Τελευταία Νέα
Πολιτική

Προ των πυλών σφοδρή σύγκρουση για την τραγωδία στην Αττική - Κυβέρνηση και ΝΔ προετοιμάζονται για απόδοση ευθυνών

Προ των πυλών σφοδρή σύγκρουση για την τραγωδία στην Αττική - Κυβέρνηση και ΝΔ προετοιμάζονται για απόδοση ευθυνών
Προ των πυλών σφοδρή σύγκρουση για την τραγωδία στην Αττική - Κυβέρνηση και ΝΔ προετοιμάζονται για απόδοση ευθυνών
Μέρα με τη μέρα αυξάνονται οι φωνές που κάνουν λόγο για τις ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν, την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού, τον ανύπαρκτο συντονισμό των αρχών, την έλλειψη σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας που οδήγησε στην ανείπωτη τραγωδία.
Η συζήτηση των ευθυνών, μέχρι αυτή την ώρα, μόνο ακροθιγώς έχει αγγιχθεί ενώ αναμένεται να φουντώσει τις επόμενες ημέρες.
Από την πρώτη στιγμή και σεβόμενη την εθνική τραγωδία η Αξιωματική Αντιπολίτευση επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους υποστηρίζοντας πως η ώρα του καταλογισμού ευθυνών θα έρθει τις επόμενες ημέρες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές την Τετάρτη (257/) και συγκάλεσε σύσκεψη στην Πειραιώς με τη συμμετοχή όλων των κορυφαίων στελεχών.
Συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ λένε ότι αυτές οι συσκέψεις είναι στο πλαίσιο του καταλογισμού που θα γίνει μόλις τελειώσει το εθνικό πένθος.
Η κυβέρνηση σε μια επιδίωξη να ισορροπήσει την κατακραυγή που υπάρχει εντείνει τις προσπάθειες για να αλλάξει την εικόνα.
Μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή δημάρχων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ανακοίνωσε ένα γενναίο πακέτο μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση για τους πληγέντες με την προσδοκία να αντισταθμιστεί η τραγική εικόνα με τις πυρκαγιές.
Ωστόσο, πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι ναι μεν το πακέτο παροχών προς τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν υποστεί ζημιές είναι γενναιόδωρο κι ανακοινώθηκε εγκαίρως, αφετέρου δε, ακόμη δεν γνωρίζουμε τον αριθμό των θυμάτων, το μέγεθος των υλικών ζημιών καθώς δεν έχουν υπολογιστεί ενώ υπάρχουν μια σειρά ερωτήματα τα οποία αναζητούν απαντήσεις.

Τί δεν έγινε για να αποτραπεί η τραγωδία

Στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την τραγωδία μπορεί να μην γνωρίζουμε ποιες κινήσεις έγιναν επακριβώς για την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας, όμως είμαστε πολύ κοντά να κατανοήσουμε τι δεν έχει γίνει ώστε να αποτραπεί η τραγωδία.
Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί, αν όντως υπήρχε τόσο η δυνατότητα της έγκαιρης εκκένωσης της περιοχής στο Μάτι όσο και της έγκαιρης αντιμετώπισης της πυρκαγιάς από τη στιγμή που ξέσπασε στην Πεντέλη μέχρι να φτάσει στο Μάτι.
Ακόμη και σήμερα, δεν υπάρχει μία λίστα αγνοουμένων με τους συγγενείς να καταφεύγουν εδώ και τρεις ημέρες σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ενώ μόλις την Τρίτη η Πυροσβεστική ενημέρωσε πως οι οικείοι των αγνοουμένων πρέπει να καλούν στο 199.
Δεν υπήρχε λίστα τραυματιών με τους συγγενείς να τρέχουν σε τέσσερα και πέντε διαφορετικά νοσοκομεία για να ρωτήσουν αν νοσηλεύονται οι δικοί τους άνθρωποι
Ακόμη και τώρα δεν έχει δημιουργηθεί ένα ενιαίο κέντρο διαχείρισης της κρίσης το οποίο θα μπορεί να συντονίζει τις δυνάμεις, τους εθελοντές, τη βοήθεια που στέλνουν οι πολίτες σε δημαρχεία, σε φορείς, σε Μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ η ευρωπαϊκή γραμμή έκτακτης ανάγκης, το 112 καθώς θα υπήρχε δυνατότητα μέσω αυτού του συστήματος να ενημερωθούν όλοι οι πολίτες στο Μάτι να εκκενώσουν άμεσα τα σπίτια τους και όλη την περιοχή  και με ένα δεύτερο γραπτό μήνυμα θα λάμβαναν οδηγίες από που να μπορέσουν να διαφύγουν από την πυρκαγιά που τους πλησίαζε απειλητικά.
Τις επόμενες ημέρες θα ανοίξουν μεγάλες συζητήσεις με τα ανωτέρω θέματα με την προσδοκία να αποδοθούν ευθύνες.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης