Τελευταία Νέα
Πολιτική

Απέλπιδες προσπάθειες της κυβέρνησης να μετριάσει το σοκ της κοινής γνώμης από τους χειρισμούς στην εθνική τραγωδία

Απέλπιδες προσπάθειες της κυβέρνησης να μετριάσει το σοκ της κοινής γνώμης από τους χειρισμούς στην εθνική τραγωδία
Ο πρωθυπουργός εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα (ανασχηματισμό, καθυστερημένες καρατομήσεις) αλλά μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να του βγαίνει τίποτα
Στο καναβάτσο στριμώχνουν την κυβέρνηση οι συνεχείς αποκαλύψεις για τις δραματικές αμέλειες και τις εγκληματικές παραλείψεις που συνέβησαν το μοιραίο απόγευμα της περασμένης Δευτέρας και οδήγησαν στην ανείπωτη εθνική τραγωδία και που όλα δείχνουν ότι θα θρηνήσουμε τελικά τριψήφιο αριθμό θυμάτων.
Το γεγονός ότι πληθαίνουν οι μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες όταν ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το κέντρο επιχειρήσεων επιστρέφοντας από το Μόσταρ της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, οι ιθύνοντες της πολιτικής προστασίας είχαν γνώση για την ύπαρξη θυμάτων κατακρημνίζουν όλες τις άμυνες της κυβέρνησης και αφήνουν να αιωρούνται μια βδομάδα μετά, αμείλικτα ερωτήματα για την επιλογή που έγινε να μην ληφθούν άμεσα όλα τα μέτρα ώστε να περιοριστούν οι καταστροφικές συνέπειες της πύρινης λαίλαπας αλλά και γιατί δεν ειπώθηκε όλη η αλήθεια από την αρχή.
Υπό την πίεση άλλωστε της κοινής γνώμης το βράδυ της Κυριακής, ανακοινώθηκε για πρώτη φορά ο δραματικός κατάλογος των θυμάτων της τραγωδίας που περιλαμβάνει 91 επιβεβαιωμένους νεκρούς και 25 αγνοούμενους.
Ενδεικτικό είναι ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης δεν πείστηκε από την φράση του πρωθυπουργού ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη. Πολύ περισσότερο που ειδικοί και μη επισημαίνουν ότι ανάληψη ευθύνης χωρίς παραίτηση είναι στην πραγματικότητα κενό γράμμα. Χαρακτηριστικό είναι ότι το τελευταίο 48ωρο έχει γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απόσπασμα σχετικού κειμένου του αείμνηστου καθηγητή συνταγματικού Δικαίου Δημήτρη Τσάτσου.
«Σημαντική όμως είναι και η κύρωση που προκύπτει από την ομολογία ή την απόδοση (ατομικής ή συλλογικής) πολιτικής ευθύνης στα μέλη της κυβέρνησης.
Ο καταλογισμός πολιτικής ευθύνης σε μέλος της κυβέρνησης ή στην κυβέρνηση συλλογικά, είτε η ομολογία πολιτικής ευθύνης, συνεπάγεται την πτώση, την παραίτηση της κυβέρνησης, όπως ως νομική υποχρέωση προκύπτει από το άρθρο 85 του Συντάγματος», είχε γράψει σε ανύποπτο χρόνο ο διακεκριμένος συνταγματολόγος.
Το σοκ που προκλήθηκε στην ελληνική κοινωνία από τη διάσταση που πήρε η πύρινη λαίλαπα στην Ανατολική Αττική φέρνει τα πάνω κάτω στους σχεδιασμούς και τις προτεραιότητες του Μαξίμου για το προσεχές χρονικό διάστημα καθώς όσα συνέβησαν την περασμένη Δευτέρα επιβάλουν ανατροπή στα σχέδια, τα σενάρια, τους προγραμματισμούς και τη στρατηγική του πρωθυπουργικού επιτελείου.
Η κυβέρνηση αναζητά απεγνωσμένα τρόπους προκειμένου να βγει από το αδιέξοδο και να μετριάσει τις αρνητικές εντυπώσεις.
Γι αυτό το λόγο, όπως λένε πηγές που έχουν γνώση των όσων συζητούνται στον κύκλο των συνεργατών του πρωθυπουργού, θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε κινήσεις ώστε να εκτονώσει όσο μπορεί το κλίμα που έχει δημιουργηθεί σε βάρος της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι απομακρύνσεις υπηρεσιακών παραγόντων στους οποίους αποδίδονται ευθύνες για την τραγωδία στο Μάτι, όπως ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας για τον οποίο εδώ και ημέρες υπάρχει αρνητικό κλίμα, θεωρούνται δεδομένες.
Στη σκιά των δηλώσεων του πρωθυπουργού από το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε την Παρασκευή για να ανακοινώσει ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη, στο ακέραιο, όπως είπε, φούντωσαν τα σενάρια για ανασχηματισμό. Ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα προκειμένου να επιχειρήσει μια επανεκκίνηση.
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, είχε αποφασίσει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό πριν από τη ΔΕΘ, ίσως ακόμη και πριν τον δεκαπεντάυγουστο.
Ωστόσο, η τραγική εξέλιξη που είχαν οι καταστροφικές πυρκαγιές, τον καθιστά αναγκαίο νωρίτερα, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται να γίνει ακόμη και στα μέσα της εβδομάδας που διανύουμε.
Βέβαια το ερώτημα που διατυπώνεται από πολλούς κυβερνητικούς παράγοντες είναι αν η κίνηση αυτή αρκεί για να αλλάξει το ιδιαίτερα βαρύ κλίμα.
Ο πρωθυπουργός έχει να διαχειριστεί μια πρωτόγνωρη κρίση, ίσως την πιο βαριά της κυβερνητικής του θητείας, όπως σημείωσε ο ίδιος και καταβάλει απέλπιδες προσπάθειες για να μετριάσει κάπως το εντονο αρνητικό κλίμα στην κοινή γνώμη.
Παράλληλα, απομακρύνονται, καθώς φαίνεται, από το πλάνο της κυβέρνησης, οι προγραμματισμένες «φιέστες» που ετοίμαζε με αφορμή την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος στις 20 Αυγούστου, προσδοκώντας τα μέγιστα για την ενίσχυση της εικόνας της κυβέρνησης.
Δεδομένου ότι ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος και η τραγωδία θα είναι ακόμη νωπή στις μνήμες των πολιτών, κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι θα είναι χρήσιμο να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι και ίσως αποφευχθεί ακόμη και η επίσκεψη στο Καστελλόριζο.   
Στο άκρως επιβαρυμένο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί, πολλά κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν σε κατ ιδίαν συζητήσεις πως ούτως ή άλλως όλα τα σενάρια για πρόωρες εκλογές απομακρύνονται, ωστόσο, την ίδια στιγμή, διερωτώνται, αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να παραμείνει σταθερή μέχρι τον ορίζοντα που έχει θέσει, δηλαδή τις τετραπλές εκλογές τον Μάιο του του 2019 και ακόμη και το τέλος της τετραετίας όπως διατείνονται, ή η φθορά θα ακολουθήσει την κατηφόρα και θα οδηγήσει σε απροσδόκητες πολιτικές εξελίξεις.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης