Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έκανε λόγο για πρόθεση συμφωνίας και όχι για συμφωνία μεταξύ του ίδιου και του Αλέξη Τσίπρα
(upd) Θύελλα αντιδράσεων πυροδότησαν οι χθεσινές (6/11/2018) ανακοινώσεις του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον Αλέξη Τσίπρα περί συμφωνίας Εκκλησίας-Κράτους.
Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί είναι και η σημερινή (7/11/2018) δήλωση του Ιερώνυμου, ο οποίος σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους έκανε λόγο για… πρόθεση συμφωνίας και όχι για συμφωνία.
«Υπάρχει διαφορά: άλλο συμφωνία και άλλο πρόθεση να συμφωνήσουμε» είπε, ενώ το γεγονός ότι η δήλωση έγινε μετά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου υποδεικνύει και τις πιέσεις που πιθανότατα δέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος.
Ακολούθησε η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, όπου επιχειρείται να μπει ένα φρένο σε όλες τις πλευρές, δηλαδή και σε εκείνους που μιλάνε για διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους αλλά και σε εκείνους που αναθεματίζουν τις χθεσινές ανακοινώσεις.
«Κατά τη συνάντηση δεν επιδιώχθηκε ούτε υπεγράφη κάποια συμφωνία, αλλά εκφράζεται η αμοιβαία "πρόθεση προκειμένου Εκκλησία και Πολιτεία να καταλήξουν σε μία ιστορική συμφωνία που θα πάρει μορφή νομοθετικής ρύθμισης"» επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.
Βέβαια, είχε προηγηθεί η ανάρτηση του Μητροπολίτη Αμβρόσιου, ο οποίος κάλεσε σε ξεσηκωμό τους ιερείς και έκανε λόγο για ξεπούλημα της Ορθοδοξίας, αλλά και πλήθος αντιδράσεων από το πολιτικό κόσμο, ενώ ξεχώρισαν οι δηλώσεις του Νίκου Φίλη, από τις οποίες προκύπτει ότι από τη στιγμή που το κράτος θα καταβάλλει επιδότηση στην Εκκλησία για τη μισθοδοσία των ιερέων δεν γίνεται διαχωρισμός.
Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου
1) Κατά τη συνάντηση δεν επιδιώχθηκε ούτε υπεγράφη κάποια συμφωνία, αλλά εκφράζεται η αμοιβαία «πρόθεση προκειμένου Εκκλησία και Πολιτεία να καταλήξουν σε μία ιστορική συμφωνία που θα πάρει μορφή νομοθετικής ρύθμισης».
2) Περί του θέματος αυτού και των σχετικών προτάσεων, ως αρμόδιο Σώμα, πρόκειται να συγκληθεί η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις.
3) Σε κάθε περίπτωση, σκοπός της τελικής συμφωνίας είναι το κοινό όφελος του Λαού και της Εκκλησίας, με βασική προϋπόθεση την προστασία και πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κληρικών μας.
4) Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας που πλέον ομολογείται από τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι:
(α) «αναγνωρίζεται η προσφορά και ο ιστορικός ρόλος της Εκκλησίας στη γέννηση και διαμόρφωση της ταυτότητας του Ελληνικού Κράτους και του Λαού»,
(β) «στόχος είναι να ενισχυθεί η αυτονομία της Ελλαδικής Εκκλησίας έναντι του Ελληνικού Κράτους»,
(γ) «αναγνωρίζεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε την μισθοδοσία του Κλήρου, ως αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε»,
(δ) «η αποκαθήλωση των ιστορικών συμβόλων, του Σταυρού από την Ελληνική σημαία και από τα εθνικά μας σύμβολα αποτελούν αστεία κωμικοτραγικά πράγματα» και
(ε) «η ύπαρξη της πίστης στην Ελλάδα είναι ένα fact (γεγονός) που δεν μπορεί να παραγραφεί».
5) Με την ευκαιρία αυτή, περιμένουμε από όλον τον πολιτικό κόσμο να συμβάλει καλοπροαίρετα στην προσπάθεια αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού στην παράδοσή μας, ώστε όλοι ενωμένοι να εργαστούμε για το καλό του ελληνικού Λαού.
6) Εκφράζουμε την ελπίδα ότι αυτό το πνεύμα θα επικρατήσει και κατά την επικείμενη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.
Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου
Οι δηλώσεις Ιερώνυμου
«Υπάρχει διαφορά: άλλο συμφωνία και άλλο πρόθεση να συμφωνήσουμε», επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος μετά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ενώ συμπλήρωσε «τι έγινε χθες;
Η Πολιτεία και η Εκκλησία δείξαμε διάθεση να λύσουμε προβλήματα που υπάρχουν εδώ και έναν αιώνα.
Αυτό θέλουμε να κάνουμε, να υπάρξει μια συμφωνία».
Παράλληλα, ο Ιερώνυμος διεμήνυσε στους ιερείς πως «ό,τι είναι να γίνει, θα το κάνουμε μαζί.
Δεν θα καταλήξουμε σε ένα σημείο το οποίο δεν θα θέλουν οι ιερείς».
Τζανακόπουλος: Με τη συμφωνία Κράτους - Εκκλησίας απελευθερώνονται 10 χιλ. θέσεις δημοσίων υπαλλήλων
Διευκρινίσεις για τη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ενώ προανήγγειλε προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων.
«Με τη συμφωνία απελευθερώνονται 10.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Αυτό δίνει δυνατότητα τα επόμενα χρόνια να τις συμπληρώσουμε με προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων για να καλυφθούν ανάγκες του κοινωνικού κράτους: γιατρούς δασκάλους κλπ», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Όσον αφορά τη θρησκευτική ουδετερότητα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι θα σημαίνει ότι το κράτος δεν θρησκεύει και ότι λειτουργεί ως εγγυητής της θρησκευτικής ελευθερίας.
«Η θρησκευτική ουδετερότητα ρητά θα προβλέπεται στο Σύνταγμα εφόσον ευδοκιμήσει η πρόταση μας στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης», σημείωσε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία αφορά περιουσίες της Εκκλησία της Ελλάδας και σε καμία περίπτωση δεν αφορά δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Παράλληλα εξέφρασε τη διαφωνία του με τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη, σημειώνοντας ότι υπάρχουν πραγματικές αμφισβητήσεις τμημάτων για την εκκλησιαστική περιουσία.
«Στόχος μας είναι ο εξορθολογισμός των σχέσεων Κράτους - Εκκλησίας.
Πρέπει να κάνουμε βήματα στην κατεύθυνση ενός αναγκαίου εκσυγχρονισμού.
Εκκλησία και Πολιτεία δεν πρέπει να συγχέουν τους ρόλους τους», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσαν χθες την πρόθεσή τους να προτείνουν μια ιστορική Συμφωνία μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας η οποία θα οδηγήσει στον εξορθολογισμό των σχέσεων μεταξύ τους.
Για πρώτη φορά από συστάσεως ελληνικού κράτους το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας επιχειρείται να επιλυθεί όχι με μονομερείς ενέργειες αλλά με συμφωνία μεταξύ πολιτείας και εκκλησίας σε ισότιμη βάση μετά από ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Ο στόχος της πρότασης είναι να θέσει το πλαίσιο διευθέτησης ιστορικών εκκρεμοτήτων μεταξύ Πολιτείας - Εκκλησίας και προφανώς προκύπτει μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις που είναι αναγκαίες όταν επιχειρείται να βρεθεί συναινετική λύση.
Η ελληνική κυβέρνηση καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις να υποστηρίξουν αυτή την ιστορική πρωτοβουλία που διευθετεί μια από τις πιο περίπλοκες νομικές και πραγματικές εκκρεμότητες, ίσως την πιο περίπλοκη, στην ιστορία του ελληνικού κράτους.
Επιφυλάξεις, επισημάνσεις και διαφοροποιήσεις είναι προφανώς και θεμιτές και εύλογες σε ένα τόσο περίπλοκο ζήτημα. Αυτό που δεν είναι ούτε εύλογο ούτε θεμιτό είναι η διαστρέβλωση, η παραμόρφωση και τα γραφικά ψεύδη», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
O Δημήτρης Τζανακόπουλος εξαπέλυσε επίθεσε στα στελέχη της ΝΔ, τα οποία όπως είπε έφτασαν να μιλούν για κατάργηση των Χριστουγέννων ή αφαίρεση του σταυρού από τη σημαία.
«Πρόκειται για ασόβαρες κριτικές που επιβεβαιώνουν την εκτίμηση μας ότι η ΝΔ υιοθετεί την ακροδεξιά κουλτούρα του ανορθολογισμού και της παραδοξολογίας», τόνισε.
Η αντίδραση της ΝΔ
Με ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξηγεί τις πάγιες θέσεις του για το ζήτημα.
Σε αυτήν αναφέρει ότι «η κυβέρνηση παραδέχθηκε επιτέλους ότι τα ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις κράτους-εκκλησίας δεν άπτονται του Συντάγματος, αλλά απλής νομοθέτησης, κάτι που αποτελούσε πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας.
Παράλληλα, με την άτακτη υποχώρηση του κ. Τσίπρα στις μέχρι πρότινος μεγαλεπίβολες εξαγγελίες του περί συνταγματικού διαχωρισμού κράτους- εκκλησίας επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά τη δημαγωγία του.
Η χθεσινή ανακοίνωση έχει δύο σκέλη: Το πρώτο που αφορά την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας αναδεικνύει τη γνωστή και παροιμιώδη υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ.
Μόλις πέντε χρόνια πριν, το 2013, το κόμμα του κ. Τσίπρα είχε αρνηθεί να υπερψηφίσει το νόμο 4182 (άρθρο 83) της κυβέρνησης Σαμαρά για τη σύσταση εταιρείας αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας με ισότιμη συμμετοχή κράτους και εκκλησίας.
Μάλιστα όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με προεξάρχοντα τον σημερινό πρόεδρο της Βουλής κ. Νίκο Βούτση, είχαν εκφράσει, τότε, δημόσια τη διαφωνία τους με τη ρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση τους ότι η μισθοδοσία των κληρικών πρέπει να φύγει από το κράτος και να την αναλάβει η εκκλησία μέσω της περιουσίας της.
Τι έκανε αντί αυτών χθες ο κ. Τσίπρας;
Όχι μόνον επεξέτεινε πρόχειρα την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας την οποία μέχρι πρότινος απέρριπτε, αλλά μετέβαλε αιφνιδίως τον τρόπο μισθοδοσίας των κληρικών.
Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι το κράτος δεν θα μισθοδοτεί πλέον απευθείας τους περίπου 10.000 κληρικούς, αλλά θα το κάνει με έμμεσο τρόπο, δίνοντας ετησίως στην εκκλησία ένα ποσό της τάξης των 200 εκ. ευρώ.
Μόνο που πριν περάσουν καν 24 ώρες, όλα δείχνουν ότι το δεύτερο αυτό σκέλος της συμφωνίας γεννά περισσότερα ερωτήματα από αυτά στα οποία υποτίθεται ότι απαντά.
Πόσο μάλλον όταν η διευθέτηση που ανακοίνωσε εκτάκτως η κυβέρνηση εξαιρεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις Μητροπόλεις του στην χώρα μας.
Εξαιρεί δηλαδή χιλιάδες κληρικούς στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.
Στα ερωτήματα αυτά καλείται πλέον να δώσει εξηγήσεις η κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα:
- Το συνολικό κονδύλι των περίπου 200 εκατ. ευρώ που εν λευκώ θα καταβάλλει ετησίως το Κράτος στην Εκκλησία της Ελλάδος ποιος ακριβώς θα το διαχειρίζεται; Ο Αρχιεπίσκοπος; Η Ιερά Σύνοδος; ‘Η οι Μητροπόλεις; Και με ποια διαδικασία ελέγχου;
- Ποιος θα διασφαλίζει στο εξής τα δικαιώματα -εργασιακά και ασφαλιστικά- που έχουν οι σημερινοί και κυρίως οι μελλοντικοί κληρικοί; Το κράτος ή η εκκλησία;
- Ποιος θα αναλάβει το συνταξιοδοτικό κόστος των κληρικών;
- Tι θα γίνει με τους κληρικούς που δεν ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως π.χ. στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα;
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποφεύγει μέχρι στιγμής να απαντήσει στα συγκεκριμένα αυτά ερωτήματα δείχνει το πόσο πρόχειρα και επιπόλαια έγιναν τελικά οι χθεσινές ανακοινώσεις.
Η κυβέρνηση, ωστόσο, οφείλει να σέβεται και να διαφυλάσσει το λειτούργημα των κληρικών και τη ζωή των οικογενειών τους και όχι να διαταράσσει την εύρυθμη λειτουργία της εκκλησίας με εντελώς ακατέργαστες, όπως αποδεικνύονται, επιλογές.
Για το θέμα αυτό, όπως και για άλλα προβληματικά σημεία στις σχέσεις Κράτους Εκκλησίας, ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος ζήτησε σήμερα εκτάκτως συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη η οποία προγραμματίστηκε για τις προσεχείς ημέρες».
Φίλης: Το κράτος θα δίνει 210 εκατ. ευρώ για μισθούς ιερέων
Τις επιφυλάξεις του για τη συμφωνία σχετικά με τη σχέση Κράτους - Εκκλησίας εκφράζει ο Νίκος Φίλης, ζητώντας καθαρή ρύθμιση και επισημαίνοντας ότι δεν χρειάζονται γαλαντομίες.
Μάλιστα, τονίζει ότι το κράτος θα δίνει 210 εκατ. ευρώ ετησίως για τους μισθούς ιερέων.
«Είναι θετικό και αναγκαίο να επιχειρείται και να επιτυγχάνεται συμφωνία ανάμεσα στην Πολιτεία και την Εκκλησία.
Είναι θετικό το ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μην είναι δημόσιοι υπάλληλοι οι ιερείς.
Δεν κατανοώ, όμως, πώς αυτό θα επιτευχθεί ουσιαστικά όταν το κράτος διατηρεί την υποχρέωσή του να πληρώνει στην Εκκλησία τουλάχιστον 210 εκατ. ετησίως προκειμένου αυτή να μισθοδοτεί εις τον αιώνα τον άπαντα τους ιερείς» αναφέρει ο κ. Φίλης σε δηλώσεις του στο Ποντίκι.
Παράλληλα, σχολιάζει θέτει το ερώτημα γιατί πρέπει να δίνονται τόσο χρήματα για να διασφαλίζονται οι 10.000 θέσεις των ιερέων, όταν στα χρόνια των μνημονίων είχαμε μόνο 8.000 μόνιμους νοσοκομειακούς γιατρούς.
Αναφερόμενος στα περιουσιακά στοιχεία της Εκκλησίας, ο κ. Φίλης επεσήμανε ότι «αναγνωρίζονται στην Εκκλησία αμφισβητούμενα περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να αξιοποιηθούν από κοινού με το κράτος.
Χρειάζεται πολλή δημόσια συζήτηση και νομική διευκρίνιση και όχι γαλαντομίες εκ μέρους του κράτους.
Η εκκλησιαστική περιουσία είναι ένα ακανθώδες ζήτημα και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί προωθείται μια ρύθμιση τύπου «περαίωση» υπέρ της Εκκλησίας – και μάλιστα προκαταλαμβάνοντας το Κτηματολόγιο, που θα ολοκληρωθεί τα αμέσως επόμενα χρόνια».
Ξυδάκης: Πολύ σημαντικό βήμα η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου, έχει χαρακτηριστικά ιστορικής συμφωνίας
Πολύ σημαντικό βήμα χαρακτήρισε τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου για τους διακριτούς ρόλους Κράτους – Εκκλησίας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Ξυδάκης, κάνοντας λόγο για χαρακτηριστικά ιστορικής συμφωνίας.
«Έχει ένα δίκιο η Εκκλησία στα περί ακαταστασίας της περιουσίας της.
Δεν έχει έσοδα ούτε μπορεί να τα διαχειριστεί για ένα μεγάλο πακέτο περιουσιακών στοιχείων» είπε μιλώντας στο Θέμα Fm ο κ.Ξυδάκης, αναφέροντας σχετικά με τους κληρικούς ότι «η απόσπαση του σώματος των κληρικών από το σώμα των δημοσίων υπαλλήλων είναι μια πράξη σοβαρή, δείχνει σεβασμό στην αυτοτέλεια της εκκλησίας και δείχνει διάθεση να σταματήσει η συγχώνευση της κεντρικής κυβέρνησης με την εκκλησία τουλάχιστον ως προς το υπαλληλικό».
«Δεν είναι ο απόλυτος διαχωρισμός, είναι, όμως, ένα βήμα» υποστήριξε ο κ.Ξυδάκης.
Τοσουνίδης: Ο Καμμένος το εγγυήθηκε, τα «τσεκούρια» του διχασμού θάφτηκαν βαθιά
Τη θέση ότι ο Π. Καμμένος το εγγυήθηκε, το εξασφάλισε και τα «τσεκούρια» του διχασμού θάφτηκαν βαθιά διατύπωσε ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Θ. Τοσουνίδης αναφερόμενος στη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας.
«Πάμε μαζί.
Πάμε ενωμένοι και ισχυροί.
Πολιτεία και Εκκλησία.
Ελλάδα και Ορθοδοξία.
Ο Πάνος Καμμένος το εγγυήθηκε, το εξασφάλισε και τα «τσεκούρια» του διχασμού θάφτηκαν βαθιά» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Θ. Τοσουνίδης.
Μαυρωτάς: Ναι στο διακριτό ρόλο Κράτους – Εκκλησίας
Υπέρ της διάκρισης των ρόλων Κράτους – Εκκλησίας τάσσεται το Ποτάμι όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Γ. Μαυρωτάς μετά τη συνάντηση που είχαν χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
«Στο Ποτάμι είμαστε υπέρ των διακριτών ρόλων μεταξύ Εκκλησίας και Κράτους γιατί πιστεύουμε ότι θα δράσει επ ωφελεία και των δύο και η πρόταση που θα έχουμε στη Συνταγματική Αναθεώρηση θα κινείται σε αυτό το μήκος κύματος» τόνισε ο κ. Μαυρωτάς.
ΚΚΕ: Η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου δεν λύνει αλλά διαιωνίζει και ενισχύει ιστορικές εκκρεμότητες
Την θέση ότι η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου δεν λύνειστορικές εκκρεμότητες, αλλά αντίθετα τις διαιωνίζει και τις ενισχύει διατύπωσε το ΚΚΕ.
«Με τη συγκεκριμένη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται ο συνταγματικός εναγκαλισμός Κράτους-Εκκλησίας, αλλά προστίθεται και ένας επιχειρηματικός εναγκαλισμός, στο πλαίσιο του Ταμείου Αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, που ήταν νόμος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και το οποίο ταμείο περιέχει αρκετά σκοτεινά σημεία, όπως η πρόβλεψη ότι σε αυτό θα περιλαμβάνονται και αμφισβητούμενες εκτάσεις.
Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει να αποσπάσει τη συναίνεση της Εκκλησίας στις περιορισμένου χαρακτήρα συνταγματικές αλλαγές» υπογραμμίζει το ΚΚΕ.
Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί είναι και η σημερινή (7/11/2018) δήλωση του Ιερώνυμου, ο οποίος σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους έκανε λόγο για… πρόθεση συμφωνίας και όχι για συμφωνία.
«Υπάρχει διαφορά: άλλο συμφωνία και άλλο πρόθεση να συμφωνήσουμε» είπε, ενώ το γεγονός ότι η δήλωση έγινε μετά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου υποδεικνύει και τις πιέσεις που πιθανότατα δέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος.
Ακολούθησε η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, όπου επιχειρείται να μπει ένα φρένο σε όλες τις πλευρές, δηλαδή και σε εκείνους που μιλάνε για διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους αλλά και σε εκείνους που αναθεματίζουν τις χθεσινές ανακοινώσεις.
«Κατά τη συνάντηση δεν επιδιώχθηκε ούτε υπεγράφη κάποια συμφωνία, αλλά εκφράζεται η αμοιβαία "πρόθεση προκειμένου Εκκλησία και Πολιτεία να καταλήξουν σε μία ιστορική συμφωνία που θα πάρει μορφή νομοθετικής ρύθμισης"» επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.
Βέβαια, είχε προηγηθεί η ανάρτηση του Μητροπολίτη Αμβρόσιου, ο οποίος κάλεσε σε ξεσηκωμό τους ιερείς και έκανε λόγο για ξεπούλημα της Ορθοδοξίας, αλλά και πλήθος αντιδράσεων από το πολιτικό κόσμο, ενώ ξεχώρισαν οι δηλώσεις του Νίκου Φίλη, από τις οποίες προκύπτει ότι από τη στιγμή που το κράτος θα καταβάλλει επιδότηση στην Εκκλησία για τη μισθοδοσία των ιερέων δεν γίνεται διαχωρισμός.
Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου
1) Κατά τη συνάντηση δεν επιδιώχθηκε ούτε υπεγράφη κάποια συμφωνία, αλλά εκφράζεται η αμοιβαία «πρόθεση προκειμένου Εκκλησία και Πολιτεία να καταλήξουν σε μία ιστορική συμφωνία που θα πάρει μορφή νομοθετικής ρύθμισης».
2) Περί του θέματος αυτού και των σχετικών προτάσεων, ως αρμόδιο Σώμα, πρόκειται να συγκληθεί η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις.
3) Σε κάθε περίπτωση, σκοπός της τελικής συμφωνίας είναι το κοινό όφελος του Λαού και της Εκκλησίας, με βασική προϋπόθεση την προστασία και πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κληρικών μας.
4) Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας που πλέον ομολογείται από τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι:
(α) «αναγνωρίζεται η προσφορά και ο ιστορικός ρόλος της Εκκλησίας στη γέννηση και διαμόρφωση της ταυτότητας του Ελληνικού Κράτους και του Λαού»,
(β) «στόχος είναι να ενισχυθεί η αυτονομία της Ελλαδικής Εκκλησίας έναντι του Ελληνικού Κράτους»,
(γ) «αναγνωρίζεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε την μισθοδοσία του Κλήρου, ως αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε»,
(δ) «η αποκαθήλωση των ιστορικών συμβόλων, του Σταυρού από την Ελληνική σημαία και από τα εθνικά μας σύμβολα αποτελούν αστεία κωμικοτραγικά πράγματα» και
(ε) «η ύπαρξη της πίστης στην Ελλάδα είναι ένα fact (γεγονός) που δεν μπορεί να παραγραφεί».
5) Με την ευκαιρία αυτή, περιμένουμε από όλον τον πολιτικό κόσμο να συμβάλει καλοπροαίρετα στην προσπάθεια αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού στην παράδοσή μας, ώστε όλοι ενωμένοι να εργαστούμε για το καλό του ελληνικού Λαού.
6) Εκφράζουμε την ελπίδα ότι αυτό το πνεύμα θα επικρατήσει και κατά την επικείμενη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.
Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου
Οι δηλώσεις Ιερώνυμου
«Υπάρχει διαφορά: άλλο συμφωνία και άλλο πρόθεση να συμφωνήσουμε», επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος μετά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ενώ συμπλήρωσε «τι έγινε χθες;
Η Πολιτεία και η Εκκλησία δείξαμε διάθεση να λύσουμε προβλήματα που υπάρχουν εδώ και έναν αιώνα.
Αυτό θέλουμε να κάνουμε, να υπάρξει μια συμφωνία».
Παράλληλα, ο Ιερώνυμος διεμήνυσε στους ιερείς πως «ό,τι είναι να γίνει, θα το κάνουμε μαζί.
Δεν θα καταλήξουμε σε ένα σημείο το οποίο δεν θα θέλουν οι ιερείς».
Τζανακόπουλος: Με τη συμφωνία Κράτους - Εκκλησίας απελευθερώνονται 10 χιλ. θέσεις δημοσίων υπαλλήλων
Διευκρινίσεις για τη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ενώ προανήγγειλε προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων.
«Με τη συμφωνία απελευθερώνονται 10.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Αυτό δίνει δυνατότητα τα επόμενα χρόνια να τις συμπληρώσουμε με προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων για να καλυφθούν ανάγκες του κοινωνικού κράτους: γιατρούς δασκάλους κλπ», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Όσον αφορά τη θρησκευτική ουδετερότητα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι θα σημαίνει ότι το κράτος δεν θρησκεύει και ότι λειτουργεί ως εγγυητής της θρησκευτικής ελευθερίας.
«Η θρησκευτική ουδετερότητα ρητά θα προβλέπεται στο Σύνταγμα εφόσον ευδοκιμήσει η πρόταση μας στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης», σημείωσε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία αφορά περιουσίες της Εκκλησία της Ελλάδας και σε καμία περίπτωση δεν αφορά δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Παράλληλα εξέφρασε τη διαφωνία του με τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη, σημειώνοντας ότι υπάρχουν πραγματικές αμφισβητήσεις τμημάτων για την εκκλησιαστική περιουσία.
«Στόχος μας είναι ο εξορθολογισμός των σχέσεων Κράτους - Εκκλησίας.
Πρέπει να κάνουμε βήματα στην κατεύθυνση ενός αναγκαίου εκσυγχρονισμού.
Εκκλησία και Πολιτεία δεν πρέπει να συγχέουν τους ρόλους τους», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσαν χθες την πρόθεσή τους να προτείνουν μια ιστορική Συμφωνία μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας η οποία θα οδηγήσει στον εξορθολογισμό των σχέσεων μεταξύ τους.
Για πρώτη φορά από συστάσεως ελληνικού κράτους το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας επιχειρείται να επιλυθεί όχι με μονομερείς ενέργειες αλλά με συμφωνία μεταξύ πολιτείας και εκκλησίας σε ισότιμη βάση μετά από ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Ο στόχος της πρότασης είναι να θέσει το πλαίσιο διευθέτησης ιστορικών εκκρεμοτήτων μεταξύ Πολιτείας - Εκκλησίας και προφανώς προκύπτει μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις που είναι αναγκαίες όταν επιχειρείται να βρεθεί συναινετική λύση.
Η ελληνική κυβέρνηση καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις να υποστηρίξουν αυτή την ιστορική πρωτοβουλία που διευθετεί μια από τις πιο περίπλοκες νομικές και πραγματικές εκκρεμότητες, ίσως την πιο περίπλοκη, στην ιστορία του ελληνικού κράτους.
Επιφυλάξεις, επισημάνσεις και διαφοροποιήσεις είναι προφανώς και θεμιτές και εύλογες σε ένα τόσο περίπλοκο ζήτημα. Αυτό που δεν είναι ούτε εύλογο ούτε θεμιτό είναι η διαστρέβλωση, η παραμόρφωση και τα γραφικά ψεύδη», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
O Δημήτρης Τζανακόπουλος εξαπέλυσε επίθεσε στα στελέχη της ΝΔ, τα οποία όπως είπε έφτασαν να μιλούν για κατάργηση των Χριστουγέννων ή αφαίρεση του σταυρού από τη σημαία.
«Πρόκειται για ασόβαρες κριτικές που επιβεβαιώνουν την εκτίμηση μας ότι η ΝΔ υιοθετεί την ακροδεξιά κουλτούρα του ανορθολογισμού και της παραδοξολογίας», τόνισε.
Η αντίδραση της ΝΔ
Με ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξηγεί τις πάγιες θέσεις του για το ζήτημα.
Σε αυτήν αναφέρει ότι «η κυβέρνηση παραδέχθηκε επιτέλους ότι τα ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις κράτους-εκκλησίας δεν άπτονται του Συντάγματος, αλλά απλής νομοθέτησης, κάτι που αποτελούσε πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας.
Παράλληλα, με την άτακτη υποχώρηση του κ. Τσίπρα στις μέχρι πρότινος μεγαλεπίβολες εξαγγελίες του περί συνταγματικού διαχωρισμού κράτους- εκκλησίας επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά τη δημαγωγία του.
Η χθεσινή ανακοίνωση έχει δύο σκέλη: Το πρώτο που αφορά την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας αναδεικνύει τη γνωστή και παροιμιώδη υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ.
Μόλις πέντε χρόνια πριν, το 2013, το κόμμα του κ. Τσίπρα είχε αρνηθεί να υπερψηφίσει το νόμο 4182 (άρθρο 83) της κυβέρνησης Σαμαρά για τη σύσταση εταιρείας αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας με ισότιμη συμμετοχή κράτους και εκκλησίας.
Μάλιστα όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με προεξάρχοντα τον σημερινό πρόεδρο της Βουλής κ. Νίκο Βούτση, είχαν εκφράσει, τότε, δημόσια τη διαφωνία τους με τη ρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση τους ότι η μισθοδοσία των κληρικών πρέπει να φύγει από το κράτος και να την αναλάβει η εκκλησία μέσω της περιουσίας της.
Τι έκανε αντί αυτών χθες ο κ. Τσίπρας;
Όχι μόνον επεξέτεινε πρόχειρα την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας την οποία μέχρι πρότινος απέρριπτε, αλλά μετέβαλε αιφνιδίως τον τρόπο μισθοδοσίας των κληρικών.
Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι το κράτος δεν θα μισθοδοτεί πλέον απευθείας τους περίπου 10.000 κληρικούς, αλλά θα το κάνει με έμμεσο τρόπο, δίνοντας ετησίως στην εκκλησία ένα ποσό της τάξης των 200 εκ. ευρώ.
Μόνο που πριν περάσουν καν 24 ώρες, όλα δείχνουν ότι το δεύτερο αυτό σκέλος της συμφωνίας γεννά περισσότερα ερωτήματα από αυτά στα οποία υποτίθεται ότι απαντά.
Πόσο μάλλον όταν η διευθέτηση που ανακοίνωσε εκτάκτως η κυβέρνηση εξαιρεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις Μητροπόλεις του στην χώρα μας.
Εξαιρεί δηλαδή χιλιάδες κληρικούς στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.
Στα ερωτήματα αυτά καλείται πλέον να δώσει εξηγήσεις η κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα:
- Το συνολικό κονδύλι των περίπου 200 εκατ. ευρώ που εν λευκώ θα καταβάλλει ετησίως το Κράτος στην Εκκλησία της Ελλάδος ποιος ακριβώς θα το διαχειρίζεται; Ο Αρχιεπίσκοπος; Η Ιερά Σύνοδος; ‘Η οι Μητροπόλεις; Και με ποια διαδικασία ελέγχου;
- Ποιος θα διασφαλίζει στο εξής τα δικαιώματα -εργασιακά και ασφαλιστικά- που έχουν οι σημερινοί και κυρίως οι μελλοντικοί κληρικοί; Το κράτος ή η εκκλησία;
- Ποιος θα αναλάβει το συνταξιοδοτικό κόστος των κληρικών;
- Tι θα γίνει με τους κληρικούς που δεν ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως π.χ. στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα;
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποφεύγει μέχρι στιγμής να απαντήσει στα συγκεκριμένα αυτά ερωτήματα δείχνει το πόσο πρόχειρα και επιπόλαια έγιναν τελικά οι χθεσινές ανακοινώσεις.
Η κυβέρνηση, ωστόσο, οφείλει να σέβεται και να διαφυλάσσει το λειτούργημα των κληρικών και τη ζωή των οικογενειών τους και όχι να διαταράσσει την εύρυθμη λειτουργία της εκκλησίας με εντελώς ακατέργαστες, όπως αποδεικνύονται, επιλογές.
Για το θέμα αυτό, όπως και για άλλα προβληματικά σημεία στις σχέσεις Κράτους Εκκλησίας, ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος ζήτησε σήμερα εκτάκτως συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη η οποία προγραμματίστηκε για τις προσεχείς ημέρες».
Φίλης: Το κράτος θα δίνει 210 εκατ. ευρώ για μισθούς ιερέων
Τις επιφυλάξεις του για τη συμφωνία σχετικά με τη σχέση Κράτους - Εκκλησίας εκφράζει ο Νίκος Φίλης, ζητώντας καθαρή ρύθμιση και επισημαίνοντας ότι δεν χρειάζονται γαλαντομίες.
Μάλιστα, τονίζει ότι το κράτος θα δίνει 210 εκατ. ευρώ ετησίως για τους μισθούς ιερέων.
«Είναι θετικό και αναγκαίο να επιχειρείται και να επιτυγχάνεται συμφωνία ανάμεσα στην Πολιτεία και την Εκκλησία.
Είναι θετικό το ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μην είναι δημόσιοι υπάλληλοι οι ιερείς.
Δεν κατανοώ, όμως, πώς αυτό θα επιτευχθεί ουσιαστικά όταν το κράτος διατηρεί την υποχρέωσή του να πληρώνει στην Εκκλησία τουλάχιστον 210 εκατ. ετησίως προκειμένου αυτή να μισθοδοτεί εις τον αιώνα τον άπαντα τους ιερείς» αναφέρει ο κ. Φίλης σε δηλώσεις του στο Ποντίκι.
Παράλληλα, σχολιάζει θέτει το ερώτημα γιατί πρέπει να δίνονται τόσο χρήματα για να διασφαλίζονται οι 10.000 θέσεις των ιερέων, όταν στα χρόνια των μνημονίων είχαμε μόνο 8.000 μόνιμους νοσοκομειακούς γιατρούς.
Αναφερόμενος στα περιουσιακά στοιχεία της Εκκλησίας, ο κ. Φίλης επεσήμανε ότι «αναγνωρίζονται στην Εκκλησία αμφισβητούμενα περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να αξιοποιηθούν από κοινού με το κράτος.
Χρειάζεται πολλή δημόσια συζήτηση και νομική διευκρίνιση και όχι γαλαντομίες εκ μέρους του κράτους.
Η εκκλησιαστική περιουσία είναι ένα ακανθώδες ζήτημα και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί προωθείται μια ρύθμιση τύπου «περαίωση» υπέρ της Εκκλησίας – και μάλιστα προκαταλαμβάνοντας το Κτηματολόγιο, που θα ολοκληρωθεί τα αμέσως επόμενα χρόνια».
Ξυδάκης: Πολύ σημαντικό βήμα η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου, έχει χαρακτηριστικά ιστορικής συμφωνίας
Πολύ σημαντικό βήμα χαρακτήρισε τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου για τους διακριτούς ρόλους Κράτους – Εκκλησίας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Ξυδάκης, κάνοντας λόγο για χαρακτηριστικά ιστορικής συμφωνίας.
«Έχει ένα δίκιο η Εκκλησία στα περί ακαταστασίας της περιουσίας της.
Δεν έχει έσοδα ούτε μπορεί να τα διαχειριστεί για ένα μεγάλο πακέτο περιουσιακών στοιχείων» είπε μιλώντας στο Θέμα Fm ο κ.Ξυδάκης, αναφέροντας σχετικά με τους κληρικούς ότι «η απόσπαση του σώματος των κληρικών από το σώμα των δημοσίων υπαλλήλων είναι μια πράξη σοβαρή, δείχνει σεβασμό στην αυτοτέλεια της εκκλησίας και δείχνει διάθεση να σταματήσει η συγχώνευση της κεντρικής κυβέρνησης με την εκκλησία τουλάχιστον ως προς το υπαλληλικό».
«Δεν είναι ο απόλυτος διαχωρισμός, είναι, όμως, ένα βήμα» υποστήριξε ο κ.Ξυδάκης.
Τοσουνίδης: Ο Καμμένος το εγγυήθηκε, τα «τσεκούρια» του διχασμού θάφτηκαν βαθιά
Τη θέση ότι ο Π. Καμμένος το εγγυήθηκε, το εξασφάλισε και τα «τσεκούρια» του διχασμού θάφτηκαν βαθιά διατύπωσε ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Θ. Τοσουνίδης αναφερόμενος στη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας.
«Πάμε μαζί.
Πάμε ενωμένοι και ισχυροί.
Πολιτεία και Εκκλησία.
Ελλάδα και Ορθοδοξία.
Ο Πάνος Καμμένος το εγγυήθηκε, το εξασφάλισε και τα «τσεκούρια» του διχασμού θάφτηκαν βαθιά» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Θ. Τοσουνίδης.
Μαυρωτάς: Ναι στο διακριτό ρόλο Κράτους – Εκκλησίας
Υπέρ της διάκρισης των ρόλων Κράτους – Εκκλησίας τάσσεται το Ποτάμι όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Γ. Μαυρωτάς μετά τη συνάντηση που είχαν χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
«Στο Ποτάμι είμαστε υπέρ των διακριτών ρόλων μεταξύ Εκκλησίας και Κράτους γιατί πιστεύουμε ότι θα δράσει επ ωφελεία και των δύο και η πρόταση που θα έχουμε στη Συνταγματική Αναθεώρηση θα κινείται σε αυτό το μήκος κύματος» τόνισε ο κ. Μαυρωτάς.
ΚΚΕ: Η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου δεν λύνει αλλά διαιωνίζει και ενισχύει ιστορικές εκκρεμότητες
Την θέση ότι η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου δεν λύνειστορικές εκκρεμότητες, αλλά αντίθετα τις διαιωνίζει και τις ενισχύει διατύπωσε το ΚΚΕ.
«Με τη συγκεκριμένη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται ο συνταγματικός εναγκαλισμός Κράτους-Εκκλησίας, αλλά προστίθεται και ένας επιχειρηματικός εναγκαλισμός, στο πλαίσιο του Ταμείου Αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, που ήταν νόμος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και το οποίο ταμείο περιέχει αρκετά σκοτεινά σημεία, όπως η πρόβλεψη ότι σε αυτό θα περιλαμβάνονται και αμφισβητούμενες εκτάσεις.
Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει να αποσπάσει τη συναίνεση της Εκκλησίας στις περιορισμένου χαρακτήρα συνταγματικές αλλαγές» υπογραμμίζει το ΚΚΕ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών