Τελευταία Νέα
Πολιτική

Έχει κάποια έκπληξη ο Τσίπρας; - Συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές

Έχει κάποια έκπληξη ο Τσίπρας; - Συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές
Όμως δεν είναι μόνο το θέμα της Αθήνας που «πονοκεφαλιάζει» το ΣΥΡΙΖΑ
Θα βγάλει «λαγό από το καπέλο ο πρωθυπουργός όπως διατείνεται ή θα χρειαστούν κι άλλες συνεδριάσεις προκειμένου να καταλήξει στους εκλεκτούς που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ σε περιφέρειες και δήμους;  
Οι προβολείς σήμερα Σάββατο και αύριο πάντως στρέφονται στο κυβερνών κόμμα καθώς συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή και μένει να δούμε αν θα λυθεί ο «γρίφος» της υποψηφιότητας για τον δήμο Αθηναίων που αποτελεί και το μεγάλο «αγκάθι» για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μέχρι στιγμής τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για ονόματα από τον αθλητισμό και τις επιχειρήσεις δεν έχουν επιβεβαιωθεί με το θέμα της υποψηφιότητας του ΣΥΡΙΖΑ για τον δήμο Αθηναίων να εξελίσσεται σε θρίλερ.
Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το όνομα του υφυπουργού Εργασίας, Νάσου Ηλιόπουλου να παραμένει σταθερά στο τραπέζι των συζητήσεων και να προκρίνεται στην περίπτωση που δεν υπάρξει άλλη υποψηφιότητα έκπληξη που να μπορεί να σταθεί απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη.
Ο κ. Ηλιόπουλος αποτελεί πρόταση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι με το θέμα του υποψηφίου στην Αθήνα ασχολείται το Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει τα χαρακτηριστικά του υποψηφίου που θα ήθελε με «κάποιο πρόσωπο που δεν ξέρει να χάνει».
Σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο πρωθυπουργός φωτογράφισε κάποιον από τους κορυφαίους καλαθοσφαιριστές της «αήττητης» Εθνικής μπάσκετ του 1987 με τον Παναγιώτη Γιαννάκη να φέρεται φαβορί και το Νίκο Γκάλη να αποτελεί το μύχιο πόθο.
Ακριβώς όμως επειδή και οι δύο αυτοί δεν ξέρουν να χάνουν εμφανίστηκαν ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί καθώς το ενδεχόμενο της ήττας μπροστά στην υποψηφιότητα του Κώστα Μπακογιάννη φαντάζει το πιο πιθανό σενάριο.
Άλλωστε σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι, ο Παναγιώτης Γιαννάκης το επόμενο διάστημα ετοιμάζεται να ταξιδέψει στην Αμερική.
Όμως δεν είναι μόνο το θέμα της Αθήνας που «πονοκεφαλιάζει» το ΣΥΡΙΖΑ.
Αφού από τους 313 δήμους της χώρας σε πολύ λίγους ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τοποθετήσει τον υποψήφιό του στο αντίστοιχο κουτάκι.
Άλλωστε και στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κατακτήσει περίπου 25 δήμους (τον έναν στην Κοζάνη στηρίζοντας τον υποψήφιο των Οικολόγων Πράσινων, Λευτέρη Ιωαννίδη) παρότι έτρεχε με... χίλια προς την εξουσία ενώ τώρα  το κλίμα είναι ακριβώς αντίθετο.
Επίσης είχε κατακτήσει μόνον τις δύο από τις δεκατρείς Περιφέρειες.
Αυτή τη φορά θεωρώντας περισσότερο πολιτικές τις περιφερειακές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε να στηρίξει πέραν της Ρένας Δούρου στην Αττική, τους υποψήφιους του ΚΙΝΑΛ στη Δυτική Αττική, Γιώργο Κατσιφάρα και στην Κρήτη - μετά από πολλές αμφιταλαντεύσεις - τον κ. Σταύρο Αρναουτάκη και τον υποψήφιο των ΑΝΕΛ στη Δυτική Μακεδονία, Θόδωρο Καρυπίδη τον οποίο αρχικά είχε υποστηρίξει και το 2014.
Όμως τότε, αναγκάστηκε τελικά, να κατεβάσει στον α΄ γύρο, κομματικό υποψήφιο καθώς είχε ξεσηκωθεί εσωκομματική θύελλα με αφορμή το γεγονός ότι ο κ. Καρυπίδης ως δημοσιογράφος και αναλυτής της Κοζάνης είχε καλέσει σε τηλεοπτική εκπομπή του τον εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη.
Εξάλλου στα Επτάνησα αναμένεται να υποστηρίξει και πάλι όπως και το 2014 τον σημερινό Περιφερειάρχη Πάνο Γαλιατσάτο με τη διαφορά ότι αυτός είχε φλερτάρει με τη ΛΑΕ από την οποία όμως πλέον κρατά αποστάσεις.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται θετικό ότι έχει ήδη καταλήξει στους υποψηφίους του για τους άλλους δύο μεγάλους δήμους μετά την Αθήνα.
Όμως τόσο η υφυπουργός Κατερίνα Νοτοπούλου στη Θεσσαλονίκη όπου αποτέλεσε εναλλακτική λύση στην υποψηφιότητα του Γιάννη Μπουτάρη που τελικά δεν θα είναι υποψήφιος όσο και ο καθηγητής Νίκος Μπελαβίλας στον Πειραιά ακόμη και για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν έκείνο το βεληνεκές για να κερδίσουν με άνεση το δήμο.
Και αν αυτό ισχύει μερικώς για τη νεαρή κ.Νοτοπούλου για τον κ.Μπελαβίλα η αντιπαράθεση με τον Γιάννη Μώραλη θεωρείται «βουνό».
Μάλιστα, ήδη ο κ. Μπελαβίλας δέχεται εξωκομματικές πιέσεις για να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου του οργανισμού Ανάπλαση της Αθήνας την οποία κατέχει σήμερα. Από την άλλη, ο κ. Μπελαβίλας, σύμφωνα με πρώην συντρόφους του, δεν φαίνεται ικανός να συσπειρώσει ένα ευρύτερο χώρο της Αριστεράς καθώς είναι ο ίδιος που ουσιαστικά ετοίμασε την έκθεση για το Ελληνικό που οδήγησε στο «ξεπούλημά» του όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.
Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος τρέχει εις βάρος των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ (καθώς οι αντίπαλοί τους έχουν ήδη ξεκινήσει περιοδείες) και συνεπώς επείγει για το μεγάλο κόμμα της συμπολίτευσης να καταλήξει το Σαββατοκύριακο σε υποψήφιους έστω κι αν τα πρόσωπα δεν είναι αυτά που θα προτιμούσε εξαρχής.  
Από την άλλη πλευρά για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ το καινούργιο πρόσωπο που έκλεισε είναι ο βουλευτής και πρώην υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Ενώ θεωρείται πως θα είναι ξανά υποψήφιοι οι τρεις εναπομείναντες ευρωβουλευτές της Κουμουνδούρου Δημήτρης Παπαδημούλης, Στέλιος Κούλογλου και Κωνσταντίνα Κούνεβα.
Για τον κ. Παπαδημούλη πάντως υπάρχει μια μικρή προσδοκία για το ενδεχόμενο να μετακινηθεί στις ελληνικές κάλπες κάτι όμως που δεν αντιμετωπίζει θετικά προς το παρόν ο ίδιος αλλά και κάποιοι σύντροφοί του μέσα από το κόμμα.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης