Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι φωτιές ανέδειξαν τα επικοινωνιακά προβλήματα της κυβέρνησης - Συναγερμό σήμαναν τα ασύμμετρα φαινόμενα

Οι φωτιές ανέδειξαν τα επικοινωνιακά προβλήματα της κυβέρνησης - Συναγερμό σήμαναν τα ασύμμετρα φαινόμενα
Ενώ σήμερα 24/7 θα αρχίσουν να καταγράφονται οι απώλειες και οι καταστροφές οι πολιτικοί παρατηρητές εντοπίζουν τα μεγάλα επικοινωνιακά προβλήματα της κυβέρνησης.
Στις καιρικές συνθήκες και συγκεκριμένα σε μια «καλή καταιγίδα» ελπίζει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί όσο πιο αποτελεσματικά το μέτωπο της πύρινης καταστροφής στην Αττική αλλά και σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Ωστόσο οι αναφορές περί ασύμμετρων φαινομένων που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εάν δεν στηρίζονται σε στοιχεία...είναι προτιμότερο να μην προβάλλονται για λόγους εντυπώσεων, υπονοώντας ότι υπήρχε σχέδιο εμπρηστών και αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης.
Ενώ σήμερα 24/7 θα αρχίσουν να καταγράφονται οι απώλειες και οι καταστροφές οι πολιτικοί παρατηρητές εντοπίζουν τα μεγάλα επικοινωνιακά προβλήματα της κυβέρνησης.

1. Είναι δυνατόν ο ίδιος ο πρωθυπουργός να ταξιδεύει στη Βοσνία Ερζεγοβίνη για μια βράβευσή του η οποία όσο τιμητική κι αν είναι δεν παύει να είναι περιθωριακή;
Αλλά και η πλέον σημαντική να ήταν δεν θα κέρδιζε επικοινωνιακά πόντους εάν παρέμενε στην Αθήνα την κρίσιμη ώρα που ο αρμόδιος κρατικός μηχανισμός έδινε τη μεγάλη μάχη με τις φλόγες;
2. Και έστω ότι οι αρμόδιοι συνεργάτες του αλλά και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δεν προέβλεψε την έκταση της καταστροφής.
Δεν έπρεπε με το που έφτασε στο Μόσταρ, να επιστρέψει πάραυτα μαθαίνοντας ότι γίνεται στην Ελλάδα και ειδικά στην Αττική; Κάτι που τελικά το έκανε αργά το βράδυ οπόταν επέστρεψε κατευθείαν πήγε στο επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής για να συσκεφθεί με τα αρμόδια στελέχη και τους υπηρεσιακούς παράγοντες
3. Ανεξάρτητα από τη στάση του πρωθυπουργού δεν λειτούργησε στοιχειωδώς ο επικοινωνιακός μηχανισμός της κυβέρνησης ο οποίος άρχισε να πληροφορεί για το τι γίνεται με πολύωρη καθυστέρηση. Χρειάστηκε μάλιστα να φτάσουμε στα μεσάνυχτα για να πληροφορηθούμε ότι τελικά υπάρχουν νεκροί αλλά ακόμη και τότε δεν υπήρχε ενημέρωση για τον ακριβή αριθμό τους.
Σύμφωνα με τους ανωτέρω πολιτικούς παρατηρητές το έλλειμμα αυτό επικοινωνίας μπορεί να αποδοθεί:
1.Σε ανικανότητα του των αρμόδιων κυβερνητικών αρχών.
2. Στην ύπαρξη ενός σκληρού πυρήνα που αποφασίζει για τα πάντα και ουδείς άλλος αναλαμβάνει την ευθύνη.
3. Στον κυνισμό της εξουσίας που υποτάσσονται τα πάντα στη λογική του πολιτικού οφέλους.
Το Μαξίμου πάντως καλλιεργεί για τα αίτια της θεομηνίας μια συνομοσιολογική λογική. Αν και δεν το δηλώνει ευθέως θεωρεί ικανή συνθήκη τις διάφορες εστίες για να αφήσει ερωτηματικά ώστε να αιωρείται η λογική του εμπρησμού και της προβοκάτσιας.
Άλλωστε η κυβέρνηση έχει μπροστά της την αντίστοιχη εικόνα του 2007 που η τότε κυβέρνηση Καραμανλή επίσης είχε αποδόσει σε εμπρηστές και προβοκάτορες τις αιματηρές πυρκαγιές ιδίως στην Ηλεία και την Αρκαδία και μάλιστα με την επιλογή να δώσει αποζημιώσεις κατάφερε όχι απλώς να αντιστρέψει την κατάσταση αλλά και να κερδίσει τις εκλογές.
Επισήμως πάντως η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα των ευθυνών και ότι αυτό που προέχει είναι ο περιορισμός και η αντιμετώπιση της καταστροφής. Χαμηλούς πάντως τόνους κρατούν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Και ειδικά μάλιστα η ΝΔ.
Χαρακτηριστική είναι η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία του με το γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Καπάκη του έθεσε στη διάθεσή του όλο τον μηχανισμό εθελοντών όπως είπε, του κόμματος.
Αντίστοιχα χαμηλούς τόνους κράτησαν και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.
Στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, ο πρωθυπουργός έφτασε αργά το βράδυ κι ενημερώθηκε για τα μέτωπα της φωτιάς και τα μέτρα που έχουν ληφθεί ενώ εξερχόμενος έκανε λόγο για ασύμμετρο φαινόμενο, επισημαίνοντας ότι πρέπει όλοι να είμαστε σε μια διαρκή εγρήγορση κι ενότητα, για να αντιμετωπίσουμε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.
Ερωτηθής αν βλέπει προσπάθεια αποσταθεροποίησης απάντησε πως δεν είναι τώρα η ώρα για τέτοιου είδους αποτιμήσεις.
«Τώρα είναι η ώρα της μάχης. Δίνουμε όλοι τη μάχη με τις φλόγες και νομίζω ότι όταν θα έρθει η στιγμή θα κάνουμε τις αποτιμήσεις που πρέπει.
Τούτη την ώρα αυτό που προέχει είναι να έχουμε τον καλύτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό και τη μέγιστη αποτελεσματικότητα γιατί είναι μια δύσκολη νύχτα».

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης