Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μαξίμου και ΝΔ «άνοιξαν πόλεμο» για την πιο συναινετική διαδικασία

Μαξίμου και ΝΔ «άνοιξαν πόλεμο» για την πιο συναινετική διαδικασία
Κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση ανταλλάσσουν πυρά για τη συνταγματική αναθεώρηση και αλληλοκατηγορίες για κυβιστήσεις και συγκάλυψη των αδικημάτων στα οποία υποπίπτουν υπουργοί
Επιμένει στην στρατηγική της αλλαγής ατζέντας η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να απομακρύνει από τα φώτα της δημοσιότητας τις ενδοκυβερνητικές αναταράξεις που την ταλανίζουν συχνά-πυκνά το τελευταίο διάστημα τόσο με το «Μακεδονικό» όσο και με την σφοδρή σύγκρουση Καμμένου-Κοτζιά.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Μέγαρο Μαξίμου  προσδοκά ότι το επόμενο διάστημα θα καταφέρει να αντιστρέψει το δυσμενές κλίμα που έχει δημιουργηθεί σε βάρος της κυβέρνησης ποντάροντας στην επαναφορά της συνταγματικής αναθεώρησης στο προσκήνιο καθώς και στις κοινωνικές παροχές που ετοιμάζει οι οποίες θα νομοθετηθούν άμεσα.
Την ίδια στιγμή η μεταρρύθμιση για το νόμο περί ευθύνης υπουργών στην οποία η κυβέρνηση προσδίδει εμβληματικό χαρακτήρα ευελπιστούν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι θα ανοίξει μια νέα πολιτική αντιπαράθεση με επίκεντρο τη διαφορά και τη διαφάνεια, πεδίο που όπως θεωρούν, αποτελεί «αχίλλειο πτέρνα» για την Αξιωματική Αντιπολίτευση αλλά και το Κίνημα Αλλαγής.
Το άνοιγμα της συζήτησης για την συνταγματική αναθεώρηση εκτοξεύει στα ύψη τον πολιτικό υδράργυρο με τη ΝΔ να κατηγορεί την κυβέρνηση για ευτελισμό μιας μείζονος σημασίας θεσμικής διαδικασίας και το Μέγαρο Μαξίμου να καταλογίζει στην Αξιωματική Αντιπολίτευση φόβο και αμηχανία.
Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για τις συνταγματικές αλλαγές που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση αποτέλεσαν το έναυσμα για νέα ανταλλαγή πυρών με την Αξιωματική Αντιπολίτευση πριν καν ξεκινήσει η διαδικασία στη Βουλή.
Οι δύο πλευρές με εξαίρεση το άρθρο περί ευθύνης υπουργών προσέρχονται στη συζήτηση με εκ διαμέτρου αντίθετες προτάσεις και αλληλοκατηγορίες για ευτελισμό τη διαδικασίας.
Κυβέρνηση και Αξιωματική αντιπολίτευση την Τετάρτη επιδόθηκαν σε ένα πινγκ πονγκ δηλώσεων με φόντο την συνταγματική αναθεώρηση.
Το Μέγαρο Μαξίμου με ανακοίνωση που εξέδωσε, καλωσόρισε τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνταγματική αναθεώρηση, «έστω και στο παρά πέντε, έστω και υπό το βάρος της λαϊκής κατακραυγής για την εξόφθαλμη απόπειρα απόδρασης από την Αναθεώρηση προκειμένου να διατηρηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, η ολική κυβίστηση της ΝΔ είναι καλοδεχούμενη».  
Το στρατόπεδο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επέστρεψε τα περί κυβίστησης με κάποιους ορισμούς για το τι ακριβώς σημαίνει η λέξη ενώ τόνισε ότι «ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιεί τον όρο κυβίστηση προφανώς γιατί ντρέπεται τη λέξη kolotoumba που καθιέρωσε διεθνώς.
Θα του εξηγήσουμε, λοιπόν, τι σημαίνει και κυβίστηση.
Κυβίστηση σημαίνει να επιδιώκεις να καθιερώσεις και στο Σύνταγμα τα δημοψηφίσματα, όταν έχεις γίνει ο περίγελος της Οικουμένης με την κωλοτούμπα που έκανες στο δημοψήφισμα του 2015.
Κυβίστηση σημαίνει να θες να αποσυνδέσεις την προεδρική εκλογή από τις εθνικές εκλογές, όταν την έχεις χρησιμοποιήσει για να ρίξεις μια κυβέρνηση, τάζοντας δήθεν ότι θα σκίσεις τα μνημόνια.
Κυβίστηση σημαίνει να νοιάζεσαι τάχα για τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού και του ηλεκτρισμού, όταν έχει ξεπουλήσει τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια.
Κυβίστηση, τέλος, σημαίνει να κόπτεσαι τάχα για το άρθρο περί ευθύνης υπουργών, όταν σφύριζες αδιάφορα από το 2006 που πρότεινε την κατάργησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης».
Σε κάθε περίπτωση, η Αξιωματική Αντιπολίτευση, θα προσέλθει στη συζήτηση ωστόσο δεν εξυπακούεται ότι θα συμμετάσχει και στην τελική ψηφοφορία. Καθώς όλα θα εξαρτηθούν, όπως τονίζουν από την Πειραιώς, από αν η κυβέρνηση επιδιώκει πραγματικά τη συναίνεση ή αν χρησιμοποιεί όλη αυτή τη διαδικασία προσχηματικά για να αλλάξει την ατζέντα.
Την επόμενη Τρίτη πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τις προτάσεις που θα εισηγηθεί το κόμμα του για τη συνταγματική αναθεώρηση, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης