Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η τραγωδία στο Μάτι «έκαψε» τον Τσίπρα και έφερε πιο κοντά στην εξουσία τον Μητσοτάκη

Η τραγωδία στο Μάτι «έκαψε» τον Τσίπρα και έφερε πιο κοντά στην εξουσία τον Μητσοτάκη
Μοναδική ευκαιρία για τον Μητσοτάκη να εκμεταλλευτεί το κενό της «πτώσης» του πρωθυπουργού
Τα όσα συνέβησαν στο Μάτι και κυρίως τα όσα ακολούθησαν της εθνικής αυτής τραγωδίας αλλάζουν σημαντικά τις ισορροπίες στην εγχώρια πολιτική σκηνή.
Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο.
Το αρνητικό κλίμα κατά της κυβέρνησης που προϋπήρχε αφενός με την οικονομία και τη βαριά φορολογία και αφετέρου με τα εθνικά θέματα και ιδίως με το Σκοπιανό, επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο.
Όχι μόνο λόγω του «βάρους» που συνεπάγονται αναμφίβολα οι θάνατοι τουλάχιστον 88 ανθρώπων και η τεράστια καταστροφή που έχει συντελεστεί σε οικισμούς της ανατολικής Αττικής.
Αλλά εξαιτίας των χειρισμών της ίδιας της κυβέρνησης..
Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχασαν πολλούς «πόντους» τόσο πολιτικά όσο και επικοινωνιακά, όταν βγήκαν τα πρώτα κρίσιμα 24ωρα και ισχυρίστηκαν πως όλα έγιναν καλώς και ότι δεν υπήρξαν λάθη στην επιχείρηση.
Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δέχθηκαν ισχυρό πολιτικό πλήγμα όταν η ευθύνη για αυτήν την καταστροφή δεν βρήκε κάποιον υπαίτιο, όταν η πολιτική ευθύνη που ανέλαβε ο κ.Τσίπρας δεν συνοδεύτηκε από μια παραίτηση.
Κινήσεις που ενδεχομένως έφεραν και το ισχυρότερο πλήγμα.
Τη διαπίστωση δηλαδή σε ολοένα και περισσότερους πολίτες ότι και αυτή η κυβέρνηση δεν είναι κάτι διαφορετικό από τις προηγούμενες.
Και αυτό είναι πραγματικά αρνητικό για τον κ.Τσίπρα.
Το αν θα καταφέρει να αντιστρέψει αυτό το εξαιρετικά αρνητικό εις βάρος του κλίμα ο κ.Τσίπρας τις επόμενες εβδομάδες μέσω ανασχηματισμού του κυβερνητικού σχήματος ή της απόδοσης ευθυνών μέσω «καρατομήσεων» αξιωματούχων και υπηρεσιακών παραγόντων, μένει να φανεί.
Αν και θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο.
Άλλωστε, οι εξελίξεις αυτές «παρόπλισαν» και το ισχυρότερο «όπλο» που είχε στα χέρια της η κυβέρνηση για να αρχίσει την επικοινωνιακή και πολιτική της αντεπίθεση.
Που δεν ήταν άλλο από την ανάδειξη της εξόδου της χώρας από τα μνημονιακά προγράμματα.
Πλέον το κλίμα δεν σηκώνει ούτε φιέστες ούτε πανηγυρισμούς.
Και αντί για μια θετική ατμόσφαιρα, η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί ένα ιδιαίτερα τοξικό περιβάλλον.
Στο οποίο καλείται να φέρει εις πέρας μια σειρά από δεσμεύσεις (από την κατεδάφιση αυθαιρέτων μέχρι την μη εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων) που αν δεν υλοποιηθούν, θα της «κοστίσουν» ακόμα περισσότερο πολιτικά.
Και σε αυτήν την περίπτωση μάλλον το κόστος θα είναι μη αναστρέψιμο πολιτικά για τον Αλέξη Τσίπρα, μια και δεν θα υπάρχει άλλος χρόνος, άλλη δεύτερη ευκαιρία για να γυρίσει το παιχνίδι.
Με το προφίλ του Τσίπρα να είναι λαβωμένο και με τα ισχυρότερα «όπλα» του αναγκαστικά να «σιγούν», ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης φαίνεται να έρχεται ολοένα και πιο κοντά στην εξουσία.
Ήδη είχε με το μέρος του όλες τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν σαφή επικράτηση του στις επόμενες εκλογές.
Ήδη είχε με το μέρος του τη λαϊκή δυσαρέσκεια για την υψηλή φορολογία και για τις εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές.
Ήδη είχε με το μέρος του το λαϊκό αίσθημα και τις αντιδράσεις για τη συμφωνία για το Σκοπιανό.
Και αυτό το προβάδισμα κατάφερε όχι μόνο να το συντηρήσει αλλά και να το ενισχύσει με την «έξυπνη» στάση που υιοθέτησε απέναντι στην κυβέρνηση όσον αφορά την τραγωδία στο Μάτι.
Καθώς απέφυγε τις ακραίες αντιπολιτευτικές «κορώνες», επέλεξε μια μετριοπαθή πολιτική χωρίς κραυγές και έθεσε ερωτήματα που όλοι οι πολίτες είχαν.
Όσο μάλιστα αυτά τα ερωτήματα έμεναν αναπάντητα από την κυβέρνηση, τόσο μεγαλύτερο ήταν το πολιτικό όφελος που απεκόμιζε ο Κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ.
Ο κ.Μητσοτάκης άφησε – ορθά - τα γεγονότα να μιλήσουν από μόνα τους.
Είναι όμως προφανές πως η πορεία προς την εξουσία και την πρωθυπουργία δεν μπορεί να αφεθεί «στον αυτόματο πιλότο».
Ο Κ. Μητσοτάκης έχει στα χέρια του μια μοναδική ευκαιρία μετά την τραγωδία στο Μάτι.
Να βγει δηλαδή στους πολίτες, να μιλήσει, να παρουσιάσει το σχέδιο και το πολιτικό του πρόγραμμα και αυτοί να τον ακούσουν.
Η «πτώση» του Τσίπρα αφήνει στον Μητσοτάκη όχι μόνο το momentum αλλά και τον χώρο που ήθελε για να δράσει, να κερδίσει βήματα και να βγει μπροστά.
Όλα πλέον φαίνονται πιο εύκολα για τον πρόεδρο της ΝΔ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης