Τελευταία Νέα
Πολιτική

Προεκλογικοί ακροβατισμοί Τσίπρα – Αγνοεί τους θεσμούς και δίνει αύξηση 11% στον κατώτατο και 27,5% για τους νέους

Προεκλογικοί ακροβατισμοί Τσίπρα – Αγνοεί τους θεσμούς και δίνει αύξηση 11% στον κατώτατο και 27,5% για τους νέους
Ο Τσίπρας προσπαθεί να «μαζέψει» τη μεγάλη ζημιά που έκανε η Συμφωνία των Πρεσπών για την κυβέρνησή του
Σε επικίνδυνους ακροβατισμούς επιδίδεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καθώς προσπαθεί, με εργαλείο τον κατώτατο μισθό, να «μαζέψει» τη μεγάλη ζημιά που έκανε η Συμφωνία των Πρεσπών για την κυβέρνησή του.
Πιο συγκεκριμένα, ανακοίνωσε σήμερα αύξηση 10,9% για τον κατώτατο μισθό και 27,5% για τους νέους που αμείβονταν μέχρι πρότινος με 510 ευρώ μηνιαίως.
Όπως σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, όσοι νέοι εργαζόμενοι παίρνουν τον υποκατώτατο μισθό 510 ευρώ και όσοι παίρνουν τον κατώτατο των 586, από τον επόμενο μήνα θα λαμβάνουν μισθό 650 ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση για τους νέους που έπαιρναν τον υποκατώτατο μισθό, ανέρχεται σε 27,5%.
Αυτά τα ποσοστά αύξησης ξεπερνούν κατά πολύ τις εισηγήσεις ακόμη και της Επιτροπής των Σοφών που είχε συνταχθεί από το Υπουργείο Εργασίας, και οι οποίες είχαν επισημάνει ότι η αύξηση δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 5%-10%.
Μάλιστα, οι θεσμοί δεν είχαν δει με καλό μάτι τις προτάσεις της επιτροπής Σοφών του υπουργείου Εργασίας για αυξήσεις από 5% έως 10%, θεωρώντας ότι αν εφαρμοστούν θα χαθεί το πλεονέκτημα στην ανταγωνιστικότητα.
Ακόμη και οι θεσμοί είχαν αναφέρει ότι η αύξηση δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 7,5%.
Η αύξηση αυτή αυξάνει το ρίσκο σε μια στιγμή που η χώρα ετοιμάζεται να βγει στις αγορές, με ότι αυτό συνεπάγεται των ελληνικών ομολόγων.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα μπορεί να μη βρίσκεται σε μνημόνιο και να ελέγχεται από τους δανειστές, πλην όμως, παρακολουθείται στενά από τις αγορές.
Οπότε μεσοπρόθεσμα δεν αποκλείεται οι αγορές να συντηρούν την επιφυλακτική τους στάση απέναντι σε μια χώρα που βρίσκεται σε πολύμηνη προεκλογική περίοδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης