεν μπορεί να πράξει ούτε η Ελλάδα για την ΠΓΜΔ
«Δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε σε κανέναν λαό να αυτό-προσδιορίζεται.
Αυτό, όμως, που κάνει η συμφωνία, είναι να ξεκαθαρίζει ότι ο εν λόγω λαός δεν έχει καμία σχέση με την Αρχαία Μακεδονία.
Πρόκειται για έναν λαό που βρέθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και απέκτησε κάποια στιγμή και εθνική ταυτότητα.
Δεν δώσαμε τα πάντα.
Σε όλα τα θέματα είχαμε και ανταλλάγματα.
Δεν αναγνωρίσαμε σε καμία περίπτωση έθνος Μακεδονικό.
Αναγνωρίζει το δικαίωμά τους στον αυτό-προσδιορισμό».

Θλιβερή η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ελλάδας και ΠΓΔΜ

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι υπήρξε απόλυτη ταύτιση απόψεων στις δηλώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόσο στην ΠΓΔΜ όσο και στην Ελλάδα.
«Εάν κοιτάξουμε τις ανακοινώσεις δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ τους.
Έχουμε μία παράταξη που εκμεταλλεύεται την πατριδοκαπηλία.
Αυτό ισχύει για την άκρα δεξιά τόσο στην ΠΓΔΜ όσο και στην Ελλάδα.
Και από την άλλη πλευρά δύο κυβερνήσεις που προσπαθούν να βρουν λύση.
Δεν γίνεται και εμείς να προδώσαμε τα πάντα και το ίδιο να έχει πράξει ο Zaev», εκτίμησε ο πρωθυπουργός.

Δεν θα ζητούσα ποτέ από τον Π. Καμμένο να αλλάξει τις αρχές του

Ο κ. Τσίπρας στήριξε απόλυτα τη στάση που διατηρεί ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, αναφορικά με την ΠΓΔΜ, φροντίζοντας, μάλιστα, να προσθέσει ότι ο κ. Καμμένος δεν είναι «έμπορος πατριωτισμού» όπως ήταν ο κ. Σαμαράς και ως εκ τούτου δεν έχει καμία πρόθεση να ρίξει την κυβέρνηση, όπως το είχε κάνει ο κ. Σαμαράς με την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούσαμε να έχουμε προβλέψει στην προγραμματική συμφωνία με τους ΑΝΕΛ ότι θα υπήρχε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.
Η βασική μας προγραμματική συμφωνία ήταν να σταματήσουμε την καταστροφή της χώρας και το πλιάτσικο.
Ο Πάνος ο Καμμένος έχει μία στάση και θέση αρχής.
Εγώ δεν του ζητώ να αλλάξει.
Του ζητώ ως υπεύθυνος υπουργός μίας κυβέρνησης να μη θέσει σε κίνδυνο τη διακυβέρνηση και την πορεία της χώρας και μάλιστα όταν είμαστε πολύ κοντά στο να εκπληρώσουμε τον βασικό μας στόχο».

Ο κ. Μητσοτάκης δεν κρατά μία έντιμη στάση

Αναφερόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστήριξε ότι «παρασύρθηκε» από τα συλλαλητήρια και άλλαξε την αρχική του στάση, δηλαδή την αποδοχή μίας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό.
Μάλιστα προσέθεσε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν πιστεύει πραγματικά αυτά που υποστηρίζει, αλλά προσπαθεί να διατηρήσει τις ισορροπίες στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.
Η ΝΔ αρχικά ζητούσε να υπάρξει πρώτα αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ και η συμφωνία να έρθει τελευταία στην ελληνική Βουλή.
«Όταν εμείς το επιτύχαμε αυτό, η ΝΔ άλλαξε πάλι στάση και τώρα θέλει πρώτα να ψηφίσει η ελληνική Βουλή τη συμφωνία.
Εάν αυτό δεν αποτελεί ανεύθυνη στάση, τότε ποια την αποτελεί;», αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.
Αποκάλυψε, επίσης, ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλησε να ενημερωθεί εκτενώς όταν του τηλεφώνησε, δηλώνοντας «μου ζήτησε να του στείλω τη συμφωνία.
Αντέδρασε όπως ακριβώς ο Ivanov.
Δεν θα πρέπει, όμως, να ξεχνάμε ότι το τελευταίο στάδιο της διαπραγμάτευσης έγινε τηλεφωνικά.
Η συμφωνία θα έπρεπε να γραφεί να σταλθεί και στον κ. Nimetz και κατόπιν να είναι έτοιμη.
Όταν αυτά όλα ολοκληρώθηκαν τότε καταθέσαμε και τη συμφωνία».
Παρά την επιμονή των δημοσιογράφων ο κ. Τσίπρας δεν θέλησε να σχολιάσει το εάν θα πρέπει ή όχι να πραγματοποιήσει κάποια δήλωση ο Κώστας Καραμανλής, σημειώνοντας ότι δεν τον έχει ενημερώσει προσωπικά και δηλώνοντας ότι «δεν μπορώ και δεν είναι σωστό να σχολιάσω το τι πρέπει να πράξει ένας πρώην πρωθυπουργός».
Ερωτηθείς γιατί δεν συγκάλεσε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι αποφάσισε σε αυτή την κρίσιμη διαπραγμάτευση όχι να κλείσει τις πόρτες της πλήρους ενημέρωσης στους πολιτικούς ενημέρωσης, αλλά να μην προχωρήσει στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.
Διότι, εξήγησε, είχε κακή εμπειρία από τις προηγούμενες φορές και έχει καταλάβει από ορισμένους ότι δεν έχουν την σοβαρότητα και την αίσθηση ευθύνης.
Προέβλεψε ότι η συμφωνία θα περάσει με μεγάλη πλειοψηφία όταν έρθει στη Βουλή, ενώ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύθηκε σκληρά προκειμένου η κύρωση της συμφωνίας στην ελληνική Βουλή να γίνει στο τέλος της όλης διαδικασίας, προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση από την ΠΓΔΜ.

Θα τολμήσει να καταθέσει πρόταση μομφής ο κ. Μητσοτάκης;

«Όποιος θέλει μπορεί να μου κάνει πρόταση μομφής», δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «εάν ο κ. Μητσοτάκης τολμήσει να κάνει αυτήν την πρόταση θεωρώ ότι οι βουλευτές θα ψηφίσουν με γνώμονα το καλό της χώρας.
Δεν αισθάνομαι ότι αυτή η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου.
Περάσαμε ένα κυκεώνα μεταρρυθμίσεων.
Ψηφίσαμε και δύσκολες μεταρρυθμίσεις.
Όλοι θεωρούσαν ότι θα μειωθεί η πλειοψηφία, αλλά τελικά αυξάνεται».

Σέβομαι τους πολίτες που έχουν διαφορετική άποψη

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι σέβεται απόλυτα τους πολίτες που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια, έχοντας αγνά συναισθήματα και όχι σε αυτούς που είναι έμποροι του πατριωτισμού και θιασώτες της άκρας δεξιάς.
«Θα ήθελα να πω σε αυτούς τους πολίτες ότι έχουμε μία λύση που ονειρευόμαστε εδώ και χρόνια.
Ακόμη και αυτοί που δεν θέλουν να υπάρχει καθόλου ο όρος Μακεδονία, ας σκεφθούν ποιο είναι το εθνικό συμφέρον;
Γιατί να κρατήσουμε ανοιχτή αυτήν την πληγή από τη στιγμή που έχουν δεσμευθεί να καταργήσουν πλήρως σύμβολα με το εξάκτινο αστέρι της Βεργίνας;
Γιατί να αρνηθούμε στη μεγάλη πλειοψηφία αυτού του λαού που είναι Ορθόδοξοι και θέλουν να προσχωρήσουν στο άρμα του Πατριαρχείου Κων/πολης αυτήν την ευκαιρία;», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Απαράδεκτη η κράτηση των Ελλήνων αξιωματικών από την Τουρκία

Για την Τουρκία ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι έχουμε μια τελείως διαφορετική κατάσταση μετά το πραξικόπημα και έναν διαφορετικό Ερντογάν και όσο φτάνουν οι εκλογές, οι εντάσεις και οι ρητορικές επιθέσεις έγιναν ένα καθημερινό φαινόμενο.
Το πιο κρίσιμο όμως είναι, τόνισε, ότι είχαμε το τελευταίο διάστημα μια ποιοτική διαφοροποίηση της στάσης στο Αιγαίο και στην νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Χαρακτήρισε "απαράδεκτη ενέργεια" τη σύλληψη και κράτηση εδώ και σχεδόν τρεις μήνες χωρίς κατηγορίες, των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
Ερωτηθείς εάν ο πρωθυπουργός είχε πει στον Ρ. Τ. Ερνοτγάν για άμεση επιστροφή των 8 Τούρκων αξιωματικών ή αν είχε πει κάτι που θα μπορούσε να ερμηνευθεί σαν κάτι παρόμοιο, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε: "Δεν θα μπορούσα να είχα πει κάτι τέτοιο γιατί έχω πλήρη επίγνωση του διαχωρισμού των εξουσιών, σε ένα ευνομούμενο κράτος όπως είναι η Ελλάδα.
Και δεν θα μπορούσα να υποσχεθώ σε έναν ηγέτη άλλης χώρας για τις αποφάσεις που θα πάρει η δικαστική εξουσία".
"'Αρα λέει ψέματα;", ερωτήθηκε ο πρωθυπουργός, για να απαντήσει: "Ο κ. Ερντογάν δεν ξέρω τι κατάλαβε απ' αυτό το τηλεφώνημα. Εγώ ξέρω ότι εγώ ποτέ δεν του υποσχέθηκα ότι θα γυρίσουν".
Πρόσθεσε ότι βεβαίως του είπε πως η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν έχει ανοικτή πόρτα στους πραξικοπηματίες και ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα και πως εκτιμά ότι οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουν θα είναι διαδικασίες όπου η δικαστική εξουσία θα λειτουργήσει με γνώμονα το δίκαιο και θα κρίνει με βάση το αν συμμετείχαν ή δεν συμμετείχαν στο πραξικόπημα.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αν ο κ. Ερντογάν επέμενε σε αυτή τη θέση "γιατί δεν το έθεσε την επόμενη μέρα (σ.σ. στην επίσκεψη του στην Αθήνα)σ' εμένα στην κατ' ιδίαν συζήτηση ούτε στις δηλώσεις;".
Έθεσε επίσης το ερώτημα μήπως το γεγονός ότι το επαναλαμβάνει είναι ένα πρόσχημα προκειμένου να δικαιολογεί μια στάση που δεν δικαιολογείται για μια γειτονική, συμμαχική χώρα, για να δικαιολογεί δηλαδή μια έντονη επιθετική ρητορική που αποσκοπεί σε θέματα εσωτερικής κατανάλωσης.
Στο ερώτημα αν του έχει ζητήσει ο Ερντογάν τους 8 ως αντάλλαγμα για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, τόνισε: "ευθέως όχι, δεν τους έχει ζητήσει και δεν θα μπορούσε να το κάνει".
Σχολίασε ωστόσο ότι με τη δημόσια ρητορική του κάτι τέτοιο αφήνεται να εννοηθεί.

Βασικός στόχος η αναδιάρθρωση του χρέους - Δεν μας απασχολεί η συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ

Η αξιοπιστία της λύσης στην 21η Ιουνίου θα κριθεί από τις αγορές και αυτές θα κάνουν τους υπολογισμούς τους και θα δουν αν αυτή η λύση θα είναι ικανή να κάνει αγοράσιμα τα ελληνικά ομόλογα και κυρίως το δεκαετές.
Στο ερώτημα αν το ΔΝΤ θα είναι στο πρόγραμμα ή δεν θα είναι, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι έχουμε φτάσει στο τέλος και ότι πλέον μικρή σημασία έχει αν θα είναι ή δεν θα είναι, με την έννοια αν θα χρηματοδοτήσει ή όχι στο λίγο χρόνο που απομένει, το τρίτο πρόγραμμα.
"Αν έχει μια αξία είναι στις συζητήσεις τώρα για το χρέος να ρίξει το βάρος του προκειμένου να πάρουμε την καλύτερη δυνατή λύση για το χρέος", τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης