Ως «Τούρκους ομογενείς» χαρακτήρισε τους Έλληνες μουσουλμάνους της Θράκης, ο Erdogan
(Upd) Όλα τα χαρτιά του άνοιξε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, σήμερα 5/2 στην Άγκυρα.
Ο κ. Erdogan δεν δίστασε να κάνει λόγο για «Τούρκους πολίτες που ζουν στην Ελλάδα», ενώ υποστήριξε ότι η λύση στο Κυπριακό θα πρέπει να γίνει με «απόλυτο σεβασμό των Τούρκων πολιτών».
Αναφερόμενος στο Αιγαίο, επικεντρώθηκε στο προσφυγικό πρόβλημα και στο γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί θάνατοι προσφύγων και μεταναστών.
Δεν παρέλειψε να μιλήσει για «τρομοκράτες φυγάδες» που βρίσκονται στην Ελλάδα, αναφερόμενος στους Τούρκους αξιωματικούς που είναι στη χώρα μας, και ουσιαστικά ζήτησε επιτακτικά από την Αθήνα να επιστραφούν αμέσως, γιατί είναι εγκληματίες.
Πάντως ο κ. Erdogan δεν παρέλειψε να αναφερθεί εκτενώς και στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, προσθέτοντας ότι «κάθε διαφορά μας με την Ελλάδα μπορεί να λυθεί με διάλογο».
Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός, σαφώς με πιο ήπιο τόνο, υποστήριξε ότι η Ελλάδα ποτέ δεν στήριξε την τρομοκρατία, ενώ καταδίκασε το πραξικόπημα στην Τουρκία το 2016.
Ο κ. Τσίπρας, απαντώντας ξεκάθαρα στον κ. Erdogan μίλησε για σωρεία παραβιάσεων στο Αιγαίο, ενώ υποστήριξε ότι τόσο οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί όσο και οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατήθηκαν στην Τουρκία, αποτέλεσαν αιτίες που κατέστησαν πολύ πιο δύσκολες τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
«Προσπαθήσαμε να μην μείνουμε εγκλωβισμένοι σε μία λογική αέναης σύγκρουσης και παραμένουν πιστοί στη λογική ότι τα πάντα μπορούν να λυθούν όταν υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός, σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και ειλικρίνεια», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην εποχή μας και στην περιοχή μας, δεν επιτρέπουν να παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε αδιέξοδα.
Πρέπει να ανατρέπουμε τις λογικές του παρελθόντος για να οικοδομήσουμε μια σχέση βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό και στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου», εκτίμησε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι με τον Τούρκο πρόεδρο μίλησαν εκτενώς για την ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και για ενίσχυση της συνεργασίας στον τουρισμό αλλά και σε επιχειρηματικά projects.
Αναφορικά με το θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η ελληνική δικαιοσύνη έχει λάβει αποφάσεις συγκεκριμένες και η Ελλάδα ως δημοκρατία σέβεται πάντα τις αποφάσεις της δικαιοσύνης.
Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας και να αντιμετωπίσουμε από κοινού τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες».
Απαντώντας σε ερώτηση Έλληνα δημοσιογράφου, γιατί επέλεξε να επισκεφθεί αυτή τη στιγμή την Τουρκία, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «όταν δύο γειτονικές χώρες έχουν ζητήματα που πρέπει να επιλύσουν οφείλουν να έχουν τακτικές συνομιλίες και κανάλια συνεννόησης.
Εάν δεν είχαμε ζητήματα να λύσουμε δεν θα είχε και νόημα να έχουμε τόσο συχνές επαφές.
Η κριτική που ασκείται από ορισμένους είναι μία κριτική που οδηγεί σε ένα τέλμα, μία αδράνεια αλλά και επικίνδυνους και ολισθηρούς δρόμους.
Εάν δεν είχα μία τακτική επικοινωνία με τον πρόεδρο Erdogan δεν θα μπορούσαμε να λύσουμε κρίσιμα και επικίνδυνα ζητήματα».
Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι «οι πολιτικοί πρέπει να κερδίζουν φίλους και φιλίες, όχι εχθρούς.
Διαφορετικά δεν μπορείς να ασκείς πολιτική.
Εμείς έτσι ασκούμε την πολιτική μας και έτσι θα συνεχίσουμε να την ασκήσουμε».
Η δεύτερη ερώτηση, από Τουρκάλα δημοσιογράφο, που δέχθηκε ο κ. Τσίπρας αφορούσε το πότε θα επιστραφούν οι Τούρκοι αξιωματικοί από την Ελλάδα, μία ερώτηση την οποία ο κ. Τσίπρας είχε, ήδη, απαντήσει.
Ο πρωθυπουργός προσέθεσε οτι η Ελλάδα είναι μία χώρα στηρίζει τη Δημοκρατία και δεν έχει καμία πρόθεση να προασπίσει πραξικοπηματίες.
Προσέθεσε, όμως, ότι η ελληνική δικαιοσύνη είναι αυτή που έχει αποφασίσει για το θέμα και η Πολιτεία σέβεται αυτές τις αποφάσεις.
Επανεκκίνηση της θετικής ατζέντας των ελληνοτουρκικών σχέσεων, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές
Η επανεκκίνηση της θετικής ατζέντας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ύστερα από μια περίοδο επιδείνωσής τους, είναι το σημαντικό αποτέλεσμα της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας T. Erdogan στην Αγκυρα, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, οι οποίες τονίζουν πως στο κλίμα αυτό θα ακολουθήσουν συναντήσεις, θα γίνουν βήματα και θα υπογραφούν συμφωνίες, όπως υπογράμμισαν και οι δύο ηγέτες στις κοινές δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός προσήλθε στη συνάντηση με τη θέση να χτιστεί μια σχέση αμοιβαίου σεβασμού βασισμένου στο διεθνές δίκαιο, να ξαναπιάσουν η Ελλάδα και η Τουρκία το νήμα της θετικής ατζέντας, που είχε αρχίσει να υπάρχει το 2015-16, και τα σημαντικά που προκύπτουν από τη σημερινή συνάντηση, σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές είναι:
1. Σε ότι αφορά στη μείωση της έντασης στο Αιγαίο η ενεργοποίηση ενός σημαντικού διαύλου των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας και η πρώτη τους συνάντηση θα γίνει στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Επίσης, η προοπτική της συνεργασίας, μέσω συναντήσεων των γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών, οι οποίοι έχουν καιρό να συναντηθούν, και έχουν να επιτελέσουν σημαντικό ρόλο στον τομέα στο θέμα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
2. Υπήρξε ένα σαφές μήνυμα από τον πρόεδρο Erdogan και στη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό και στις δηλώσεις του υπέρ της μείωσης της έντασης στο Αιγαίο.
3. Σε σχέση με το Κυπριακό αναμένεται να αρχίσουν σύντομα οι προπαρασκευαστικές συναντήσεις των υπουργείων Εξωτερικών, κάτι που ζητάει η ελληνική πλευρά από το 2016. Στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού αναφέρθηκε και ο πρόεδρος Erdogan με όρους επανένωσης και μίλησε μόνο για πολιτική ισότητα και όχι για αναζήτηση λύσης σε άλλο πλαίσιο.
Ο κ. Τσίπρας επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και υπογράμμισε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών της πηγών.
4.Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας συναντήθηκε με την υπουργό Εμπορίου της Τουρκίας και συζήτησαν θέματα συνεργασίας με πιο άμεσο να δρομολογηθεί το καλοκαίρι το πρώτο πλοίο στην ακτοπλοϊκή γραμμή Θεσσαλονίκη-Σμύρνη.
5. Υπήρξε ευρεία αναφορά στις ευρωτουρκικές σχέσεις και στο θέμα της αναθεώρησης της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, προς όφελος όλων των χωρών της περιοχής στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Κυπριακή Δημοκρατία και επομένως δεν μπορούν να υπάρχουν αποκλεισμοί.
6. Στο μεταναστευτικό θα υπάρξει και νέα συνάντηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα με τον Τούρκο ομόλογο του, καθώς έχει αναπτυχθεί μια πολύ καλή και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ τους.
Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές ο κ. Τσίπρας ζήτησε ενημέρωση για τα δικαιώματα της ελληνοορθόδοξης μειονότητας, έθεσε το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, όπως και άλλα, ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους Κωνσταντινουπολίτες και ενημερώθηκε.
Ο κ. Erodgan ζήτησε να ενημερωθεί σε σχέση με τη Θράκη και ο Έλληνας πρωθυπουργός τον ενημέρωσε.
Σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στη Θράκη ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι είναι ζήτημα δεσμεύσεων έναντι Ελλήνων πολιτών και δεν έχουν να κάνουν με τις διμερείς σχέσεις, είτε συμπίπτουν με τις διακηρύξεις της Τουρκίας, είτε δεν συμπίπτουν.
Τι είχε προηγηθεί της συνάντησης των δύο ηγετών
Η Τουρκία φρόντισε να τορπιλίσει το κλίμα πριν από την κρίσιμη συνάντηση, με την ανησυχία για τις επιδιώξεις της Άγκυρας να είναι έκδηλη.
Μετά τις προκλητικές δηλώσεις εκπροσώπου του Erdogan, ο οποίος προανήγγειλε ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα θέσει ζήτημα «μειονότητας» στη Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου, η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε σήμερα 5/2 στην επικήρυξη των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που έλαβαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών επικήρυξε κάθε έναν από τους οχτώ στρατιωτικούς με 700.000 ευρώ, καθώς ενέταξε τους 8 στρατιωτικούς στη λίστα των τρομοκρατών, σε μια κίνηση η οποία αιφνιδίασε την ελληνική πλευρά και είναι ενδεικτική των τουρκικών προθέσεων.
Η Τουρκία θεωρεί τους 8 στρατιωτικούς, πραξικοπηματίες και το ζήτημα της έκδοσής τους αναμένεται να τεθεί στον Έλληνα πρωθυπουργό από τον Τούρκο πρόεδρο, κατά τη σημερινή κρίσιμη συνάντησή τους.
Θα ακολουθήσει δείπνο παρατιθέμενο από τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας προς τιμήν του Έλληνα Πρωθυπουργού.
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού την Τετάρτη 6/2
09:15 Επίσκεψη και ξενάγηση του Πρωθυπουργού στην Αγία Σοφία.
11:30 Μετάβαση του Πρωθυπουργού στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου αφού ξεναγηθεί θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.
18:30 Συνάντηση του Πρωθυπουργού με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας της Κωνσταντινούπολης στο Σισμανόγλειο Μέγαρο όπου στεγάζεται το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας.
Πρώτη ενημέρωση 2019-02-05 20:11:44
www.bankingnews.gr
Ο κ. Erdogan δεν δίστασε να κάνει λόγο για «Τούρκους πολίτες που ζουν στην Ελλάδα», ενώ υποστήριξε ότι η λύση στο Κυπριακό θα πρέπει να γίνει με «απόλυτο σεβασμό των Τούρκων πολιτών».
Αναφερόμενος στο Αιγαίο, επικεντρώθηκε στο προσφυγικό πρόβλημα και στο γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί θάνατοι προσφύγων και μεταναστών.
Δεν παρέλειψε να μιλήσει για «τρομοκράτες φυγάδες» που βρίσκονται στην Ελλάδα, αναφερόμενος στους Τούρκους αξιωματικούς που είναι στη χώρα μας, και ουσιαστικά ζήτησε επιτακτικά από την Αθήνα να επιστραφούν αμέσως, γιατί είναι εγκληματίες.
Πάντως ο κ. Erdogan δεν παρέλειψε να αναφερθεί εκτενώς και στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, προσθέτοντας ότι «κάθε διαφορά μας με την Ελλάδα μπορεί να λυθεί με διάλογο».
Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός, σαφώς με πιο ήπιο τόνο, υποστήριξε ότι η Ελλάδα ποτέ δεν στήριξε την τρομοκρατία, ενώ καταδίκασε το πραξικόπημα στην Τουρκία το 2016.
Ο κ. Τσίπρας, απαντώντας ξεκάθαρα στον κ. Erdogan μίλησε για σωρεία παραβιάσεων στο Αιγαίο, ενώ υποστήριξε ότι τόσο οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί όσο και οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατήθηκαν στην Τουρκία, αποτέλεσαν αιτίες που κατέστησαν πολύ πιο δύσκολες τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
«Προσπαθήσαμε να μην μείνουμε εγκλωβισμένοι σε μία λογική αέναης σύγκρουσης και παραμένουν πιστοί στη λογική ότι τα πάντα μπορούν να λυθούν όταν υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός, σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και ειλικρίνεια», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην εποχή μας και στην περιοχή μας, δεν επιτρέπουν να παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε αδιέξοδα.
Πρέπει να ανατρέπουμε τις λογικές του παρελθόντος για να οικοδομήσουμε μια σχέση βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό και στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου», εκτίμησε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι με τον Τούρκο πρόεδρο μίλησαν εκτενώς για την ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και για ενίσχυση της συνεργασίας στον τουρισμό αλλά και σε επιχειρηματικά projects.
Αναφορικά με το θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η ελληνική δικαιοσύνη έχει λάβει αποφάσεις συγκεκριμένες και η Ελλάδα ως δημοκρατία σέβεται πάντα τις αποφάσεις της δικαιοσύνης.
Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας και να αντιμετωπίσουμε από κοινού τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες».
Απαντώντας σε ερώτηση Έλληνα δημοσιογράφου, γιατί επέλεξε να επισκεφθεί αυτή τη στιγμή την Τουρκία, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «όταν δύο γειτονικές χώρες έχουν ζητήματα που πρέπει να επιλύσουν οφείλουν να έχουν τακτικές συνομιλίες και κανάλια συνεννόησης.
Εάν δεν είχαμε ζητήματα να λύσουμε δεν θα είχε και νόημα να έχουμε τόσο συχνές επαφές.
Η κριτική που ασκείται από ορισμένους είναι μία κριτική που οδηγεί σε ένα τέλμα, μία αδράνεια αλλά και επικίνδυνους και ολισθηρούς δρόμους.
Εάν δεν είχα μία τακτική επικοινωνία με τον πρόεδρο Erdogan δεν θα μπορούσαμε να λύσουμε κρίσιμα και επικίνδυνα ζητήματα».
Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι «οι πολιτικοί πρέπει να κερδίζουν φίλους και φιλίες, όχι εχθρούς.
Διαφορετικά δεν μπορείς να ασκείς πολιτική.
Εμείς έτσι ασκούμε την πολιτική μας και έτσι θα συνεχίσουμε να την ασκήσουμε».
Η δεύτερη ερώτηση, από Τουρκάλα δημοσιογράφο, που δέχθηκε ο κ. Τσίπρας αφορούσε το πότε θα επιστραφούν οι Τούρκοι αξιωματικοί από την Ελλάδα, μία ερώτηση την οποία ο κ. Τσίπρας είχε, ήδη, απαντήσει.
Ο πρωθυπουργός προσέθεσε οτι η Ελλάδα είναι μία χώρα στηρίζει τη Δημοκρατία και δεν έχει καμία πρόθεση να προασπίσει πραξικοπηματίες.
Προσέθεσε, όμως, ότι η ελληνική δικαιοσύνη είναι αυτή που έχει αποφασίσει για το θέμα και η Πολιτεία σέβεται αυτές τις αποφάσεις.
Επανεκκίνηση της θετικής ατζέντας των ελληνοτουρκικών σχέσεων, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές
Η επανεκκίνηση της θετικής ατζέντας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ύστερα από μια περίοδο επιδείνωσής τους, είναι το σημαντικό αποτέλεσμα της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας T. Erdogan στην Αγκυρα, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, οι οποίες τονίζουν πως στο κλίμα αυτό θα ακολουθήσουν συναντήσεις, θα γίνουν βήματα και θα υπογραφούν συμφωνίες, όπως υπογράμμισαν και οι δύο ηγέτες στις κοινές δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός προσήλθε στη συνάντηση με τη θέση να χτιστεί μια σχέση αμοιβαίου σεβασμού βασισμένου στο διεθνές δίκαιο, να ξαναπιάσουν η Ελλάδα και η Τουρκία το νήμα της θετικής ατζέντας, που είχε αρχίσει να υπάρχει το 2015-16, και τα σημαντικά που προκύπτουν από τη σημερινή συνάντηση, σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές είναι:
1. Σε ότι αφορά στη μείωση της έντασης στο Αιγαίο η ενεργοποίηση ενός σημαντικού διαύλου των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας και η πρώτη τους συνάντηση θα γίνει στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Επίσης, η προοπτική της συνεργασίας, μέσω συναντήσεων των γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών, οι οποίοι έχουν καιρό να συναντηθούν, και έχουν να επιτελέσουν σημαντικό ρόλο στον τομέα στο θέμα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
2. Υπήρξε ένα σαφές μήνυμα από τον πρόεδρο Erdogan και στη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό και στις δηλώσεις του υπέρ της μείωσης της έντασης στο Αιγαίο.
3. Σε σχέση με το Κυπριακό αναμένεται να αρχίσουν σύντομα οι προπαρασκευαστικές συναντήσεις των υπουργείων Εξωτερικών, κάτι που ζητάει η ελληνική πλευρά από το 2016. Στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού αναφέρθηκε και ο πρόεδρος Erdogan με όρους επανένωσης και μίλησε μόνο για πολιτική ισότητα και όχι για αναζήτηση λύσης σε άλλο πλαίσιο.
Ο κ. Τσίπρας επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και υπογράμμισε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών της πηγών.
4.Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας συναντήθηκε με την υπουργό Εμπορίου της Τουρκίας και συζήτησαν θέματα συνεργασίας με πιο άμεσο να δρομολογηθεί το καλοκαίρι το πρώτο πλοίο στην ακτοπλοϊκή γραμμή Θεσσαλονίκη-Σμύρνη.
5. Υπήρξε ευρεία αναφορά στις ευρωτουρκικές σχέσεις και στο θέμα της αναθεώρησης της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, προς όφελος όλων των χωρών της περιοχής στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Κυπριακή Δημοκρατία και επομένως δεν μπορούν να υπάρχουν αποκλεισμοί.
6. Στο μεταναστευτικό θα υπάρξει και νέα συνάντηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα με τον Τούρκο ομόλογο του, καθώς έχει αναπτυχθεί μια πολύ καλή και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ τους.
Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές ο κ. Τσίπρας ζήτησε ενημέρωση για τα δικαιώματα της ελληνοορθόδοξης μειονότητας, έθεσε το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, όπως και άλλα, ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους Κωνσταντινουπολίτες και ενημερώθηκε.
Ο κ. Erodgan ζήτησε να ενημερωθεί σε σχέση με τη Θράκη και ο Έλληνας πρωθυπουργός τον ενημέρωσε.
Σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στη Θράκη ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι είναι ζήτημα δεσμεύσεων έναντι Ελλήνων πολιτών και δεν έχουν να κάνουν με τις διμερείς σχέσεις, είτε συμπίπτουν με τις διακηρύξεις της Τουρκίας, είτε δεν συμπίπτουν.
Τι είχε προηγηθεί της συνάντησης των δύο ηγετών
Η Τουρκία φρόντισε να τορπιλίσει το κλίμα πριν από την κρίσιμη συνάντηση, με την ανησυχία για τις επιδιώξεις της Άγκυρας να είναι έκδηλη.
Μετά τις προκλητικές δηλώσεις εκπροσώπου του Erdogan, ο οποίος προανήγγειλε ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα θέσει ζήτημα «μειονότητας» στη Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου, η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε σήμερα 5/2 στην επικήρυξη των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που έλαβαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών επικήρυξε κάθε έναν από τους οχτώ στρατιωτικούς με 700.000 ευρώ, καθώς ενέταξε τους 8 στρατιωτικούς στη λίστα των τρομοκρατών, σε μια κίνηση η οποία αιφνιδίασε την ελληνική πλευρά και είναι ενδεικτική των τουρκικών προθέσεων.
Η Τουρκία θεωρεί τους 8 στρατιωτικούς, πραξικοπηματίες και το ζήτημα της έκδοσής τους αναμένεται να τεθεί στον Έλληνα πρωθυπουργό από τον Τούρκο πρόεδρο, κατά τη σημερινή κρίσιμη συνάντησή τους.
Θα ακολουθήσει δείπνο παρατιθέμενο από τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας προς τιμήν του Έλληνα Πρωθυπουργού.
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού την Τετάρτη 6/2
09:15 Επίσκεψη και ξενάγηση του Πρωθυπουργού στην Αγία Σοφία.
11:30 Μετάβαση του Πρωθυπουργού στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου αφού ξεναγηθεί θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.
18:30 Συνάντηση του Πρωθυπουργού με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας της Κωνσταντινούπολης στο Σισμανόγλειο Μέγαρο όπου στεγάζεται το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας.
Πρώτη ενημέρωση 2019-02-05 20:11:44
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών