Κινδυνεύει να δει το κόμμα του να διαλύεται λίγο πριν τις εθνικές εκλογές
Μόλις λίγες ώρες μετά την «επικράτηση» του στην αντιπαράθεση με τον Ν. Κοτζιά που είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση του ΥΠΕΞ, χρειάστηκαν για να αποδειχθεί πόσο εγκλωβισμένος στην έως σήμερα στρατηγική και ρητορική του είναι ο Π. Καμμένος.
Ο οποίος δεσμεύτηκε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο πως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να στηρίξει πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης Τσίπρα.
Ο οποίος επανέλαβε στο Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ πως δεν πρόκειται να ξανασυζητήσει με τον Τσίπρα το θέμα των Σκοπίων έως τον Μάρτιο, υπογραμμίζοντας πάντως πως όταν έρθει προς κύρωση στη Βουλή, θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση.
Όλες αυτές οι δημόσιες δεσμεύσεις του κ.Καμμένου δημιουργούν ένα ασφυκτικό πολιτικό πλαίσιο για τον ίδιο και για το κόμμα του.
Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τους ΑΝΕΛ στο 1,5% και γενικά στο σύνολο τους δείχνουν πως οι ΑΝΕΛ δεν θα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή.
Ο Π. Καμμένος «ποντάρει» στα εξής δύο ζητήματα για την πολιτική του «ανάκαμψη»:
Πρώτον, στα θετικά μηνύματα από την οικονομία και ότι οι ΑΝΕΛ πρωτοστάτησαν στο να βγει η χώρα από τα μνημόνια,
Δεύτερον, στη σταθερή γραμμή της απόρριψης της Συμφωνίας των Σκοπίων και ότι οι ΑΝΕΛ δεν υπαναχώρησαν από τη βασική τους «γραμμή».
Αυτά τα δύο σημαίνουν πως δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στην κυβέρνηση με την ψήφιση του προϋπολογισμού άρα δεν θα πρέπει να αναμένονται εκπλήξεις και πολιτικές ανατροπές έως τα τέλη Δεκεμβρίου, οι οποίες ωστόσο προεξοφλούνται για τον Μάρτιο του 2019.
Μόνο που εξαιτίας αυτής της πολιτικής στρατηγικής του ο κ.Καμμένος θα δει το κόμμα του τουλάχιστον διχοτομημένο.
Διότι η δέσμευση του ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα έχει ως αποτέλεσμα τουλάχιστον δύο βουλευτές του να διαφοροποιηθούν από την κομματική γραμμή και να οδηγήσουν τους ΑΝΕΛ στα όρια της διάλυσης.
Οι Θ. Παπαχριστόπουλος και Έλενα Κουντουρά έχουν καταστήσει σαφές πως θα ψηφίσουν την Συμφωνία των Πρεσπών, με τον πρώτο μάλιστα να έχει ανακοινώσει πως θα παραδώσει την έδρα του στο κόμμα, η οποία σε αυτήν την περίπτωση θα πάει στον Τέρενς Κουίκ, ο οποίος και αυτός με τη σειρά του έχει καταστήσει σαφές πως θα στηρίξει τη Συμφωνία.
Υπό αυτά τα δεδομένα και δεδομένου ότι ο κ.Καμμένος μπορεί να υπολογίζει με ασφάλεια στο ότι περίπου οι μισοί από τους συνολικά 6 βουλευτές (δεν λαμβάνεται υπόψη ο ίδιος) θα του μείνουν πιστοί μέχρι τέλους, δεν έχει και πολλά περιθώρια για ελιγμούς.
Διότι αν επιχειρήσει να διαγράψει τους διαφωνούντες βουλευτές, τότε κινδυνεύει να μείνει χωρίς κόμμα.
Και όλα αυτά την παραμονή των εκλογών που εν πολλοίς ο ίδιος θα έχει προκαλέσει.
Ο κ.Καμμένος ευελπιστούσε - και ευελπιστεί - ότι θα τα αποφύγει όλα αυτά, εάν δεν πέρναγε η Συμφωνία των Πρεσπών από την ΠΓΔΜ.
Μέχρι στιγμής, διαψεύστηκε και σε αυτό.
Ο κ.Καμμένος είναι πραγματικά απρόβλεπτος, κάτι που ενισχύεται όσο το πολιτικό κλίμα παραμένει δυσοίωνο για αυτόν και οι δημοσκοπήσεις αρνητικές.
Ωστόσο, θεωρείται απίθανο να δρομολογήσει εξελίξεις πριν από το Μάρτιο του 2019, όσο και αν πολιτικός χρόνος έως τότε είναι αρκετός.
Διότι δεν τον συμφέρει πολιτικά μια και χρειάζεται επιχειρήματα.
Περιμένει και αυτός, όπως και η κυβέρνηση συνολικά, να αποκομίσει τα οφέλη από την οικονομία, από τη διαφαινόμενη μη μείωση των συντάξεων, από τα αναδρομικά στους ένστολους κοκ.
Από τον Μάρτιο όμως και μετά τα περιθώρια του στενεύουν.
Και τότε είναι πολύ πιθανό να μετρήσει τις συνέπειες της έως σήμερα πολιτικής του στρατηγικής.
H οποία έχει έντονα τα σημάδια και τα χαρακτηριστικά του αδιεξόδου
Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr
Καμμένος: Θα αποχωρήσουμε από την κυβέρνηση όταν έρθει τον Μάρτιο 2019 στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών - Εκλογές Μάιο ή Οκτώβριο 2019
Την έξοδό του από την κυβέρνηση προανήγγειλε ο Πάνος Καμμένος στην ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ που πραγματοποιείται στην Θεσσαλονίκη.
Όπως είπε χαρακτηριστικά «η συνεργασία μας και η παραμονή μας στην κυβέρνηση θα είναι μέχρις ότου έρθει ο κόμπος στο χτένι.
Μέχρι να έρθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών. Όταν έρθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών θα αποχωρήσουμε».
Ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι η συνεργασία των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντα έντιμη και ανοιχτή, μία "δημόσια συνεργασία", όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Δεν συνεργάστηκα με τον Αλέξη για να καλύψουμε τις κομπίνες του παρελθόντος, όπως έκαναν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Συνεργαστήκαμε για να σώσουμε την πατρίδα μας.
Ότι έχουμε να πούμε το λέμε δημόσια και καθαρά», ανέφερε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.
«Όπως είπε ο Τσίπρας, στη συνεργασία μας δεν υπήρχε πουθενά το θέμα των Σκοπίων και της ονομασίας.
Το θέμα για μας αποτελεί δέσμευση καταστατική.
Οι ΑΝΕΛ έχουμε ξεκάθαρη θέση, δεν δεχόμαστε τον όρο Μακεδονία, τέλος.
Δεν το κρύψαμε, δεν θα υποχωρήσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος.
«Δεν μπορεί να μην μιλήσουμε δημόσια για τις διαδικασίες που γίνονται στα Σκόπια αυτή τη στιγμή για να περάσει η συμφωνία.
Πολλοί «καμμενολόγοι» μιλούν για τα tweet μου.
Εδώ είναι Βαλκάνια να το συνειδητοποιήσουν όλοι, δεν είναι απλή υπόθεση.
Από εδώ ξεκίνησε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος και άναψαν πολλές φωτιές», είπε και επανέλαβε:
«Θα τα ξαναπούμε τον Μάρτιο όποτε και αν έρθει η Συμφωνία.
Η συμφωνία έχει ακόμα δρόμο μπροστά».
Τέλος τόνισε πως το 2019 θα είναι έτος εκλογών οι οποίες θα γίνουν είτε τον Οκτώβριο μετά το τέλος της τετραετίας είτε τον Μάιο.
Καμία σύμπλευση με το VMRO
Ο Πάνος Καμμένος στην ομιλία του αναφέρθηκε και στο αντιπολιτευστικό κόμματων Σκοπίων που καταψήφισε τη Συνταγματική Αλλαγή στην ψηφοφορία πέρνοντας ωστόσο σαφής αποστάσης από αυτό.
«Καμία σύμπλευση με τους ανθέλληνες φασίστες του VMRO», έγραψε στο twitter ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος σήμερα (21/10), παραθέτοντας σύνδεσμο για ένα άρθρο που κάνει λόγο για «εγκληματική» και «ανθελληνική» δράση του κόμματος.
Το δημοσίευμα του ιστότοπου Olympia.gr στο οποίο παραπέμπει ο υπουργός Άμυνας αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα χθεσινά γεγονότα στο κοινοβούλιο των Σκοπίων δεν τιμούν τον Zaev και θα έπρεπε να προβληματίσουν τόσο το ΝΑΤΟ, κυρίως όμως την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εμείς θα διαγράψουμε την εγκληματική δράση του VMRO-DPMNE, ή ότι θα ξεπλύνουμε την συστηματική, ανθελληνική του δράση που κυριολεκτικά μολύνει τις διμερείς μας σχέσεις.
Ειδικά όταν είναι αποδεδειγμένο ότι χρηματοδότης του VMRO είναι το βαθύ τουρκικό κράτος.
Όσο το VMRO κρατούσε τα ηνία της ΠΓΔΜ, η χώρα είχε μετατραπεί κυριολεκτικά σε ένα τουρκικό προτεκτοράτο, με την ανθελληνική προπαγάνδα να έχει φτάσει σε επίπεδα παράνοιας.
Πόσοι γνωρίζουν άραγε ότι το αεροδρόμιο των Σκοπίων «Μέγας Αλέξανδρος» χρηματοδοτήθηκε και ονομάστηκε έτσι επι τουρκικής διοίκησης;
Τα αηδιαστικά αγάλματα της ιστορικής παραχάραξης χρηματοδοτήθηκαν από τουρκικό χρήμα καθώς και όλα τα έργα υποδομής;
Η άθλια προπαγάνδα που μόλυνε τα μυαλά των γειτόνων μας φτάνοντας στο σημείο να ισχυρίζονται ότι οι πρώτοι άνθρωποι στον πλανήτη ήταν οι… σλαβομακεδόνες;
Αλλά και το ίδιο το VMRO όπως και ο Gruevsky ήταν πραγματικά υποχείρια της Τουρκίας με σκοπό να δημιουργηθεί ένα ανοιχτό μέτωπο βόρεια της Ελλάδας, με προφανή γεωπολιτική σημασία.
Το ρίσκο του Καμμένου και η Συμφωνία των Πρεσπών
Ο Πάνος Καμμένος ως δεξιός έκανε μια υπέρβαση με το κόμμα του τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Συνεργάστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ ένα αριστερό μόρφωμα που μετεξελίχθηκε σε κόμμα και σταδιακά έγινε αριστερό ευρωπαϊκό κόμμα αποδεχόμενο πλήρως την πολιτική των μνημονίων.
Μπορεί για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης να κατηγορούν τον Πάνο Καμμένο αλλά στην πράξη διαδραμάτισε ένα σημαντικό ρόλο ώστε η οικονομία να αλλάξει.
Ούτως ή άλλως είτε με την ΝΔ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η πολιτική των μνημονίων ήταν και είναι μονόδρομος.
Ο Καμμένος ανεξαρτήτως εάν είχε πολιτικό καιροσκοπισμό έκανε μια υπέρβαση.
Ήταν βασικό στέλεχος της ΝΔ, προέρχεται από την δεξιά και αποφάσισε να συνεργαστεί σε κυβερνητικό συνασπισμό με ένα αριστερό κόμμα η απόφαση του αυτή δεν ήταν αναντίστοιχη με την στρατηγική της ΝΔ να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ.
Ο Καμμένος λοιπόν στρατηγικά πήρε ένα τεράστιο ρίσκο που του βγήκε έως πρότινος.
Οι ΑΝΕΛ θα αποτύχουν να μπουν στην βουλή κυρίως γιατί η κοινωνία κατανόησε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν έφερε τις αλλαγές που υποσχέθηκε.
Η μεγάλη πρόκληση των ΑΝΕΛ πλησιάζει.
Όπως έχει ήδη δηλώσει ο Καμμένος εάν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στην Βουλή θα την καταψηφίσει και κατ΄ ουσία θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση.
Όμως μέχρι τώρα ο Καμμένος ούτε μια στο εκατομμύριο δεν έχει δείξει ότι θέλει να ρίξει την κυβέρνηση και δεν πρόκειται να το κάνει.
Όμως δεν θα μπορέσει να κάνει πίσω στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών.
Βραχυπρόθεσμα με την αποπομπή Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών ο Καμμένος ο αρχηγός των ΑΝΕΛ εξήλθε ξεκάθαρα νικητής.
Όμως η νίκη θα αποδειχθεί Πύρρειος....
Πολιτικός παράγοντας με μεγάλη εμπειρία και γνώση της κεντροδεξιάς και των ΑΝΕΛ μας παρουσίασε μια προσέγγιση που είναι τουλάχιστον λογική.
«Η συμφωνία των Πρεσπών για το Μακεδονικό σωστή ή λάθος θα έρθει στην ελληνική βουλή έως τον Φεβρουάριο του 2019.
Ίσως με κάποιους προσχηματικούς τρόπους θα μπορούσε να τεθεί σε ψηφοφορία μετά από ένα μήνα τον Μάρτιο 2019.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει την συμφωνία των Πρεσπών με τον Καμμένο να αποχωρεί αλλά οι 151 υπάρχουν που θα την ψηφίσουν.
Ο Τσίπρας λόγω της εξέλιξης με τον Καμμένο θα αποφασίσει να προκηρύξει εκλογές με ορίζοντα τον Μάιο 2019.
Ο Καμμένος παραμένει στην κυβέρνηση μέχρι ότου ορίζεται από το Σύνταγμα και έτσι η κυβέρνηση Τσίπρα, θα έχει ψηφίσει την συμφωνία για το Μακεδονικό, ο Καμμένος θα έχει φανεί συνεπής με τις δεσμεύσεις του ότι θα την καταψηφίσει και θα αποχωρήσει και οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Μάιο 2019.
Χρονικά το σενάριο για εκλογές Μάιο 2019 μαζί με ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές δένει και έχει συντριπτικές πιθανότητες επιβεβαίωσης.
Βέβαια το ερώτημα είναι ο Καμμένος θα καταφέρει με αυτή την πολιτική του να ξαναμπεί στην βουλή;
Όχι είναι υπερβολικά δύσκολο να ξαναμπεί στην Βουλή και επίσης είναι αδύνατο να ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν ακραίος πολιτικός καιροσκοπισμός.
Ο Καμμένος είναι ευφυής και ας τον κατηγορούν ορισμένοι βουλευτές των ΑΝΕΛ που θα ψηφίσουν την συμφωνία των Πρεσπών.
Όμως αυτό δεν φθάνει για να ξαναμπούν οι ΑΝΕΛ στην Βουλή»
Τι μας λέει ο έμπειρος πολιτικός;
Ο Καμμένος υποχρεωτικά θα παίξει το ρόλο του "αποστάτη", χωρίς εκπλήξεις και σε προσυννενόηση με τον Τσίπρα.
Όμως το στοίχημα δεν είναι η πτώση της κυβέρνησης, αυτό δεν θα συμβεί αλλά εάν με αυτή την πολιτική ο Καμμένος θα ξαναμπεί στην Βουλή.
Αυτό δεν φαίνεται καθόλου πιθανό, το πολιτικό τέλος των ΑΝΕΛ δεν είναι μακριά.
www.bankingnews.gr
Ο οποίος δεσμεύτηκε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο πως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να στηρίξει πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης Τσίπρα.
Ο οποίος επανέλαβε στο Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ πως δεν πρόκειται να ξανασυζητήσει με τον Τσίπρα το θέμα των Σκοπίων έως τον Μάρτιο, υπογραμμίζοντας πάντως πως όταν έρθει προς κύρωση στη Βουλή, θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση.
Όλες αυτές οι δημόσιες δεσμεύσεις του κ.Καμμένου δημιουργούν ένα ασφυκτικό πολιτικό πλαίσιο για τον ίδιο και για το κόμμα του.
Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τους ΑΝΕΛ στο 1,5% και γενικά στο σύνολο τους δείχνουν πως οι ΑΝΕΛ δεν θα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή.
Ο Π. Καμμένος «ποντάρει» στα εξής δύο ζητήματα για την πολιτική του «ανάκαμψη»:
Πρώτον, στα θετικά μηνύματα από την οικονομία και ότι οι ΑΝΕΛ πρωτοστάτησαν στο να βγει η χώρα από τα μνημόνια,
Δεύτερον, στη σταθερή γραμμή της απόρριψης της Συμφωνίας των Σκοπίων και ότι οι ΑΝΕΛ δεν υπαναχώρησαν από τη βασική τους «γραμμή».
Αυτά τα δύο σημαίνουν πως δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στην κυβέρνηση με την ψήφιση του προϋπολογισμού άρα δεν θα πρέπει να αναμένονται εκπλήξεις και πολιτικές ανατροπές έως τα τέλη Δεκεμβρίου, οι οποίες ωστόσο προεξοφλούνται για τον Μάρτιο του 2019.
Μόνο που εξαιτίας αυτής της πολιτικής στρατηγικής του ο κ.Καμμένος θα δει το κόμμα του τουλάχιστον διχοτομημένο.
Διότι η δέσμευση του ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα έχει ως αποτέλεσμα τουλάχιστον δύο βουλευτές του να διαφοροποιηθούν από την κομματική γραμμή και να οδηγήσουν τους ΑΝΕΛ στα όρια της διάλυσης.
Οι Θ. Παπαχριστόπουλος και Έλενα Κουντουρά έχουν καταστήσει σαφές πως θα ψηφίσουν την Συμφωνία των Πρεσπών, με τον πρώτο μάλιστα να έχει ανακοινώσει πως θα παραδώσει την έδρα του στο κόμμα, η οποία σε αυτήν την περίπτωση θα πάει στον Τέρενς Κουίκ, ο οποίος και αυτός με τη σειρά του έχει καταστήσει σαφές πως θα στηρίξει τη Συμφωνία.
Υπό αυτά τα δεδομένα και δεδομένου ότι ο κ.Καμμένος μπορεί να υπολογίζει με ασφάλεια στο ότι περίπου οι μισοί από τους συνολικά 6 βουλευτές (δεν λαμβάνεται υπόψη ο ίδιος) θα του μείνουν πιστοί μέχρι τέλους, δεν έχει και πολλά περιθώρια για ελιγμούς.
Διότι αν επιχειρήσει να διαγράψει τους διαφωνούντες βουλευτές, τότε κινδυνεύει να μείνει χωρίς κόμμα.
Και όλα αυτά την παραμονή των εκλογών που εν πολλοίς ο ίδιος θα έχει προκαλέσει.
Ο κ.Καμμένος ευελπιστούσε - και ευελπιστεί - ότι θα τα αποφύγει όλα αυτά, εάν δεν πέρναγε η Συμφωνία των Πρεσπών από την ΠΓΔΜ.
Μέχρι στιγμής, διαψεύστηκε και σε αυτό.
Ο κ.Καμμένος είναι πραγματικά απρόβλεπτος, κάτι που ενισχύεται όσο το πολιτικό κλίμα παραμένει δυσοίωνο για αυτόν και οι δημοσκοπήσεις αρνητικές.
Ωστόσο, θεωρείται απίθανο να δρομολογήσει εξελίξεις πριν από το Μάρτιο του 2019, όσο και αν πολιτικός χρόνος έως τότε είναι αρκετός.
Διότι δεν τον συμφέρει πολιτικά μια και χρειάζεται επιχειρήματα.
Περιμένει και αυτός, όπως και η κυβέρνηση συνολικά, να αποκομίσει τα οφέλη από την οικονομία, από τη διαφαινόμενη μη μείωση των συντάξεων, από τα αναδρομικά στους ένστολους κοκ.
Από τον Μάρτιο όμως και μετά τα περιθώρια του στενεύουν.
Και τότε είναι πολύ πιθανό να μετρήσει τις συνέπειες της έως σήμερα πολιτικής του στρατηγικής.
H οποία έχει έντονα τα σημάδια και τα χαρακτηριστικά του αδιεξόδου
Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr
Καμμένος: Θα αποχωρήσουμε από την κυβέρνηση όταν έρθει τον Μάρτιο 2019 στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών - Εκλογές Μάιο ή Οκτώβριο 2019
Την έξοδό του από την κυβέρνηση προανήγγειλε ο Πάνος Καμμένος στην ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ που πραγματοποιείται στην Θεσσαλονίκη.
Όπως είπε χαρακτηριστικά «η συνεργασία μας και η παραμονή μας στην κυβέρνηση θα είναι μέχρις ότου έρθει ο κόμπος στο χτένι.
Μέχρι να έρθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών. Όταν έρθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών θα αποχωρήσουμε».
Ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι η συνεργασία των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντα έντιμη και ανοιχτή, μία "δημόσια συνεργασία", όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Δεν συνεργάστηκα με τον Αλέξη για να καλύψουμε τις κομπίνες του παρελθόντος, όπως έκαναν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Συνεργαστήκαμε για να σώσουμε την πατρίδα μας.
Ότι έχουμε να πούμε το λέμε δημόσια και καθαρά», ανέφερε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.
«Όπως είπε ο Τσίπρας, στη συνεργασία μας δεν υπήρχε πουθενά το θέμα των Σκοπίων και της ονομασίας.
Το θέμα για μας αποτελεί δέσμευση καταστατική.
Οι ΑΝΕΛ έχουμε ξεκάθαρη θέση, δεν δεχόμαστε τον όρο Μακεδονία, τέλος.
Δεν το κρύψαμε, δεν θα υποχωρήσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος.
«Δεν μπορεί να μην μιλήσουμε δημόσια για τις διαδικασίες που γίνονται στα Σκόπια αυτή τη στιγμή για να περάσει η συμφωνία.
Πολλοί «καμμενολόγοι» μιλούν για τα tweet μου.
Εδώ είναι Βαλκάνια να το συνειδητοποιήσουν όλοι, δεν είναι απλή υπόθεση.
Από εδώ ξεκίνησε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος και άναψαν πολλές φωτιές», είπε και επανέλαβε:
«Θα τα ξαναπούμε τον Μάρτιο όποτε και αν έρθει η Συμφωνία.
Η συμφωνία έχει ακόμα δρόμο μπροστά».
Τέλος τόνισε πως το 2019 θα είναι έτος εκλογών οι οποίες θα γίνουν είτε τον Οκτώβριο μετά το τέλος της τετραετίας είτε τον Μάιο.
Καμία σύμπλευση με το VMRO
Ο Πάνος Καμμένος στην ομιλία του αναφέρθηκε και στο αντιπολιτευστικό κόμματων Σκοπίων που καταψήφισε τη Συνταγματική Αλλαγή στην ψηφοφορία πέρνοντας ωστόσο σαφής αποστάσης από αυτό.
«Καμία σύμπλευση με τους ανθέλληνες φασίστες του VMRO», έγραψε στο twitter ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος σήμερα (21/10), παραθέτοντας σύνδεσμο για ένα άρθρο που κάνει λόγο για «εγκληματική» και «ανθελληνική» δράση του κόμματος.
Το δημοσίευμα του ιστότοπου Olympia.gr στο οποίο παραπέμπει ο υπουργός Άμυνας αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα χθεσινά γεγονότα στο κοινοβούλιο των Σκοπίων δεν τιμούν τον Zaev και θα έπρεπε να προβληματίσουν τόσο το ΝΑΤΟ, κυρίως όμως την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εμείς θα διαγράψουμε την εγκληματική δράση του VMRO-DPMNE, ή ότι θα ξεπλύνουμε την συστηματική, ανθελληνική του δράση που κυριολεκτικά μολύνει τις διμερείς μας σχέσεις.
Ειδικά όταν είναι αποδεδειγμένο ότι χρηματοδότης του VMRO είναι το βαθύ τουρκικό κράτος.
Όσο το VMRO κρατούσε τα ηνία της ΠΓΔΜ, η χώρα είχε μετατραπεί κυριολεκτικά σε ένα τουρκικό προτεκτοράτο, με την ανθελληνική προπαγάνδα να έχει φτάσει σε επίπεδα παράνοιας.
Πόσοι γνωρίζουν άραγε ότι το αεροδρόμιο των Σκοπίων «Μέγας Αλέξανδρος» χρηματοδοτήθηκε και ονομάστηκε έτσι επι τουρκικής διοίκησης;
Τα αηδιαστικά αγάλματα της ιστορικής παραχάραξης χρηματοδοτήθηκαν από τουρκικό χρήμα καθώς και όλα τα έργα υποδομής;
Η άθλια προπαγάνδα που μόλυνε τα μυαλά των γειτόνων μας φτάνοντας στο σημείο να ισχυρίζονται ότι οι πρώτοι άνθρωποι στον πλανήτη ήταν οι… σλαβομακεδόνες;
Αλλά και το ίδιο το VMRO όπως και ο Gruevsky ήταν πραγματικά υποχείρια της Τουρκίας με σκοπό να δημιουργηθεί ένα ανοιχτό μέτωπο βόρεια της Ελλάδας, με προφανή γεωπολιτική σημασία.
Το ρίσκο του Καμμένου και η Συμφωνία των Πρεσπών
Ο Πάνος Καμμένος ως δεξιός έκανε μια υπέρβαση με το κόμμα του τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Συνεργάστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ ένα αριστερό μόρφωμα που μετεξελίχθηκε σε κόμμα και σταδιακά έγινε αριστερό ευρωπαϊκό κόμμα αποδεχόμενο πλήρως την πολιτική των μνημονίων.
Μπορεί για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης να κατηγορούν τον Πάνο Καμμένο αλλά στην πράξη διαδραμάτισε ένα σημαντικό ρόλο ώστε η οικονομία να αλλάξει.
Ούτως ή άλλως είτε με την ΝΔ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η πολιτική των μνημονίων ήταν και είναι μονόδρομος.
Ο Καμμένος ανεξαρτήτως εάν είχε πολιτικό καιροσκοπισμό έκανε μια υπέρβαση.
Ήταν βασικό στέλεχος της ΝΔ, προέρχεται από την δεξιά και αποφάσισε να συνεργαστεί σε κυβερνητικό συνασπισμό με ένα αριστερό κόμμα η απόφαση του αυτή δεν ήταν αναντίστοιχη με την στρατηγική της ΝΔ να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ.
Ο Καμμένος λοιπόν στρατηγικά πήρε ένα τεράστιο ρίσκο που του βγήκε έως πρότινος.
Οι ΑΝΕΛ θα αποτύχουν να μπουν στην βουλή κυρίως γιατί η κοινωνία κατανόησε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν έφερε τις αλλαγές που υποσχέθηκε.
Η μεγάλη πρόκληση των ΑΝΕΛ πλησιάζει.
Όπως έχει ήδη δηλώσει ο Καμμένος εάν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στην Βουλή θα την καταψηφίσει και κατ΄ ουσία θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση.
Όμως μέχρι τώρα ο Καμμένος ούτε μια στο εκατομμύριο δεν έχει δείξει ότι θέλει να ρίξει την κυβέρνηση και δεν πρόκειται να το κάνει.
Όμως δεν θα μπορέσει να κάνει πίσω στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών.
Βραχυπρόθεσμα με την αποπομπή Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών ο Καμμένος ο αρχηγός των ΑΝΕΛ εξήλθε ξεκάθαρα νικητής.
Όμως η νίκη θα αποδειχθεί Πύρρειος....
Πολιτικός παράγοντας με μεγάλη εμπειρία και γνώση της κεντροδεξιάς και των ΑΝΕΛ μας παρουσίασε μια προσέγγιση που είναι τουλάχιστον λογική.
«Η συμφωνία των Πρεσπών για το Μακεδονικό σωστή ή λάθος θα έρθει στην ελληνική βουλή έως τον Φεβρουάριο του 2019.
Ίσως με κάποιους προσχηματικούς τρόπους θα μπορούσε να τεθεί σε ψηφοφορία μετά από ένα μήνα τον Μάρτιο 2019.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει την συμφωνία των Πρεσπών με τον Καμμένο να αποχωρεί αλλά οι 151 υπάρχουν που θα την ψηφίσουν.
Ο Τσίπρας λόγω της εξέλιξης με τον Καμμένο θα αποφασίσει να προκηρύξει εκλογές με ορίζοντα τον Μάιο 2019.
Ο Καμμένος παραμένει στην κυβέρνηση μέχρι ότου ορίζεται από το Σύνταγμα και έτσι η κυβέρνηση Τσίπρα, θα έχει ψηφίσει την συμφωνία για το Μακεδονικό, ο Καμμένος θα έχει φανεί συνεπής με τις δεσμεύσεις του ότι θα την καταψηφίσει και θα αποχωρήσει και οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Μάιο 2019.
Χρονικά το σενάριο για εκλογές Μάιο 2019 μαζί με ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές δένει και έχει συντριπτικές πιθανότητες επιβεβαίωσης.
Βέβαια το ερώτημα είναι ο Καμμένος θα καταφέρει με αυτή την πολιτική του να ξαναμπεί στην βουλή;
Όχι είναι υπερβολικά δύσκολο να ξαναμπεί στην Βουλή και επίσης είναι αδύνατο να ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν ακραίος πολιτικός καιροσκοπισμός.
Ο Καμμένος είναι ευφυής και ας τον κατηγορούν ορισμένοι βουλευτές των ΑΝΕΛ που θα ψηφίσουν την συμφωνία των Πρεσπών.
Όμως αυτό δεν φθάνει για να ξαναμπούν οι ΑΝΕΛ στην Βουλή»
Τι μας λέει ο έμπειρος πολιτικός;
Ο Καμμένος υποχρεωτικά θα παίξει το ρόλο του "αποστάτη", χωρίς εκπλήξεις και σε προσυννενόηση με τον Τσίπρα.
Όμως το στοίχημα δεν είναι η πτώση της κυβέρνησης, αυτό δεν θα συμβεί αλλά εάν με αυτή την πολιτική ο Καμμένος θα ξαναμπεί στην Βουλή.
Αυτό δεν φαίνεται καθόλου πιθανό, το πολιτικό τέλος των ΑΝΕΛ δεν είναι μακριά.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών