Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θεοδωράκης: Η μεταρρυθμιστική άπνοια δεν ταιριάζει σε όλους εμάς που συγκεντρωθήκαμε στο Κίνημα Αλλαγής

Θεοδωράκης: Η μεταρρυθμιστική άπνοια δεν ταιριάζει σε όλους εμάς που συγκεντρωθήκαμε στο Κίνημα Αλλαγής
"Η σημαία ενός παλιομοδίτικου κόμματος που υψώθηκε ξαφνικά στο Κίνημα Αλλαγής είναι συνταγή αποτυχίας", ανέφερε ο Στ. Θεοδωράκης
«Η μεταρρυθμιστική άπνοια  δεν ταιριάζει σε όλους εμάς που συγκεντρωθήκαμε στο Κίνημα Αλλαγής», ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, στην κεντρική του πολιτική ομιλία στη Μεγάλη Συνάντηση Αντιπροσώπων (ΜΕΣΥΑ), μετά την απόφαση αποχώρησης από το Κίνημα Αλλαγής.
Τόνισε ότι «το Ποτάμι έχει αποδείξει ότι διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτικού Κινήματος.
Ζει  μέσα στην πραγματικότητα, είναι ανθεκτικό στις πιέσεις συμφερόντων και συντεχνιών, δεν έχει γραφειοκρατικοποιηθεί, δεν κρύβεται πίσω από στερεότυπα.
Στη σύντομη ιστορία μας δοκιμάσαμε και τις δύο επιλογές που έχει κάποιος στην πολιτική.
 Και μόνοι και με άλλους.
Μόνοι γιατί έπρεπε να πούμε καθαρά στον κόσμο τις απόψεις μας, χωρίς εκπτώσεις και προσμίξεις και με άλλους γιατί θέλαμε να ενώσουμε παράλληλες δυνάμεις σε ένα μεγαλύτερο σχήμα.
Και κάναμε θυσίες για να υπερασπιστούμε αυτή την ένωση!  
Όμως, κάτι δεν πάει καλά.
Αν και ο χώρος που δημιουργήσαμε, διαθέτει δυνάμεις που προτείνουν καινοτόμες λύσεις, εντούτοις  η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής επιμένει σε πολιτικές του παρελθόντος».
Όπως είπε, «η σημαία ενός παλιομοδίτικου κόμματος που υψώθηκε ξαφνικά στο Κίνημα Αλλαγής είναι συνταγή αποτυχίας.
Πρέπει, λοιπόν, να σκεφθούμε ξανά έντονα το μέλλον. Εμείς οι Ποταμίσιοι έχουμε ένα στόχο. Να επικρατήσουν οι προοδευτικές πολιτικές.
Και πρώτο μέλημα αυτή τη στιγμή, είναι να σώσουμε τον προοδευτισμό».
«Δεν υπάρχει ασφαλέστερο καταφύγιο για τον προοδευτισμό από το Ποτάμι», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι στην πολιτική δεν υπάρχουν εύκολες επιλογές, αλλά το κυρίαρχο μοντέλο είναι το κομματικό – ψηφοθηρικό και «όσοι κινούμαστε εκτός αυτού του μοντέλου, έχουμε μπροστά μας μόνο ανηφόρες».
Αφού υπενθύμισε ότι πέρυσι το καλοκαίρι λήφθηκε η απόφαση να συμμετέχουμε στη δημιουργία ενός νέου φορέα από τη Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων μετά από δική του πρόταση, τόνισε «έίχα στο μυαλό μου ένα νέο χώρο που θα είχε τα καλά όλων των δυνάμεων. ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Μεταρρυθμιστές, ΚΙΔΗΣΟ, ΔΗΜΑΡ, κινήσεις πολιτών, οικολόγοι…Σε μια θετική πρόσθεση.
Κάτι τέτοιο δεν συνέβη».
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, «οι τελευταίες μεγάλες αποφάσεις ελήφθησαν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη μας», ενώ χαρακτήρισε λάθος αυτό που κάποιοι θεωρούν ότι τα προβλήματα στο Κίνημα Αλλαγής δημιουργούνται από τις διαφορετικές φωνές.
«Αποφάσισαν εντελώς ξαφνικά και έξω από αυτά που είχαν συμφωνηθεί να μετατρέψουν το Πολιτικό Συμβούλιο σε συμβουλευτικό όργανο.
Και καλούν την Κοινοβουλευτική μας ομάδα να ταυτιστεί απολύτως με την ΚΟ της ΔΗΣΥ.
Αν δεχθούμε αυτά τα τελεσίγραφα, αυτό θα σημάνει την εγκατάλειψη των ριζοσπαστικών θέσεων του Ποταμιού, στην παιδεία, στη δημόσια διοίκηση, στα δικαιώματα, στην οικονομία».
Υπογράμμισε ότι η απόφαση απεμπλοκής του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής είναι αυτή τη στιγμή η αναγκαία επιλογή, για να μην απαξιωθεί το Ποτάμι και να μη διαλυθεί μέσα στις έριδες το Κίνημα Αλλαγής.
Αναφορικά με τα επόμενα βήματα του Ποταμιού τους επόμενους μήνες, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε τα εξής:
-Απεμπλοκή από το Κίνημα Αλλαγής.
-Οργανωτική ανασυγκρότηση, σε συμμαχία και συνεχή συνεργασία, με φιλελεύθερες και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις.
-Κάλεσμα επιστροφής σε όσους απομακρύνθηκαν ή αδρανοποιήθηκαν.
- Συνέδριο τον Οκτώβριο με όλους αυτούς που έχουν παράλληλες σκέψεις με εμάς.
- Συγκρότηση - μέσα στον Ιούλιο - ομάδων εργασίας για αποσαφήνιση πολιτικών και οργανωτικών θεμάτων.
 Μάλιστα, όπως είπε, το Συνέδριο του Οκτωβρίου θα είναι ένα ανοικτό συνέδριο όπου θα τεθούν και θα συζητηθούν όλα: πολιτικές προτεραιότητες, κανόνες λειτουργίας, ηγεσία, ενώ θα αποφασιστεί με ποια ηγεσία θα συνεχιστεί αυτή η πορεία.
«Δεν αγκιστρώνομαι σε καμία καρέκλα και νομίζω ότι το έχω αποδείξει», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «δεν με δελεάζει να είμαι βουλευτής Επικρατείας κάποιου άλλου κόμματος, οποιουδήποτε κόμματος, δεξιά ή αριστερά.
 Θέλαμε και θέλουμε ένα Ποτάμι με φιλελεύθερες αρχές, με μεταρρυθμιστική ορμή, με σύγχρονες αντιλήψεις».
Περαιτέρω, χαρακτήρισε κατασκευασμένα τα σενάρια που τον φέρνουν τον Μάρτιο σε συμφωνία με τον Μητσοτάκη και τον Ιούνιο σε συμφωνία με τον Τσίπρα.
Ξεκαθάρισε δε, πως  «Το Ποτάμι δεν θα γίνει το ρεαλιστικό άλλοθι του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το εκσυγχρονιστικό άλλοθι της ΝΔ».
«Το Ποτάμι είναι Ποτάμι, καθαρό, διαυγές και όχι θολό και υπόγειο», σημείωσε και τόνισε πως η χώρα έχει ανάγκη πολιτικούς που δεν ταλαντεύονται συνεχώς ανάμεσα στον συντηρητισμό και τον λαϊκισμό.
Υπογράμμισε ότι η αδυναμία των κλασικών πολιτικών να προσαρμοστούν στη νέα κοινωνική πραγματικότητα έχει πολλαπλασιάσει  τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν ψηφοφόροι που αρνούνται να ψηφίσουν και άλλοι που δεν έχουν τι να ψηφίσουν, μεταξύ των οποίων και  οι μισοί σχεδόν ψηφοφόροι του Ποταμιού.
Δήλωσε αισιόδοξος  για το μέλλον και τόνισε ότι «Το Ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Το Ποτάμι είναι εδώ».

Για ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Για ένα ατελείωτο κατάλογο από μικρά και μεγάλα προβλήματα σε μια χώρα που έχει χάσει την αυτοπεποίθησης της, έκανε λόγο ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος αιτιολογώντας γιατί η Ελλάδα παραμένει η εξαίρεση του κανόνα, που θέλει τις ευρωπαϊκές χώρες να κλείνουν σε 3 - 4 χρόνια τους λογαριασμούς τους με την κρίση και να προχωρούν μπροστά, είπε ότι «η αιτία βρίσκεται στους δημαγωγούς που κυριάρχησαν σε κρίσιμες στιγμές για τη χώρα και το σύστημα -μιντιακό, οικονομικό, συντεχνιακό- που τους ενίσχυσε», «η ιστορία είναι παλιά, αλλά σήμερα έχει βρει τη συνέχειά της στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».
Κατηγόρησε τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ότι επαναλαμβάνουν τα λάθη, καθυστερούν τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος.
«Η κυβέρνηση τσαλαβουτάει σε λασπόνερα που η ίδια δημιουργεί. Η πολιτική υπερχείλιση του κ. Καμμένου στο κυβερνητικό σχήμα, αναδύει μια δυσάρεστη οσμή στην κοινωνία. Ακόμη και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν το αντέχουν», είπε χαρακτηριστικά.
 Πρόσθεσε ότι το δημόσιο, η επιχειρηματικότητα, η παιδεία, η ασφάλεια των πολιτών  έχουν παραδοθεί σε ιδεοληπτικούς και κομματάρχες, αλλά και ότι «η ΝΔ μοιάζει στριμωγμένη στη δεξιά πλευρά του χάρτη. Περιμένει την πτώση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, χωρίς να δίνει καμία καθαρή εικόνα για τις κυβερνητικές της προτεραιότητες, και κυρίως για τα πρόσωπα της επόμενης διακυβέρνησης, εκτός αν συνεχίσουν με τους υπουργούς του παρελθόντος».
Η λύση, σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, είναι νέα μυαλά, που δεν θα είναι διαβρωμένα από τον παλιό τρόπο σκέψης, χωρίς εξαρτήσεις, με εμπειρία στην κανονική ζωή.
Όπως ανέφερε, «η λύση είναι μεγάλες αλλαγές παντού. Χωρίς φόβο, αλλά με πάθος!
Αλλαγές και βελτιώσεις στο πολιτικό σύστημα,  στην επιχειρηματικότητα, στην εκπαίδευση, στην Άμυνα, στο κράτος», καθώς «παντού κυριαρχεί ο παραλογισμός».
«Όσο η λειτουργία του δημόσιου τομέα δεν εκσυγχρονίζεται, η επιβάρυνση της οικονομίας θα αυξάνεται», τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού.
Επιπλέον, ανέφερε ότι « είμαστε υπέρ της λύσης του Μακεδονικού γιατί εκτός των άλλων δεν θέλουμε η γειτονική μας χώρα να γίνει προγεφύρωμα του Πούτιν και του Ερντογάν», αλλά και ότι «τασσόμαστε υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος γιατί δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο την ασυλία των υπουργών, την κυριαρχία των κομματαρχών στη Δικαιοσύνη, το συγκεντρωτικό και κομματικό κράτος, την εμπλοκή της εκκλησίας στις πολιτικές υποθέσεις, την απουσία μη κρατικών πανεπιστημίων, τους λειψούς εκλογικούς κύκλους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης