Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας (Σύνοδος Δ. Βαλκανίων): Η Ελλάδα δεν διολίσθησε στον εθνικισμό και την αδράνεια - Υπεράσπιση της συμφωνίας με ΠΓΔΜ

Τσίπρας (Σύνοδος Δ. Βαλκανίων): Η Ελλάδα δεν διολίσθησε στον εθνικισμό και την αδράνεια - Υπεράσπιση της συμφωνίας με ΠΓΔΜ
«Η περίοδος που περάσαμε ήταν εξαιρετικά δύσκολη για τα Βαλκάνια», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός
(upd1) «Η Ελλάδα εξήλθε των κρίσεων ακριβώς επειδή επέμεινε ότι η λύση για την οικονομία, το προσφυγικό και την περιφερειακή σταθερότητα δεν είναι ο εθνικισμός, ούτε η αδράνεια και η μετάθεση της λύσης στο μέλλον», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Σύνοδο κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Λονδίνο, στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Βερολίνου.
«Η περίοδος που περάσαμε ήταν εξαιρετικά δύσκολη για τα Βαλκάνια» σημείωσε ο Πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι το 2014, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean Claude Juncker, ανακοίνωσε το πάγωμα της διεύρυνσης.
«Η Ευρώπη βίωσε, πέραν της οικονομικής κρίσης, τη χειρότερη προσφυγική κρίση μεταπολεμικά, η οποία εστιάστηκε στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύχθηκαν δυνάμεις που ζητούσαν το Grexit, που ζητούσαν τη σμίκρυνση ή τη διάλυση του Σένγκεν, που ζητούσαν την ακύρωση της διεύρυνσης αλλά και της εμβάθυνσης, καθώς και το μονομερές κλείσιμο των συνόρων στη Βαλκανική οδό.
Βιώσαμε μια αποτρόπαια απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία καθώς και κρίσεις στην Αλβανία και στην πΓΔΜ».
Όπως είπε ο Αλέξης Τσιπρας, «πλέον τα πράγματα αλλάζουν.
Με τη Συμφωνία των Πρεσπών, τη Συμφωνία Βουλγαρίας-ΠΓΔΜ, με την προσπάθεια επίλυσης ζητημάτων Ελλάδας-Αλβανίας, με την επιτυχημένη Βουλγαρική Προεδρία της ΕΕ και την αναβίωση της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης για διεύρυνση της ΕΕ».
Απευθυνόμενος στους ηγέτες που μετείχαν στη Σύνοδο, ο πρωθυπουργός σημείωσε με έμφαση ότι «η προάσπιση της αξιοπρέπειας των λαών μας μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τα εργαλεία του διαλόγου, της σκληρής διαπραγμάτευσης και της συνεργασίας, όχι με τον απομονωτισμό και τη μισαλλοδοξία. Η ιστορία μας, πρέπει να αποτελεί βάση για πρόοδο και συνανάπτυξη, όχι να μας παγιδεύει σε αδιέξοδα».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι δυνάμεις που είχαν τη γραμμή του εθνικισμού το 2014, την έχουν και σήμερα. Αλλά σήμερα ανοίγει μια άλλη προοπτική για την περιοχή μας που πρέπει να εμπνεύσει και την υπόλοιπη Ευρώπη.
Η Ελλάδα προτάσσει τέσσερις θεματικές που είναι στρατηγικής σημασίας.

- Μια ολοκληρωμένη πολιτική για την Ευρώπη στο προσφυγικό, που να περιλαμβάνει και τις τρεις διαστάσεις του με ισορροπία (την προστασία των εξωτερικών συνόρων, τη συνεργασία με τρίτα κράτη, και τον δίκαιο καταμερισμό των βαρών).

- Την ανάπτυξη περιφερειακών υποδομών μεταφορών και logistics (όπως η δημιουργία ταχέων σιδηροδρομικών συνδέσεων του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης με τα Βαλκάνια ή την ανάπτυξη των λιμανιών Θράκης και Μακεδονίας)

- Τη ενίσχυση της ενεργειακής διασύνδεσης (TAP, IGB, Vertical Corridor και τη μονάδα LNG της Αλεξανδρούπολης)

- Την προώθηση της χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά κονδύλια ώστε να δοθούν κίνητρα στους πολίτες. Ο πρωθυπουργός καλωσόρισε την απόφαση της EBRD να χρηματοδοτηθούν έργα διασυνοριακών υποδομών και διασυνδεσιμότητας προκειμένου να στηριχθεί η Συμφωνία των Πρεσπών.

Η Σύνοδος των Δ. Βαλκανίων

Είναι η πρώτη φορά που καλείται Έλληνας πρωθυπουργός να συμμετάσχει στη διαδικασία αυτή για τα Δυτικά Βαλκάνια, μια πρωτοβουλία που εγκαινίασε το 2014 η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel.
Προσερχόμενη στο Lancaster House, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, F. Mogherini, σε δηλώσεις της ανέφερε πως σήμερα «τιμούμε τη συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων», «μια ιστορική συμφωνία», «ένα ιστορικό βήμα», όπως είπε, το οποίο αναγνωρίζει όλη η Ευρώπη.
Ο πρωθυπουργός θα μετάσχει το μεσημέρι στο γεύμα εργασίας των ηγετών των χωρών που μετέχουν στη σύνοδο, όπου θα συμμετάσχουν επίσης οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανοικοδόμηση και την Ανάπτυξη , του Περιφερειακού Συμβουλίου Συνεργασίας και του ΠεριφερειακούΓραφείου για την συνεργασία της νέας γενιάς.
Θα ακολουθήσει η 1η συνεδρίαση Ολομέλειας με θεματολογία Εξωτερικά ζητήματα και διμερείς σχέσεις και η Σύνοδος Διαδικασίας Βερολίνου.
Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Αλβανό ομόλογό του Edi Rama,ραντεβού ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την ΑΟΖ.
Η σύνοδος θα ολοκληρωθεί με δεξίωση των ηγετών των χωρών που μετέχουν στη Σύνοδο με τη συμμετοχή του Πρίγκιπα της Ουαλίας, Καρόλου.

Πιέσεις στην Τουρκία για τους Έλληνες στρατιωτικούς

Επιστολή προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, David McAllister, επισημαίνοντάς του τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία, απέστειλε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Federica Mogherini, υπογραμμίζοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας να συνεχιστούν οι συντονισμένες εκκλήσεις προς την τουρκική πλευρά.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί την υπόθεση από την αρχή», αναφέρει στην επιστολή της η Mogherini, προσθέτοντας ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την συνεχιζόμενη κράτηση Ευρωπαίων πολιτών στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των δύο Ελλήνων στρατιωτικών».
Όπως συνεχίζει η Mogherini, «στην τελευταία ετήσια έκθεσή της για την Τουρκία, που υιοθετήθηκε στις 17 Απριλίου 2018, η Κομισιόν υπενθύμισε την ανωτέρω θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το ζήτημα και προειδοποίησε την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια εναντίον κράτους-μέλους ή να προκαλέσει τριβές ή ενέργειες που θα μπορούσαν να βλάψουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών».
«Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και να εκδίδουμε συντονισμένες εκκλήσεις προς την τουρκική πλευρά για την άμεση απελευθέρωση των στρατιωτικών, είτε δημοσίως, είτε σε διμερείς επαφές», καταλήγει η αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
Με αφορμή την επιστολή της Mogherini, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε:
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ οφείλουν να εντείνουν τις πιέσεις τους προς τις τουρκικές Αρχές για την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι εφύλασσαν τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.
Συνεχίζουμε ενωμένοι και μακριά από μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις τον αγώνα για να επιστρέψουν τα δύο παιδιά μας στην πατρίδα, το στράτευμα και τις οικογένειές τους.
Αύριο, Τετάρτη, στις 4 μ.μ. ώρα Ελλάδας συναντώμαι για αυτό το θέμα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Antonio Tajani».

«Διαδικασία του Βερολίνου» για τα Δυτικά Βαλκάνια

Η Διαδικασία του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια είναι μια πρωτοβουλία που εγκαινίασε η Γερμανίδα καγκελάριος Merkel το 2014.
Εκείνη τη χρονιά η Υπουργική Σύνοδος Ευρωπαϊκής Ένωσης-Δυτικών Βαλκανίων, δυστυχώς, δεν κατάφερε να επανεκκινήσει την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης.
Τότε, η Γερμανίδα Καγκελάριος έλαβε την πρωτοβουλία να προωθήσει τη λεγόμενη «Διαδικασία του Βερολίνου», προκειμένου να κρατά ζωντανή την προοπτική της σχέσης, της σύνδεσης, Ευρωπαϊκής Ένωσης-Δυτικών Βαλκανίων.
Η Διαδικασία του Βερολίνου έχει ως στόχο να δώσει ώθηση στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των κρατών των Δυτ. Βαλκανίων, να συμβάλει στην επίλυση διμερών διαφορών εντός των Βαλκανίων και να προωθήσει τη διασυνδεσιμότητα των κρατών της περιοχής.
Η Ελλάδα δεν είχε κληθεί ποτέ να συμμετάσχει στη Διαδικασία του Βερολίνου.
Η Διαδικασία του Βερολίνου αποτελεί ένα σημαντικό φόρουμ όπου συζητούνται έργα διασυνδεσιμότητας, υποδομών σε ενεργειακό τομέα και τομέα μεταφορών και συνεργασιών των νεολαιών.
Οι συζητήσεις αυτές, στις οποίες συμμετέχουν και επικεφαλής διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (EIB, EBRD κλπ) αντανακλώνται συχνά και οι προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Δυτικά Βαλκάνια. Τα μέλη της Διαδικασίας του Βερολίνου περιλαμβάνουν τα Δυτικά Βαλκάνια (Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο) και ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ με σημαντική επιρροή στην περιοχή (Γαλλία, Γερμανία, ΗΒ, Ιταλία, Αυστρία, Σλοβενία, Κροατία).

Η Ελλάδα μέρος της λύσης και πυλώνας σταθερότητας στα Βαλκάνια

Η Ελλάδα προσκλήθηκε για πρώτη φορά σε Σύνοδο χωρών μελών της πρωτοβουλίας και στο πλαίσιο αυτό γίνεται πλήρες μέλος της Διαδικασίας του Βερολίνου
. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και στην τετραμερή σύνοδο της Θεσσαλονίκης πριν λίγες ημέρες, η Ελλάδα γίνεται πλέον μέρος της λύσης στα Δυτικά Βαλκάνια και αναδεικνύει τον ρόλο της ως πυλώνας σταθερότητας για την περιοχή.
«Τον τελευταίο χρόνο υπάρχει μια αντιστροφή της πορείας αρνητικών γεγονότων για την περιοχή, για τα Βαλκάνια και αρχίζει σιγά-σιγά να δημιουργείται μια θετική δυναμική» σημείωσε ο κ. Τσίπρας .
Σε αυτόν τον χρόνο, ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός, «είχαμε την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, που ένα χρόνο πριν ίσως φαινόταν αδιανόητο ότι θα επιτευχθεί. Όμως, είναι πράξη, είναι γεγονός και θέτει τις βάσεις για την επίλυση ενός εξαιρετικά σημαντικού ζητήματος, δίνοντας μια νέα προοπτική για ολόκληρη την περιοχή μας».
Η συμμετοχή στη Διάσκεψη του Λονδίνου αναδεικνύει την Ελλάδα ως βασικό παράγοντα για τον σχεδιασμό των υποδομών και των διασυνδέσεων στην περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων.
Δημιουργούνται όλες οι δυνατότητες η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να προωθήσει το όραμά της για τη βαλκανική συνανάπτυξη.
Στη Σύνοδο του Λονδίνου θα συμμετάσχουν η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η Αλβανία, η ΠΓΔΜ, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κόσοβο, καθώς και η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Αυστρία, η Σλοβενία, η Κροατία, η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Πολωνία.

Οικονομία, πολιτική, και ασφάλεια οι τρεις ενότητες της Συνόδου του Λονδίνου

Η οικονομική θεματική επικεντρώνεται στη σταθερότητα, στη δημιουργία ασφαλούς επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος, καθώς επίσης και στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας των νέων και την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας.
Η θεματική της ασφάλειας αναφέρεται στην ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν κοινές απειλές όπως η διαφθορά, το οργανωμένο έγκλημα, η εμπορία ανθρώπων, τα ναρκωτικά και η τρομοκρατία.
Το πολιτικό σκέλος της Συνόδου περιλαμβάνει τη συζήτηση για την επίλυση διμερών διαφορών στα Δυτ. Βαλκάνια, την ενίσχυση της δημοκρατίας και την προώθηση της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων.
Από το Λονδίνο , ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ την Τετάρτη και την Πέμπτη (11-12/7), στην οποία ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

13:00 Γεύμα εργασίας των ηγετών των χωρών που μετέχουν στη σύνοδο, όπου θα συμμετάσχουν επίσης οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας
Επενδύσεων, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανοικοδόμηση και την Ανάπτυξη, του Περιφερειακού Συμβουλίου Συνεργασίας και του Περιφερειακού
Γραφείου για την συνεργασία της νέας γενιάς.
14:20 1η συνεδρίαση Ολομέλειας με θεματολογία Εξωτερικά ζητήματα και διμερείς σχέσεις.
16:20 2η συνεδρίαση Ολομέλειας, Σύνοδος Διαδικασίας Βερολίνου.
17:20 Διμερής συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Αλβανό πρωθυπουργό
18:00 Δεξίωση των ηγετών των χωρών που μετέχουν στη Σύνοδο με τη συμμετοχή του Πρίγκιπα της Ουαλίας, Καρόλου.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης