Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας στην ελληνική ομογένεια: Καταφέραμε να βγούμε από τη σκληρή επιτροπεία - Είμαστε αποφασισμένοι να γυρίσουμε σελίδα

Τσίπρας στην ελληνική ομογένεια: Καταφέραμε να βγούμε από τη σκληρή επιτροπεία - Είμαστε αποφασισμένοι να γυρίσουμε σελίδα
Η Ελλάδα ενισχύει τον γεωπολιτικό της ρόλο και την παρουσία της υποστήριξε ο Έλληνας πρωθυπουργός
Η Ελλάδα κατάφερε να βγει από το καθεστώς της σκληρής επιτροπείας και πλέον είναι αποφασισμένη να γυρίσει σελίδα υποστήριξε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ελληνική ομογένεια της Νέας Υόρκης.
Μιλώντας στη δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν του το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη ο κ.Τσίπρας είπε ότι τόσο από το 2015 όσο και από το 2016 που είχε απευθυνθεί ξανά στην ομογένεια από τη Νέα Υόρκη, «έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι» και «τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά για τη χώρα».
«Χάρη στις προσπάθειες του λαού μας καταφέραμε να βγούμε από το καθεστώς της σκληρής επιτροπείας.
Σήμερα είμαστε όλοι και όλες αποφασισμένοι να γυρίσουμε σελίδα» είπε ο κ.Τσίπρας, ο οποίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους Έλληνες ομογενείς για τη σημαντική καθημερινή προσφορά τους.
«Ο λαός αφήνει σήμερα μια πολύ μεγάλη και δύσκολη περιπέτεια στην οποία μπήκε η χώρα και ο λαός το 2010.
Όμως ο λαός άντεξε και τα κατάφερε και σήμερα δύο χρόνια μετά είμαι ξανά απέναντι σας έχοντας πια πετύχει αυτή την ιστορική αλλαγή να βγούμε από τον κυκεώνα των 8 χρόνων όπου η Ελλάδα είχε απολέσει πολύ μεγάλο μέρος της οικονομικής της κυριαρχίας στους πιστωτές της και χάρη στις προσπάθειες του λαού μας και της δυνατότητά μας να έχουμε ισχυρούς συμμάχους στο διεθνές στερέωμα, καταφέραμε να είμαστε ξανά μια κανονική χώρα.
Δεν τέλειωσαν όλα τα προβλήματα.
Δεν σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζουμε μεγάλες προκλήσεις από εδώ και στο εξής, αλλά βγήκαμε από το καθεστώς σκληρής επιτροπείας και σήμερα έχουμε τη δυνατότητα πάνω στους συμφωνημένους στόχους να είμαστε εμείς, οι εκλεγμένες κυβερνήσεις, αυτοί που αποφασίζουν για το μίγμα της πολιτικής για να πετυχαίνουμε αυτούς τους στόχους, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης» υποστήριξε ο κ.Τσίπρας.  
«Είναι μια σημαντική θετική εξέλιξη, όμως ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι πια είμαστε αποφασισμένοι όλοι και όλες όχι μόνο να μη γυρίσουμε πίσω στα χρόνια της κρίσης, αλλά να αντιμετωπίσουμε και τις αιτίες που μας οδήγησαν εκεί: τις μεγάλες παθογένειες, την εποχή εκείνη των μεγάλων ελλειμμάτων μαζί με τις μεγάλες παθογένειες μιας δημόσιας διοίκησης μη λειτουργικής, πελατειακών σχέσεων, σπατάλης και διαπλοκής» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος παραδέχθηκε ότι υπήρξαν κοινωνικά στρώματα που επιβαρύνθηκαν δυσανάλογα.
«Όμως έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου αυτή η επιβάρυνση να αποκατασταθεί γιατί τώρα μπορούμε να  πιάνουμε τους συμφωνημένους στόχους και να δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος.
Δική μας δέσμευση είναι ότι όπως με δικαιοσύνη αποφασίσαμε να μοιράσουμε τα βάρη, έτσι με δικαιοσύνη τώρα θα αποφασίσουμε και να μοιράσουμε τις ελαφρύνσεις, με προτεραιότητα εκείνα τα κοινωνικά στρώματα που επιβαρύνθηκαν περισσότερο την περίοδο της κρίσης» τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η χώρα μας ανέκτησε τον χαμένο της γεωπολιτικό ρόλο και τη σημασία της ως μια χώρα πυλώνας σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή».
«Η Ελλάδα είναι κρίσιμη χώρα για τον διεθνή παράγοντα στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη.
Αυτή η γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας αναγνωρίστηκε δημόσια όχι μόνο από τους εταίρους στην Ευρώπη αλλά και από τις ΗΠΑ» είπε ο κ.Τσίπρας.
«Με τη στρατηγική μας επιλογή να αναβαθμίσουμε το τριμερές πλαίσιο συνεργασιών Ελλάδας-Κύπρου με την Αίγυπτο και Ελλάδας-Κύπρου με το Ισραήλ, διαμορφώνοντας ένα τρίγωνο σταθερότητας στην περιοχή και την επιλογή μας να αναβαθμίσουμε την παρουσία και τον ρόλο μας στα Βαλκάνια ως μια χώρα που λύνει προβλήματα δεκαετιών, που δεν κρύβεται στο καβούκι της, που τολμά να παίζει έναν σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή» είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας ότι «γι' αυτό προχωρήσαμε σε αυτή τη δύσκολη, αλλά με βαθιά αίσθηση πατριωτικού καθήκοντος -σας διαβεβαιώνω-, συμφωνία με τους βόρειους γείτονες μας, διασφαλίζοντας βεβαίως ταυτόχρονα το πιο σημαντικό πράγμα που για μας είναι η ιστορία μας, διασφαλίζοντας την αρχαία ελληνική ιστορία της Μακεδονίας».
Ο κ. Τσίπρας ολοκλήρωσε την ομιλία του καλώντας την ομογένεια να παίξει τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει «σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια ανοικοδόμησης της ισχυρής Ελλάδας του αύριο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης