Μήνυμα του Moscovici στην Αθήνα να τρέξει τις μεταρρυθμίσεις και να μην σκοντάψει στο προεκλογικό κλίμα
(upd) Η έκθεση της Κομισιόν αποτυπώνει την εντυπωσιακή πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Pierre Moscovici, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι πρέπει έως τo Eurogroup της 11ης Μαρτίου να υλοποιηθούν οι δύο βασικές εκκρεμότητες, οι οποίες αφορούν τον διάδοχο νόμο Κατσέλη και τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος χαρακτήρισε ισχυρό σήμα προς τις αγορές την επικείμενη απόφαση του Eurogroup για την επιστροφή των κερδών από τα ομόλογα πoυ διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες (ANFAs και SMPs).
Επίσης τόσο ο Moscovici όσο και ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισαν ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε «μασκαρεμένο» μνημόνιο, αλλά σε μεταμνημονιακή εποπτεία, όπως συνέβη σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν σε προγράμματα διάσωσης.
«Είμαστε στο σωστό δρόμο και η έκθεση δείχνει την πρόοδο που έχει γίνει και τις δεσμεύσεις που έχουν γίνει σεβαστές.
Συζήτησα με τον πρωθυπουργό τα δυο θέματα που έχουν μείνει ανοιχτά, τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και το νόμο Κατσέλη.
Για τις λιγνιτικές μονάδες έχουμε την αίσθηση ότι οι ελληνικές αρχές έχουν τη βούληση να προχωρήσουν το διαγωνισμό.
Έχουμε κοινή άποψη με τον Αλέξη Τσίπρα ότι τα κριτήρια πρέπει να αφορούν σε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Πρέπει να δουλέψουμε για τα κριτήρια ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση με τα κόκκινα δάνεια και να βρούμε από κοινού μια λύση» τόνισε ο Moscovici, ο οποίος υποστήριξε πως τα θέματα αυτά θα τεθούν επί τάπητος στο σημαντικό Eurogroup στις 11 Μαρτίου.
«Θα αποφασίσουμε για την δόση, που δεν είναι δόση, αλλά τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα» είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, τονίζοντας ότι η εκταμίευση των κεφαλαίων αυτών θα στείλει σήμα στις αγορές ότι η Ελλάδα είναι μια αξιόπιστη χώρα.
«Υπάρχει ισχυρή βούληση από τις ελληνικές αρχές να συνεργαστούμε.
Δεν υπάρχει μασκαρεμένο μνημόνιο, δεν υπάρχει μνημόνιο, αλλά συνομιλίες και συνεργασία.
Είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε τα επόμενα βήματα» είπε ο Moscovici.
Τσίπρας: Στενή συνεργασία με την Κομισιόν, δεν είμαστε σε μνημόνιο
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος νωρίτερα τον Επίτροπο της ΕΕ στο Μαξίμου, τόνισε κατά τη διάρκεια των δηλώσεων μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ότι οι μεταρρυθμίσεις φέρνουν αποτελέσματα και ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον σε πρόγραμμα.
«Ένα μέρος των ΜΜΕ βρίσκεται σε σύγχυση σχετικά με τον εποπτεία και όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες και ήθελα να το αποσαφηνίσω», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργό.
«Είμαστε σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο Moscovici επισκέπτεται την Ελλάδα σε μια πολύ ενδιαφέρουσα στιγμή για την ελληνική οικονομία, όπου οι τιμές των ελληνικών ομολόγων πηγαίνουν πολύ καλά και βρίσκονται στα επίπεδα του 2002 και 2003.
«Συνεπώς είναι ένα πολύ σημαντικό σήμα ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ καλό δρόμο και πιστεύω ότι μετά τις συζητήσεις μας θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα στο επικείμενο Eurogroup», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας με τον Ευρωπαίο Επίτροπο να υποστηρίζει ότι «είμαι αισιόδοξος ότι θα ολοκληρώσουμε τα τελευταία βήματα, είναι πολύ εφικτό και είμαι αισιόδοξος ότι θα γίνει».
Moscovici στη Βουλή: Να δούμε τη συμφωνία με τις τράπεζες για την πρώτη κατοικία
Την ανησυχία του για τη συμφωνία με τις τράπεζες όσον αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας, επανέλαβε από το βήμα της Βουλής ο Επίτροπος Οικονομίας της Κομισιόν, Pierre Moscovici.
«Πρέπει να δούμε τη συμφωνία με τις τράπεζες για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Επιθυμία μας είναι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να είναι απόλυτα προστατευμένο και πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τα κριτήρια.
Και δεν έχω αμφιβολία πως αν δουλέψουμε μαζί μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου», τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Όσον αφορά τα κριτήρια υπαγωγής στον διάδοχο νόμο, τόνισε ότι οι ωφελούμενοι πρέπει να είναι μόνο όσοι χρειάζεται.
Η Κομισιόν ανησυχεί για την κουλτούρα των πληρωμών στην Ελλάδα και την ενίσχυση των στρατηγικών κακοπληρωτών.
Παράλληλα ο Moscovici έστειλε μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις για την ανάγκη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, εκφράζοντας την ανησυχία του για το γεγονός ότι η Ελλάδα εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο.
«Αυτές οι μεταρρυθμίσεις ενδεχομένως να μην βρίσκουν όλους σύμφωνους.
Όμως πρέπει να δημιουργήσουμε σταθερή οικονομία που θα εξασφαλίζει θέσεις απασχόλησης και θα προστατεύει όλους τους πολίτες», ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Moscovici σε Βούτση: Η Ελλάδα ανακτά την εμπιστοσύνη
«Η ΕΕ και η Ελλάδα έχουν πάλι μια κανονική, ομαλή σχέση.
Η Ελλάδα ανακτά την εμπιστοσύνη όλων», ανέφερε ο Επίτροπος Moscovici στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ενώ υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει.
«Η Ελλάδα ανακτά την εμπιστοσύνη όλων, ανακτά την ανάπτυξη, έχει βγει από το 3ο πρόγραμμα υποστήριξης.
Η Ελλάδα εκ νέου έχει βρει τον τρόπο να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα για τη νεολαία της. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, η Ελλάδα να καταστεί στα μάτια όλων μια χώρα, η οποία επιτυγχάνει σε όλα όσα προσπαθεί.
Μια χώρα, η οποία θα ευρίσκεται στην καρδιά της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και στην καρδιά όλων των ευρωπαϊκών εξελίξεων», ανέφερε ο Moscovici που για μια ακόμη φορά σημείωσε την ανθεκτικότητα και αντοχή του ελληνικού λαού στις δυσκολίες που πέρασε τα τελευταία χρόνια και πόσο έδειξε τη βαθιά του σύνδεση με την ολοκλήρωση της ΕΕ.
Αυτό είναι ένα πάθος του ελληνικού λαού, το οποίο πρέπει να ανταποδώσουμε ως ΕΕ, τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, για να επισημάνει πως για αυτούς όλους τους λόγους «είναι σημαντικό να συνεχίσει η Ελλάδα και να ολοκληρώσει όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια και που είναι γεγονός ότι κάποιες φορές ήταν αρκετά δύσκολες».
«Είναι σημαντικό για εμάς, η Ελλάδα να φανεί μια χώρα αξιόπιστη, μια χώρα ελκυστική, μια χώρα μεγάλων ευκαιριών, η οποία θα είναι ανοιχτή και ελκυστική προς τους επενδυτές που θα ήθελαν να έρθουν εδώ και να συμβάλουν στη δημιουργία πλούτου στη χώρα, έτσι ώστε να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας για τη νεολαία της Ελλάδας και να ανοίξουν νέες προοπτικές για τη χώρα», υπογράμμισε ο Moscovici και τόνισε ότι είναι σημαντικό οι νέοι να έχουν δουλειά, να επιστρέψουν όλοι εκείνοι που έχουν φύγει και να μπορέσουν να αναπτύξουν στην ίδια τους τη χώρα τις τεράστιες δυνατότητες και τα τεράστια ταλέντα που έχουν.
O Pierre Moscovici αναφερόμενος στο επίκειμενο Eurogoup, σημείωσε: «Θέλω να πιστεύω ότι εκεί θα είμαστε σε θέση να μπορέσουμε να εκταμιεύσουμε τα επιπλέον 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Αυτό θα δώσει ένα ισχυρό σήμα πολύ μεγάλης εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, ιδιαίτερα δε προς τις αγορές για να εμπιστευθούν την Ελλάδα».
«Έχουμε κοινές μάχες να δώσουμε» συμπλήρωσε ο Moscovici και εξήγησε: «Είναι η μάχη κατά του ρατσισμού, κατά του εθνικισμού, του αντισημιτισμού και της ξενοφοβίας. Αυτά τα θέματα θα πρέπει να είναι στην καρδιά των ευρωπαϊκών εκλογών που θα γίνουν σύντομα, διότι η Ευρώπη που χτίζουμε είναι η Ευρώπη των αξιών, η Ευρώπη της Δημοκρατίας, μια Ευρώπη που σέβεται τους λαούς της».
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr
Λίγες ώρες μετά την ψυχρολουσία από την Κομισιόν και το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα πρέπει έως τις 11 Μαρτίου να έχει ολοκληρώσει το σύνολο των 16 προαπαιτούμενων, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Pierre Moscovici θα βρεθεί σήμερα Πέμπτη 28/2 στην Αθήνα όπου θα έχει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε τον Ευρωπαίο Επίτροπο στο Μέγαρο Μαξίμου στις 09:30 σήμερα το πρωί.
Στη συνέχεια ο Moscocivi θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση και κατόπιν θα απευθυνθεί στην ειδική διαρκή επιτροπή των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, στη διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και στη διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.
Ο Moscovici σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων λίγο μετά τη δημοσιοποίηση δύο σημαντικών εκθέσεων της Επιτροπής για την Ελλάδα και πριν τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα διατυπώνει την θέση ότι η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της αλλά στέλνει το μήνυμα ότι αν και οι δεσμεύσεις που έχει ολοκληρώσει η Ελλάδα μέχρι σήμερα είναι σημαντικές, πρέπει να γίνουν και άλλα.
Σε αυτό το πλαίσιο σημειώνει, ότι έως το Eurogroup της 11ης Μαρτίου, θα πρέπει να κλείσουν δύο σημαντικές εκκρεμότητες, δηλαδή να βελτιωθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μείωση των κόκκινων δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας και να προχωρήσει η εκποίηση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και επισημαίνει ότι η τήρηση των δεσμεύσεων τη μεταμνημονιακή περίοδο είναι στενά συνδεδεμένη με την αξιοπιστία της χώρας και τη συμπεριφορά των επενδυτών και των αγορών.
Η Ελλάδα να κλείσει έγκαιρα τις εκκρεμότητες
Ερωτηθείς για το λόγο της επίσκεψης του στην Αθήνα, ο κ.Moscovici κάνει λόγο για μια τακτική επίσκεψη, κατά την οποία θα επιχειρηθεί να κάνουμε μια αποτίμηση των δεσμεύσεων που έχουν ικανοποιηθεί μέχρι τώρα και να συζητήσουμε γι' αυτές που πρέπει να ολοκληρωθούν.
"Ας ξεκινήσουμε πρώτα με αυτά που έχουν γίνει, τα οποία δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα: Η υιοθέτηση του προϋπολογισμού για το 2019 με τον οποίο επιτυγχάνεται ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ και η πρόοδος που έχει γίνει στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης, αλλά και στις ιδιωτικοποιήσεις.
Όσο για τις δεσμεύσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, υπάρχουν δύο πολύ βασικές:
Πρώτον, η εκποίηση της ΔΕΗ και των λιγνιτικών μονάδων.
Δεν είναι καθόλου απλό το ζήτημα, το συζητώ συχνά με τις ελληνικές αρχές και με τον πρωθυπουργό.
Δεύτερον, και πιο σημαντικό, το διάδοχο σχήμα του λεγόμενου νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Ο νέος νόμος πρέπει να στοχεύει στην προστασία των πλέον ευάλωτων ομάδων χωρίς να μπορούν να τον εκμεταλλευτούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Θα πρέπει επίσης να ενισχύει τις προσπάθειες των τραπεζών να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να βελτιώσουν την κεφαλαιακή τους βάση, για να μπορούν να δανείζουν και να στηρίζουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
Αυτό το σχέδιο βρίσκεται υπό συζήτηση με τις ελληνικές αρχές.
Έχει γίνει πρόοδος, αλλά πρέπει να βρούμε την κατάλληλη ισορροπία.
Είδαμε διάφορες εκδοχές των ελληνικών προτάσεων.
Η πιο πρόσφατη φαίνεται πολύ καλύτερη από τις προηγούμενες, αλλά πρέπει να γίνουν βελτιώσεις" λέει ο Moscovici, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κλείσει τις εκκρεμότητες εγκαίρως έως το Eurogroup του Μαρτίου.
"Ελπίζω να το κάνει, όχι μόνο επειδή θα ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ, αλλά και γιατί θα σταλεί σήμα στις αγορές ότι παραμένει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις της, κάτι το οποίο είναι σημαντικό για την αξιοπιστία της χώρας και την προσέλκυση επενδύσεων.
Επομένως αν κοιτάξουμε την πρόοδο που έχει γίνει τον τελευταίο καιρό και την πολιτική βούληση που εκφράζεται από την ελληνική πλευρά, αλλά και την καλή θέληση της Επιτροπής και των θεσμών και των χωρών της ευρωζώνης, τότε προφανώς (η εκταμίευση) είναι κάτι το εφικτό.
Δεν είμαστε όμως ακόμα εκεί" τονίζει ο Moscovici, ο οποίος επισημαίνει και με αφορμή τις εκθέσεις της Κομισιόν για την Ελλάδα πως "εκφράζεται ανησυχία, γιατί πρέπει να αποφύγουμε οποιαδήποτε αναστροφή των μεταρρυθμίσεων ή χαλάρωση".
Δεν είναι τώρα η ώρα για επαναδιαπραγμάτευση των πρωτογενών πλεονασμάτων
"Χρειαζόμαστε μια ισχυρή, αξιόπιστη χώρα με αξιόπιστη δημόσια διοίκηση.
Σε αυτό το δρόμο πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα.
Αν με ρωτάτε αν πρέπει να αποφευχθεί το πισωγύρισμα σε παλιές πρακτικές, η απάντησή μου είναι ξεκάθαρα πως ναι" υποστήριξε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ο οποίος σε ερώτηση για το εάν πιστεύει ότι υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, όπως ανέφερε πρόσφατα ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, υποστήριξε ότι "δεν θα συμβούλευα κανένα να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί κάτι τέτοιο".
"Η Επιτροπή δεν πιστεύει ότι αυτά τα υψηλά πλεονάσματα πρέπει να συνεχιστούν για πάντα, αλλά και εδώ είναι ζήτημα αξιοπιστίας της Ελλάδας.
Η κατάλληλη στιγμή που θα μπορεί η Ελλάδα να πείσει τους εταίρους της για κάτι τέτοιο θα έρθει μόνο μετά από μια μακρά περίοδο που θα αποδεικνύει την αξιοπιστία της.
Αν προσπαθήσει κάποιος να το κάνει αυτό αμέσως, το μόνο που θα καταφέρει είναι να σπείρει την αμφιβολία στους εταίρους.
Ο κόσμος πρέπει να είναι σίγουρος ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να σέβεται τις δεσμεύσεις της όχι μόνο για τους επόμενους έξι μήνες, αλλά για τα επόμενα χρόνια.
Επομένως δεν θα έλεγα ότι είναι πολύ καλή ιδέα" υποστήριξε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
(πρώτη ενημέρωση Πέμπτη 28/2 07:26)
www.bankingnews.gr
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος χαρακτήρισε ισχυρό σήμα προς τις αγορές την επικείμενη απόφαση του Eurogroup για την επιστροφή των κερδών από τα ομόλογα πoυ διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες (ANFAs και SMPs).
Επίσης τόσο ο Moscovici όσο και ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισαν ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε «μασκαρεμένο» μνημόνιο, αλλά σε μεταμνημονιακή εποπτεία, όπως συνέβη σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν σε προγράμματα διάσωσης.
«Είμαστε στο σωστό δρόμο και η έκθεση δείχνει την πρόοδο που έχει γίνει και τις δεσμεύσεις που έχουν γίνει σεβαστές.
Συζήτησα με τον πρωθυπουργό τα δυο θέματα που έχουν μείνει ανοιχτά, τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και το νόμο Κατσέλη.
Για τις λιγνιτικές μονάδες έχουμε την αίσθηση ότι οι ελληνικές αρχές έχουν τη βούληση να προχωρήσουν το διαγωνισμό.
Έχουμε κοινή άποψη με τον Αλέξη Τσίπρα ότι τα κριτήρια πρέπει να αφορούν σε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Πρέπει να δουλέψουμε για τα κριτήρια ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση με τα κόκκινα δάνεια και να βρούμε από κοινού μια λύση» τόνισε ο Moscovici, ο οποίος υποστήριξε πως τα θέματα αυτά θα τεθούν επί τάπητος στο σημαντικό Eurogroup στις 11 Μαρτίου.
«Θα αποφασίσουμε για την δόση, που δεν είναι δόση, αλλά τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα» είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, τονίζοντας ότι η εκταμίευση των κεφαλαίων αυτών θα στείλει σήμα στις αγορές ότι η Ελλάδα είναι μια αξιόπιστη χώρα.
«Υπάρχει ισχυρή βούληση από τις ελληνικές αρχές να συνεργαστούμε.
Δεν υπάρχει μασκαρεμένο μνημόνιο, δεν υπάρχει μνημόνιο, αλλά συνομιλίες και συνεργασία.
Είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε τα επόμενα βήματα» είπε ο Moscovici.
Τσίπρας: Στενή συνεργασία με την Κομισιόν, δεν είμαστε σε μνημόνιο
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος νωρίτερα τον Επίτροπο της ΕΕ στο Μαξίμου, τόνισε κατά τη διάρκεια των δηλώσεων μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ότι οι μεταρρυθμίσεις φέρνουν αποτελέσματα και ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον σε πρόγραμμα.
«Ένα μέρος των ΜΜΕ βρίσκεται σε σύγχυση σχετικά με τον εποπτεία και όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες και ήθελα να το αποσαφηνίσω», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργό.
«Είμαστε σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο Moscovici επισκέπτεται την Ελλάδα σε μια πολύ ενδιαφέρουσα στιγμή για την ελληνική οικονομία, όπου οι τιμές των ελληνικών ομολόγων πηγαίνουν πολύ καλά και βρίσκονται στα επίπεδα του 2002 και 2003.
«Συνεπώς είναι ένα πολύ σημαντικό σήμα ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ καλό δρόμο και πιστεύω ότι μετά τις συζητήσεις μας θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα στο επικείμενο Eurogroup», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας με τον Ευρωπαίο Επίτροπο να υποστηρίζει ότι «είμαι αισιόδοξος ότι θα ολοκληρώσουμε τα τελευταία βήματα, είναι πολύ εφικτό και είμαι αισιόδοξος ότι θα γίνει».
Moscovici στη Βουλή: Να δούμε τη συμφωνία με τις τράπεζες για την πρώτη κατοικία
Την ανησυχία του για τη συμφωνία με τις τράπεζες όσον αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας, επανέλαβε από το βήμα της Βουλής ο Επίτροπος Οικονομίας της Κομισιόν, Pierre Moscovici.
«Πρέπει να δούμε τη συμφωνία με τις τράπεζες για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Επιθυμία μας είναι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να είναι απόλυτα προστατευμένο και πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τα κριτήρια.
Και δεν έχω αμφιβολία πως αν δουλέψουμε μαζί μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου», τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Όσον αφορά τα κριτήρια υπαγωγής στον διάδοχο νόμο, τόνισε ότι οι ωφελούμενοι πρέπει να είναι μόνο όσοι χρειάζεται.
Η Κομισιόν ανησυχεί για την κουλτούρα των πληρωμών στην Ελλάδα και την ενίσχυση των στρατηγικών κακοπληρωτών.
Παράλληλα ο Moscovici έστειλε μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις για την ανάγκη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, εκφράζοντας την ανησυχία του για το γεγονός ότι η Ελλάδα εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο.
«Αυτές οι μεταρρυθμίσεις ενδεχομένως να μην βρίσκουν όλους σύμφωνους.
Όμως πρέπει να δημιουργήσουμε σταθερή οικονομία που θα εξασφαλίζει θέσεις απασχόλησης και θα προστατεύει όλους τους πολίτες», ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Moscovici σε Βούτση: Η Ελλάδα ανακτά την εμπιστοσύνη
«Η ΕΕ και η Ελλάδα έχουν πάλι μια κανονική, ομαλή σχέση.
Η Ελλάδα ανακτά την εμπιστοσύνη όλων», ανέφερε ο Επίτροπος Moscovici στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ενώ υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει.
«Η Ελλάδα ανακτά την εμπιστοσύνη όλων, ανακτά την ανάπτυξη, έχει βγει από το 3ο πρόγραμμα υποστήριξης.
Η Ελλάδα εκ νέου έχει βρει τον τρόπο να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα για τη νεολαία της. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, η Ελλάδα να καταστεί στα μάτια όλων μια χώρα, η οποία επιτυγχάνει σε όλα όσα προσπαθεί.
Μια χώρα, η οποία θα ευρίσκεται στην καρδιά της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και στην καρδιά όλων των ευρωπαϊκών εξελίξεων», ανέφερε ο Moscovici που για μια ακόμη φορά σημείωσε την ανθεκτικότητα και αντοχή του ελληνικού λαού στις δυσκολίες που πέρασε τα τελευταία χρόνια και πόσο έδειξε τη βαθιά του σύνδεση με την ολοκλήρωση της ΕΕ.
Αυτό είναι ένα πάθος του ελληνικού λαού, το οποίο πρέπει να ανταποδώσουμε ως ΕΕ, τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, για να επισημάνει πως για αυτούς όλους τους λόγους «είναι σημαντικό να συνεχίσει η Ελλάδα και να ολοκληρώσει όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια και που είναι γεγονός ότι κάποιες φορές ήταν αρκετά δύσκολες».
«Είναι σημαντικό για εμάς, η Ελλάδα να φανεί μια χώρα αξιόπιστη, μια χώρα ελκυστική, μια χώρα μεγάλων ευκαιριών, η οποία θα είναι ανοιχτή και ελκυστική προς τους επενδυτές που θα ήθελαν να έρθουν εδώ και να συμβάλουν στη δημιουργία πλούτου στη χώρα, έτσι ώστε να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας για τη νεολαία της Ελλάδας και να ανοίξουν νέες προοπτικές για τη χώρα», υπογράμμισε ο Moscovici και τόνισε ότι είναι σημαντικό οι νέοι να έχουν δουλειά, να επιστρέψουν όλοι εκείνοι που έχουν φύγει και να μπορέσουν να αναπτύξουν στην ίδια τους τη χώρα τις τεράστιες δυνατότητες και τα τεράστια ταλέντα που έχουν.
O Pierre Moscovici αναφερόμενος στο επίκειμενο Eurogoup, σημείωσε: «Θέλω να πιστεύω ότι εκεί θα είμαστε σε θέση να μπορέσουμε να εκταμιεύσουμε τα επιπλέον 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Αυτό θα δώσει ένα ισχυρό σήμα πολύ μεγάλης εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, ιδιαίτερα δε προς τις αγορές για να εμπιστευθούν την Ελλάδα».
«Έχουμε κοινές μάχες να δώσουμε» συμπλήρωσε ο Moscovici και εξήγησε: «Είναι η μάχη κατά του ρατσισμού, κατά του εθνικισμού, του αντισημιτισμού και της ξενοφοβίας. Αυτά τα θέματα θα πρέπει να είναι στην καρδιά των ευρωπαϊκών εκλογών που θα γίνουν σύντομα, διότι η Ευρώπη που χτίζουμε είναι η Ευρώπη των αξιών, η Ευρώπη της Δημοκρατίας, μια Ευρώπη που σέβεται τους λαούς της».
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr
Λίγες ώρες μετά την ψυχρολουσία από την Κομισιόν και το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα πρέπει έως τις 11 Μαρτίου να έχει ολοκληρώσει το σύνολο των 16 προαπαιτούμενων, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Pierre Moscovici θα βρεθεί σήμερα Πέμπτη 28/2 στην Αθήνα όπου θα έχει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε τον Ευρωπαίο Επίτροπο στο Μέγαρο Μαξίμου στις 09:30 σήμερα το πρωί.
Στη συνέχεια ο Moscocivi θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση και κατόπιν θα απευθυνθεί στην ειδική διαρκή επιτροπή των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, στη διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και στη διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.
Ο Moscovici σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων λίγο μετά τη δημοσιοποίηση δύο σημαντικών εκθέσεων της Επιτροπής για την Ελλάδα και πριν τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα διατυπώνει την θέση ότι η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της αλλά στέλνει το μήνυμα ότι αν και οι δεσμεύσεις που έχει ολοκληρώσει η Ελλάδα μέχρι σήμερα είναι σημαντικές, πρέπει να γίνουν και άλλα.
Σε αυτό το πλαίσιο σημειώνει, ότι έως το Eurogroup της 11ης Μαρτίου, θα πρέπει να κλείσουν δύο σημαντικές εκκρεμότητες, δηλαδή να βελτιωθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μείωση των κόκκινων δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας και να προχωρήσει η εκποίηση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και επισημαίνει ότι η τήρηση των δεσμεύσεων τη μεταμνημονιακή περίοδο είναι στενά συνδεδεμένη με την αξιοπιστία της χώρας και τη συμπεριφορά των επενδυτών και των αγορών.
Η Ελλάδα να κλείσει έγκαιρα τις εκκρεμότητες
Ερωτηθείς για το λόγο της επίσκεψης του στην Αθήνα, ο κ.Moscovici κάνει λόγο για μια τακτική επίσκεψη, κατά την οποία θα επιχειρηθεί να κάνουμε μια αποτίμηση των δεσμεύσεων που έχουν ικανοποιηθεί μέχρι τώρα και να συζητήσουμε γι' αυτές που πρέπει να ολοκληρωθούν.
"Ας ξεκινήσουμε πρώτα με αυτά που έχουν γίνει, τα οποία δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα: Η υιοθέτηση του προϋπολογισμού για το 2019 με τον οποίο επιτυγχάνεται ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ και η πρόοδος που έχει γίνει στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης, αλλά και στις ιδιωτικοποιήσεις.
Όσο για τις δεσμεύσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, υπάρχουν δύο πολύ βασικές:
Πρώτον, η εκποίηση της ΔΕΗ και των λιγνιτικών μονάδων.
Δεν είναι καθόλου απλό το ζήτημα, το συζητώ συχνά με τις ελληνικές αρχές και με τον πρωθυπουργό.
Δεύτερον, και πιο σημαντικό, το διάδοχο σχήμα του λεγόμενου νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Ο νέος νόμος πρέπει να στοχεύει στην προστασία των πλέον ευάλωτων ομάδων χωρίς να μπορούν να τον εκμεταλλευτούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Θα πρέπει επίσης να ενισχύει τις προσπάθειες των τραπεζών να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να βελτιώσουν την κεφαλαιακή τους βάση, για να μπορούν να δανείζουν και να στηρίζουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
Αυτό το σχέδιο βρίσκεται υπό συζήτηση με τις ελληνικές αρχές.
Έχει γίνει πρόοδος, αλλά πρέπει να βρούμε την κατάλληλη ισορροπία.
Είδαμε διάφορες εκδοχές των ελληνικών προτάσεων.
Η πιο πρόσφατη φαίνεται πολύ καλύτερη από τις προηγούμενες, αλλά πρέπει να γίνουν βελτιώσεις" λέει ο Moscovici, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κλείσει τις εκκρεμότητες εγκαίρως έως το Eurogroup του Μαρτίου.
"Ελπίζω να το κάνει, όχι μόνο επειδή θα ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ, αλλά και γιατί θα σταλεί σήμα στις αγορές ότι παραμένει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις της, κάτι το οποίο είναι σημαντικό για την αξιοπιστία της χώρας και την προσέλκυση επενδύσεων.
Επομένως αν κοιτάξουμε την πρόοδο που έχει γίνει τον τελευταίο καιρό και την πολιτική βούληση που εκφράζεται από την ελληνική πλευρά, αλλά και την καλή θέληση της Επιτροπής και των θεσμών και των χωρών της ευρωζώνης, τότε προφανώς (η εκταμίευση) είναι κάτι το εφικτό.
Δεν είμαστε όμως ακόμα εκεί" τονίζει ο Moscovici, ο οποίος επισημαίνει και με αφορμή τις εκθέσεις της Κομισιόν για την Ελλάδα πως "εκφράζεται ανησυχία, γιατί πρέπει να αποφύγουμε οποιαδήποτε αναστροφή των μεταρρυθμίσεων ή χαλάρωση".
Δεν είναι τώρα η ώρα για επαναδιαπραγμάτευση των πρωτογενών πλεονασμάτων
"Χρειαζόμαστε μια ισχυρή, αξιόπιστη χώρα με αξιόπιστη δημόσια διοίκηση.
Σε αυτό το δρόμο πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα.
Αν με ρωτάτε αν πρέπει να αποφευχθεί το πισωγύρισμα σε παλιές πρακτικές, η απάντησή μου είναι ξεκάθαρα πως ναι" υποστήριξε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ο οποίος σε ερώτηση για το εάν πιστεύει ότι υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, όπως ανέφερε πρόσφατα ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, υποστήριξε ότι "δεν θα συμβούλευα κανένα να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί κάτι τέτοιο".
"Η Επιτροπή δεν πιστεύει ότι αυτά τα υψηλά πλεονάσματα πρέπει να συνεχιστούν για πάντα, αλλά και εδώ είναι ζήτημα αξιοπιστίας της Ελλάδας.
Η κατάλληλη στιγμή που θα μπορεί η Ελλάδα να πείσει τους εταίρους της για κάτι τέτοιο θα έρθει μόνο μετά από μια μακρά περίοδο που θα αποδεικνύει την αξιοπιστία της.
Αν προσπαθήσει κάποιος να το κάνει αυτό αμέσως, το μόνο που θα καταφέρει είναι να σπείρει την αμφιβολία στους εταίρους.
Ο κόσμος πρέπει να είναι σίγουρος ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να σέβεται τις δεσμεύσεις της όχι μόνο για τους επόμενους έξι μήνες, αλλά για τα επόμενα χρόνια.
Επομένως δεν θα έλεγα ότι είναι πολύ καλή ιδέα" υποστήριξε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
(πρώτη ενημέρωση Πέμπτη 28/2 07:26)
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών