Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μηνύματα εντός και εκτός της χώρας έστειλε ο Τσίπρας από τη Σαμοθράκη: Η Ελλάδα δεν μπορεί σήμερα να απειληθεί από κανέναν

Μηνύματα εντός και εκτός της χώρας έστειλε ο Τσίπρας από τη Σαμοθράκη: Η Ελλάδα δεν μπορεί σήμερα να απειληθεί από κανέναν
"Οι κραυγές και η επιθετική ρητορική δεν αποτελούν ένδειξη ισχύος, αλλά ένδειξη αδυναμίας", είπε ο Α. Τσίπρας
Μηνύματα εντός και εκτός της χώρας έστειλε ο πρωθυπουργός, A. Τσίπρας, από τη Σαμοθράκη, όπου βρέθηκε για τον εορτασμό των Θεοφανείων και ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του νησιού.
Σε χαιρετισμό που απηύθυνε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σαμοθράκης  υπογράμμισε ότι «το 2019, είναι για την Ελλάδα ένα έτος ορόσημο, η αφετηρία της μεγάλης ανάκαμψης» θα είναι το έτος που «η Ελλάδα θα ανοίξει πανιά προς τα εμπρός.
Με οδηγούς κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, που αγαπούν τον τόπο τους, οι οποίοι έβαλαν πλάτη στα δύσκολα και σήμερα βλέπουν ξανά προοπτική επιτέλους.
Με εφόδια την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει και τη σκληρή δουλειά, αλλά και τη δημιουργικότητα, το πείσμα, θα προχωρήσουμε μπροστά.
Αφήνοντας πίσω οριστικά τις μαύρες μνήμες των προηγούμενων χρόνων της χρεοκοπίας, της μεγάλης οικονομικής δυσκολίας».
Υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω, θα προχωρήσει μπροστά γιατί ο ελληνικός λαός που πέρασε δύσκολα και άντεξε κρατά το μέλλον σφιχτά στα διά του χέρια».
Εντός της χώρας έστειλε το μήνυμα ότι «μπροστά σε αυτό που εγώ τουλάχιστον αντιλαμβάνομαι, και πιστεύω η πλειοψηφία των Ελλήνων, ως εθνικά ωφέλιμο για τη χώρα, δεν πρόκειται, ούτε το έκανα τα 3,5 αυτά χρόνια, ούτε θα το κάνω ποτέ ως πρωθυπουργός, να δειλιάσω μπροστά στο κόστος ή στο ρίσκο.
Θα υπερασπιστώ και θα υπερασπιστούμε αυτό που θεωρούμε και που είναι εθνικά ωφέλιμο για τη χώρα».
«Προς τα έξω, επίσης, θέλω να στείλω το μήνυμα ότι παρά τις διαφορές στο εσωτερικό μας, οι Ελληνίδες και οι Ελληνες θα είναι ενωμένοι για να υπερασπιστούν την κυριαρχία και την ακεραιότητα της πατρίδας», συμπλήρωσε, λέγοντας πως μιλά από έναν τόπο που βρίσκεται στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Απευθυνόμενος «στους γείτονές μας προς Ανατολάς που επανέρχονται συχνά με μια αχρείαστη και παντελώς ακατανόητη ρητορική», όπως είπε, τόνισε «δεν το κάναμε ποτέ ούτε τώρα θα μπούμε σε αδιέξοδες αντιπαραθέσεις.
Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που χτίζει την εθνική της αυτοπεποίθηση με λόγια, αλλά με έργα , με την ενεργητική της εξωτερική πολιτική που την έχει καταστήσει πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στα Βαλκάνια και στη ΝΑ Μεσόγειο» και που «ανακτά την ηγετική της θέση στην περιοχή μέσα από το διάλογο και τη συνεργασία, την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών και κρατών της περιοχής.
Δεν είναι μια χώρα που απειλεί, αλλά ταυτόχρονα έχει την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητά των Ενόπλων Δυνάμεών της, ώστε να είναι μια χώρα που δεν μπορεί σήμερα να απειληθεί από κανένα.
Οι  κραυγές και η επιθετική ρητορική, όσοι τις προτιμούν, να ξέρουν ότι δεν αποτελούν ένδειξη ισχύος, το αντίθετο αποτελούν ένδειξη αδυναμίας
Εμείς θα συνεχίσουμε με σύνεση και αποφασιστικότητα τον δρόμο που έχουμε χαράξει , με ισχυρές συμμαχίες και ερείσματα και τη δύναμη της Ιστορίας και των μεγάλων παραδόσεων του λαού μας».

Απάντηση στον Erdogan

Με στίχους από ποίημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ που ύμνησε την ειρήνη, απάντησε ο κ. Τσίπρας, από τη Σαμοθράκη, στον πρόεδρο της Τουρκίας Τ. Erdogan ο οποίος επικαλέστηκε στίχους ενός ποιήματος που υμνεί τον πόλεμο,  σε ομιλία του στη Σμύρνη.
Όπως ανέφερε «χθες είδα στα δελτία των ειδήσεων ότι ο φίλος πρόεδρος Ερντογάν απευθυνόμενος στον λαό της Σμύρνης, σε πολίτες της Σμύρνης, θέλησε να τους διαβάσει στίχους ενός ποιήματος που υμνεί τον πόλεμο» και συνέχισε λέγοντας «εγώ σήμερα εδώ, από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, από τη Σαμοθράκη, και κυρίως απευθυνόμενος σε όλους τους σκεπτόμενους ανθρώπους και στις δύο ακτές του Αιγαίου δεν θα θυμηθώ στίχους του πολέμου, αλλά στίχους ενός ποιητή που ύμνησε την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανθρώπινη χειραφέτηση, του Μπέρτολτ Μπρεχτ, που έγραψε το εξής: «Στρατηγέ ο άνθρωπος είναι πολύ χρήσιμος. Ξέρει να πετάει, ξέρει και να σκοτώνει, έχει όμως ένα ελάττωμα, ξέρει να σκέφτεται».
Απευθύνω λοιπόν το μήνυμα σε όλους-και στις δύο πλευρές του Αιγαίου-που ξέρουν να σκέφτονται και κυρίως γνωρίζουν την ιστορία-οι δυο λαοί βρέθηκαν στο διάβα της ιστορίας και σε στιγμές συγκρούσεων, δράματος, αλλά και σε στιγμές ειρήνης.
Και σε στιγμές πολέμου, αλλά και σε στιγμές ειρηνικής διαβίωσης.
Εμείς γνωρίζοντας αυτή την ιστορία και ως χώρα συμβολίζοντας πάντοτε την προσπάθεια για την ειρήνη, τις μεγάλες αξίες της λευτεριάς και της πανανθρώπινης δικαιοσύνης, γι αυτό αγωνιζόμαστε, γι αυτό έχουμε τη σιγουριά των Ενόπλων Δυνάμεων μας, που είναι ετοιμοπόλεμες ακριβώς επειδή ξέρουμε ότι υπερασπιζόμαστε την ειρήνη και θα την υπερασπιστούμε μέχρι την τελευταία ρανίδα τους αίματος μας όπως θα υπερασπιστούμε και την τελευταία γωνιά της πατρίδας μας».

 «Η ανακήρυξη μου σε επίτιμο δημότη Σαμοθράκης δεν είναι μια τυπική»

Ουσιαστική και όχι τυπική ανέφερε πως είναι η ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη Σαμοθράκης, εξηγώντας πως γίνεται στην εσχατιά της Ελλάδας, όπου οι κάτοικοι της 365 μέρες το χρόνο υπερασπίζονται Θερμοπύλες και ταυτόχρονα δίνουν την καθημερινή μάχη της επιβίωσης.
Ο ίδιος αφού επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίες και η πολιτεία οφείλει να έχει την έγνοια της στους νησιώτες όλες τις μέρες του χρόνου και σημείωσε ότι « κυβερνάμε σε χρόνια δύσκολα», αναφέρθηκε σε σειρά παρεμβάσεων που αφορούν τη Σαμοθράκη, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι ολοκληρώνονται τις επόμενες μέρες οι μελέτες ανακατασκευής του υφιστάμενου Κέντρου Υγείας του νησιού.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης