Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Επενδυτικός προορισμός η Ελλάδα - Κρίσιμος ο ρόλος της στη συνεργασία Ευρώπης - αραβικών χωρών

Τσίπρας: Επενδυτικός προορισμός η Ελλάδα - Κρίσιμος ο ρόλος της στη συνεργασία Ευρώπης - αραβικών χωρών
«Tο όραμα στο οποίο βασίζεται αυτή η Διάσκεψη, γίνεται όλο και πιο αποδεκτό και σημαντικό, όχι μόνο για την περιοχή μας, αλλά ευρύτερα σε όλη την Ευρώπη» τόνισε ο πρωθυπουργός
Για τον κρίσιμο ρόλο της Ελλάδας στη συνεργασία Ευρώπης και αραβικών χωρών, με φόντο την προσφυγική κρίση και την οικονομική συνεργασία, μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του κατά την έναρξη της 3ης Ευρωαραβικής Συνόδου, που διεξάγεται στην Αθήνα.
«Tο όραμα στο οποίο βασίζεται αυτή η Διάσκεψη, γίνεται όλο και πιο αποδεκτό και σημαντικό, όχι μόνο για την περιοχή μας, αλλά ευρύτερα σε όλη την Ευρώπη» τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Πριν από τρία χρόνια -τέτοιο καιρό - ασφαλώς συζητούσαμε για την ανάγκη να υπάρχει ένας στενότερος διάλογος της Ευρώπης με τις αραβικές χώρες για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων και την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας.
Και ασφαλώς, θεωρούσαμε ότι η Ελλάδα - ως μια ευρωπαϊκή χώρα με ισχυρούς ιστορικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με τον Αραβικό Κόσμο - μπορούσε να παίξει κρίσιμο ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει: «Αλλά, τότε, ούτε είχε ακόμα αναγνωριστεί από το σύνολο των εταίρων μας στην Ευρώπη πόσο σημαντικός θα ήταν ο ευρωαραβικός διάλογος, ούτε είχαν δημιουργηθεί ακόμα οι προϋποθέσεις, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να παίξει αποτελεσματικά αυτόν τον κρίσιμο ρόλο».
«Η Ελλάδα καθιερώνεται πλέον ως μια δυναμική οικονομία με υψηλής κατάρτισης προσωπικό αλλά και ένας σημαντικός περιφερειακός κόμβος», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Πιο σημαντικό όμως για μένα είναι ότι καταφέραμε να έχουμε σημαντικές αποδόσεις και σε κοινωνικούς δείκτες.
Η ανεργία μειώθηκε κατά 8 μονάδες, οι εξωστρεφείς τομείς είναι από τις βασικές πηγές αύξησης της απασχόλησης», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας ότι ξεκλειδώνει την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη προώθησης διαλόγου με την Τουρκία για το Κυπριακό.
Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, τόνισε πως «πριν τρία χρόνια δεν είχαμε συνειδητοποιήσει ούτε πόσο σημαντικός θα ήταν ο ευρωαραβικός διάλογος για την ευρύτερη περιοχή και για την ίδια την ΕΕ.
Δεν ξέραμε το εύρος της προσφυγικής κρίσης και του ζητήματος της ασφάλειας.
Στην Ευρώπη δεν είχαμε συνειδητοποιήσει ακόμα ότι θα ερχόμασταν αντιμέτωποι με μια πολιτική κρίση.
Σήμερα η συνεργασία με τις χώρες της Β. Αφρικής και της Μέσης Ανατολής θεωρείται από όλους απαραίτητη για το μέλλον της ΕΕ».
Σε αυτήν την περίοδο καθίσταται σαφές ότι ΕΕ και Αραβικός κόσμος πρέπει να συνεργαστούν, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Είμαι βέβαιος ότι η σημερινή μας συνάντηση θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας στον οικονομικό τομέα και σε διπλωματικό επίπεδο.
Η ΕΕ μπορεί να αναβαθμίσει το διεθνή της ρόλο μόνο αν αναβαθμίσει τις σχέσεις της με τον αραβικό κόσμο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Οφείλουμε να συνεργαστούμε για τη Συρία για μια πολιτική λύση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, οφείλουμε να συνεργαστούμε για μια λύση στο Παλαιστινιακό

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης