Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το σύνθημα «ήταν δίκαιο κι έγινε πράξη» επιστρατεύει η κυβέρνηση στο δρόμο προς τις κάλπες

Το σύνθημα «ήταν δίκαιο κι έγινε πράξη» επιστρατεύει η κυβέρνηση στο δρόμο προς τις κάλπες
Η ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή ανέδυε ένα σαφές προεκλογικό άρωμα
Σε τροχιά μιας άτυπης προεκλογικής περιόδου έθεσε το πολιτικό σύστημα την Τετάρτη από του βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός ανακοινώνοντας την καταβολή και φέτος κοινωνικού μερίσματος που αγγίζει τα 710 εκατομμύρια ευρώ όπως επίσης μέτρα σταδιακής μείωσης στον ΕΝΦΙΑ και τη φορολογία των επιχειρήσεων δίνοντας την υπόσχεση για περαιτέρω μειώσεις αν παραμείνει στο τιμόνι της κυβέρνησης και μετά τις εκλογές.
Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ιδιαίτερα οξύς στις αναφορές του στη ΝΔ βουλευτές της οποίας τον κατηγόρησαν για υποκρισία και θρασύτητα.
Η ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή ανέδυε ένα σαφές προεκλογικό άρωμα αφού ο ίδιος φρόντισε να περιγράψει τα διλήμματα που θα θέσει στις κάλπες όταν αυτές στηθούν.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν ψηφίζει τώρα τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2020 χαρακτηρίζοντάς το «βασικό δίλημμα των εθνικών εκλογών τον Οκτώβριο του 2019», όπως είπε.
Στον απόηχο των κυβερνητικών εξαγγελιών στη Βουλή συνεδρίασε και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με το βλέμμα στις αυτοδιοικητικές και στις ευρωεκλογές.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κομματικά στελέχη, σε ότι αφορά τις ευρωεκλογές επισημάνθηκε η ανάγκη να μπει ένα προοδευτικό ανάχωμα στον λαϊκισμό την ακροδεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό όπως φέρεται να είπαν μολονότι τα κόμματα της κεντροδεξιάς στην Ευρώπη υποχωρούν αισθητά αν και παραμένουν με διαφορά πρώτα στην προτίμηση των εκλογέων.
Ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν κομματικές πηγές, είναι οι συνεργασίες της Αριστεράς με το σοσιαλιστικό χώρο και τους Πράσινους.
Αυτό αποτελεί στοίχημα και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και μένει να δούμε πως θα το καταφέρει το κυβερνών κόμμα που για την ώρα φέρεται να έχει «κλειδώσει» την υποψηφιότητα του Νίκου Μπελαβίλα στον Πειραιά και της Κατερίνας Νοτοπούλου στη Θεσσαλονίκη οι οποίες αναμένεται να πάρουν το «πράσινο φως» στην Κεντρική Επιτροπή που συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο.
Ωστόσο, το μέτωπο στο δήμο της Αθήνας παραμένει ανοιχτό.
Οι πληροφορίες θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να χειρίζεται προσωπικά το «αγκάθι» του μεγαλύτερου δήμου της χώρας μαζί με τον Πάνο Σκουρλέτη.
Στο τραπέζι της συζήτησης κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας τέθηκαν οι κατευθύνσεις τη πολιτικής του κυβερνώντος κόμματος το επόμενο διάστημα αλλά και η προεκλογική τακτική.
 
Το δίλημμα για τις εκλογές θέτει ο Αλέξης Τσίπρας - Για πρωτοφανή ομολογία αποτυχίας μιλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Το στίγμα της στρατηγικής που θα ακολουθήσουν στο κυβερνών κόμμα είχε δοθεί ήδη από τον πρωθυπουργό στο κοινοβούλιο όπου τον ακούσαμε να θέτει διαχωριστική γραμμή με την 21η Αυγούστου που τελείωσαν τα μνημόνια, όπως είπε, θέλοντας να μηδενίσει το «κοντέρ» των προγραμμάτων επιτροπείας.
Και καθώς είναι προφανές ότι η προεκλογική κούρσα έχει ξεκινήσει ο πρωθυπουργός κινείται στη γραμμή του να υλοποιεί το σύνθημα «ήταν δίκαιο και έγινε πράξη».
Επιχειρεί να μεταφέρει τη δημόσια συζήτηση στην οικονομία διότι θεωρεί ότι εκεί έχει το πλεονέκτημα καθώς φέρνοντας τα θετικά μέτρα στη Βουλή, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη, εξαναγκάζει τη ΝΔ να τα υπερψηφίσει.
Από εκεί και πέρα, ο Αλέξης Τσίπρας, σιγά - σιγά θέτει και το δίλημμα των εκλογών που φαίνεται να υιοθετεί το κυβερνών κόμμα στο δρόμο προς τις εθνικές κάλπες.  
Υλοποιεί τα θετικά μέτρα, υπόσχεται καλύτερες μέρες με την πρόοδο αυτών των μέτρων καθώς η οικονομία, όπως διατείνονται στην κυβέρνηση θα αποκτά περισσότερο δημοσιονομικό χώρο  προειδοποιώντας ότι όσα υπόσχεται θα γίνονται πράξη ενώ αν έρθει στην εξουσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ακολουθήσει ασφαλιστικό Πινοσέτ και πολιτικές ΔΝΤ με απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Σε υψηλούς τόνους ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον πρωθυπουργό και στα όσα εμφάνισε παρουσιάζοντας τις εξαγγελίες του στη Βουλή.
Ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στα βραβεία επιχειρηματικότητας και καινοτομίας επιχείρησε να αποδομήσει το νέο αφήγημα της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα θυμίζοντας στον πρωθυπουργό ότι είναι ο μακροβιότερος και συνεπέστερος μνημονιακός πρωθυπουργός.
«Δυστυχώς για την Ελλάδα, μετράει τέσσερα χρόνια στην κυβέρνηση, όχι 100 μέρες.
Τέσσερα χρόνια που οι πολίτες τα πλήρωσαν ακριβά –σε φτώχεια και σε φόρους– και γι’ αυτό δεν πρόκειται να τα ξεχάσουν».
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για πρωτοφανή ομολογία αποτυχίας και μια ακόμα χοντροκομμένη απόπειρα εξαπάτησης το να χαρακτηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας, όπως τόνισε, ότι «ο χρόνος της διακυβέρνησης μετρά από τότε που δήθεν έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια.
Δηλαδή από την 21η Αυγούστου του 2018!».

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης