Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κόντρα στη Βουλή για το Σύνταγμα - Τσίπρας: Τζογάρετε με την αναθεώρηση - Μητσοτάκης: Προσχωρήσατε στο «δόγμα Πολάκη»

Κόντρα στη Βουλή για το Σύνταγμα - Τσίπρας: Τζογάρετε με την αναθεώρηση - Μητσοτάκης: Προσχωρήσατε στο «δόγμα Πολάκη»
Έντονη διαμάχη μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση με εκατέρωθεν ανταλλαγή επιθέσεων
(upd) Στην αντεπίθεση πέρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη δευτερολογία του, κατηγορώντας μάλιστα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν έχει.. ειρμό στις σκέψεις του και ότι δεν υπάρχει καμία ουσιασιτκή πρόταση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση από πλευράς Νέας Δημοκρατίας.
Η αρχική διάθεση συναίνεσης εκ μέρους του κ. Τσίπρα - όπως διαφάνηκε στην πρωτολογία του - εξαφανίστηκε, με τον πρωθυπουργό να υποστηρίζει ότι αυτό που ενδιαφέρει τον κ. Μητσοτάκη είναι η πραγματοποίηση εκλογών «τις οποίες μάλιστα ζητάτε από τον Φεβρουάριο του 2016.
Εδώ και 2,5 χρόνια για εσάς κ. Μητσοτάκη βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο».
Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός στην πρωτολογία του απηύθυνε μήνυμα για την ανάγκη συναίνεσης, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, καταγγέλοντας ότι εκμεταλλεύεται την αναθεώρηση του Συντάγματος για πολιτικό όφελος.

Τσίπρας: Αναζητούμε συναινέσεις, να μην ισχύσει η κομματική πειθαρχία - Η πρόταση της ΝΔ δεν έχει ειρμό

Επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ και μάλιστα προσωπική εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του, αφήνοντας πίσω το κλίμα συναίνεσης που είχε αρχικά επιλέξει, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε ειρμό στις προτάσεις του, ενώ υποστήριξε ότι η ΝΔ ουσιαστικά δεν κατέθεσε καμία πρόταση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
«Καταθέτετε πρόταση που είναι σε αντίθεση με το ίδιο το πνεύμα του Συνταγματικού νομοθέτη, δεν λέει ελάτε να τα ανοίξουμε όλα, συναινέσεις ζητά.
Αυτό που προτείνετε δεν είναι αναθρώρηση, μήπως είναι Συντακτική Συνέλευση;
Προτείνετε διαδικασία εκφυλισμού για την Συνταγματική αναθεώρηση», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Υποστήριξε ακόμη ότι είναι ευθύνη της ΝΔ το γεγονός ότι δεν υπήρξε αναθεώρηση του άρθρου περί ευθύνης υπουργών, καθώς στο παρελθόν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν για το όλο θέμα.
«Δεν φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι έξι βουλευτές, που είχε τότε, που δεν αναθεωρήθηκε το άρθρο για την ευθύνη υπουργών.
Αν είναι μομφή αφορά την δική σας τότε κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ», τόνισε.
Αναφορικά με την πρόταση της ΝΔ για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας θέλησε να χρησιμοποιήσει και μία δόση χιούμορ, τονίζοντας ότι «η θέση σας για την Προεδρική εκλογή ενδεχομένως είναι θέση Προέδρου του Εδεσσαϊκού, όχι αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης».
Στο θέμα της συμφωνίας με την Εκκλησία και τους ιερείς, ο κ. Τσίπρας ήταν ακόμη πιο επιθετικός έναντι του κ. Μητσοτάκη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «άλλαξε άποψη» για το εν λόγω ζήτημα γιατί του ασκήθηκαν πιέσεις από την πιο συντηρητική πλευρά του κόμματός του.
«Σας τράβηξε το αυτί η πτέρυγα του ΛΑΟΣ κύριε Μητσοτάκη και αλλάξατε γνώμη στο θέμα με την Εκκλησία;», ήταν η δήλωση του πρωθυπουργού, ο οποίος προσέθεσε «εμένα δεν με σέβεστε;
Τον Αριεπίσκοπο δεν τον σέβεστε;
Φθάσατε στο σημείο να μιλήσετε για αβάντα του Αρχιεπισκόπου προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν έχετε τελικά, όπως λέει ο λαός μας, ούτε ιερό ούτε όσιο».
Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «δεν χάνετε την ευκαιρία να κάνετε μικροπολιτική σε κάθε περίπτωση».
Σε ό,τι αφορά το Άρθρο 16 (σ.σ.: το οποίο αφορά την ύπαρξη ιδιωτικών πανεπιστημίων), ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα προσχωρήσει σε αυτούς που επιθυμούν το άνοιγμα ιδιωτικών πανεπιστημίων, καθώς θεωρεί ότι δεν θα είναι προς όφελος του συνόλου του κοινωνικού συνόλου.
«Όσο είμαστε εμείς εδώ και θα είμαστε εδώ για πολύ καιρό με τέτοια αντιπολίτευση που έχουμε παιδεία για τους κληρονόμους και διαφορετική παιδεία για τα παιδιά τυο λαού δεν θα επιτρέψουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Στην πρωτολογία του ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος έρχεται σε μια μεταβατική στιγμή για τη χώρα, την κοινωνία, την οικονομία, απευθύνοντας κάλεσμα στα κόμματα της αντιπολίτευσης για συναίνεση.
Μάλιστα προέτρεψε τις ηγεσίες των κομμάτων να μην θέσουν θέμα κομματικής πειθαρχίας.
«Έρχεται στη στιγμή που κάνουμε τα πρώτα μας βήματα μετά την ολοκλήρωση της μνημονιακής περιόδου.
Της περιόδου που έληξε με την καθαρή έξοδο από το τελευταίο πρόγραμμα προσαρμογής τον περασμένο Αύγουστο.
Και εδώ δεν έχουμε να κάνουμε απλώς με μια χρονική σύμπτωση δύο ανεξάρτητων μεταξύ τους καταστάσεων.
Το αντίθετο.
Η ολοκλήρωση της μνημονιακής περιόδου και η εκκίνηση της συνταγματικής αναθεώρήσης συμπίπτουν χρονικά από επιλογή», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Και πρόσθεσε ότι «σήμερα πλέον εκτός από την υποχρέωση έχουμε  και την δυνατότητα να σκεφτούμε πάνω στην εμπειρία της χρεοκοπίας, της κρίσης αλλά και της διαχείρισης της.
Να στοχαστούμε πάνω στις θεσμικές αιτίες τους – γιατί βεβαίως υπάρχουν και άλλες μη θεσμικές αιτίες - να αντλήσουμε από την εμπειρία μας  και να εξάγουμε αναγκαία διδάγματα».
Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, αν η κρίση ήταν πράγματι μια συντριπτική εμπειρία για την μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού λαού που σήκωσε δυσανάλογα βάρη, μας έκανε ταυτόχρονα και σοφότερους για πάρα πολλά.
«Μας οδήγησε να κοιτάξουμε κατάματα το δημοκρατικό έλλειμμα, τις θεσμικές και διοικητικές ανεπάρκειες, αλλά και να κατανοήσουμε τους τρόπους οργάνωσης και αυτοπροστασίας των οικονομικών και πολιτικών ελίτ που σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται με το Σύνταγμα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Και ακριβώς επειδή η κρίση λειτούργησε αφυπνιστικά, έφερε στο προσκήνιο με ένταση λαϊκά αιτήματα για περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη ισότητα, περισσότερη κοινωνική προστασία.
Αλλά και το αίτημα για την ριζική μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους.
Ενός κράτους του οποίου η οργανωτική δυσμορφία δεν ήταν αποτέλεσμα της δήθεν ανεπάρκειας των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης.
Ούτε φυσικά έχει να κάνει με την δήθεν αποτυχία της ίδιας της μεταπολίτευσης, όπως επιθυμούσαν και επιθυμούν να μας πείσουν διάφοροι εκπρόσωποι του παλιού πολιτικού συστήματος που οδήγησε τη χώρα στη κρίση,  που όταν μιλούν για τους άλλους,  τους διεφθαρμένους, τους φοροφυγάδες,  και το πελατειακό σύστημα στη χώρα,
στην ουσία μιλούν για τους εαυτούς τους και για τις δικές τους πολιτικές ευθύνες.
Δεν ήταν λοιπόν ανεπάρκεια αυτή η κατάσταση, ήταν πολιτική επιλογή», εκτίμησε ο πρωθυπουργός.
Καθώς το οργανωτικό και διοικητικό χάος αποτέλεσε από μόνο του μια τεχνολογία εξουσίας.

Ήταν η προϋπόθεση

•    για την αναπαραγωγή σχέσεων εξάρτησης των πολιτών από το πολιτικό προσωπικό,
•    την δημιουργία, τη συντήρηση και τη συγκάλυψη εστιών διαφθοράς από τη βάση μέχρι τις κορυφές του διοικητικού μηχανισμού
•    την ανοχή στην γενικευμένη φοροδιαφυγή που λειτούργησε ως καταλύτης για την ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού, την αποδοχή του δηλαδή από τα μεσαία στρώματα ως της δικής τους ιδεολογίας.

«Εμείς λοιπόν σήμερα με την πρόταση που καταθέτουμε στο ελληνικό κοινοβούλιο προς συζήτηση ερχόμαστε να κατανοήσουμε και να αφουγκραστούμε αυτή την λαϊκή προσδοκία και απαίτηση.
Την ίδια στιγμή όμως η πρόταση μας επιχειρεί να απαντήσει και στις μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη κάθε οργανωμένη δημοκρατία στην αυγή του 21ου αιώνα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η πρόταση αναθεώρησης που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ως κύριο σκοπό της την ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού,  την εμβάθυνση της δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής,  την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων,  την κατάργηση των προνομιακών θεσμών υπέρ της πολιτικής ελίτ.
Καταθέτουμε όμως και μια πρόταση που αποφεύγει τον συνταγματικό μαξιμαλισμό και τον βολονταρισμό.
Διότι ξέρουμε, το έχουμε μάθει πλέον αυτό, δεν εξαρτώνται όλα από το Σύνταγμα.
Αυτό που μπορεί να κάνει το Σύνταγμα είναι να θέσει τους όρους και τα όρια.
Να καθορίσει τις μορφές της πολιτικής σύγκρουσης και όχι να προκαταβάλλει ή να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα της.
Και ακριβώς επειδή το γνωρίζουμε δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε το τέλειο σύνταγμα.
Γιατί απλούστατα δεν μπορούμε.
Γιατί δεν υπάρχει τέλειο σύνταγμα», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Διότι πάντοτε το ερώτημα προβάλλει αμείλικτο: τέλειο σύνταγμα για ποιον, διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Αναζητούμε επομένως συναινέσεις σε θέσεις και προτάσεις που θεωρούμε αναγκαίες για τους σκοπούς που θέλουμε να υπηρετήσουμε.
 Και εκτιμώ πως αυτοί οι σκοποί δεν είναι μόνο δικοί μας.
Εκτιμώ ότι υπάρχουν αρκετοί σε αυτό το κοινοβούλιο που τους μοιράζονται», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Πρέπει να εμπιστευτούμε τον λαό και τη δημοκρατία»

Υπεραμυνόμενος της πρότασης για ενίσχυση των δημοψηφισμάτων, ο πρωθυπουργός τόνισε:
«Συναίνεση θεωρώ ότι μπορούμε να επιτύχουμε και ως προς την ανάγκη να ενισχύσουμε την άμεση συμμετοχή του λαού στην λήψη των αποφάσεων.
Όχι επειδή ο λαός έχει πάντοτε δίκιο.
Αλλά επειδή ο λαός είναι η πηγή κάθε εξουσίας.
Γνωρίζω πολύ καλά ότι υπάρχουν αρκετοί που δεν εμπιστεύονται και τόσο τη λαϊκή κρίση. Που θεωρούν αδαή τη λαϊκή πλειοψηφία.
Που έχουν την άποψη ότι ο λαός παρασύρεται εύκολα. Ότι κάνει μόνο λάθη. Με λίγα λόγια υπάρχουν αρκετοί αριστοκράτες ανάμεσά μας».
Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε μάλιστα μια ρήση της Ρόζας Λούξεμπουργκ, η οποία υποστήριζε πως «προτιμώ εκατό λάθη του λαού από μια σωστή απόφαση της κυβέρνησης».
«Σας καλώ να στηρίξετε τις προτάσεις για τα δημοψήφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία, το υποχρεωτικό δημοψήφισμα σε περίπτωση διεθνούς συμφωνίας που παραχωρεί κυριαρχικές αρμοδιότητες του κράτους σε διεθνή οργανισμό αλλά και την πρόταση για την λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία».

Διαδοχικές ψηφοφορίες για την εκλογή ΠτΔ

Η πρόταση για τις διαδοχικές ψηφοφορίες για την εκλογή ΠτΔ αντιμετωπίζει τους κινδύνους ενός δυισμού στην κορυφή της εκτελεστικής εξουσίας και τη δημιουργία αντικινήτρου συναίνεσης για την απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 151.
Πολλοί στη Βουλή συμφωνούν στην ανάγκη για ενίσχυση της πολιτικής σταθερότητας, του Κοινοβουλίου και της Κυβέρνησης με την εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας αλλά και τον ταυτόχρονο εσωτερικό εξισορροπητικό μηχανισμό του αναλογικού εκλογικού συστήματος.
Πολλοί στη Βουλή συμφωνούν με την προσπάθεια να δημιούργησουμε θεσμικούς όρους και προϋποθέσεις που θα εξαντλούν τα περιθώρια συναίνεσης.

«'Όχι» στα ειδικά προνόμια για τους βουλευτές

«Σας καλώ να στηρίξετε τις προτάσεις εκείνες που επιχειρούν να βάλουν ένα τέλος στην σημερινή συνταγματική λογική ότι το πολιτικό προσωπικό αποτελεί μια κάστα που χρήζει ειδικής μεταχείρισης και δικαιούται ειδικά προνόμια.
Στην δημοκρατία μας δεν μπορούμε να ανεχόμαστε την ύπαρξη πολιτών διαφορετικών ταχυτήτων. Την ύπαρξη πολιτών πρώτης και δεύτερης κατηγορίας.
Έχει έρθει πλέον η ώρα για την τροποποίηση των διατάξεων περί ευθύνης των υπουργών ώστε να καταργηθεί η σύντομη παραγραφή για τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Είναι ώρα για την τροποποίηση των διατάξεων για τη βουλευτική ασυλία ώστε αυτή να καλύπτει επίσης αποκλειστικά τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων των βουλευτών», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σχέσεις εκκλησίας - Πολιτείας

Για τις σχέσεις εκκλησίας – Πολιτείας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η πολιτεία, η εκκλησία, το κοινοβούλιο, οι πολίτες αλλά και οι πιστοί έχουν πλέον κατανοήσει ότι πρέπει να γίνουν βήματα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων αυτών και ότι πρέπει ταυτόχρονα να επιλυθούν ιστορικές εκκρεμότητες.
Να αφήσουμε στην άκρη παλιές διενέξεις και συγκρούσεις, να αφήσουμε στο παρελθόν τις μονομερείς ενέργειες και να προχωρήσουμε με αμοιβαία κατανόηση.
Και έχω την εκτίμηση ότι και σε αυτό το σημείο διαμορφώνονται ευρείες συναινέσεις εντός και εκτός κοινοβουλίου ώστε να περάσουμε σε μια νέα εποχή.
Διότι ούτε η Εκκλησία ούτε η Πολιτεία θέλουν τον εναγκαλισμό τους εντός ενός θεσμικού πλαισίου που δημιουργεί σύγχυση για τα όρια και τους ρόλους τους.
Έχει έρθει λοιπόν ο καιρός ώστε να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους.
Και αυτή η ρητή κατοχύρωση φρονώ ότι δε θα βρει αντίθετη την Εκκλησία που και εκείνη θέλει ένα σαφές περίγραμμα των σχέσεων της με το Κράτος.
Και αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό και τη φιλελευθεροποίηση του Συντάγματος.
Ένα σημαντικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων εκκλησίας και κράτους που βεβαίως δεν είναι ένα αποκλειστικά συνταγματικό θέμα.
Αλλά αφορά ένα δαιδαλώδες νομοθετικό και κανονιστικό πλέγμα το οποίο δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη.
Αντίθετα προϋποθέτει διάλογο με σεβασμό και ειλικρίνεια. Προυποθέτει καλή θέληση και μακρόχρονη κοινή εργασία.
Και αποδείχτηκε με την πρόσφατη πρόταση συμφωνίας  που καταθέσαμε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ότι όταν αυτές οι προϋποθέσεις καλύπτονται μπορούν να βρεθούν λύσεις ακόμη και στα πιο δισεπίλυτα προβλήματα.
Λύσεις ταυτόχρονα συμβιβαστικές αλλά και προωθητικές», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση μετατρέπει το Σύνταγμα σε εργαλείο - Το Άσυλο θα καταργηθεί

Την κατάργηση του Ασύλου στα πανεπιστημιακά ιδρύματα στήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη δευτερολογία του, τονίζοντας ότι αυτήν την στιγμή έχει ουσιαστικά καταργηθεί, από τη στιγμή που «οι μπαχαλάκηδες και οι ρουβίκωνες κάνουν ό,τι θέλουν στα πανεπιστήμια και δεν επιτρέπουν στους φοιτητές να κάνουν τη δουλειά τους».
«Το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων δεν δεσμεύει την επόμενη Βουλή.
Πείτε το ξεκάθαρα, φοβάστε οτι θα χάσετε τις εκλογές και δεν θέλετε να διαμορφώσει το Σύνταγμα η ΝΔ.
Μας λέτε οτι προχωράτε περίπου στην απόλυση 10.000 ιερέων.
Για να προσληφθούν κάποιοι, θα πρέπει κάποιοι άλλοι να έχουν απολυθεί», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης.
Αναφερόμενος στο Άρθρο 16 ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «τα έχετε μπλέξει τελείως με το άρθρο 16. Δεν χρειάζεται το κράτος να επιδοτεί τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Κι επειδή μιλήσατε για τα φτωχά και τα πλούσια παιδιά.
Πενήντα χιλιάδες Ελληνες που σπουδάζουν στο εξωτερικό.
Δεν είναι όλοι πλούσιοι και τους στερείτε την δυνατότητα να επιλέξουν να σπουδάσουν στην χώρα τους. Και ποιος σας είπε ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια οδηγούν στην υποβάθμιση των δημοσιων».
Με επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε την πρωτολογία του στην Ολομέλεια της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι μια κορυφαία θεσμική διαδικασία.
 Για να είναι ουσιαστική η συζήτηση πρέπει να υπάρχει ομαλή πολιτική ατμόσφαιρα και δημιουργικές συνθήκες», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η χώρα έχει περιέλθει, όμως, σε προεκλογική περίοδο.
Η κυβέρνηση διχάζει τους πολίτες.
Σήμερα ο Τσίπρας ήταν συναινετικός, αλλά πρόσφατα προσχώρησε στο "δόγμα Πολάκη".
Ο Τσίπρας χρησιμοποιεί τη συνταγματική αναθεώρηση για να ξεφύγει από την σκληρή πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει», κατήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Στα ζητήματα της συνταγματικής αναθεώρησης παραδοσιακά δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στον πρωθυπουργός.
«Η νέα Ελλάδα που οραματιζόμαστε χρειάζεται ένα νέο Σύνταγμα.
Δεν είναι το Σύνταγμα η μαγική λύση για όλα τα προβλήματα της χώρας .
 Όμως μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματικότητα του κράτους και στην τόνωση της εμπιστοσύνης των πολιτών.
Αυτή η Βουλή να ψηφίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό άρθρων που θα αναθεωρηθούν.
 Θα διασφαλιστεί συναινετικά ότι όλες οι αλλαγές θα τεθούν στην κρίση της επόμενης Βουλής», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Στην επόμενη Βουλή δεν θα έχετε πλειοψηφία.
Το συνταγματικό ακτιβισμό να τον ξεχάσετε,
 Δεν θα συριζοποιήσετε τη συνταγματική διαδικασία,
 Θα την υπερασπιστούν όλες οι δυνάμεις του τόπου», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Χαρακτήρισε επίσης ψέμα αυτό που είπε ο Αλέξης Τσίπρας «ότι η συνταγματική αναθεώρηση συμπίπτει με την έξοδο της χώρας από την κρίση».
«Θέλετε αλλαγή στο άρθρο για την ασυλία των βουλευτών, αλλά ο κ. Καμμένος και ο κ. Παππάς πρόσφατα έκαναν χρήση αυτού του άρθρου», τόνισε.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε επικίνδυνες τις προτάσεις για δημοψηφίσματα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
«Για να εκλεγεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να γίνουν 9 φορές ψηφοφορία», σημείωσε.
Όσον αφορά τις προτάσεις του πρωθυπουργού για τις σχέσεις Εκκλησίας - Κράτους εφαρμόζονται απλά με νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως εξήγησε ο αρχηγός της ΝΔ.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ πως "βαφτίζει" τους ιερείς;  Τι είναι;  Θεωρείτε ότι δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά πληρώνονται από τον προϋπολογισμό...
Στη δική μας χώρα η Εκκλησία είναι υπόθεση ενός ολόκληρου λαού.
 Η ρύθμιση δεν μπορεί να γίνει χωρίς το λαό, ούτε και με τον λαό απέναντι.
Δεν πρέπει να γίνει καμία αλλαγή που δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας στους ιερείς.
Οι ιερείς είναι στήριγμα του λαού.
Είναι κοροϊδία να λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι "αδειάζουν" 10 χιλ. θέσεις στο Δημόσιο, αλλά οι κληρικοί να πληρώνονται από τον προϋπολογισμό.
Το άρθρο 13 του Συνταγματος ήδη καθιερώνει τη θρησκευτική ελευθερία κάθε πολίτη.
Το κράτος δεν μπορεί να αδιαφορεί και να υποτιμά τη θρησκευτική πίστη του 95% του ελληνικού λαού.
Η Εκκλησία δεν είναι εταιρεία», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι προτάσεις της ΝΔ για το Σύνταγμα

1) Εξασφάλιση σταθερού εκλογικού κύκλου και πλήρη αποσύνδεση της πρόκλησης εθνικών εκλογών από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας
2) Εκσυγχρονισμό του κράτους με αυξημένες εγγυήσεις για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, της πολυνομίας και της κακονομίας
3) Ενίσχυση της αυτονομίας, του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης
4) Θωράκιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και της ταχύτερης απονομής της
5) Θεσμοθέτηση διατάξεων που ενισχύουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας με την εξασφάλιση ενός σταθερού φορολογικού και επενδυτικού περιβάλλοντος
6) Ενίσχυση της αυτονομίας των δημοσίων πανεπιστημίων και ίδρυση ιδιωτικών
7) Καθιέρωση ουσιαστικής αξιολόγησης και αξιοκρατίας σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης.
Με την πρόταση της ΝΔ, η Δικαιοσύνη απεξαρτάται από την κυβέρνηση.
Η επιλογή ανώτατων δικαστικών περιέρχεται στη Βουλή, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η ΝΔ προτείνει όλοι οι δικαστές να αποχωρούν υποχρεωτικά στο 70ο έτος τους  και για μία τριετία να μην μπορούν να είναι σύμβουλοι της πολιτικής.
«Με την πρόταση της ΝΔ η αντιπολίτευση μπορεί να συστήνει εξεταστικές επιτροπές.
Θα συστήνονται με τα 2/5 της Βουλής.
Με την πρόταση της ΝΔ θα αποτρέπονται ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός.
Οι προϋπολογισμοί να είναι ισοσκελισμένοι, ή εντός των στόχων που τίθενται», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι θα καταργηθεί το άρθρο 16 που απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ προανήγγειλε ότι θα καταργηθεί το άσυλο στα πανεπιστήμια.

Τσίπρας σε Γεννηματά: Στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει στρατηγική νίκη της ΝΔ

«Φοβάμαι ότι εάν συνεχίζετε να έχετε ως στόχο τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, τότε ενισχύετε τη στρατηγική νίκη της ΝΔ» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας στην τοποθέτηση της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φ. Γεννηματά.
Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε πως η κ. Γεννηματά έχει επιλέξει μια μονόπλευρη πολιτική αντιπαράθεση: «Κάνετε κριτική και σε μένα προσωπικά και σε αλλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεπερνά και το πλαίσιο του δικού σας προσωπικού πολιτικού πολιτισμού» σημείωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε: «Έχετε ως στόχο τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε πως ήττα του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει στρατηγική νίκη της ΝΔ».
Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε πως με αυτό τον στόχο «επιταχύνετε τη στρατηγική ήττα της παράταξης σας».
Ο Αλέξης Τσίπρας, είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην εξουσία γιατί το ζήτησε ο ελληνικός λαός, στον οποίο μετά το δημοψήφισμα τέθηκε στην κρίση του και ο συμβιβασμός με τους εταίρους.
«Δεν κάναμε πραξικόπημα, ούτε ήρθαμε με κόλπα, αλλά με εντολή του ελληνικού λαού» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις πρόσφατες έρευνες της Δικαιοσύνης αλλά και τις καταδικαστικές αποφάσεις σε πρόσωπα όπως ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο Τάσος Μαντέλης αλλά και ο Γιάννος Παπαντωνίου, λέγοντας απευθυνόμενος στην κ. Γεννηματά: «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν να μας κουνάτε το δάχτυλο όταν έχετε πολιτική ευθύνη ως παράταξη» - για να προσθέσει πάντως πως δεν υπονοεί συλλογική ευθύνη της παράταξης από την εμπλοκή συγκεκριμένων προσώπων.
Ειδικά πάντως για το άρθρο 86, ο πρωθυπουργός είπε πως ο εμπνευστής του ήταν πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και παραμένει σημαντικό στέλεχος του κόμματος, και κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πως όταν μπορούσαν να αναθεωρήσουν τον άρθρο περί ευθύνης υπουργών και μάλιστα με ευρεία πλειοψηφία «δεν το έκαναν».  
«Δεν μπορώ να δεχτώ ότι δεν αισθάνεστε την ανάγκη - ενώ μας κατηγορείτε για αδίστακτους - να ζητήσετε μια συγγνώμη από τον ελληνικό λαό και τον κόσμο που σας ψηφίζει» είπε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει πάντως πως «δεν λέμε ότι δεν έχετε κάνει πράγματα ως παράταξη, ή ότι ο Σημίτης δεν έχει κάνει πράγματα, αλλά συμπεριφερθήκατε ως μόνιμοι ιδιοκτήτες και θεωρείτε πως οποίος έχει την εντολή του ελληνικού λαού είναι περιστασιακός ένοικος της εκτελεστικής εξουσίας. Θέλω να σας πω, και σε εσάς και στον κ. Μητσοτάκη, πως ιδιοκτήτης είναι ο ελληνικός λαός, και φοβάμαι πως εάν συνεχίσετε έτσι, θα σας δώσει μόνιμη έξωση από το πολιτικό στερέωμα» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

 www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης