Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το πολιτικό παιχνίδι είναι και θα μείνει ανοιχτό έως και την κάλπη, παρά το προβάδισμα Μητσοτάκη

Το πολιτικό παιχνίδι είναι και θα μείνει ανοιχτό έως και την κάλπη, παρά το προβάδισμα Μητσοτάκη
Μάλλον οδεύουμε σε ντέρμπι, παρά σε «περίπατο» της ΝΔ στις επόμενες εκλογές
Η δημοσκόπηση της Κάπα Research για λογαριασμό της εφημερίδας Έθνος έρχεται να ενισχύσει την επιχειρηματολογία εκείνων που υποστηρίζουν πως τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα και πως το πολιτικό παιχνίδι είναι ανοιχτό ενόψει των εθνικών εκλογών, παρά το σαφές προβάδισμα που φέρεται να διατηρεί η ΝΔ και ο κ.Μητσοτάκης.
Η σημερινή μέτρηση της Κάπα Research δείχνει πως η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κινείται στα επίπεδα του 5%, διαφορά που κάθε άλλο παρά μη αναστρέψιμη μπορεί να θεωρηθεί.
Εάν μάλιστα συνυπολογίσει κανείς πως η ΝΔ έχει χτυπήσει ήδη «ταβάνι» με τη συσπείρωση της να αγγίζει σχεδόν το 90%, την ώρα που η συσπείρωση στο ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτω από το 50%, είναι προφανές τόσο το «πεπερασμένο» της δυναμικής της ΝΔ όσο και οι «δυνατότητες» του ΣΥΡΙΖΑ.
Και το δεδομένο ότι οι περισσότεροι όσων δηλώνουν αναποφάσιστοι ή απογοητευμένοι και άρα επιλέγουν την αποχή ή το άκυρο (πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό ποσοστό της τάξης του 21,5%), είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει ότι μάλλον περιμένουν το πώς θα κυλήσουν οι επόμενοι μήνες της διακυβέρνησης του Τσίπρα για να λάβουν τις οριστικές τους αποφάσεις.
Και μπορεί σχεδόν 6 στους 10 να εκτιμούν στην παράσταση νίκης πως η ΝΔ και ο Κ. Μητσοτάκης θα είναι τελικά οι νικητές της εκλογικής αναμέτρησης, ωστόσο πρόκειται για ένα δεδομένο που μεταβάλλεται ανάλογα και με το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στην οικονομία και στην κοινωνία.
Το πλεονέκτημα για το ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα είναι ότι αυτοί είναι που διαμορφώνουν την ατζέντα, ότι αυτοί είναι που διατηρούν την πρωτοβουλία των κινήσεων και αυτοί είναι που περιμένουν θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας.
Το μειονέκτημα τους είναι ότι η κοινωνία αδυνατεί ακόμα να «σηκώσει» κεφάλι, να ξεφύγει από τη βαριά φορολογία και τις καθημερινές υποχρεώσεις, να αντιληφθεί εν τέλει ότι υπάρχει πραγματικά ελπίδα και προοπτική για ένα καλύτερο αύριο.
Αυτό αποτελεί και το βασικό πλεονέκτημα για τη ΝΔ, η οποία δεν μπορεί ακόμα με την πολιτική της πρόταση και στάση να πείσει και άρα να διεισδύσει περαιτέρω στα κοινωνικά στρώματα και να διασφαλίσει οριστικά και αμετάκλητα την «πρωτιά».
Συνεπώς ο «χώρος» για να κάνει την αντεπίθεση του ο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει.
Το κατά πόσο θα καταφέρει να τον αξιοποιήσει, μένει να φανεί.
Και αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από το εάν θα είναι επιτυχημένη ή όχι η οικονομική πολιιτκή που έχει ακολουθήσει ο κ.Τσίπρας όλα αυτά τα 3,5 χρόνια της διακυβέρνησης του.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που διαφαίνεται – όπως προκύπτει και από τη μέτρηση της Κάπα Research – είναι ότι μάλλον οδεύουμε προς ένα ντέρμπι παρά σε έναν «περίπατο» της ΝΔ.
Και αυτό το δεδομένο σημαίνει πως οι επόμενοι μήνες θα έχουν ακόμα μεγαλύτερη πολιτική ένταση και πόλωση, η οποία με τη σειρά της θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στο δικομματισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης