Τελευταία Νέα
Πολιτική

Έτοιμοι για σκληρό sell off οι ξένοι εάν επιβεβαιωθεί η παροχολογία Τσίπρα στις 8-9/9 - Ο Μητσοτάκης κινδυνεύει να συρθεί σε πιστωτική γραμμή

Έτοιμοι για σκληρό sell off οι ξένοι εάν επιβεβαιωθεί η παροχολογία Τσίπρα στις 8-9/9 - Ο Μητσοτάκης κινδυνεύει να συρθεί σε πιστωτική γραμμή
Εάν ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέξουν να φορτώσουν το πρόβλημα στην ΝΔ θα έχουν κινηθεί εις βάρος των εθνικών συμφερόντων.
(upd6) Είναι πολύ πιθανό ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας τελικώς στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου 2018 στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης να εκπλήξει….και να μετριάσει την υποσχόμενη παροχολογία εκτονώνοντας τις πιέσεις που ασκούν οι αγορές στην Ελλάδα, στα ομόλογα και στις μετοχές.
Η παροχολογία Τσίπρα αντιμετωπίζεται με τρόμο και δεν είναι τυχαίο ότι το 10ετές ελληνικό ομόλογο έχει εκτιναχθεί στο 4,66% και το χρηματιστήριο βρίσκεται πέριξ των 700 μονάδων με τις τράπεζες κατεστραμμένες.

Με βάση και τα στοιχεία του ΑΕΠ για το β΄ τρίμηνο του 2018 και την επιβράδυνση που σημειώθηκε είναι προφανές ότι η οικονομία ακόμη παραμένει εύθραυστη οπότε θα αποτελέσει ένα ακόμη λόγο ώστε ο Τσίπρας να μετριάσει την υποσχόμενη παροχολογία.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο Τσίπρας και οι υπουργοί του σκόπιμα άρχισαν τις διαρροές περί παροχολογίας με ένα στόχο.
Να δοκιμάσουν, να τεστάρουν τις αγορές εάν θα αντιδρούσαν στα σχέδια του για παροχές.
Το αποτέλεσμα της παροχολογίας είναι ότι έχει επέλθει ζημία τόσο στο χρηματιστήριο όσο και στα ομόλογα, η Ελλάδα δεν θεωρείται επενδύσιμη αγορά, οι ξένοι αποστρέφονται τον ελληνικό κίνδυνο.
Το μήνυμα που πήρε ο Τσίπρας είναι ότι οι παροχές βλάπτουν την εμπιστοσύνη της Ελλάδος στους διεθνείς επενδυτές.
Οπότε λογικά ο Τσίπρας θα πρέπει στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης να προβεί σε μετρημένες παροχές που δεν θα θεωρηθούν από τις αγορές απειλή…
Εάν αυτό δεν συμβεί και επιμείνει στην παροχολογία στην ΔΕΘ…μέχρι τις εκλογές ο Τσίπρας θα παραμείνει δέσμιος των αγορών και υπό ένα δυσμενές σενάριο θα μπορούσε η Ελλάδα να επιδεινωθεί….
Με βάση πολύ καλά ενημερωμένη πηγή "οι επενδυτές στο Λονδίνο αναμένουν με τρόμο τις ανακοινώσεις Τσίπρα στην ΔΕΘ. 
Εάν επιβεβαιωθεί το κακό σενάριο τότε από την ερχόμενη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει ένα επιθετικό sell off στις ελληνικές μετοχές και ομόλογα.
Εάν ο Τσίπρας συναιτιστεί και χαμηλώσει τον πήχη της παροχολογίας, οι επενδυτές θα θεωρήσουν ότι μετριάζεται ο κίνδυνος χώρας οπότε σταδιακά θα εκτονωθεί η πίεση σε μετοχές και ομόλογα.

Πάντως ο κίνδυνος ο Τσίπρας να ρισκάρει τους επόμενους μήνες για να διασωθεί πολιτικά να παίξει με την παροχολογία είναι πολύ πιθανό ο Μητσοτάκης όταν θα έρθει στην εξουσία ως πρωθυπουργός να μην έχει άλλη εναλλακτική από το να συρθεί σε προληπτική πιστωτική γραμμή.

Τότε ο Μητσοτάκης θα επωμιστεί ένα βάρος που δεν θα του αναλογεί και ο Τσίπρας θα κατηγορεί την ΝΔ του Μητσοτάκη ότι η Αριστερά έβγαλε την Ελλάδα από τα μνημόνια και η ΝΔ επαναφέρει τα μνημόνια.
Προφανώς ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα και την οικονομία της.
Ο Τσίπρας σε κάθε περίπτωση πρέπει να σταματήσει τους πειραματισμούς γιατί οι αγορές ξεκάθαρα προειδοποιούν.
Ο Τσίπρας πρέπει να σεβαστεί την επιθυμία των αγορών για σταθερότητα και να αποδεχθεί ότι ο διάλογος Ελλάδος με τις αγορές δεν θα είναι ευχάριστος.
Εάν ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέξουν να φορτώσουν το πρόβλημα στην ΝΔ θα έχουν κινηθεί εις βάρος των εθνικών συμφερόντων.

Οι 10 παροχές που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση στη ΔΕΘ

1)Σε μειώσεις εισφορών στον ΕΦΚΑ για εισοδήματα άνω των 18.500 με 19.000 ευρώ.
2)Φοροελαφρύνσεις σε χαμηλά εισοδήματα
3)Οι σκέψεις για μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από 29% σε 26% έχει μετατεθεί για το μέλλον καθώς δεν έχει εγκριθεί από τους δανειστές.
4)Νέα ρύθμιση οφειλών.
5)Ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, το οποίο θα είναι ο προθάλαμος σταδιακής κατάργησης του ΕΝΦΙΑ σε βάθος χρόνου
6)Κοινωνικό πακέτο μέτρων από το πλεόνασμα που μπορεί να φθάσει τα 900 εκατ
7)Πλαίσιο που θα περιορίζει τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς
8)Μείωση των συντάξεων σε δύο δόσεις.
Υπάρχουν δύο σενάρια
Α)Να τμηματοποιηθεί η μείωση των συντάξεων σε δύο δόσεις η μια να ξεκινάει Ιούνιο 2019 και η δεύτερη Ιανουάριο 2020.
Β)Το ΔΝΤ δεν εγκρίνει την τμηματοποίηση και ζητάει εφάπαξ μείωση, ωστόσο οι ευρωπαίοι δανειστές ίσως να συζητήσουν 6μηνη μετάθεση της μείωσης των συντάξεων.  
9)Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 550 ευρώ από 511 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν ο κατώτατος μισθός ήταν 586 ευρώ.
10) Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και ήδη περίπου 75.000 με 100.000 εργαζόμενοι εντάσσονται σε αυτό το νέο πλέγμα

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης