Τελευταία Νέα
Πολιτική

Για να διασωθεί ο Τσίπρας θα διαλυθούν 3 μικρά κόμματα – Το colpo grosso … και το δίλημμα Καμμένου

Για να διασωθεί ο Τσίπρας θα διαλυθούν 3 μικρά κόμματα – Το colpo grosso … και το δίλημμα Καμμένου
Αν πάρει 151 ψήφους εμπιστοσύνης ο Τσίπρας, ΑΝΕΛ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων θα … χαθούν από τον πολιτικό χάρτη
(upd) Στην χθεσινή του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Open ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν απόλυτα ξεκάθαρος ως προς τι θα πρέπει να περιμένουμε το επόμενο διάστημα.
Η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στην ελληνική Βουλή προς κύρωση εντός του Ιανουαρίου, δηλαδή μέσα στις επόμενες 20 ημέρες, αν και πρώτα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι θα πράξει ο κ.Καμμένος, κάτι που θα αποσαφηνιστεί αύριο Παρασκευή 11/1 στο τετ α τετ που θα έχει με τον Αλέξη Τσίπρα.
Όπως είπε ο κ.Τσίπρας, αν ο Π. Καμμένος αποχωρήσει από την κυβέρνηση αίροντας την εμπιστοσύνη του, θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, στην οποία εκτιμά ότι θα λάβει τις 151 ψήφους και κατόπιν θα φέρει στη Βουλή προς κύρωση τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Εάν δεν λάβει τις 151 ψήφους, τότε «εν ευθέτω χρόνω» και συντεταγμένα θα οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Έχει τις 151 ψήφους;

Οι δηλώσεις αυτές του κ.Τσίπρα δημιουργούν μια σειρά από ενδιαφέροντα ερωτήματα.
Με το κυριότερο να είναι: Έχει τις 151 ψήφους;
Είναι δύσκολο να απαντηθεί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 145 βουλευτές.
Άρα υπολείπονται 6 βουλευτές.
Μια θετική ψήφο η κυβέρνηση μπορεί να προσδοκά από την ανεξάρτητη βουλευτή και υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα.
Από εκεί και πέρα τα πράγματα παραμένουν εξόχως περιπλεγμένα.
Οι 4 του Ποταμιού που φέρονται διατεθειμένοι να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, έχουν διαμηνύσει κατηγορηματικά πως δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης με μόνη εξαίρεση, τον κ.Δανέλλη, ο οποίος έχει καταστήσει σαφές πως και τη Συμφωνία των Πρεσπών θα ψηφίσει και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα δώσει.
Σύνολο 147 βουλευτές, καθώς η θετική ψήφος που εξήγγειλε χθες ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Γ. Σαρίδης θα δοθεί εφόσον έχει περάσει από τη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών και εφόσον έχουν άρει την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση οι ΑΝΕΛ.
Εάν ο Τσίπρας ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης πριν από την ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών (όπως διεμήνυσε χθες ο πρωθυπουργός ότι θα πράξει), ο κ.Σαρίδης διαμηνύει ότι δεν θα τη δώσει.
Δεδομένου ότι δεν διαφαίνεται κανείς άλλος διαθέσιμος από ΝΔ, ΔΗΣΥ, Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων και ανεξάρτητους βουλευτές να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, μόνη πιθανή δεξαμενή είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Με 147 βουλευτές, ο πρωθυπουργός αναζητά 4 από τους συνολικά 7 βουλευτές των ΑΝΕΛ που θα διαφοροποιηθούν από την επίσημη γραμμή.
Δεδομένος θα πρέπει να θεωρείται ο κ.Παπαχριστόπουλος, ο οποίος διαμηνύει πως θα κάνει τα πάντα για να μην πέσει η κυβέρνηση Τσίπρα.
Οι άλλες τρεις θετικές ψήφοι θα πρέπει να βρεθούν από τους Κουντουρά, Κόκκαλη, Ζουράρη, οι οποίοι και αυτοί ανεξάρτητα της Συμφωνίας των Πρεσπών, έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θέλουν την πτώση της κυβέρνησης.
Το πόσο μακριά όμως είναι διατεθειμένοι να το πάνε και να συγκρουστούν με τον Π.Καμμένο θα φανεί τις επόμενες ώρες.

Προς διάλυση τρία κόμματα

Από τους παραπάνω συσχετισμούς γίνεται σαφές ότι για να πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης ο κ.Τσίπρας, τα τρία μικρότερα ως προς την κοινοβουλευτική τους δύναμη κόμματα, οι ΑΝΕΛ, Το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων θα βρεθούν αντιμέτωπα με τον κίνδυνο της διάλυσης.
Πρώτος προφανής κίνδυνος είναι να χάσουν το μίνιμουμ των 5 βουλευτών που απαιτείται προκειμένου να έχουν κοινοβουλευτική ομάδα και όλα τα κοινοβουλευτικά προνόμια που αυτό συνεπάγεται και που είναι ιδιαίτερα κρίσιμα και απαραίτητα ενόψει των επικείμενων πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων.
Συγκεκριμένα:
Η Ένωση Κεντρώων διαθέτει 5 βουλευτές και απειλείται με τη διαφοροποίηση του κ.Σαρίδη.
Το Ποτάμι διαθέτει 6 βουλευτές και θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η διαφοροποίηση τουλάχιστον του κ.Δανέλλη.
Οι ΑΝΕΛ διαθέτουν 7 βουλευτές, με τους 4 από αυτούς να μην αποκλείεται να βρεθούν εκτός της επίσημης γραμμής του Π. Καμμένου.
Αλλά το ζήτημα δεν είναι μόνο η απώλεια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά η προβληματική εικόνα που μεταδίδουν τα κόμματα αυτά στο δρόμο προς τις κάλπες.
Για παράδειγμα στο Ποτάμι δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία ούτε για τη Συμφωνία των Πρεσπών ούτε για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, καθώς Αμυράς και Ψαριανός λένε όχι σε όλα, «φλερτάροντας» με τη ΝΔ, ο Δανέλλης λέει «ναι σε όλα» υπέρ της κυβέρνησης και οι υπόλοιποι 3 (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης) μεταδίδουν αν μη τι άλλο ασαφή μηνύματα για τις προθέσεις τους.
Επίσης στην Ένωση Κεντρώων ο κ.Λεβέντης δεν τόλμησε να διαγράψει τον κ.Σαρίδη όταν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση με την υπερψήφιση του προϋπολογισμού, φοβούμενος ακριβώς τη διάλυση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.
Αλλά ούτε και ο βουλευτής αποφάσισε να προχωρήσει στην ανεξαρτητοποίηση του.
Άρα γιατί να το πράξουν τώρα;
Εξίσου προβληματική, αν όχι οριακή, είναι η κατάσταση στους ΑΝΕΛ με τους περισσότερους βουλευτές και στελέχη τους να αντιδρούν στην αποχώρηση και στην άρση της εμπιστοσύνης τους προς την κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι σε σημερινές του δηλώσεις ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κ. Κατσίκης υποστήριξε ότι όλοι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ με μόνη εξαίρεση τον Θ. Παπαχριστόπουλο θα καταψηφίσουν στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Συνεπώς, το πρόβλημα για τους τρεις «μικρούς» δεν είναι τόσο το εάν θα χάσουν την κοινοβουλευτική τους ομάδα ( μπορεί να μην επιβληθεί κομματική πειθαρχία, μπορεί οι διαφοροποιήσεις να μην γίνουν διαγραφές ή ανεξαρτητοποιήσεις, κοκ) όσο κυρίως η εικόνα διάλυσης που παρουσιάζουν λίγους μήνες πριν από τις εκλογές.

Το δίλημμα

Και εδώ είναι το μεγαλύτερο δίλημμα που θέτει ο κ.Τσίπρας.
Και απευθύνεται πρωτίστως στον κ.Καμμένο, ο οποίος και κρατά το «κλειδί» των εξελίξεων.
Θα άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση;
Αν ναι, θα ακολουθήσει η ψήφος εμπιστοσύνης στη Βουλή.
Και είτε η κυβέρνηση θα πιάσει τους 151 που αυτόματα συνεπάγεται τη διάλυση των ΑΝΕΛ είτε θα πάμε σε πρόωρες εκλογές, στις οποίες και προφανώς οι ΑΝΕΛ δεν θα έχουν καμιά τύχη.
Και αυτό αφορά όχι μόνο τους ΑΝΕΛ αλλά και το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων.

Τζανακόπουλος: Καμμένος και ΑΝΕΛ δεν θα συμπράξουν με τους τακτικισμούς Μητσοτάκη

Την εκτίμηση πως ο Π. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ δεν θα συμπράξουν με τους εκλογικούς, πολιτικούς ή μικροπολιτικούς σχεδιασμούς και τακτικισμούς του κ. Μητσοτάκη διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, επισημαίνοντας πως στην αυριανή συνάντηση τους Τσίπρας και Καμμένος θα συζητήσουν όλα τα ανοιχτά θέματα που απασχολούν τη συγκυβέρνηση και την πολιτική τους συνεργασία.
«Εγώ θέλω να σας πω όμως ότι ο κ. Καμμένος εδώ και έναν χρόνο με σαφήνεια έχει δηλώσει ότι δεν συμφωνεί με την προσπάθεια επίλυσης αυτής της ιστορικής εκκρεμότητας και αυτό είναι απολύτως σεβαστό και από τον Πρωθυπουργό αλλά και από το σύνολο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ έχουν πει ότι δεν θα συμπράξουν με τον κ. Μητσοτάκη σε μια επιχείρηση ανατροπής της κυβέρνησης, που επιθυμούσε διακαώς ο κ. Μητσοτάκης, τώρα την επιθυμεί λίγο λιγότερο.
Εγώ αυτό που οφείλω να πω είναι ότι είμαι βέβαιος ότι ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ ηθελημένα ή αθέλητα δεν θα συμπράξουν ακριβώς με τους εκλογικούς, πολιτικούς ή μικροπολιτικούς σχεδιασμούς και τακτικισμούς του κ. Μητσοτάκη» είπε μιλώντας στο Real Fm ο κ.Τζανακόπουλος, τονίζοντας πως το σενάριο των πρόωρων εκλογών είναι μάλλον απίθανο.
Μάλιστα ο κ.Τζανακόπουλος είπε πως η ΝΔ δειλιάζει να καταθέσει πρόταση μομφής, αναφέροντας πως ο κ.Μητσοτάκης επιθυμεί διακαώς να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών.
«Ο κ. Μητσοτάκης νομίζω ότι δεν θέλει να διακινδυνεύσει να διασπαστεί το κόμμα του, δεν θέλει να υπάρχει έστω ως ενδεχόμενο η πιθανότητα να μην περάσει η Συμφωνία και να οδηγηθούμε σε μια πολιτική αντιπαράθεση ενόψει μάλιστα και εκλογών που κεντρικό θέμα θα είναι η Συμφωνία των Πρεσπών» υποστήριξε ο κ.Τζανακόπουλος.

(πρώτη ενημέρωση Πέμπτη 10/1 10:24)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης