Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο για διάλυση του κράτους, ζητώντας άμεσα εκλογές, καθώς όπως είπε η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος βλάπτει τη χώρα
Κάλεσμα για επενδύσεις απηύθυνε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του 3ου Ελληνοαραβικού Οικονομικού Φόρουμ, ενώ παράλληλα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για την άμεση προκήρυξη εκλογών.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο για διάλυση του κράτους, ζητώντας άμεσα εκλογές, καθώς όπως είπε η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος βλάπτει τη χώρα.
«Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος στην οποία έχουμε περιέλθει βλάπτει την οικονομία .
Χρειάζονται άμεσα εκλογές και μια νέα ισχυρή κυβέρνηση», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι κάτι είναι σάπιο στην κυβέρνηση του κ.Τσίπρα.
« Στο υπουργικό συμβούλιο υπάρχουν αλληλοκατηγορίες για μυστικά κονδύλια.
Ο πρωθυπουργός αποσιωπά την επιστολή Κοτζιά», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η κοινωνία βλέπει το κυβερνητικό παζάρι γύρω από τις περικοπές των συντάξεων, γνωρίζει όμως ότι το μέλλον έχει υπονομευθεί Η κοινωνία ανησυχεί με την εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης για να μείνουν υπουργοί στη θέση τους», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για διάλυση κράτους, κοινωνική αποσύνθεση, τοξική πολιτική πραγματικότητα, στοιχεία τα οποία υπονομεύουν τα θεμέλια των θεσμών και τελικά της ίδιας της Δημοκρατίας.
«Οι νεότερες προβλέψεις για την ανάπτυξη προβλέπονται ψαλιδισμένες.
Βρισκόμαστε ενώπιον νέου αδιεξόδου με χαμηλή ανάπτυξη, μεγάλο χρέος και πολύ υψηλά επιτόκια δανεισμού», τόνισε, περιγράφοντας με μελανά χρώματα τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
«Τα σημερινά απαγορευτικά spreads των 10ετών ομολόγων, που είναι σταθερά πάνω από 4%, ενώ η Κύπρος άντλησε κεφάλαια με απόδοση 2,4%, φανερώνουν πως βρισκόμαστε ενώπιον νέου αδιεξόδου, με χαμηλή ανάπτυξη, μεγάλο χρέος και πολύ υψηλά επιτόκια δανεισμού.
Το κυβερνητικό μείγμα οικονομικής πολιτικής βασίζεται στην υπερφορολόγηση.
Ενώ οι στρεβλώσεις στις αγορές προϊόντων και το θεσμικό περιβάλλον παραμένουν μεγάλες.
Γι’ αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η Ελλάδα υποχώρησε κατά τέσσερις θέσεις στον πίνακα της Παγκόσμιας Έκθεσης Ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum για το 2018.
Η χώρα μας δυστυχώς σήμερα βρίσκεται στην 57η θέση ανάμεσα σε 140 κράτη», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Δύσκολος ο δρόμος για τις τράπεζες
Αναφερόμενος ειδικότερα στις ελληνικές τράπεζες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ο δρόμος είναι δύσκολος.
Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε μη αποτελεσματική την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).
«Η κυβέρνηση σήμερα στερεί από την οικονομική ζωή την αναγκαία ρευστότητα, τα κόκκινα δάνεια δεν αντιμετωπίζονται.
Περιέγραψα μια Ελλάδα με αρκετά σκοτεινά σημεία.
Είναι υποχρεώση μου να μην ωραιοποιώ τις καταστάσεις.
Η σημερινή κυβέρνηση τραυμάτισε την χώρα.
Οι τράπεζες έχουν δύσκολο δρόμο μπροστά τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης.
Η πρόταση της ΝΔ
Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τις βασικές αρχές της πρότασης της ΝΔ για την οικονομία.
«Στη ΔΕΘ παρουσίασα τις βασικές αρχές της πρότασης μας για την οικονομία.
Βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα, λιγότεροι φόροι και εισφορές με συμμάζεμα των δημόσιων δαπανών», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Ο Κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ανάπτυξη με νέες ευκαιρίες για τους πολλούς και παράλληλα να μην μείνει κανείς χωρίς κοινωνική πρόνοια και προστασία.
«Μέλημα μας η μείωση του φορολογικού βάρους για πρόσωπα και επιχειρήσεις», υπογράμμισε.
«Το μοντέλο που εισηγούμαι δεν αναφέρεται απλώς σε δείκτες, αλλά σε ανθρώπους που ευημερούν στην καθημερινότητά τους.
Σε ένα πνεύμα ανάπτυξης και δημιουργίας που θα διαπερνά τους θεσμούς ενός κράτους δικαίου και τις υπηρεσίες ενός αποτελεσματικού δημόσιου«, τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Όπως εξήγησε, όλες οι μελέτες δείχνουν ότι την επόμενη 7ετία η χώρα θα χρειαστεί 100 δισ. ευρώ για να καλυφθεί το επενδυτικό κενό τα χρόνια της κρίσης.
Εγγυόμαστε ότι το πλαίσιο του επιχειρείν θα είναι απλούστερο και αποτελεσματικότερο.
Προχωράμε στην ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων.
Προχωράμε στη δραστική απλούστευση των επενδυτικών αδειοδοτήσεων
Η Ελλάδα μπορεί να γίνει μια χώρα γεμάτη φως, τόνισε.
Εξαιρετικός επενδυτικός προορισμός η Ελλάδα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε κάλεσμα για επενδύσεις, τονίζοντας ότι τα προβλήματα που περιέγραψε είναι υπαρκτά, αλλά αντιμετωπίσιμα με μια νέα κυβέρνηση υπό τη Νέα Δημοκρατία.
Η Ελλάδα είναι ένας εξαιρετικός επενδυτικός προορισμός για την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
«Η χώρα μας προσφέρεται για κάθε φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο.
Ήδη στην Ελλάδα προωθούνται σημαντικά projects.
Πρέπει η χώρα μας να γίνει ελκυστικότερη», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Πιστεύω ότι οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών του Κόλπου και της Β. Αφρικής έχουν τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης.
Σήμερα οι ξένες επενδύσεις και οι εξαγωγές μας στον αραβικό κόσμο δεν βρίσκονται ούτε στο 20% των πραγματικών δυνατοτήτων τους», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, η αγορά ακινήτων, ο ορυκτός πλούτος και η ενέργεια είναι από τους κύριους τομείς με επενδυτικές ευκαιρίες και προοπτικές, ενώ επιβάλλεται να δοθεί έμφαση σε επενδύσεις στο πεδίο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
«Υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες σε έργα που αφορούν την αποθήκευση ενέργειας, ενώ επενδυτικές ευκαιρίες υπάρχουν και στον αγροτο-διατροφικό τομέα, όπως είναι οι ιχθυοκαλλιέργειες», πρόσθεσε ο Κ. Μητσοτάκης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύθηκε για άλλη μια φορά προσωπικά ότι θα προχωρήσει άμεσα η επένδυση στο Ελληνικό.
«Η κυβερνητική αναβλητικότητα συνέβαλε στην εμπλοκή του έργου στο Ελληνικό.
Ένα έργο που μπορεί να προσφέρει άμεσα δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, να προσθέσει 1% στο ΑΕΠ, ένα έργο εμβληματικό.
Προσωπική μου δέσμευση είναι ότι θα το προχωρήσω τάχιστα», τόνισε.
«Πριν από 4 χρόνια, πριν από τις εκλογές του 2015 ο κ. Τσίπρας σας καλούσε να μην επενδύσετε στην Ελλάδα.
Εγώ σήμερα σας κοιτάζω στα μάτια και σας προσκαλώ να επενδύσετε στην Ελλάδα, να αξιοποιήσετε τις μεγάλες ευκαιρίες που παρουσιάζει ο τόπος μας.
Τα προβλήματα που σας περιέγραψα είναι πραγματικά, αλλά αντιμετωπίσιμα.
Η χώρα θα αποκτήσει μια σοβαρή, αξιόπιστη κυβέρνηση που θα μιλά μια γλώσσα», κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Μεγάλες ευκαιρίες στις ΑΠΕ
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης στις ευκαιρίες που παρουσιάζει η ανάπτυξη των ΑΠΕ.
Απηύθυνε πρόσκληση στους επενδυτές κυρίως του αραβικού κόσμου να αξιοποιήσουν ευκαιρίες που μπορούν μεσοπρόθεσμα να οδηγήσουν σε επενδύσεις 15 δις ευρώ. Αναφέρθηκε σε ώριμα έργα στην Εύβοια και στην Κρήτη.
Επίσης, έμφαση έδωσε στην υλοποίηση έργων διασύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική χώρα αλλά και στην διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Κρήτης – Αττικής, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος.
Για τον τομέα αυτό προέβλεψε ότι θα απαιτηθούν κεφάλαια 4 δισ. ευρώ.
Αναφέρθηκε στην υλοποίηση επενδύσεων στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας, εντοπίζοντας τον τομέα της αντλησιοταμίευσης με παράδειγμα το Αμάρι όπου μπορεί να αξιοποιηθεί το πακέτο Γιούνκερ και θα απαιτηθούν κεφάλαια 2 δισ ευρώ.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι οι επενδύσεις στις ΑΠΕ θα πρέπει να υποστηρίξουν και την αυτονομία των νησιών.
Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τους Άραβες επενδυτές να αξιοποιήσουν ευκαιρίες και στον τομέα των υδρογονανθράκων, όπου φυσικά έχουν αυξημένη τεχνογνωσία.
Αναφέρθηκε επίσης με έμφαση στην ανάγκη ύπαρξης πολλαπλών δυνατοτήτων προμήθειας φυσικού αερίου για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και έδωσε μεγάλη σημασία στον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) της Αλεξανδρούπολης.
Τι ανέφερε από τις 28 Οκτωβρίου 2018 το www.bankingnews.gr
Ο Μητσοτάκης ανησυχεί για τις τράπεζες και τα stress tests του Ιουλίου 2020, αντικαθιστά την Rothschild με την Lazard με στόχο εμπροσθοβαρή λύση
Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν με μεγάλη προσοχή το ζήτημα των ελληνικών τραπεζών.
Όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές ο Μητσοτάκης είναι πιο ενημερωμένος σε σχέση με τον Τσίπρα και κυρίως πιο προετοιμασμένος για λύσεις ειδικά στο σκέλος των προβληματικών δανείων και της κεφαλαιακής επάρκειας.
Με βάση ορισμένες πληροφορίες ο Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με το τραπεζικό πρόβλημα και ο κίνδυνος να παγιδευτεί ως η επόμενη κυβέρνηση σε μια μακροχρόνια φάση εξυγίανσης ανατρέποντας τους πολιτικούς και οικονομικούς σχεδιασμούς είναι μεγάλη.
Μάλιστα ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι ο Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός με και με τον αέρα ότι η ΝΔ θα υπερβεί μόνη της τους 151 βουλευτές θα στραφεί άμεσα στο τραπεζικό πρόβλημα.
Σχεδιάζει να αντικαταστήσει την Rothschild και να στραφεί στην Lazard προωθώντας ακόμη και λύση τύπου bad bank που ωστόσο ενέχει τεράστια ρίσκα.
Να σημειωθεί ότι και το 2014 η Lazard εισηγείτο την λύση της bad bank δηλαδή την συγκέντρωση σε μια κακή τράπεζα περίπου 50 δισεκ. προβληματικά δάνεια των τραπεζών ή το 57% του συνόλου των προβληματικών δανείων.
Ωστόσο η λύση αυτή απαιτεί με βάση πρώτες ενδείξεις τουλάχιστον 8-10 δισεκ. νέα κεφάλαια και επίσης το ερώτημα είναι η μεταφορά των προβληματικών ανοιγμάτων θα είναι σε αγοραίες τιμές ή σε ειδικές τιμές
Η bad bank με μαθηματική ακρίβεια θα απαιτήσει νέα κεφάλαια στα οποία θα συμμετάσχουν και οι τράπεζες υποχρεωτικά....δεν είναι η καλύτερη λύση η bad bank.
Ενώ οι τράπεζες έχουν κάθε κίνητρο και όφελος να μεταβιβάσουν προβληματικά δάνεια σε αγοραίες τιμές (αγοραία τιμή είναι ονομαστική αξία μείον προβλέψεις π.χ. 100 ευρώ μείον 52 ευρώ προβλέψεις η αγοραία τιμή είναι 48 ευρώ.
Εάν μια τράπεζα πουλήσει ένα προβληματικό δάνειο στα 48 ευρώ ο αντίκτυπος στα κεφάλαια είναι μηδενικός).
Όμως προφανώς μια τέτοια λύση δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει στην Ευρώπη ούτε μια στο εκατομμύριο.
Υπάρχει ευρωπαϊκή ντιρεκτίβα που είναι νόμος και του ελληνικού κράτους που λέει απλά ότι οι μέτοχοι πρέπει πρώτοι να συνεισφέρουν στην εξυγίανση (BRRD).
Δεν υπάρχει περίπτωση η ΕΕ και ο SSΜ η Αρμόδια τραπεζική αρχή των τραπεζών ή η DGCom η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού να αποδεχθεί λύση που δεν θα φέρνει προ των ευθυνών τους μετόχους.
Επίσης η εναλλακτική λύση το ιταλικό μοντέλο με τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων και κρατικές εγγυήσεις στα τραπεζικά ομόλογα που θα εκδοθούν έχει κάποια πλεονεκτήματα αλλά και στρατηγικά μειονεκτήματα με κυριότερο πως θα αποτιμηθούν τα προβληματικά δάνεια σε αγοραίες τιμές ή σε ειδικές τιμές;
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν 3 βασικές προκλήσεις.
1)Προβληματικά δάνεια και μείωση τους
2)Ζητήματα κεφαλαιακής επάρκειας
3)Νέα stress tests που θα ανακοινωθούν Ιούλιο 2020
Εάν οι εκλογές προκηρυχθούν Μάιο 2019 ή το αργότερο Οκτώβριο 2019 η νέα κυβέρνηση της ΝΔ θα έχει πρακτικά 12 μήνες έως 8 μήνες για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις.
Στέλεχος της ΝΔ αναφέρει στο bankingnews ότι οι σχεδιαζόμενες συλλογικές λύσεις για τα προβληματικά δάνεια είναι πιθανό να μην προλάβει η τωρινή κυβέρνηση να τα εφαρμόσει.
Όπως είναι ήδη γνωστό το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε συνεργασία με την Κυβέρνηση έχουν μελετήσει μια λύση – με βάση το Ιταλικό μοντέλο – ώστε να τιτλοποιηθούν 20 δισεκ. προβληματικά δάνεια με έκδοση 6 με 7 δισεκ. senior bond δηλαδή τραπεζικών ομολόγων που θα φέρουν την εγγύηση του δημοσίου.
Η λύση αυτή που χρειάζεται 6-8 μήνες για να υλοποιηθεί – οπότε πέφτει πάνω στις εκλογές – αντιμετωπίζει την εξής πρόκληση και τα εξής εμπόδια.
Εάν οι τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων δεν πραγματοποιηθούν στις τιμές της αγοράς είναι 100% βέβαιο ότι η εγγύηση του δημοσίου θα θεωρηθεί καταχρηστική και θα χαρακτηριστεί κρατική βοήθεια ενεργοποιώντας τους όρους του state aid.
Κρατική βοήθεια σημαίνει ότι όσες τράπεζες π.χ. έχουν cocos δηλαδή ομόλογα μετατρέψιμα σε μετοχές όπως η Πειραιώς θα τα μετατρέψουν υποχρεωτικά σε μετοχές.
Η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι για να μην θεωρηθούν οι εγγυήσεις κρατική βοήθεια οι τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων να πραγματοποιηθούν με όρους αγοράς
Ο κίνδυνος εδώ όμως είναι διπλός
1)Τιτλοποίηση με όρους αγοράς σημαίνει ότι οι τράπεζες θα υποστούν κεφαλαιακές ζημίες με σχετικά μεγάλη βεβαιότητα.
2)Οι τράπεζες θα πληρώσουν για την εγγύηση μια υψηλή προμήθεια στο ελληνικό κράτος για τις εγγυήσεις που παρέχει π.χ. 5%.
Οι τράπεζες θα πληρώνουν υψηλό επιτόκιο για τα ομόλογα που εκδίδουν τα οποία θα καλύπτουν μέσω των εσόδων από τις τιτλοποιήσεις – εφόσον επαρκούν τα έσοδα – αλλά οι προμήθειες για την εγγύηση είναι υπαρκτό ζήτημα.
Εάν τα τραπεζικά ομόλογα είναι 6 δισεκ αυτό σημαίνει 300 εκατ τόκοι μόνο για προμήθειες εγγύησης ή 75 εκατ ανά τράπεζα ετησίως.
Με τα τραπεζικά έσοδα να πιέζονται ή να αργούν να ανακάμψουν ένα επιπρόσθετο έξοδο θα επιδράσει στους ισολογισμούς των τραπεζών.
Στην ΝΔ αναφέρει στέλεχος του κόμματος που παρακολουθεί και τις τραπεζικές εξελίξεις δίνουν σημασία στην υγεία των τραπεζών.
Κατανοούν ότι η οικονομική πολιτική της νέας κυβέρνησης δεν θα πετύχει εάν οι τράπεζες δεν καταστούν υγιείς.
Οπότε ο Μητσοτάκης από τις πρώτες αποφάσεις που θα λάβει όταν αναλάβει την εξουσία θα είναι οι τράπεζες.
Τα κόκκινα δάνεια και τα stress tests του 2020 μπορεί να αποτελέσουν πρόβλημα για την κυβέρνηση της ΝΔ οπότε θα επιχειρηθεί μια εμπροσθοβαρής λύση.
Η συλλογική λύση π.χ. μέσω τιτλοποίησης εξετάζεται.
Το σενάριο της κρατικοποίησης που δεν προχώρησε
Ποια είναι η καλύτερη λύση για τις ελληνικές τράπεζες;
Η λύση αυτή εφαρμόστηκε στις ΗΠΑ και αποδείχθηκε μέχρι σήμερα το πιο επιτυχημένο μοντέλο επίλυσης των τραπεζικών προβλημάτων παγκοσμίως ξεπερνώντας τα μοντέλα διάσωσης της Ελλάδος, Ιταλίας, Ισπανίας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας.
Η λύση είναι η προσωρινή κρατικοποίηση των τραπεζών.
Οι τράπεζες παίρνουν κρατικά κεφάλαια τα οποία τα χρησιμοποιούν για την εξυγίανση τους και εν συνεχεία όντας καθαρές το κράτος μέσω του ΤΧΣ αρχίζει να πουλάει μέσω placement σε διεθνείς επενδυτές στρατηγικά ποσοστά των ελληνικών τραπεζών.
Το ελληνικό δημόσιο θα πάρει πίσω περισσότερα από αυτά που επένδυσε και οι τράπεζες θα είναι εξυγιασμένες και κερδοφόρες.
Δυστυχώς η λύση αυτή όταν έπρεπε να υιοθετηθεί – το αργότερο το 2015 – δεν υιοθετήθηκε.
www.bankingnews.gr
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο για διάλυση του κράτους, ζητώντας άμεσα εκλογές, καθώς όπως είπε η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος βλάπτει τη χώρα.
«Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος στην οποία έχουμε περιέλθει βλάπτει την οικονομία .
Χρειάζονται άμεσα εκλογές και μια νέα ισχυρή κυβέρνηση», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι κάτι είναι σάπιο στην κυβέρνηση του κ.Τσίπρα.
« Στο υπουργικό συμβούλιο υπάρχουν αλληλοκατηγορίες για μυστικά κονδύλια.
Ο πρωθυπουργός αποσιωπά την επιστολή Κοτζιά», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η κοινωνία βλέπει το κυβερνητικό παζάρι γύρω από τις περικοπές των συντάξεων, γνωρίζει όμως ότι το μέλλον έχει υπονομευθεί Η κοινωνία ανησυχεί με την εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης για να μείνουν υπουργοί στη θέση τους», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για διάλυση κράτους, κοινωνική αποσύνθεση, τοξική πολιτική πραγματικότητα, στοιχεία τα οποία υπονομεύουν τα θεμέλια των θεσμών και τελικά της ίδιας της Δημοκρατίας.
«Οι νεότερες προβλέψεις για την ανάπτυξη προβλέπονται ψαλιδισμένες.
Βρισκόμαστε ενώπιον νέου αδιεξόδου με χαμηλή ανάπτυξη, μεγάλο χρέος και πολύ υψηλά επιτόκια δανεισμού», τόνισε, περιγράφοντας με μελανά χρώματα τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
«Τα σημερινά απαγορευτικά spreads των 10ετών ομολόγων, που είναι σταθερά πάνω από 4%, ενώ η Κύπρος άντλησε κεφάλαια με απόδοση 2,4%, φανερώνουν πως βρισκόμαστε ενώπιον νέου αδιεξόδου, με χαμηλή ανάπτυξη, μεγάλο χρέος και πολύ υψηλά επιτόκια δανεισμού.
Το κυβερνητικό μείγμα οικονομικής πολιτικής βασίζεται στην υπερφορολόγηση.
Ενώ οι στρεβλώσεις στις αγορές προϊόντων και το θεσμικό περιβάλλον παραμένουν μεγάλες.
Γι’ αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η Ελλάδα υποχώρησε κατά τέσσερις θέσεις στον πίνακα της Παγκόσμιας Έκθεσης Ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum για το 2018.
Η χώρα μας δυστυχώς σήμερα βρίσκεται στην 57η θέση ανάμεσα σε 140 κράτη», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Δύσκολος ο δρόμος για τις τράπεζες
Αναφερόμενος ειδικότερα στις ελληνικές τράπεζες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ο δρόμος είναι δύσκολος.
Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε μη αποτελεσματική την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).
«Η κυβέρνηση σήμερα στερεί από την οικονομική ζωή την αναγκαία ρευστότητα, τα κόκκινα δάνεια δεν αντιμετωπίζονται.
Περιέγραψα μια Ελλάδα με αρκετά σκοτεινά σημεία.
Είναι υποχρεώση μου να μην ωραιοποιώ τις καταστάσεις.
Η σημερινή κυβέρνηση τραυμάτισε την χώρα.
Οι τράπεζες έχουν δύσκολο δρόμο μπροστά τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης.
Η πρόταση της ΝΔ
Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τις βασικές αρχές της πρότασης της ΝΔ για την οικονομία.
«Στη ΔΕΘ παρουσίασα τις βασικές αρχές της πρότασης μας για την οικονομία.
Βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα, λιγότεροι φόροι και εισφορές με συμμάζεμα των δημόσιων δαπανών», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Ο Κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ανάπτυξη με νέες ευκαιρίες για τους πολλούς και παράλληλα να μην μείνει κανείς χωρίς κοινωνική πρόνοια και προστασία.
«Μέλημα μας η μείωση του φορολογικού βάρους για πρόσωπα και επιχειρήσεις», υπογράμμισε.
«Το μοντέλο που εισηγούμαι δεν αναφέρεται απλώς σε δείκτες, αλλά σε ανθρώπους που ευημερούν στην καθημερινότητά τους.
Σε ένα πνεύμα ανάπτυξης και δημιουργίας που θα διαπερνά τους θεσμούς ενός κράτους δικαίου και τις υπηρεσίες ενός αποτελεσματικού δημόσιου«, τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Όπως εξήγησε, όλες οι μελέτες δείχνουν ότι την επόμενη 7ετία η χώρα θα χρειαστεί 100 δισ. ευρώ για να καλυφθεί το επενδυτικό κενό τα χρόνια της κρίσης.
Εγγυόμαστε ότι το πλαίσιο του επιχειρείν θα είναι απλούστερο και αποτελεσματικότερο.
Προχωράμε στην ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων.
Προχωράμε στη δραστική απλούστευση των επενδυτικών αδειοδοτήσεων
Η Ελλάδα μπορεί να γίνει μια χώρα γεμάτη φως, τόνισε.
Εξαιρετικός επενδυτικός προορισμός η Ελλάδα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε κάλεσμα για επενδύσεις, τονίζοντας ότι τα προβλήματα που περιέγραψε είναι υπαρκτά, αλλά αντιμετωπίσιμα με μια νέα κυβέρνηση υπό τη Νέα Δημοκρατία.
Η Ελλάδα είναι ένας εξαιρετικός επενδυτικός προορισμός για την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
«Η χώρα μας προσφέρεται για κάθε φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο.
Ήδη στην Ελλάδα προωθούνται σημαντικά projects.
Πρέπει η χώρα μας να γίνει ελκυστικότερη», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Πιστεύω ότι οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών του Κόλπου και της Β. Αφρικής έχουν τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης.
Σήμερα οι ξένες επενδύσεις και οι εξαγωγές μας στον αραβικό κόσμο δεν βρίσκονται ούτε στο 20% των πραγματικών δυνατοτήτων τους», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, η αγορά ακινήτων, ο ορυκτός πλούτος και η ενέργεια είναι από τους κύριους τομείς με επενδυτικές ευκαιρίες και προοπτικές, ενώ επιβάλλεται να δοθεί έμφαση σε επενδύσεις στο πεδίο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
«Υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες σε έργα που αφορούν την αποθήκευση ενέργειας, ενώ επενδυτικές ευκαιρίες υπάρχουν και στον αγροτο-διατροφικό τομέα, όπως είναι οι ιχθυοκαλλιέργειες», πρόσθεσε ο Κ. Μητσοτάκης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύθηκε για άλλη μια φορά προσωπικά ότι θα προχωρήσει άμεσα η επένδυση στο Ελληνικό.
«Η κυβερνητική αναβλητικότητα συνέβαλε στην εμπλοκή του έργου στο Ελληνικό.
Ένα έργο που μπορεί να προσφέρει άμεσα δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, να προσθέσει 1% στο ΑΕΠ, ένα έργο εμβληματικό.
Προσωπική μου δέσμευση είναι ότι θα το προχωρήσω τάχιστα», τόνισε.
«Πριν από 4 χρόνια, πριν από τις εκλογές του 2015 ο κ. Τσίπρας σας καλούσε να μην επενδύσετε στην Ελλάδα.
Εγώ σήμερα σας κοιτάζω στα μάτια και σας προσκαλώ να επενδύσετε στην Ελλάδα, να αξιοποιήσετε τις μεγάλες ευκαιρίες που παρουσιάζει ο τόπος μας.
Τα προβλήματα που σας περιέγραψα είναι πραγματικά, αλλά αντιμετωπίσιμα.
Η χώρα θα αποκτήσει μια σοβαρή, αξιόπιστη κυβέρνηση που θα μιλά μια γλώσσα», κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Μεγάλες ευκαιρίες στις ΑΠΕ
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης στις ευκαιρίες που παρουσιάζει η ανάπτυξη των ΑΠΕ.
Απηύθυνε πρόσκληση στους επενδυτές κυρίως του αραβικού κόσμου να αξιοποιήσουν ευκαιρίες που μπορούν μεσοπρόθεσμα να οδηγήσουν σε επενδύσεις 15 δις ευρώ. Αναφέρθηκε σε ώριμα έργα στην Εύβοια και στην Κρήτη.
Επίσης, έμφαση έδωσε στην υλοποίηση έργων διασύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική χώρα αλλά και στην διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Κρήτης – Αττικής, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος.
Για τον τομέα αυτό προέβλεψε ότι θα απαιτηθούν κεφάλαια 4 δισ. ευρώ.
Αναφέρθηκε στην υλοποίηση επενδύσεων στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας, εντοπίζοντας τον τομέα της αντλησιοταμίευσης με παράδειγμα το Αμάρι όπου μπορεί να αξιοποιηθεί το πακέτο Γιούνκερ και θα απαιτηθούν κεφάλαια 2 δισ ευρώ.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι οι επενδύσεις στις ΑΠΕ θα πρέπει να υποστηρίξουν και την αυτονομία των νησιών.
Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τους Άραβες επενδυτές να αξιοποιήσουν ευκαιρίες και στον τομέα των υδρογονανθράκων, όπου φυσικά έχουν αυξημένη τεχνογνωσία.
Αναφέρθηκε επίσης με έμφαση στην ανάγκη ύπαρξης πολλαπλών δυνατοτήτων προμήθειας φυσικού αερίου για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και έδωσε μεγάλη σημασία στον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) της Αλεξανδρούπολης.
Τι ανέφερε από τις 28 Οκτωβρίου 2018 το www.bankingnews.gr
Ο Μητσοτάκης ανησυχεί για τις τράπεζες και τα stress tests του Ιουλίου 2020, αντικαθιστά την Rothschild με την Lazard με στόχο εμπροσθοβαρή λύση
Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν με μεγάλη προσοχή το ζήτημα των ελληνικών τραπεζών.
Όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές ο Μητσοτάκης είναι πιο ενημερωμένος σε σχέση με τον Τσίπρα και κυρίως πιο προετοιμασμένος για λύσεις ειδικά στο σκέλος των προβληματικών δανείων και της κεφαλαιακής επάρκειας.
Με βάση ορισμένες πληροφορίες ο Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με το τραπεζικό πρόβλημα και ο κίνδυνος να παγιδευτεί ως η επόμενη κυβέρνηση σε μια μακροχρόνια φάση εξυγίανσης ανατρέποντας τους πολιτικούς και οικονομικούς σχεδιασμούς είναι μεγάλη.
Μάλιστα ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι ο Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός με και με τον αέρα ότι η ΝΔ θα υπερβεί μόνη της τους 151 βουλευτές θα στραφεί άμεσα στο τραπεζικό πρόβλημα.
Σχεδιάζει να αντικαταστήσει την Rothschild και να στραφεί στην Lazard προωθώντας ακόμη και λύση τύπου bad bank που ωστόσο ενέχει τεράστια ρίσκα.
Να σημειωθεί ότι και το 2014 η Lazard εισηγείτο την λύση της bad bank δηλαδή την συγκέντρωση σε μια κακή τράπεζα περίπου 50 δισεκ. προβληματικά δάνεια των τραπεζών ή το 57% του συνόλου των προβληματικών δανείων.
Ωστόσο η λύση αυτή απαιτεί με βάση πρώτες ενδείξεις τουλάχιστον 8-10 δισεκ. νέα κεφάλαια και επίσης το ερώτημα είναι η μεταφορά των προβληματικών ανοιγμάτων θα είναι σε αγοραίες τιμές ή σε ειδικές τιμές
Η bad bank με μαθηματική ακρίβεια θα απαιτήσει νέα κεφάλαια στα οποία θα συμμετάσχουν και οι τράπεζες υποχρεωτικά....δεν είναι η καλύτερη λύση η bad bank.
Ενώ οι τράπεζες έχουν κάθε κίνητρο και όφελος να μεταβιβάσουν προβληματικά δάνεια σε αγοραίες τιμές (αγοραία τιμή είναι ονομαστική αξία μείον προβλέψεις π.χ. 100 ευρώ μείον 52 ευρώ προβλέψεις η αγοραία τιμή είναι 48 ευρώ.
Εάν μια τράπεζα πουλήσει ένα προβληματικό δάνειο στα 48 ευρώ ο αντίκτυπος στα κεφάλαια είναι μηδενικός).
Όμως προφανώς μια τέτοια λύση δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει στην Ευρώπη ούτε μια στο εκατομμύριο.
Υπάρχει ευρωπαϊκή ντιρεκτίβα που είναι νόμος και του ελληνικού κράτους που λέει απλά ότι οι μέτοχοι πρέπει πρώτοι να συνεισφέρουν στην εξυγίανση (BRRD).
Δεν υπάρχει περίπτωση η ΕΕ και ο SSΜ η Αρμόδια τραπεζική αρχή των τραπεζών ή η DGCom η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού να αποδεχθεί λύση που δεν θα φέρνει προ των ευθυνών τους μετόχους.
Επίσης η εναλλακτική λύση το ιταλικό μοντέλο με τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων και κρατικές εγγυήσεις στα τραπεζικά ομόλογα που θα εκδοθούν έχει κάποια πλεονεκτήματα αλλά και στρατηγικά μειονεκτήματα με κυριότερο πως θα αποτιμηθούν τα προβληματικά δάνεια σε αγοραίες τιμές ή σε ειδικές τιμές;
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν 3 βασικές προκλήσεις.
1)Προβληματικά δάνεια και μείωση τους
2)Ζητήματα κεφαλαιακής επάρκειας
3)Νέα stress tests που θα ανακοινωθούν Ιούλιο 2020
Εάν οι εκλογές προκηρυχθούν Μάιο 2019 ή το αργότερο Οκτώβριο 2019 η νέα κυβέρνηση της ΝΔ θα έχει πρακτικά 12 μήνες έως 8 μήνες για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις.
Στέλεχος της ΝΔ αναφέρει στο bankingnews ότι οι σχεδιαζόμενες συλλογικές λύσεις για τα προβληματικά δάνεια είναι πιθανό να μην προλάβει η τωρινή κυβέρνηση να τα εφαρμόσει.
Όπως είναι ήδη γνωστό το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε συνεργασία με την Κυβέρνηση έχουν μελετήσει μια λύση – με βάση το Ιταλικό μοντέλο – ώστε να τιτλοποιηθούν 20 δισεκ. προβληματικά δάνεια με έκδοση 6 με 7 δισεκ. senior bond δηλαδή τραπεζικών ομολόγων που θα φέρουν την εγγύηση του δημοσίου.
Η λύση αυτή που χρειάζεται 6-8 μήνες για να υλοποιηθεί – οπότε πέφτει πάνω στις εκλογές – αντιμετωπίζει την εξής πρόκληση και τα εξής εμπόδια.
Εάν οι τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων δεν πραγματοποιηθούν στις τιμές της αγοράς είναι 100% βέβαιο ότι η εγγύηση του δημοσίου θα θεωρηθεί καταχρηστική και θα χαρακτηριστεί κρατική βοήθεια ενεργοποιώντας τους όρους του state aid.
Κρατική βοήθεια σημαίνει ότι όσες τράπεζες π.χ. έχουν cocos δηλαδή ομόλογα μετατρέψιμα σε μετοχές όπως η Πειραιώς θα τα μετατρέψουν υποχρεωτικά σε μετοχές.
Η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι για να μην θεωρηθούν οι εγγυήσεις κρατική βοήθεια οι τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων να πραγματοποιηθούν με όρους αγοράς
Ο κίνδυνος εδώ όμως είναι διπλός
1)Τιτλοποίηση με όρους αγοράς σημαίνει ότι οι τράπεζες θα υποστούν κεφαλαιακές ζημίες με σχετικά μεγάλη βεβαιότητα.
2)Οι τράπεζες θα πληρώσουν για την εγγύηση μια υψηλή προμήθεια στο ελληνικό κράτος για τις εγγυήσεις που παρέχει π.χ. 5%.
Οι τράπεζες θα πληρώνουν υψηλό επιτόκιο για τα ομόλογα που εκδίδουν τα οποία θα καλύπτουν μέσω των εσόδων από τις τιτλοποιήσεις – εφόσον επαρκούν τα έσοδα – αλλά οι προμήθειες για την εγγύηση είναι υπαρκτό ζήτημα.
Εάν τα τραπεζικά ομόλογα είναι 6 δισεκ αυτό σημαίνει 300 εκατ τόκοι μόνο για προμήθειες εγγύησης ή 75 εκατ ανά τράπεζα ετησίως.
Με τα τραπεζικά έσοδα να πιέζονται ή να αργούν να ανακάμψουν ένα επιπρόσθετο έξοδο θα επιδράσει στους ισολογισμούς των τραπεζών.
Στην ΝΔ αναφέρει στέλεχος του κόμματος που παρακολουθεί και τις τραπεζικές εξελίξεις δίνουν σημασία στην υγεία των τραπεζών.
Κατανοούν ότι η οικονομική πολιτική της νέας κυβέρνησης δεν θα πετύχει εάν οι τράπεζες δεν καταστούν υγιείς.
Οπότε ο Μητσοτάκης από τις πρώτες αποφάσεις που θα λάβει όταν αναλάβει την εξουσία θα είναι οι τράπεζες.
Τα κόκκινα δάνεια και τα stress tests του 2020 μπορεί να αποτελέσουν πρόβλημα για την κυβέρνηση της ΝΔ οπότε θα επιχειρηθεί μια εμπροσθοβαρής λύση.
Η συλλογική λύση π.χ. μέσω τιτλοποίησης εξετάζεται.
Το σενάριο της κρατικοποίησης που δεν προχώρησε
Ποια είναι η καλύτερη λύση για τις ελληνικές τράπεζες;
Η λύση αυτή εφαρμόστηκε στις ΗΠΑ και αποδείχθηκε μέχρι σήμερα το πιο επιτυχημένο μοντέλο επίλυσης των τραπεζικών προβλημάτων παγκοσμίως ξεπερνώντας τα μοντέλα διάσωσης της Ελλάδος, Ιταλίας, Ισπανίας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας.
Η λύση είναι η προσωρινή κρατικοποίηση των τραπεζών.
Οι τράπεζες παίρνουν κρατικά κεφάλαια τα οποία τα χρησιμοποιούν για την εξυγίανση τους και εν συνεχεία όντας καθαρές το κράτος μέσω του ΤΧΣ αρχίζει να πουλάει μέσω placement σε διεθνείς επενδυτές στρατηγικά ποσοστά των ελληνικών τραπεζών.
Το ελληνικό δημόσιο θα πάρει πίσω περισσότερα από αυτά που επένδυσε και οι τράπεζες θα είναι εξυγιασμένες και κερδοφόρες.
Δυστυχώς η λύση αυτή όταν έπρεπε να υιοθετηθεί – το αργότερο το 2015 – δεν υιοθετήθηκε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών