Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το διπλό σχέδιο Μαξίμου και τα ονόματα έκπληξη που αναζητά ως αντίβαρο στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ

Το διπλό σχέδιο Μαξίμου και τα ονόματα έκπληξη που αναζητά ως αντίβαρο στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ
Κρυφές δημοσκοπήσεις στο «μικροσκόπιο» των επιτελείων
Ονόματα που μπορεί να προκαλέσουν αίσθηση στους εκλογείς και μάλιστα προερχόμενα από χώρους εκτός του ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί το Μέγαρο Μαξίμου για το ευρωψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος προκειμένου να αντιπαραθέσει στους υποψήφιους της ΝΔ οι οποίοι θεωρούνται πολυσυλλεκτικοί και μάλιστα κάποιοι διεμβολίζουν και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως για παράδειγμα ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος προερχόμενος από τον οικολογικό χώρο αλλά και η αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Καλυψώ Γούλα που έσωσε τον Γιάννη Μπουτάρη από την επίθεση των ακροδεξιών και εθνικιστών στην εκδήλωση για τους Ποντίους.
Από την άλλη πλευρά, το Μαξίμου επεξεργάζεται ένα διπλό σχέδιο αφενός περιοδειών του Αλέξη Τσίπρα σε συγκεκριμένες κρίσιμες περιφέρειες αφετέρου προβολής θεμάτων τα οποία θεωρούν ατού του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τη ΝΔ.
Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να επικεντρώνει το ενδιαφέρον στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές προκειμένου να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων ως προς το χρόνο των βουλευτικών εκλογών.
Γι αυτό μέχρι τώρα αποφεύγει οποιαδήποτε αναφορά υποψηφιότητας στις εθνικές κάλπες σε αντίθεση με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές.
Απ ότι φαίνεται είναι πολύ πιθανό καθώς συζητείται στο παρασκήνιο, ότι μετά την ανακοίνωση του Παναγιώτη Κουρουμπλή να λάβει τη σκυτάλη και το όνομα της Λούκας Κατσέλη η οποία έχει επανέλθει στην επικαιρότητα λόγω του νόμου που προστατεύει νοικοκυριά τα οποία χρωστούν στο ευρύ δημόσιο.
Πάντως στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που ενδεχομένως να συνεδριάσει το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου αναμένεται να κλειδώσουν κάποια ονόματα υποψηφίων ευρωβουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.
Από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας παρέστη στην εκδήλωση του υποψηφίου δημάρχου Νάσου Ηλιόπουλου ο οποίος προσπαθεί να αυξήσει την αναγνωρισιμότητά του που φαίνεται ότι είναι το μέχρι τώρα, βασικό του πρόβλημα.
Οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, άλλωστε, θέλουν τον Νάσο Ηλιόπουλο, τουλάχιστον ως αυτή την ώρα, ακόμη και στην τέταρτη θέση.

Κρυφές δημοσκοπήσεις στο «μικροσκόπιο» των επιτελείων

Σε αυτό το σκηνικό, οι επιτελείς του Μαξίμου με επικεφαλής τον Χριστόφορο Βερναρδάκη μελετούν σχολαστικά τις δημοσκοπήσεις προκειμένου να ανιχνεύσουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους με την ελπίδα ότι το επόμενο διάστημα θα αντιστραφεί το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία προς την κυβέρνηση και να αποφασίσουν τον χρονικό ορίζοντα για τις εθνικές κάλπες.
Από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων πάντως που έχουν στα χέρια τους αυτή την ώρα, στο κυβερνών κόμμα υποστηρίζουν ότι αποτυπώνεται κλείσιμο της ψαλίδας με τη ΝΔ που φτάνει μέχρι και τις πέντε ποσοστιαίες μονάδες.  
Επιπροσθέτως, εκφράζουν ικανοποίηση καθώς όπως σημειώνουν, καταγράφεται αύξηση της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ από περίπου 40% που ήταν το προηγούμενο διάστημα, στο 55%.
Ο αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκτιμάται, είναι η αποχή και γι αυτό παρακολουθούν με ενδιαφέρον πως θα κινηθούν οι αναποφάσιστοι ενώ επισημαίνουν ότι αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα, το «πρέσινγκ» προς τον μεσαίο χώρο και δη προς το Κίνημα Αλλαγής καθώς εκεί πιστεύουν ότι υπάρχει δεξαμενή ψηφοφόρων.
Στο αντίπαλο στρατόπεδο, αυτό της ΝΔ, διαβάζουν τα δεδομένα των δημοσκοπήσεων αποκομίζοντας διαφορετικές εκτιμήσεις.
Στην Πειραιώς, βλέπουν τη διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα να αγγίζει διψήφιο αριθμό όπως δείχνουν οι σφυγμομετρήσεις που δημοσιοποιούνται.
Ωστόσο εστιάζουν την προσοχή τους στα ποιοτικά χαρακτηριστικά που αναδεικνύονται.
Εκεί βλέπουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πολλές δεξαμενές για να αυξήσει τη συσπείρωσή του.
Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν, σύμφωνα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, ποσοστό 35% των ψηφοφόρων λέει ότι δεν θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ παρότι, το είχε πράξει στις προηγούμενες εκλογές.
Ταυτόχρονα, από το Μοσχάτο, εστιάζουν στο γεγονός ότι για πρώτη φορά, αρχηγός Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στην προκειμένη περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προηγείται στην καταλληλότητα έναντι του πρωθυπουργού.
Κάτι που όπως τονίζουν, δεν συνέβη ούτε καν το 2004 όταν σαρωτικά κέρδισε ο Κώστας Καραμανλής ή ακόμη και τον Δεκέμβριο του 2014 όταν νικητής αναδείχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.
Επιπροσθέτως στην Αξιωματική Αντιπολίτευση διακρίνουν ότι η στρατηγική διεμβολισμού του Κέντρου από τον Αλέξη Τσίπρα, τελικώς, περισσότερο ευνοεί την Πειραιώς.
Καθώς εκτιμούν ότι οι ψηφοφόροι του Ποταμιού, του ΚΙΝΑΛ, ακόμη και οι ψηφοφόροι της Ένωσης Κέντρου, - τρία κόμματα των οποίων τα ποσοστά έχουν πέσει κατακόρυφα το τελευταίο διάστημα τουλάχιστον δημοσκοπικά - στρέφονται περισσότερο προς τη ΝΔ παρά προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Βέβαια, οι εκπρόσωποι των κομμάτων του μεσαίου χώρου τονίζουν ότι τα κόμματα δεν διαλύονται από μετακινήσεις και αποστασίες βουλευτών τους αλλά μόνο από τον ίδιο το λαό με την ψήφο του.
Αφήνοντας να εννοηθεί έτσι ότι οι εκλογείς δεν θα δικαιώσουν τις κομματικές μεταπηδήσεις ενώ σημειώνουν ότι οι πολίτες έχουν πλέον χειραφετηθεί και οι εκλογείς δεν θα ακολουθήσουν τους βουλευτές αυτούς στα καινούρια τους κόμματα πλην ελαχίστων.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης