Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παυλόπουλος: Η αρχή της αριστείας δεν είναι μόνο αρχή προόδου αλλά και μια βαθιά δημοκρατική αρχή

Παυλόπουλος: Η αρχή της αριστείας δεν είναι μόνο αρχή προόδου αλλά και μια βαθιά δημοκρατική αρχή
Eμείς οι Έλληνες πρέπει να έχουμε την αριστεία βαθιά χαραγμένη στην ψυχή μας, αν θέλουμε να προχωρήσουμε στο μέλλον, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Ιδιαίτερες αναφορές στην αρχή της αριστείας, καθώς και στο επιστημονικό έργο και στην προσφορά του καθηγητή Ιατρικής στο Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέρης, Harald zur Hausen, έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κηρύσσοντας απόψε (22/9/2018) την έναρξη του 19ου συνεδρίου Ιατρικής Χημείας που πραγματοποιείται στο συνεδριακό και πολιτιστικό κέντρο του δήμου Ήλιδας, στην Αμαλιάδα.
 Ειδικότερα, μιλώντας για την αρχή της αριστείας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «εμείς οι Έλληνες πρέπει να την έχουμε βαθιά χαραγμένη στην ψυχή μας, αν θέλουμε να προχωρήσουμε στο μέλλον, γιατί η αρχή της αριστείας δεν είναι μόνο αρχή προόδου, αλλά είναι μια βαθιά δημοκρατική αρχή, γιατί επιτρέπει μέσα από την κινητικότητα την κοινωνική και την οικονομική, να αναδειχθούν άνθρωποι πέρα από τις οικονομικές τους δυνατότητες και την κοινωνική τους καταγωγή».
Ακόμη ανέφερε ότι «το εκπαιδευτικό μας σύστημα μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο κατάφερε πολλά σε τούτο τον τομέα», προσθέτοντας ότι «το κατάφερε όταν τιμούσε την αριστεία, όταν εφάρμοσε την αριστεία στην πράξη, και αντιθέτως έπασχε όταν η αριστεία θυσιαζόταν στον βωμό της μικρότητας, της μετριότητας και του φθόνου».
 Αναφερόμενος στο συνέδριο, ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι «αρκεί να διαβάσει κανείς τα ονόματα των κατόχων του βραβείου Νόμπελ επιστημόνων που συγκροτούν την τιμητική οργανωτική επιτροπή, όπως και τα ονόματα όσων συμμετέχουν με εισηγήσεις τους, για ν' αντιληφθεί τη διεθνή αναγνωρισιμότητα του μεταπτυχιακού προγράμματος "Ιατρική Χημεία", το οποίο εορτάζει σήμερα, δικαίως υπερηφάνως, τα 20 χρόνια της λειτουργίας του».
 Και μάλιστα, συνέχισε, «με κεντρική ομιλήτρια και τιμώμενο πρόσωπο του συνεδρίου και του δήμου Ήλιδας τη διακεκριμένη Ελληνο-Αυστραλή καθηγήτρια Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Βικτόρια της Αυστραλίας, κυρία Βάσω Αποστολοπούλου, η οποία στην ομιλία της θ' αναφερθεί στην πρόοδο των ερευνών της για τη θεραπεία του καρκίνου και της σκλήρυνσης κατά πλάκας».
Αναφερόμενος στη Βάσω Αποστολοπούλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αναδεικνύει πέρα και έξω από τα σύνορα της Ελλάδας ποια είναι η πατρίδα μας», προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να μάθουμε, πως δεν θα πρέπει να ταξιδεύουν στο εξωτερικό οι Έλληνες για να γίνουν μεγάλοι, αλλά πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε να γίνονται μεγάλοι και στον τόπο τους».
 Σε αυτό το σημείο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε διεξοδικά στον καθηγητή Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέρης, Harald zur Hausen, λέγοντας τα εξής:
«Με δεδομένη την βαθύτατη εκτίμηση που αισθάνομαι προς όλους, ανεξαιρέτως, τους ομιλητές, ας μου επιτραπεί, παραταύτα, να σταθώ ιδιαιτέρως σε μια μεγάλη φυσιογνωμία της σύγχρονης Ιατρικής επιστήμης, η οποία λαμπρύνει με την παρουσία της το παρόν συνέδριο.
Συμμετέχει λοιπόν σ' αυτό, ως ομιλητής, ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέρης, Harald zur Hausen, που έχει τιμηθεί με το Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας για την έρευνά του στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου του τραχήλου.
Εκατομμύρια γυναίκες, σ' ολόκληρο τον κόσμο, δεν αναπτύσσουν αυτόν τον καρκίνο, χάρη στο εμβόλιο που αναπτύχθηκε με βάση τη δική του έρευνα, οπότε ο καθηγητής zur Hausen θεωρείται, επαξίως, αρωγός της ανθρωπότητας.
Επιπλέον, καθένας μας, χωρίς ν' απαιτείται να είναι γιατρός, αντιλαμβάνεται την τεράστια σημασία της έρευνας που ο καθηγητής Harald zur Hausen διεξάγει, τα τελευταία χρόνια, πάνω στα αίτια της πρόκλησης του καρκίνου, ως αναγκαίας προϋπόθεσης για την πρόληψή του.
Η έμφαση που αποδίδει ο καθηγητής Harald zur Hausen στην πρόληψη του καρκίνου, πριν από την εξίσου απαραίτητη, ασφαλώς, ανάπτυξη των μεθόδων θεραπείας του, πρέπει να τύχει της δέουσας προσοχής απ' όλους τους αρμόδιους για την προστασία της ανθρώπινης υγείας δημόσιους φορείς, σ' εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.
 «Τον μεγάλο φιλέλληνα καθηγητή Harald zur Hausen τιμάμε, όμως, σήμερα και για έναν ακόμη σπουδαίο λόγο, ο οποίος αφορά την προσφορά του στην Ελλάδα και, μάλιστα, κατά την πρόσφατη περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης, η οποία έθεσε σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη και συνέχιση της επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας στην Ελλάδα, τουλάχιστον στο υψηλό επίπεδο, το οποίο είχε κατακτήσει κατά τις τελευταίες δεκαετίες.
Σε κάθε ευκαιρία, συνυπογράφοντας κείμενα με συναδέλφους του, επίσης Νομπελίστες επιστήμονες, ο καθηγητής Harald zur Hausen επιχειρούσε να ευαισθητοποιήσει την διεθνή επιστημονική κοινότητα αλλά και την πολιτική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον προαναφερθέντα κίνδυνο, προκειμένου να επιτύχει την υποστήριξη της αριστείας στην επιστημονική και τεχνολογική έρευνα που διεξάγεται σε ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα. Κορυφαία τέτοια ενέργεια, η οποία απέβλεπε σ' αυτόν τον σκοπό, υπήρξε η δημοσίευση στο περιοδικό "Science", στο τεύχος της 25ης Μαΐου 2012, της επιστολής που υπέγραφε εκείνος, εκ μέρους 22 κορυφαίων επιστημόνων, με τίτλο "Support for Greece" («Υποστήριξη για την Ελλάδα»).
«Από τα προαναφερθέντα προκύπτει, ανενδοιάστως, η μεγάλη προσφορά του καθηγητή Harald zur Hausen στην Ελλάδα, για την οποία βαθύτατα, για μία ακόμη φορά, τον ευχαριστούμε.
Υπενθυμίζω ότι η ελληνική πολιτεία, αποτίοντας ελάχιστο φόρο τιμής στον καθηγητή Harald zur Hausen για όλη αυτή την προσφορά του, του απένειμε, το 2016, το παράσημο του Ταξιάρχη του Φοίνικος».

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης