Τελευταία Νέα
Πολιτική

Με απόφαση Κοτζιά μετατίθεται πίσω στην Αθήνα ο Έλληνας πρέσβης στη Μόσχα - Διαψεύδει το ΥΠΕΞ

Με απόφαση Κοτζιά μετατίθεται πίσω στην Αθήνα ο Έλληνας πρέσβης στη Μόσχα - Διαψεύδει το ΥΠΕΞ
Σκληρή απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στη Ρωσία
(upd3) Στη διάψευση της είδησης ότι μετατίθεται πίσω στην Αθήνα ο πρέσβης της Ελλάδας στη Ρωσία, Ανδρέας Φρυγανάς, προχωρά το υπουργείο Εξωτερικών, εν μέσω αυξημένης έντασης στις ελληνορωσικές σχέσεις.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Realfm, την απόφαση για επιστροφή του πρέσβη έλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, και για το λόγο αυτό κυκλοφόρησε συμπληρωματική προκήρυξη στην οποία αναφέρεται ότι ο πρεσβευτής της Ελλάδας στη Μόσχα Ανδρέας Φρυγανάς, μετακινείται άμεσα στην κεντρική υπηρεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα.
Ωστόσο, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το κανάλι Σκάι, το ελληνικό ΥΠΕΞ διαψεύδει την είδηση.
Πηγές σημείωναν ότι δεν τον ανακαλούν.
Έλεγαν χαρακτηριστικά ότι «δεν υφίσταται τέτοιο θέμα, δεν υφίσταται θέμα απομάκρυνσης» και τόνιζαν ότι η θέση έχει προκηρυχθεί, όταν ολοκληρωθεί η θητεία του κ. Φρυγανά.
Επίσης, το ρωσικό πρακτορείο Interfax μεταδίδει ότι οι Έλληνες διπλωμάτες που απελάθηκαν από την Ρωσία θα πρέπει να εγκαταλείψουν την χώρα έως το Κυριακή (12 Αυγούστου 2018).
Ο Έλληνας πρεσβευτής στην Μόσχα κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και ενημερώθηκε για τις απελάσεις την περασμένη Δευτέρα, που σημαίνει πως οι ρωσικές Αρχές έδωσαν χρονικό περιθώριο περίπου μιας εβδομάδας για την απομάκρυνση των personae non gratae.
Νωρίτερα σήμερα, 10 Αυγούστου 2018, το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας συντήρησε την ένταση με τη Μόσχα, καθώς διαμήνυσε ότι δεν θα ανεχθεί παρεμβάσεις στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας.
Η ανακοίνωση αποτελεί απάντηση στις απελάσεις Ελλήνων διπλωματών και στις καταγγελίες για άρνηση έκδοσης βίζας σε ρώσους κληρικούς.
Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η Ελλάδα είναι χώρα φιλειρηνική, με πολυδιάστατη, ανεξάρτητη δημοκρατική εξωτερική πολιτική.
Ως κυρίαρχο κράτος με μακρά ιστορία, απαιτεί σεβασμό και σχέσεις ισότητας από κάθε τρίτο.
Σε αυτά τα πλαίσια τάσσεται υπέρ μιας πολιτικής φιλικής συνύπαρξης και με τη Ρωσία.
Μιας μεγάλης χώρας με ισχυρή παρουσία στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
Στα πλαίσια της ίδιας πολιτικής, η Ελλάδα επιδιώκει σταθερά καλές σχέσεις και συνεργασία με τους γείτονές της προκειμένου να επιλύσει χρονίζοντα προβλήματα όπως το ονοματολογικό, προς όφελος της ίδιας, των Βαλκανίων, της Ευρώπης και όλων των λαών.
Η Ρωσία, αυτή τη στιγμή, δείχνει ως να μη μπορεί να αντιληφθεί τις θέσεις αρχών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Από τότε που πολεμά ως σύντροφος εν όπλοις της Τουρκίας και της παρέχει σειρά διευκολύνσεων στον τομέα της ασφάλειας, δείχνει να απομακρύνεται σταθερά από θέσεις που αρμόζουν στο επίπεδο φιλίας και συνεργασίας που χαρακτήριζε τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας εδώ και 190 χρόνια.
Δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα έχει δικά της συμφέροντα και κριτήρια στη διεθνή πολιτική.
Σε αυτά τα πλαίσια πρέπει να διαβάσει κανείς την κίνηση της Ρωσίας να προβεί σε απελάσεις στελεχών της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα.
Η απόφαση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών δεν βασιζόταν σε στοιχεία, όπως εκείνη της ελληνικής πλευράς που στηρίχθηκε σε συγκεκριμένες αποδείξεις παράνομης και παράτυπης δραστηριότητας Ρώσων αξιωματούχων και πολιτών στο εσωτερικό της χώρας.
Αντίθετα, η απόφαση της ρωσικής πλευράς είναι αυθαίρετη και εκδικητική, δεν βασίζεται σε κανένα στοιχείο.
Θέλουμε να θυμίσουμε στους φίλους Ρώσους ότι καμιά χώρα στον κόσμο δεν θα ανεχόταν απόπειρες α) εξαγοράς κρατικών αξιωματούχων, β) υπονόμευσης της εξωτερικής πολιτικής, και γ) παρεμβάσεις στο εσωτερικό της χώρας.
Η Ελλάδα προέβη σε μέτρα μόνο κατόπιν καταγραφής απτών επιβαρυντικών στοιχείων.
Εξάλλου, η ίδια ουδέποτε παρενέβη ή αποπειράθηκε να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας.
Είναι φανερό ότι υπάρχει μια μερίδα Ρώσων, ευτυχώς μειοψηφική, που νομίζει ότι μπορεί να κινείται στην Ελλάδα χωρίς να σέβεται νόμους και κανόνες, ακόμα και να εκτοξεύει απειλές.
Η ελληνορωσική φιλία επιτάσσει την εγκατάλειψη τέτοιων αντιλήψεων και όχι το αντίστροφο.
Τέτοια περίπτωση είναι και η προσπάθεια να επιβληθεί στη χώρα η παρουσία της "Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Παλαιστινείας Εταιρείας", οργάνωσης που δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα από τις μυστικές υπηρεσίες των Τσάρων που στόχο είχαν τον αφελληνισμό των πατριαρχείων της Μέσης Ανατολής.
Τέλος, ως προς τα αυθαίρετα μέτρα που έλαβε η ηγεσία του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, η Ελλάδα θα απαντήσει με υπομονή και νηφαλιότητα.

Κομισιόν: Ουδέν σχόλιον για την κόντρα Ελλάδας - Ρωσίας - Διμερές το ζήτημα

επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.
Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Κάρλος Μαρτέν, αναφέρθηκε στην ακύρωση της προγραμματισμένης επίσκεψης Λαβρόφ στην Αθήνα, ενώ σημείωσε ότι σε γενικές γραμμές η Επιτροπή "αναγνωρίζει την πρόκληση των πολύ καλών σχέσεων" μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών και είναι διαθέσιμη για την παροχή βοήθειας.
Ωστόσο, είπε ότι το ζήτημα είναι "αυστηρά διμερές" και αρνήθηκε να προβεί σε συγκεκριμένο σχόλιο.

Πρώτη ενημέρωση, 12:24, 10 Αυγούστου 2018

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης