Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τι θέλει και τι ψάχνει με τον ανασχηματισμό ο Τσίπρας – Θα καταφέρει να «ταράξει» τα νερά;

Τι θέλει και τι ψάχνει με τον ανασχηματισμό ο Τσίπρας – Θα καταφέρει να «ταράξει» τα νερά;
Ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας το νέο κυβερνητικό σχήμα για τις επιδιώξεις του πρωθυπουργού
Ο ανασχηματισμός του κυβερνητικού σχήματος είναι ιδιαίτερης σημασίας για τον Αλέξη Τσίπρα.
Μια και αυτό που θέλει πρωτίστως είναι να τραβήξει μια γραμμή με τα έως σήμερα πεπραγμένα από την κυβέρνηση του και να χαράξει μια νέα πορεία που θα τον βγάλει μέχρι τις κάλπες.
Εκεί που θα κριθεί η κυβέρνηση του, το κόμμα του αλλά και ο ίδιος για τις πολιτικές αποφάσεις και κινήσεις που έκανε τα τελευταία 3,5 χρόνια.
Συνεπώς ο πρωθυπουργός έχει απόλυτη ανάγκη από ένα δυναμικό restart, από μια ισχυρή επανεκκίνηση.
Και αυτό το restart ο πρωθυπουργός έχει την ευκαιρία να το συνδυάσει με την έξοδο από τα μνημόνια, με τη νέα εποχή που ανοίγεται μπροστά του.
Μόνο που είναι προφανές πως αυτό που χρειάζεται ο κ.Τσίπρας δεν είναι ένα απλό «ανακάτεμα» της τράπουλας, αλλά ριζικές αλλαγές.
Καθώς οι ριζικές αλλαγές είναι αυτές που θα δώσουν και την αίσθηση της αλλαγής αλλά και θα καθορίσουν το πολιτικό στίγμα με το οποίο θα προχωρήσει στο εξής.
Μετά την τραγωδία στο Μάτι και τους λανθασμένους και ανεπαρκείς χειρισμούς κορυφαίων υπουργών, το κλίμα σε βάρος της κυβέρνησης έχει βαρύνει ιδιαίτερα.
Και είναι τόση η δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης, που ακόμα και η πολυδιαφημισμένη έξοδος από τα μνημόνια δεν απέφερε κάτι θετικό στην κυβέρνηση Τσίπρα.
Επομένως, και υπό αυτά τα δεδομένα το ζητούμενο για τον Τσίπρα είναι ένας ανασχηματισμός που θα «ταράξει» τα νερά και που θα καταλήξει σε ένα κυβερνητικό σχήμα που θα αναλάβει να τρέξει την πρώτη μεταμνημονιακή περίοδο, να κλείσει πληγές και να φέρει το ΣΥΡΙΖΑ σε θέση μάχης απέναντι στη ΝΔ.
Για να το επιτύχει αυτό όμως ο κ.Τσίπρας θα πρέπει να ξεπεράσει μια σειρά από περιορισμούς.
Πρώτα από όλα, οι πληροφορίες θέλουν τους κορυφαίους υπουργούς να μένουν στη θέση τους.
Οι κ.κ.Τσακαλώτος, Κοτζιάς και Καμμένος θεωρούνται κάτι περισσότερο από αμετακίνητοι.
Άρα μια έκπληξη πρώτου μεγέθους αποκλείεται να συμβεί.
Δεδομένου ότι αμετακίνητοι θεωρούνται και άλλοι σημαντικοί υπουργοί (βλέπε Αχτσιόγλου, Γεροβασίλη, Κουντουρά), τότε το σενάριο των ριζικών αλλαγών μάλλον θα πρέπει να αποκλειστεί.
Και αυτό είναι ήδη ένα μείον.
Δεύτερον, είναι επίσης προφανές ότι δεν μπορούν να διαταραχθούν οι ισορροπίες ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους, με τους ΑΝΕΛ να μην θέλουν να χάσουν υπουργικούς θώκους.
Αυτό έχει ως συνέπεια ο πρωθυπουργός να έχει δεμένα τα χέρια του όσον αφορά την ανάγκη να κάνει τα δέοντα «ανοίγματα» στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς (αλλά και της κεντροδεξιάς) και να διαμορφώσει τις συνθήκες για ένα ευρύ προοδευτικό «μέτωπο» μετά τις εκλογές.
Τρίτον, και σε συνάρτηση με το δεύτερο, είναι ότι ο κ.Τσίπρας περιορίζεται και από τις ισορροπίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπως άλλωστε έδειξε και η διαμάχη για την εκλογή του νέου γραμματέα, ενώ είναι σαφές πως θα πρέπει να διαχειριστεί και τη «δυσαρέσκεια» όσων σημερινών υπουργών μείνουν εκτός του κυβερνητικού σχήματος.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ανάγκη από ριζικές αλλαγές στο κυβερνητικό του σχήμα, εάν θέλει πράγματι να έχει μια ευκαιρία να αποκτήσει δυναμική στην τελική ευθεία προς τις κάλπες.
Σε κάθε άλλη περίπτωση και αυτό το «πολιτικό χαρτί» μάλλον θα μοιάζει καμένο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης