Τελευταία Νέα
Πολιτική

Που το πάει ο Τσίπρας; - Ποια μηνύματα στέλνει μέσα από τη συνέντευξη του στην Wall Street Journal

Που το πάει ο Τσίπρας; - Ποια μηνύματα στέλνει μέσα από τη συνέντευξη του στην Wall Street Journal
Απίθανο σενάριο οι ΑΝΕΛ να συναινέσουν σε πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ κατά της κυβέρνησης Τσίπρα
Η συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Wall Street Journal πυροδότησε ένα νέο γύρο συζητήσεων και σεναρίων.
Και μπορεί ο πρωθυπουργός επί της ουσίας να μην αποκάλυψε κάτι τόσο «τρομερό» ή κάποια μεγάλη ανατροπή, αλλά σκιαγράφησε το πώς ο ίδιος σκέφτεται πως θα πορευθεί η πολιτική σκηνή τους επόμενους μήνες.
Ο κ.Τσίπρας είπε ότι:
1.    Η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει και χωρίς τη στήριξη των ΑΝΕΛ.
2.    Η κυβέρνηση του μπορεί να χάσει τον κυβερνητικό του εταίρο αλλά δεν θα χάσει τη δεδηλωμένη
Οι δύο αυτές παραδοχές έχουν βάση όπως τουλάχιστον προκύπτει από τη στάση κομμάτων και τις δηλώσεις βουλευτών.
Πράγματι και εκτός δραματικού απροόπτου, η κυβέρνηση θα καταφέρει να περάσει από τη Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών και χωρίς τη στήριξη των ΑΝΕΛ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 145 βουλευτές, άρα για να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία που απαιτείται, χρειάζεται άλλους 6 βουλευτές.
Τους οποίους τους διαθέτει.
Τη Συμφωνία των Πρεσπών αναμένεται να ψηφίσουν με βεβαιότητα η Κατερίνα Παπακώστα, τουλάχιστον 4 από τους 6 βουλευτές του Ποταμιού (οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο συνέδριο του Νοεμβρίου) και ο Θ. Παπαχριστόπουλος από τους ΑΝΕΛ με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις σχέσεις του με το κόμμα του, χωρίς επιπλέον να συνυπολογίζονται και άλλες θετικές ψήφοι όπως π.χ. του ανεξάρτητου βουλευτή, Χ. Θεοχάρη ή του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θ. Θεοχαρόπουλου, οι οποίοι έχουν εκφραστεί θετικά υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Άρα η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει.
Την επομένη της κύρωσης της Συμφωνίας, ο κ.Τσίπρας θα έχει απομείνει προφανώς με τους 145 βουλευτές του.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση του πέφτει.
Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει είτε ο κ.Τσίπρας να ζητήσει και να μην πάρει ψήφο εμπιστοσύνης ή να κατατεθεί σε βάρος του πρόταση μομφής και να την χάσει.
Και εδώ τα πράγματα γίνονται πιο ρευστά.
Όμως η εκτίμηση είναι ότι δεν αναμένονται εκπλήξεις.
Σε αυτήν την περίπτωση ο κ.Τσίπρας θα διαθέτει με απόλυτη βεβαιότητα τις 145 ψήφους συν την ψήφο της κας.Παπακώστα.
Και μπορεί το Ποτάμι να διαμηνύει με κατηγορηματικό τρόπο πως σε αυτό το σενάριο δεν πρόκειται να στηρίξει την κυβέρνηση, αλλά μάλλον θα το πράξει ο κ.Καμμένος και οι ΑΝΕΛ.
Ήδη βουλευτές των ΑΝΕΛ (Παπαχριστόπουλος, Ζουράρις) ανοιχτά έχουν ταχθεί κατά του σεναρίου πτώσης της κυβέρνησης λόγω του Σκοπιανού.
Την ίδια στιγμή, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο και για τον κ.Καμμένο, ο οποίος θα έχει κάνει ήδη την «επανάσταση» του και θα έχει φανεί συνεπής στο εκλογικό του ακροατήριο σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, να υπερψηφίσει μια πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης Τσίπρα.
Διότι με αυτόν τον τρόπο θα ακυρώνει μεμιάς όλη την πολιτική του στάση και ρητορική των τελευταίων 3,5 χρόνων.
Και γνωρίζει ότι αυτή η «αυτό-ακύρωση» του πολιτικά μπορεί να έχει πολύ αρνητικές συνέπειες για τον ίδιο και για το κόμμα του, το οποίο ούτως ή άλλως θα είναι διχασμένο έως αρνητικό στο να ρίξει την κυβέρνηση Τσίπρα.
Το πιθανότερο σενάριο θέλει τους ΑΝΕΛ – έστω και με την διαρροή του κ.Παπαχριστόπουλου - να αποχωρούν από την κυβέρνηση λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών, μένοντας πιστοί στη δέσμευση τους αλλά να μη συναινούν σε μια πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ για να ρίξουν την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα.
Υπό αυτά τα δεδομένα, προκύπτει με ασφάλεια ένα ακόμα συμπέρασμα.
Ότι το νωρίτερο που μπορεί να γίνουν οι εθνικές εκλογές είναι το Μάιο του 2019, δεδομένου ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα φτάσει στην ελληνική Βουλή τον ερχόμενο Μάρτιο.
Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι την ερχόμενη Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, οι Σκοπιανοί πολίτες θα ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας στο δημοψήφισμα και ότι τους επόμενους μήνες, η Βουλή της ΠΓΔΜ θα προχωρήσει χωρίς προβλήματα στα επόμενα βήματα και στη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Η συνέντευξη Τσίπρα στη Wall Street Journal

Την αισιοδοξία του πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταρρεύσει ακόμα κι αν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους εξαιτίας της συμφωνίας των Πρεσπών, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Νομίζω πως η κυβέρνησή μου θα επιβιώσει, αλλά δεν ξέρω εάν θα επιβιώσει ο συνασπισμός.
Όμως αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσει ο εταίρος μου», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Wall Street Journal», στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ρίχνοντας ουσιαστικά το γάντι στον κυβερνητικό του εταίρο.
Εκτίμησε ότι η συμφωνία θα έλθει την ελληνική Βουλή γύρω στον Μάρτιο, ενώ υπογράμμισε πως «δεν παίζει παιχνίδια» με το ονοματολογικό.
«Στόχος μου είναι να πάω έως το τέλος.
Αυτό συνιστά σινιάλο σταθερότητας», συμπλήρωσε, ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στην ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, την οποία τοποθέτησε τον Σεπτέμβριο τυ 2019.
Όπως, μάλιστα, σχολιάζει η Wall Street Journal, η δήλωση αυτή του κ. Τσίπρα μάλλον θα δυσαρεστήσει αρκετούς στην Αθήνα, με δεδομένο ότι πολλοί είναι αυτοί που αναμένουν οι εκλογές να λάβουν χώρα τον Μάιο του 2019, εξαιτίας τόσο του θέματος της FYROM όσο και της επικείμενης περικοπής των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Συμμαχία με τη Δύση στα Βαλκάνια

Ο κ. Τσίπρας απέδωσε την βούλησή του να λύσει το ονοματολογικό σε ένα ευρύτερο σχέδιο αναβάθμισης του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια, προσθέτοντας πως ο ίδιος θέλει πλέον να υποστηρίξει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δύσης στην περιοχή – παρά το έντονα αντι-αμερικανικό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ.
«Εάν θέλουμε να προστατεύσουμε το εθνικό συμφέρον, να αναβαθμίσουμε τον ρόλο της χώρας και να την κάνουμε μέρος της λύσης κι όχι του προβλήματος (…) αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να σχηματίσουμε συμμαχίες.
Και ο καλύτερος στρατηγικός σύμμαχος στην περιοχή είναι οι ΗΠΑ».
Σημείωσε πως η συνεργασία της Ελλάδας με την Ουάσιγκτον είναι «καλύτερη παρά ποτέ», παραδεχόμενος πως αυτό «ίσως είναι παράξενο αλλά είναι η αλήθεια».
Σε ό,τι αφορά στις απελάσεις Ρώσων αξιωματούχων, τις χαρακτήρισε μέτρο «προστασίας των εθνικών συμφερόντων», συμπληρώνοντας πως επρόκειτο για «πολύ καθαρό σινιάλο».
Μιλώντας για τα δημοσιονομικά, επιβεβαίωσε την βούλησή του να μην προβεί σε περικοπή συντάξεων στις αρχές του επόμενου έτους, επαναλαμβάνοντας ότι η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς είναι ένα αχρείαστο μέτρο που θέλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Υποσχέθηκε να διατηρήσει τις συντάξεις και να πείσει τους πιστωτές, αν και διευκρίνισε πως η Αθήνα δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες.
«Δεν είναι μονομερής απόφαση, είναι μία λογική απόφαση».




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης