Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εξάμηνη παράταση στην συγκυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου με κλειδί το δημοψήφισμα στα Σκόπια

Εξάμηνη παράταση στην συγκυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου με κλειδί το δημοψήφισμα στα Σκόπια
Το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ αναμένεται να γίνει στις 23 ή στις 30 Σεπτεμβρίου ή το αργότερο στις 7 Οκτωβρίου
Τροφή για σενάρια αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις που ενδεχομένως να έρθουν στην Ελλάδα και δη για τον χρόνο των εκλογών δίνει η συνέντευξη Zoran Zaev.
Στον απόηχο της προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή η οποία έγινε σε ένα κλίμα άκρως προεκλογικό, όσα είπε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός ενισχύουν τη σεναριολογία σε ότι αφορά την πορεία της κυβέρνησης στη χώρα μας.
Όπως προκύπτει από τα λεγόμενα του Zoran Zaev, αν όλα προχωρήσουν βάσει χρονοδιαγράμματος, τα Σκόπια θα έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους από τη συμφωνία των Πρεσπών στις 15 Ιανουαρίου.
Ο κ. Zaev δήλωσε ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στη γείτονα είτε 23, είτε 30 Σεπτεμβρίου, είτε το αργότερο, στις 7 Οκτωβρίου.
Στη συνέχεια, χρειάζεται να περάσει ένα διάστημα 100 ημερών για να γίνουν και οι συνταγματικές αλλαγές.
Γι αυτό και η καταληκτική ημερομηνία που δίνει η σκοπιανή πλευρά είναι 15 Ιανουαρίου.
Ακολούθως το ζήτημα της συμφωνίας θα μεταφερθεί στο πεδίο της ελληνικής πλευράς καθώς πρέπει να έρθει προς κύρωση στην ελληνική βουλή.
Οι δηλώσεις Zaev δίνουν μια σαφή εικόνα για το πως θα διαμορφωθούν τα πράγματα το επόμενο εξάμηνο στα Σκόπια αλλά και την αντανάκλασή τους στην ελληνική πολιτική σκηνή.
Ναι μεν, θεωρητικά δίνεται μια παράταση ζωής έξι μηνών για τη συγκυβέρνηση στην Ελλάδα, ωστόσο, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, ορόσημο για τη χώρα μας θα είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια καθώς αν ξεπεράσει αυτό το σκόπελο ο Zoran Zaev, τα υπόλοιπα θα είναι εύκολα.
Άλλωστε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, στην πραγματικότητα, όπως αποτιμούν οι ίδιες πηγές, επιβεβαίωσε,ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος θα συνδέει ουσιαστικά την ευρωατλαντική προοπτική της γειτονικής χώρας με την αλλαγή του ονόματος.
Το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί όπως σημείωσε ο κ. Zaev είναι το εξής: «Είστε υπέρ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ υποστηρίζοντας την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας;». Με την εν λόγω διατύπωση του ερωτήματος ο κ. Zaev θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία σε αυτό το δημοψήφισμα ώστε να στείλει κι ένα πολιτικό μήνυμα και στη συνέχεια να περάσει πιο εύκολα τις συνταγματικές αλλαγές στη χώρα του. Μένει να το δούμε και στην πράξη.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης