Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εγκρίθηκε ο διορισμός Θάνου εν μέσω αντιδράσεων - «Κανείς δεν μπορεί να με διώξει»

tags :
Εγκρίθηκε ο διορισμός Θάνου εν μέσω αντιδράσεων - «Κανείς δεν μπορεί να με διώξει»
Ο Μάκης Βορίδης από τη Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο για παραβίαση της ουδέτερης λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχών
(upd) Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής ο διορισμός της Βασιλικής Θάνου ως επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και κυρίως της Νέας Δημοκρατίας.
Τον διορισμό υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Χρυσή Αυγή.
Ο Μάκης Βορίδης από τη Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο για παραβίαση της ουδέτερης λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχώνκαι ξεκαθάρισε ότι «για τη ΝΔ η συγκεκριμένη πρόταση είναι προκλητική, απαράδεκτη.
Υπονομεύει την ανεξαρτησία της αρχής.
Γεννά ζήτημα λειτουργίας της ίδιας της αρχής και λέμε από τώρα ότι ως τέτοιο θα το αντιμετωπίσουμε ως κυβέρνηση».
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η δήλωσε της Β. Θάνου σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνεδρίασης.
«Κανείς δεν μπορεί να με διώξει, μόνο αν παραιτηθώ», ανέφερε.
«Θεώρησα ιδιαίτερα τιμητική την πρόταση για την επιλογή του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής του Ανταγωνισμού διότι θεωρώ ότι αυτή την κρίσιμη περίοδο η αναζήτηση της ανάπτυξης, με την ενίσχυση του ανταγωνισμού, έχει πρωταρχικό και ζωτικό ρόλο για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ευημερία», ανέφερε η Βασιλική Θάνου μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την πρόταση να αναλάβει θέση προέδρου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
«Η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι Ανεξάρτητη Αρχή και θα πρέπει ο πρόεδρος και τα μέλη της να έχουν ανεξαρτησία, αμεροληψία και αντικειμενικότητα.
Επί 42 χρόνια, που υπηρέτησα το δικαστικό σώμα και από θέσεις ευθύνης, και ως αντιπρόεδρος και ως πρόεδρος του Αρείου Πάγου, δεν μου κατελόγισε ποτέ κανείς μεροληψία, είτε υπέρ είτε κατά κάποιου διαδίκου», είπε η Βασιλική Θάνου ενώπιον της Επιτροπής και πρόσθεσε: «Λόγω των θέσεων που είχα, ήμουν, καλώς ή κακώς, στο μικροσκόπιο κυρίως από ορισμένα πρόσωπα. Ουδέποτε ελέχθη κάτι τέτοιο εις βάρος μου.
Να είστε, λοιπόν, απολύτως σίγουροι, και σας διαβεβαιώ, ότι με την ίδια αμεροληψία και αντικειμενικότητα θα πορευτώ και σε όλη τη θητεία μου, αν με τιμήσετε με την προεδρία της Ανεξάρτητης Αρχής».
«Η κυβέρνηση προτείνει την κ. Θάνου με γνωστή διαδρομή - πρόεδρος του Αρείου Πάγου, σύμβουλος του πρωθυπουργού τα τελευταία χρόνια- έχει πλούσια επιστημονική και επαγγελματική δράση», ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης.
«Η επιλογή δεν προσκρούει σε κανένα τυπικό ή ουσιαστικό κώλυμα. Η τοποθέτηση ανώτατων δικαστικών λειτουργών θεωρείται ότι διασφαλίζει καταρχήν το τεκμήριο της ανεξαρτησίας σε τέτοιες επιτροπές και πρέπει να πω ότι και ο απερχόμενος πρόεδρος μου υπέδειξε συμβουλευτικά ότι καλό θα είναι να είναι πρώην δικαστικός εκείνος που θα τον διαδεχθεί», είπε ο Γιάννης Δραγασάκης και πρόσθεσε: «Επειδή διάβασα διάφορα σχόλια, πρέπει να πω ότι θέλει προσοχή να τηρούμε ενιαίες αρχές, αν θεωρηθεί ότι το να είναι κάποιος σύμβουλος σε υπουργό ή σε πρωθυπουργό συνιστά κώλυμα, θα πρέπει να δούμε τι κάνουμε με πρώην υπουργούς ή με πρώην γραμματείς κομμάτων που είναι σε Ανεξάρτητες Αρχές».
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr,
η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας συνεδριάζει αυτή την ώρα προκειμένου να διατυπώσει γνώμη στην πρόταση της κυβέρνησης για το διορισμό της Βασιλικής Θάνου-Χριστοφίλου στη θέση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Στην Επιτροπή Θεσμών έχει προγραμματιστεί και η ακρόαση των Νίκου Ζευγώλη, Παναγιώτη Φώτη, Ιωάννη Παύλοβιτς και Ιωάννη Στεφάτου, πρόσωπα που προτείνονται για τις θέσεις των εισηγητών της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Στην ακρόαση παρίσταται και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.
Ζήτημα για την κυβερνητική πρόταση διορισμού της Βασιλικής Θάνου ως επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, έχει θέσει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει αποστείλει επιστολή προς την Ευρωπαία επίτροπο, αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού, Μαγκρέιτε Βέστεϊγιερ.
Την επιστολή κοινοποίησε και στον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.
Στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής Θεσμών αναφέρεται, επίσης, και συζήτηση της έκθεσης πεπραγμένων του έτους 2017 του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και ακρόαση του προέδρου, Αθανασίου Κουτρουμάνου.

Ανησυχούν οι επενδυτές για τον διορισμό Θάνου - Από το 2015 έχει αναλάβει κρίσιμες θέσεις

Στην απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προτείνει τη Βασιλική Θάνου, η οποία είναι προϊσταμένη του νομικού γραφείου του Πρωθυπουργού, για τη θέση του προέδρου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού αναφέρονται οι Financial Times.
Μάλιστα, στο δημοσίευμα σχολιάζεται ότι η κ. Θάνου από το 2015 και μετά (οπότε και ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση) έχει αναλάβει κρίσιμες θέσεις.
«Έγινε πρόεδρος του Αρείου Πάγου προσπερνώντας εννέα αρχαιότερων υποψηφίων για τη θέση, στη συνέχεια υπηρέτησε ως η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην Ελλάδα ως επικεφαλής υπηρεσιακής κυβέρνησης πριν τις πρόωρες εκλογές του 2015.
Όταν έγινε 65 ετών, φτάνοντας το όριο υποχρεωτικής συνταξιοδότησης για τους ανώτατους δικαστές, πρότεινε να υπάρξει ψήφιση από τη Βουλή διάταξης που θα επεκτείνει τη θητεία τους για άλλα πέντε χρόνια.
Ο κ. Τσίπρας τότε εμφανίστηκε θετικός αλλά υποχώρησε μπροστά στη λαϊκή κατακραυγή και την απειλή παραίτησης αρκετών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κ. Θάνου μετακινήθηκε στο γραφείο του πρωθυπουργού προκειμένου να υπηρετήσει ως νομικός σύμβουλος, μια θέση για την οποία δεν υπάρχει ηλικιακό όριο υποχρεωτικής συνταξιοδότησης» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Οι ανησυχίες των επενδυτών

Στο δημοσίευμα περιλαμβάνονται και δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών, Στέφανου Μάνου, ο οποίος υποστηρίζει πως το ενδεχόμενο διορισμού της κ. Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού προκαλεί έντονη ανησυχία στους επενδυτές.
«Η υποψηφιότητά της προκαλεί την ανησυχία δυνητικών επενδυτών στην Ελλάδα ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα καθοδηγείται στις αποφάσεις της από τα πολιτικά-κομματικά κριτήρια που θέτει ο πρωθυπουργός.
Θα ήταν σοφό να αποσυρθεί η υποψηφιότητά της» δηλώνει ο ίδιος στους Financial Times.

Οι αρχικές θέσεις της κ. Θάνου

Εν τω μεταξύ στο δημοσίευμα γίνεται ειδική αναφορά και στις δηλώσεις της κ. Θάνου προ ΣΥΡΙΖΑ όταν υποστήριζε ότι οι συνταξιούχοι δικαστικοί δεν θα πρέπει να δέχονται θέσεις ανεξάρτητων αρχών.
Ενδεικτικά επισημαίνεται ότι πριν από μια δεκαετία, η κ. Θάνου είχε ταχθεί κατά της αποδοχής θέσεων σε ανεξάρτητες αρχές από συνταξιούχους δικαστές με το επιχείρημα ότι μπορεί να κατηγορηθούν ότι αποδέχονται πολιτικό πατρονάρισμα ή ακόμα κι ότι εμπλέκονται σε σκιώδεις επιχειρηματικές συναλλαγές.
Μάλιστα, σε συνεδρίαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων το 2009 έλεγε: «Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται κομματικά και άλλα γραφεία και να αποδέχονται νέες θέσεις, ειδικά καλά αμειβόμενες όπως του επικεφαλής ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής.
Οι συνταξιούχοι δικαστές θα πρέπει να διαφυλάσσουν την προσωπική τους αξιοπρέπεια αλλά κυρίως το κύρος και την αξιοπιστία του δικαστικού συστήματος».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης