Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι ΑΝΕΛ παραπαίουν, η κυβέρνηση έωλη με 152 βουλευτές και οι «κραυγές» αποστασίας που δείχνουν πανικό

Οι ΑΝΕΛ παραπαίουν, η κυβέρνηση έωλη με 152 βουλευτές και οι «κραυγές» αποστασίας που δείχνουν πανικό
Θα κρατήσει ή έχει ημερομηνία λήξης η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου;
Η εικόνα που παρουσιάζουν οι ΑΝΕΛ μετά την καταψήφιση της πρότασης μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης και την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών παραπέμπει σε μια πρωτοφανή για το κόμμα πολιτική κρίση.
Τον Σεπτέμβριο του 2015 οι ΑΝΕΛ εξέλεξαν 10 βουλευτές και με μοναδική εξαίρεση την αποχώρηση του Ν. Νικολόπουλου τον Οκτώβριο του 2015, ήταν από τα κόμματα που παρουσίαζαν την πιο συνεκτική και συμπαγή εικόνα δεδομένου ότι δεν είχαν ούτε μια διαρροή βουλευτή σε αντίθεση με όλα τα άλλα μικρότερα κόμματα.
Η κατάσταση αυτή έχει ανατραπεί πλήρως μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το Σκοπιανό και οι ΑΝΕΛ από ένα σταθερό πολιτικό κόμμα έχει μετατραπεί σε … σκορποχώρι.
Η διαφοροποίηση του Δ. Καμμένου, ο οποίος υπερψήφισε την πρόταση μομφής της ΝΔ και η διαγραφή του από τους ΑΝΕΛ, η αποχώρηση της πρώην εκπροσώπου των ΑΝΕΛ, Μανταλένας Παπαδοπούλου, η οποία χαρακτήρισε κατάπτυστη τη συμφωνία για το Σκοπιανό, η απομάκρυνση δεκάδων στελεχών των ΑΝΕΛ αλλά και η ανεξαρτητοποίηση του Γ. Λαζαρίδη σήμαναν συναγερμό όχι μόνο στους ΑΝΕΛ αλλά και για στην ίδια την κυβέρνηση, η οποία είδε τα «στηρίγματα» της να καταρρέουν.
Και αυτό που έσπειρε τον πανικό, δεν ήταν μόνο ότι η κυβέρνηση έμεινε πλέον με μια οριακή πλειοψηφία με 152 βουλευτών (145 ο ΣΥΡΙΖΑ, 7 οι ΑΝΕΛ) όσο κυρίως ότι κανείς δεν περίμενε μια τέτοια κίνηση από τον κ.Λαζαρίδη, ο οποίος μόλις κάποια 24ωρα νωρίτερα χειροκροτούσε εν θερμώ την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην πανηγυρική φιέστα στο Ζάππειο και έδινε όρκους πίστης στον Π. Καμμένο.
Η ανεξαρτητοποίηση του πυροδότησε το ερώτημα για το «ποιος είναι ο επόμενος» την ώρα που κανείς δεν μπορούσε να απαντήσει με βεβαιότητα ότι ο κύκλος των αποχωρήσεων από το κυβερνητικό σχήμα έχει κλείσει και ότι δεν θα αποχωρήσει κάποιος άλλος από τους «πιστούς» στο κυβερνητικό σχήμα βουλευτές των ΑΝΕΛ.
Μετά το πρώτο σοκ, κυβέρνηση και ΑΝΕΛ επιχείρησαν να διασκεδάσουν τα περί συνοχής της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει κανένα θέμα με τη σταθερότητα της και ότι δεν θα υπάρξουν άλλες διαρροές.
Ο ύποπτος Κ. Κατσίκης, ο οποίος έχει κατά καιρούς διαφωνήσει με το ΣΥΡΙΖΑ σε μια σειρά από ζητήματα, επεσήμανε σήμερα πως παραμένει πιστός στους ΑΝΕΛ και πως δεν θα γίνει πολιτικός προδότης.
Μέσα όμως σε αυτόν τον πανικό και κυρίως στο «άγνωστο» για το τι ακολουθεί και μπορεί να προκύψει, η κυβέρνηση επιχείρησε να διαμορφώσει τις δικές της γραμμές άμυνας:
Πρώτον, έσπευσε να συσπειρώσει τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ κάνοντας λόγο για επιχειρηματικά συμφέροντα που απεργάζονται την πτώση της προκειμένου να διακοπεί η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια
Δεύτερον, έσπευσε να αποδώσει στους αποχωρήσαντες το «στίγμα» του αποστάτη, προκειμένου να ασκήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πίεση στους εναπομείναντες βουλευτές που μπορεί να κάνουν τις ίδιες σκέψεις με τον κ.Λαζαρίδη
Τρίτον, έσπευσε να καθησυχάσει για τη σταθερότητα της κυβέρνησης, διαμηνύοντας πως υπάρχουν και περιθώρια διεύρυνσης της.
Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα ο υπ. Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης υποστήριξε ότι υπάρχουν και «εφεδρείες», αν τυχόν «στραβώσει» κάτι περαιτέρω με τους ΑΝΕΛ, την ώρα που δημοσιεύματα θέλουν τους ανεξάρτητους βουλευτές Κατερίνα Παπακώστα και Χάρη Θεοχάρη ή τον βουλευτή του Ποταμιού, Σπύρο Δανέλλη να είναι από τις υποψήφιες «εφεδρείες».
Δημοσιεύματα πάντως που δεν επιβεβαιώνονται από πουθενά, αν κρίνει κανείς και από την τοποθέτηση του κ.Δανέλλη, ο οποίος υποστήριξε πως είναι και μένει βουλευτής του Ποταμιού και ότι ακόμα και αν προσχωρούσε στο ΣΥΡΙΖΑ, θα παρέδιδε την έδρα του.
Είναι προφανές από τις αντιδράσεις της πως η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε από την ανεξαρτητοποίηση του Γ. Λαζαρίδη.
Τα σενάρια περί αποστατών βουλευτών που εξαγοράζονται, περί επιχειρηματιών που θέλουν για τα δικά τους συμφέροντα να ξεμπερδεύουν με αυτήν την κυβέρνηση δεν πείθουν επειδή δύο βουλευτές των ΑΝΕΛ εξέφρασαν τη διαφωνία τους με τη συμφωνία για το Σκοπιανό, με την οποία άλλωστε διαφωνούν το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού συστήματος και η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.
Σε κάθε περίπτωση, η συνοχή της κυβέρνησης δεν θα απειληθεί το επόμενο διάστημα.
Είναι γνωστό ότι όσο πιο οριακή είναι μια κυβερνητική πλειοψηφία τόσο πιο δύσκολο είναι για κάποιον βουλευτή να κάνει το βήμα και να ρίξει την κυβέρνηση μια και οι πιέσεις που θα δεχθεί, θα είναι ασφυκτικές.
Όμως είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η κυβέρνηση των 152 βουλευτών έχει μείνει από «ανάσες» και από «αντοχή» τη στιγμή που ο δρόμος παραμένει μακρύς και ανηφορικός.
Οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, οι οποίες θα ενταθούν από τον Ιούλιο έως το τέλος του έτους, τα νέα βαριά μέτρα που έρχονται από το 2019 με χαρακτηριστικότερο την περικοπή των συντάξεων και η διατήρηση της πολιτικής λιτότητας παραμένουν ένα εξαιρετικά εκρηκτικό μείγμα για την κυβέρνηση.
Το οποίο θα «σκάσει», μόλις προχωρήσουν οι διαδικασίες για το Σκοπιανό και έρθει στην ελληνική Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών.
Μια και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αν δεν θέλουν να μπουν μια και καλή στο χρονοντούλαπο της πολιτικής ιστορίας και να απαξιωθούν πλήρως, θα την καταψηφίσουν.
Και σε αυτήν την περίπτωση θα φανεί αν πράγματι υπάρχουν εφεδρείες ή αν θα καταρρεύσει η κυβέρνηση Τσίπρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης