Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές, άρα δεν έχουν και οι τράπεζες

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές, άρα δεν έχουν και οι τράπεζες
Για το προσφυγικό, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι καταδεικνύει την ιδεοληψία, την ανικανότητα και την αδιαφάνεια αυτής της κυνικής παρέας που μας κυβερνά
Για αποτυχία του τρίτου προγράμματος στήριξης, το οποίο ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Άρτα.
“Η χώρα ολοκλήρωσε το τρίτο πρόγραμμα, χωρις να έχει πρόσβαση στις αγορές και άρα ούτε οι τράπεζες έχουν πρόσβαση στις αγορές.
Εχω ασκήσει πολύ σκληρή κριτική , την οποία χρεώνεται πρωτίστως ο κ.Τσίπρας αλλά και οι ευρωπαίοι οι οποίοι έσπευσαν να πανηγυρίσουν για την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο. Π
ληρώνουμε ένα πολύ ακριβό τίμημα για την παραμονή των κυρίων Τσίπρα Καμμένου στην εξουσία.
Η χώρα έχει πολιτικό ρίσκο Τσίπρα Καμμένου, κανείς δεν πιστεύει ότι με αυτούς μπορεί να γυρίσει η χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης.
Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο», τόνισε.
Για την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών. ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «δυστυχώς η πορεία από τότε δεν ήταν η αναμενόμενη ήδη από τις αρχές του χρόνου οι τράπεζες έχουν χάσει περίπου τη μισή τους κεφαλαιοποίηση. αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλές αξίες».
Αναφορικά με τις κατηγορίες περί ακροδεξιάς ρητορικής από τη ΝΔ, με αφορμή τις δηλώσεις Σαμαρά, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε:
«Καταλαβαίνω την ανάγκη μιας κυβέρνησης σε αποδρομή να περιγράψει την ΝΔ ως κάτι που δεν είναι.
Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που κυβερνά με την ακροδεξιά.
Και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το κόμμα που έλεγε πως “ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν”, όχι η Νέα Δημοκρατία».
Αναφορικά με το Σκοπιανό, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η ΝΔ δε θα κυρώσει την συμφωνία ούτε σε αυτή, ούτε στην επόμενη Βουλή.
Αν η συμφωνία κυρωθεί από την γειτονική χώρα, η δική μας θέση δεν αλλάζει. Η συμφωνία παράγει μία σειρά τετελεσμένων, όσο προχωρούν τα βήματα στην συμφωνία τόσο πιο δύσκολη γίνεται η ανατροπή στα τετελεσμένα. Εμείς χρησιμοποιήσαμε όλα τα μέσα που είχαμε στη διαθεσή μας για να την ανατρέψουμε.
Ο κ .Καμμένος είχε την δυνατότητα να ανατρέψει την κυβέρνηση, όταν εμείς κάναμε πρόταση μομφής, εκείνος όμως δεν το έκανε και προτίμησε την ανίερη συμμαχία που έχει με τον κ.Τσίπρα” σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Για το προσφυγικό, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι καταδεικνύει την ιδεοληψία, την ανικανότητα και την αδιαφάνεια αυτής της κυνικής παρέας που μας κυβερνά.
«Κάποιοι που ισχυρίζονταν πως έχουν περισσότερες ευαισθησίες από τους υπόλοιπους, τώρα στοιβάζουν ανθρώπους στους καταυλισμούς της ντροπής», σημείωσε, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση.
Εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει τον κ. Καχριμάνη και όλους τους νυν περιφερειάρχες που εκλέχθηκαν με τη στήριξη της ΝΔ.
Για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας τάχθηκε εναντία της αλλαγής του άρθρου 3 του Συντάγματος,
και τόνισε ότι οποίες αλλαγές γίνουν από την κυβέρνηση θα είναι τεχνητές.
Παράλληλα υποστήριξε ότι η «αξιωματική αντιπολίτευση δεν πάρει μέρος στην αναθεώρηση του Συντάγματος αν δεν περιλαμβάνονται εμβληματικά άρθρα όπως το άρθρο 16 που αφορά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Αν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στα απολύτως προφανή, η διαδικασία τότε είναι αποφασισμένη να αποτύχει».

Επίθεση Τζανακόπουλου στη ΝΔ και αιχμές κατά Στουρνάρα

Αιχμές κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.
«Το πρόβλημα είναι το εξής, όταν ο κ. Στουρνάρας δεν πρέπει να μιλήσει, μιλά και πολιτικολογεί, ήθελε να βάλει τη χώρα σε νέα μνημονιακά δεσμά, και όταν πρέπει να μιλήσει, σιωπά.
Αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει ο κ. Στουρνάρας να εξηγήσει με ποιο τρόπο σκοπεύει να επιλύσει» είπε ο κ.Τζανακόπουλος.
Όσον αφορά την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες δέχονται νέες πιέσεις στο χρηματιστήριο της Αθήνας, «οι τράπεζες είναι απολύτως θωρακισμένες και οι αυξομειώσεις στο Χρηματιστήριο δεν επηρεάζουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας και σημείωσε: «Το ελληνικό Χρηματιστήριο έχει μία μεγάλη μεταβλητότητα γιατί είναι πολύ μικροί οι τζίροι που γίνονται και με μικρά ποσά βλέπουμε μία έντονη αυξομείωση του Γενικού Δείκτη και πολύ περισσότερο του δείκτη των τραπεζών.
Είναι πάρα πολύ λογικό να υπάρχουν αυτές οι έντονες αυξομειώσεις στο ελληνικό Χρηματιστήριο και το περίεργο είναι ότι ενώ κανένας δεν είχε επισημάνει αυτές τις αυξομειώσεις για 5-6-7 χρόνια, επειδή σήμερα κάποιοι πάλι ψάχνουν να δικαιώσουν τις καταστροφολογικές τους προβλέψεις -και μιλάω για την αξιωματική αντιπολίτευση- ανακάλυψαν το Χρηματιστήριο. Κοιμούνται και ξυπνούν με την αγωνία αυτή.
Το ελληνικό Χρηματιστήριο έχει αυξομειώσεις, θα έχει αυξομειώσεις, αυτό είναι δεδομένο.
Από κει και πέρα, σε ό,τι αφορά τις τράπεζες αυτές καθεαυτές, πρέπει να σας πω ότι έχουμε ένα απολύτως θωρακισμένο τραπεζικό σύστημα. Τα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών είναι πάρα πολύ καλά».
Σχετικά με τα κόκκινα δάνεια, τόνισε, ότι όλες οι τράπεζες έχουν υπερβεί τους στόχους για τη μείωση των κόκκινων δανείων, όπως είχε συμφωνηθεί, πρέπει να συνεχίσουν αυτή τη δουλειά και η κυβέρνηση είναι εδώ για να εγγυηθεί αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια.

«Όμηρος του Σαμαρά ο Κ. Μητσοτάκης»

Την θέση ότι ο Κ. Μητσοτάκης είναι όμηρος του Αντώνη Σαμαρά διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Σαμαρά στην Καβάλα και τις τοποθετήσεις του για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Ο κ. Σαμαράς φαίνεται πλέον και στο προσκήνιο να λειτουργεί ως αρχηγός της ΝΔ.
Το έχουμε επισημάνει εδώ και πολύ καιρό σε μια σειρά από ζητήματα και ιδιαίτερα στο Μακεδονικό ότι ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται όμηρος του κ. Σαμαρά και της ομάδας του εντός της ΝΔ, ο οποίος τοποθετείται και λειτουργεί ως πραγματικός αρχηγός αυτού του κόμματος.
Νομίζω ότι τέτοιου τύπου πολιτικές τοποθετήσεις αρμόζουν σε αρχηγό και λιγότερο σε έναν πρώην Πρωθυπουργό.
Επομένως, εκεί υπάρχει ένα θέμα για τη ΝΔ που πρέπει να το δει.
Ούτως ή άλλως φαίνεται ότι η μετάλλαξη της ΝΔ είναι ταχύτατη προς ένα ακροδεξιό κόμμα.
Βλέπουμε συνεργάτες του κ. Γεωργιάδη να μιλούν ακόμη και για την ελληνική αρία φυλή.
Αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα, δημιουργούν ζήτημα και για τη ΝΔ και για τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος πρέπει να πάρει θέση για τον αντιπρόεδρό του» είπε μιλώντας στο Real Fm ο κ.Τζανακόπουλος, ο οποίος ερωτήθηκε και για τις πρόσφατες αναταράξεις στο ελληνικό χρηματιστήριο με αφορμή και την κρίση στις σχέσεις Ιταλίας – Ευρώπης.
«Η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας αποφάσισε να αυξήσει κατά περίπου 1,5% το έλλειμμα στον προϋπολογισμό για το 2019, αυτό έχει προκαλέσει κάποιες αντιδράσεις στις Βρυξέλλες, και νομίζω ήδη από το καλοκαίρι είχε υπάρξει μια σχετική ανατάραξη στις αγορές ομολόγων γιατί υπήρχε ανασφάλεια και αβεβαιότητα σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει.
Νομίζω ότι δεν υπάρχει κίνδυνος σε ότι αφορά την Ελλάδα, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα, καθώς η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για τα επόμενα δύο χρόνια το λιγότερο, δεν έχει την ανάγκη και τη βιασύνη για έξοδο στις αγορές χρήματος, ούτως ή άλλως το ελληνικό ομόλογο κινούνται σε απολύτως βιώσιμα επίπεδα.
Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.
Από εκεί και πέρα το ζήτημα του τρόπου που εξελίσσεται η διαφωνία της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετίζεται με ένα ευρύτερο ζήτημα που αφορά τους όρους της δημοσιονομικής πολιτικής στο σύνολο της ΕΕ.
Πολλές φορές έχουμε πει ότι χρειάζεται δημοσιονομική σταθερότητα αλλά θα πρέπει και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να κατανοήσουν ότι η υπερβολική λιτότητα, οι υπερβολικές απαιτήσεις έχουν αποτελέσματα που επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη» υποστήριξε ο κ.Τζανακόπουλος, επισημαίνοντας πως δεν πρέπει να συγκρίνονται οι δύο χώρες.
«Η Ελλάδα για αρκετά χρόνια ήταν πλήρως εκτός αγορών, αυτή τη στιγμή κάνει τα πρώτα της μεταμνημονιακά βήματα και η κατάσταση των δημοσιονομικών της χώρας μας δίνει τη δυνατότητα να αρχίσουμε να κάνουμε επεκτατική πολιτική, λελογισμένη βεβαίως.
Αυτό που οι Ιταλοί επιχειρούν με τον προϋπολογισμό εμείς το έχουμε ήδη πράξει, ανεξαρτήτως του ότι ο δικός μας προϋπολογισμός είναι πλεονασματικός.
Δημιουργεί χώρο για να κάνουμε επεμβατική πολιτική.
Έχουμε τη δυνατότητα και φορολογικές ελαφρύνσεις να κάνουμε αλλά και να αυξήσουμε δαπάνες του δημοσίου και να μπορούμε να πετυχαίνουμε το 3,5 του πρωτογενούς πλεονάσματος» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης