Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης ενόψει ΔΕΘ - Τι προσδοκά από Trump, Zaev και Merkel

Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης ενόψει ΔΕΘ - Τι προσδοκά από Trump, Zaev και Merkel
Το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει από εδώ και το εξής θα παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο ο κ.Τσίπρας
Κλείνοντας το κεφάλαιο του ανασχηματισμού η κυβέρνηση στρέφει το βλέμμα στα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει με το νέο κυβερνητικό σχήμα.
Οι νέοι υπουργοί ορκίστηκαν χθες ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού και σήμερα ολοκληρώνονται οι παραδόσεις παραλαβές για να συγκληθεί στις έντεκα το πρωί της Παρασκευής (31/8), το πρώτο υπουργικό συμβούλιο του νέου σχήματος.
Εκεί ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει το στίγμα θέτοντας τους στόχους για το επόμενο διάστημα, θα περιγράψει επακριβώς την επόμενη μέρα από την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος στους υπουργούς του, παλιούς και νέους και θα δώσει σαφείς οδηγίες για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου.
Κι αφού ολοκληρώθηκε το ανακάτεμα της τράπουλας από το οποίο προέκυψε το νέο κυβερνητικό σχήμα, τα ερωτήματα που τίθενται πλέον, είναι, το περιεχόμενο της επόμενης μέρας, ο νέος κυβερνητικός σχεδιασμός και τι περιθώρια υπάρχουν για πολιτική ανάκαμψη της κυβέρνησης με δεδομένο ότι όλοι συμφωνούν πως το νέο κυβερνητικό σχήμα είναι αυτό που θα φτάσει ως τις εκλογές οψέποτε κι αν γίνουν.
Ο επόμενος σταθμός για την κυβέρνηση αλλά και καθοριστικός σύμφωνα με τους επιτελείς του Μαξίμου είναι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης όπου αυτή τη φορά ο πρωθυπουργός δεν θα είναι μόνος του αλλά θα έχει στο πλευρό του την κορυφή της πολιτικής και οικονομικής ηγεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.
Όπως έχει ήδη γράψει το bankingnews, στη Θεσσαλονίκη θα έρθουν ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Mike Pence με τον υπουργό εξωτερικού Εμπορίου, Wilbur L. Ross συνοδεύοντας δεκάδες αμερικανικούς οικονομικούς κολοσσούς, ενώ ορισμένες πηγές κοντά στην κυβέρνηση δεν αποκλείουν την τελευταία στιγμή, να κάνει την εμφάνισή του και ο ίδιος ο πλανητάρχης, Donald Trump. Ανάμεσά τους θα είναι  η Sisco, η hewlett packard, η IBM, η Microsoft, η Coca Cola.
Αν και το οικονομικό επιτελείο κρατά χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, άλλες κυβερνητικές πηγές διατυπώνουν την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση Trump και οι αμερικανοί μεγαλοεπιχειρηματίες έρχονται για να στηρίξουν την Ελλάδα και υπονοούν και τον Αλέξη Τσίπρα.
Μάλιστα, οι πιο τολμηροί, σπεύδουν να μιλήσουν για ένα νέο «σχέδιο Μάρσαλ» που θα καταστήσει την Ελλάδα «ατμομηχανή της ανάπτυξης».
Σε αυτό το πλαίσιο στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν «σηκώσει τα μανίκια» κι εργάζονται πυρετωδώς ώστε όλα να είναι έτοιμα προκειμένου ο πρωθυπουργός να δρέψει πολιτικούς και επικοινωνιακούς καρπούς.  
Το οικονομικό επιτελείο σβήνει και γράφει εξαγγελίες και παροχές που θα έχουν αντίκρισμα στην πλειοψηφία της κοινωνίας έτσι ώστε ο πρωθυπουργός να παρουσιάσει ένα πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα στην Θεσσαλονίκη ξεπλένοντας το φιάσκου του 2014.
Μετά τη ΔΕΘ η επόμενη μάχη για την κυβέρνηση θα ξεκινήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου που η συμφωνία των Πρεσπών θα βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Στις 30 του μήνα διεξάγεται το δημοψήφισμα στα Σκόπια που έχει εξαγγείλει ο Zoran Zaev και το αποτέλεσμά του πιθανότατα να ταρακουνήσει τη συνοχή του συγκυβερνώντος κόμματος - αν δεν μετακινηθεί απ’  όσα είχε διαμηνύσει ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος - ή ακόμη και να δρομολογήσει και πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.
Πάντως οι όποιες εξελίξεις θα μεταφερθούν μετά τις τρεις Νοεμβρίου καθώς τότε θα ολοκληρωθεί η τριήμερη Ελληνογερμανική Συνέλευση στο λιμένα Χερσονήσου της Κρήτης παρουσία, για πρώτη φορά, τόσο Έλληνα πρωθυπουργού όσο και της Angela Merkel.
Μάλιστα η Γερμανίδα καγκελάριος η οποία νωρίτερα έχει να αντιμετωπίσει το σκόπελο των εκλογών στη Βαυαρία, αναμένεται σύμφωνα με πηγές της Αθήνας, να ανακοινώσει και σημαντικές γερμανικές επενδύσεις. Κάτι που μεταφράζουν στο Μαξίμου ως σαφή πριμοδότηση του Αλέξη Τσίπρα και από το Βερολίνο, παρά το γεγονός, όπως σημειώνουν, ότι η κ. Merkel βρίσκεται στην ίδια πολιτική οικογένεια με τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.


Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης