"Το 2019 θα είναι η χρονιά που η Ελλάδα θα ξεμπερδέψει με το κακό της παρελθόν", τόνισε ο Α. Τσίπρας
«Πέρασε ήδη μισός χρόνος από τη μέρα που η χώρα άφησε πίσω της 8 σκληρά και επίπονα χρόνια», ανέφερε ο Α. Τσίπρας, ανοίγοντας τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι βγήκαμε από τα μνημόνια με σχέδιο, όραμα και ιεραρχήσεις.
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Α.Τσίπρας, δεν παρέλειψε στην ομιλία του να αναφερθεί στις παρεμβάσεις που έγιναν στο πρώτο 6μηνο της μεταμνημονιακής Ελλάδας, στις ευρωεκλογές, αλλά και να ασκήσει κριτική στη ΝΔ και τον πρόεδρό της Κυρ. Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγόρησε ότι "κοροϊδεύει και ψηφοθηρεί".
Σημείωσε δε, πως "με τη ΝΔ έχουμε δύο απολύτως ανταγωνιστικά αντιπαραθετικά πολιτικά σχέδια", αλλά και ότι "ο κ. Μητσοτάκης έχει το δικό του μνημόνιο".
Αφετερία μιας νέα εποχής η έξοδος από τα μνημόνια
Ο ίδιος τόνισε ότι η έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο σηματοδότησε την αφετηρία για την Ελλάδα και την Αριστερά μίας νέας εποχής «στην οποία τον τόνο δίνουν όχι η διατήρηση των προνομίων των λίγων, αλλά οι ανάγκες των πολλών.
Γιατί μαζί με τα μνημόνια, κλείνει ο κύκλος μιας Ελλάδας της οικονομικής κατάρρευσης, της κοινωνικής αδικίας και της κοινωνική λεηλασίας.
Υπογράμμισε ότι πραγματική αξία δεν έχει μόνο η έξοδος από τα μνημόνια καθαυτή, αλλά το πώς βγήκαμε από τα μνημόνια, καθώς «καταφέραμε να βγούμε από αυτά.
Με σχέδιο, όραμα και ιεραρχήσεις.
Και πάνω απ’ όλα, με την κοινωνία όρθια».
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι μέσα σε τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης, απέδειξε στην πράξη ότι τελικά υπήρχε και υπάρχει άλλος δρόμος για την έξοδο από τη κρίση, πέραν αυτού της απόλυτης κοινωνικής λεηλασίας.
Όλα αυτά τα χρόνια, όπως είπε, «εργαστήκαμε αποφασιστικά, αποτελεσματικά και – κυρίως – έντιμα» εξηγώντας «αποφασιστικά, γιατί δεν αρνηθήκαμε ποτέ την ιστορική ευθύνη και είχαμε πυξίδα και οδηγό τις προγραμματικές μας επεξεργασίες και το αξιακό και ιδεολογικό φορτίο της Αριστεράς».
«Δεν προχωρήσαμε σε συμβιβασμό με σκοπό να προσχωρήσουμε στο αντίπαλο σχέδιο των ελίτ και της ολιγαρχίας, για να γίνουμε τελικά κι εμείς, αναλώσιμο πολιτικό προσωπικό της μνημονιακής Ελλάδας», σημείωσε και συμπλήρωσε πως «ο συμβιβασμός του Ιουλίου του ’15 και οι σκληρές διαπραγματεύσεις σε κάθε αξιολόγηση μετά, οι διαρκείς μάχες με τους πλέον ακραίους εκ των δανειστών, έγιναν πάντα με το βλέμμα στραμμένο στον Αύγουστο του 2018.
Και είμαστε περήφανοι σήμερα που οι εξελίξεις δικαιώνουν τις επιλογές μας».
Μάλιστα, ανέφερε πως «εμείς καταφέραμε ότι δε κατάφεραν τρεις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Πιάσαμε όλους τους στόχους και βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια.
Και πέραν αυτού καταφέραμε να ενισχύσουμε και να προστατέψουμε την κοινωνική πλειοψηφία».
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι «εξασφαλίσαμε την καθολική πρόσβαση του πληθυσμού – δηλαδή και των 2,5 εκατ. Ανασφάλιστων – στο ΕΣΥ, θεσπίσαμε το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και αντιμετωπίσαμε τα φαινόμενα της ανθρωπιστικής κρίσης, αυξήσαμε δραστικά τις δαπάνες για το παιδί και τη καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας από τα 800 εκ στο 1,3 δις, καταφέραμε να ελέγξουμε με πλήρη διαφάνεια τα δημόσια οικονομικά και την υπεραπόδοση της οικονομίας την αναδιανείμαμε στους πιο αδύναμους, με την παροχή της 13ης σύνταξης και του κοινωνικού μερίσματος, την τελευταία τριετία, επαναφέραμε συνθήκες εργασιακής κανονικότητας, σσυγκρουστήκαμε με την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας και το σάπιο καθεστώς της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, περιορίζοντας την μέσα σε 3 χρόνια κατά 8% και σήμερα το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 10%, στους τομείς υψηλής παραβατικότητας, προστατέψαμε τη λαϊκή κατοικία, μειώσαμε την ανεργία, σχεδόν 9 μονάδες και μάλιστα προς όφελος των σχέσεων πλήρους εργασίας, δημιουργώντας περίπου 350.000 νέες θέσεις εργασίας».
Πορευτήκαμε με εντιμότητα
«Εκτός από αποφασιστικά και αποτελεσματικά πορευτήκαμε και με εντιμότητα», είπε ο Α. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι στα 4 χρόνια στη διακυβέρνηση του τόπου όσο κι αν ψάξει κανείς, δεν θα βρει στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε μαύρα ταμεία, ούτε παράνομο πλουτισμό στελεχών του, ούτε offshore με άγνωστους χρηματοδότες, ούτε ταυτίσεις με τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου, αλλά ούτε και καμία ασυλία.
Υπογράμμισε δε, πως «επί των ημερών μας, η δικαιοσύνη λειτουργεί σε καθεστώς πλήρους ελευθερίας και ανεξαρτησίας από την εκτελεστική εξουσία» και σημείωσε ότι όλα θα βγουν στο φως «από τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, το όργιο διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος στην Υγεία, ως τους χρυσοκάνθαρους των offshore και των προμηθευτών του δημοσίου, που έπιαναν το κράτος για πελάτη προκειμένου να θησαυρίζουν.
Κάθε σκελετός που έκρυβε στο ντουλάπι ο πάλαι ποτέ κραταιός δικομματισμός για τέσσερις δεκαετίες, βγαίνει σιγά σιγά στο φως».
Οι παρεμβάσεις στους πρώτους έξι μήνες της μεταμνημονιακής Ελλάδας
Ο κ.Τσίπρας έκανε αναφορά στις παρεμβάσεις από την επόμενη μέρα της εξόδου, που προχώρησε με ταχύτατα βήματα και αποτελούν «τον πυρήνα του δικού μας προγράμματος», λέγοντας μάλιστα ότι δεν χάθηκε χρόνος διότι γνωρίζει ότι η κοινωνία έχει ανάγκη να επουλωθούν άμεσα οι πληγές τις κρίσης.
Μάλιστα, στους πρώτους έξι μήνες της μεταμνημονιακής Ελλάδας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι :
«-Ακυρώσαμε τις περικοπές στις συντάξεις
-Επαναφέραμε σε ισχύ τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων
-Προχωρήσαμε στην αύξηση κατώτατου μισθού κατά 11% , στα 650 ευρώ.
-Καταργήσαμε την επαίσχυντη διάταξη για τον υποκατώτατο μισθό, με άμεση συνέπεια την αύξηση του κατώτατου μισθού για τους νέους ως 25 ετών, κατά 27%
-Μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ για τη μεσαία και χαμηλή ιδιοκτησία, ως και 50%
-Υλοποιούμε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για μια σειρά ελεύθερων επαγγελματιών
-Νομοθετήσαμε την επιδότηση ενοικίου που αφορά 667.000 συμπολίτες μας
-Επιταχύνουμε τη διαδικασία για τις προσλήψεις 4.500 εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού στην Ειδική Αγωγή.
-Υλοποιούμε την αναβάθμιση του «Βοήθεια στο Σπίτι», με τις προσλήψεις 3.000 μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού».
Σημείωσε δε, πως «αυτά τα πεπραγμένα σε σύγκριση με όλα όσα έγιναν στο τόπο τη καταστροφική τετραετία 10-14, είναι που συγκροτούν την πιο εμφατική διάψευση του δόγματος TINA, του μονόδρομου της υποταγής, δηλαδή, που εμφανίζονταν διαρκώς μπροστά μας ως αναπόδραστη επιλογή».
«Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ αφορά τους πολλούς», είπε χαρακτηριστικά και μίλησε για σχέδιο ρεαλιστικό ήδη εφαρμοσμένο σε ενεστώτα χρόνο, που αρχίζει και αποδίδει καρπούς, ενώ από την άλλη είναι «το σχέδιο της ΝΔ, κατά παραγγελία των ελίτ, η επιστροφή στο παρελθόν της ακραίας φτώχειας, της ύφεσης, των ελλειμμάτων για χάρη μιας μικρής μειοψηφίας του πλούτου».
Ο Μητσοτάκης έχει το δικό του μνημόνιο
Ο κ. Τσίπρας στάθηκε στο περιεχόμενο και τον απόλυτο κυνισμό του σχεδίου που προπαγανδίζει ο κ. Μητσοτάκης, όπως είπε.
Υποστήριξε ότι «ο κ. Μητσοτάκης ένιωσε άβολά όταν η χώρα βγήκε από το μνημόνιο και δε σταματούσε να μιλά για τέταρτο μνημόνιο, για τον πολύ απλό λόγο ότι το πρόγραμμά του δε μπορεί να δικαιολογηθεί έξω από τα μνημόνια», ενώ υπενθύμισε «τη περίφημη ατάκα του αντιπροέδρου Γεωργιάδη, ότι μας κλέβει τη δόξα η τρόικα».
«Έτσι ένιωθαν όταν άκουγαν τις αντικοινωνικές προτάσεις του ΔΝΤ για το ασφαλιστικό, την υγεία, την παιδεία.
Γιατί είναι το δικό τους πρόγραμμα», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης έχει το δικό του μνημόνιο.
Ελληνικής εμπνεύσεως αυτή τη φορά, αλλά ίσως πιο ωμό, πιο ακραίο, πιο ισοπεδωτικό από όλα τ’ άλλα».
Συνέχισε λέγοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει έτοιμο το ασφαλιστικό Πινοσέτ για να ξηλώσει το δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα, έχει την εμμονή της ιδιωτικής ασφάλισης, προπαγανδίζει απολύσεις στο δημόσιο τομέα, διατυμπανίζει την ακύρωση κάθε πρόσληψης, διαφωνεί κάθετα με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού, στη ΔΕΘ παρουσίασε ένα κόλπο σύνδεσης της αύξησης του κατώτατου με το ΑΕΠ, ενώ είναι αναφανδόν υπέρ της μείωσης του αφορολογήτου.
«Όλα αυτά αποτελούν ένα σκληρό μνημόνιο, το οποίο ο κος Μητσοτάκης δε κρύβει», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε πως «αυτό που κρύβει επιμελώς είναι ότι το μνημόνιο αυτό της κοινωνικής διάλυσης, δε θα φέρει περισσότερα έσοδα στα ταμία, αλλά ελλείμματα».
Μάλιστα, κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι κοροϊδεύει και ψηφοθηρεί.
«Μας λέει, αν εγώ εφαρμόσω το πρόγραμμα του ΔΝΤ στην Ελλάδα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέτρεψε να εφαρμοστεί, ως αντάλλαγμα θα μου δώσουν χαμηλότερα πλεονάσματα από το 2021 και μετά.
Και έτσι θα αποφύγω το δημοσιονομικό εκτροχιασμό», συνέχισε ο κ. Τσίπρας και έθεσε τρία ερωτήματα.
Όπως είπε «ερώτημα πρώτο: Ποιος μιλάει για μικρότερα πλεονάσματα .
Ο πρώην Υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά η οποία είχε δεσμευτεί για πλεονάσματα 4,5% ως το 2030 και η υψηλότερη επίδοση που πέτυχε παρά τα 65 δις σκληρής λιτότητας που φόρτωσε στη πλάτη του ελληνικού λαού ήταν πλεόνασμα 0,2%.
Ποιός μιλάει και ποιος κάνει κριτική ;
Κάνει κριτική σε μια κυβέρνηση η οποία όχι μόνο διαπραγματεύτηκε και μείωσε δραστικά τους στόχους των πλεονασμάτων από 4,5 σε 3,5 αλλά πήρε και αναδιάρθρωση του χρέους που αυτοί δεν έθεταν καν στο τραπέζι.
Και απέναντι σε μια κυβέρνηση που κατάφερε να επιτύχει υπεραπόδοση άνω του 3,5% για τρία συναπτά έτη, χωρίς να προχωρήσει σε οριζόντια σαρωτικά μέτρα λιτότητας, όπως η προηγούμενη.
Ερώτημα δεύτερο: Αφού ο κ. Μητσοτάκης μας λέει ότι μπορεί να το πετύχει γιατί δεν το έκανε όταν ήταν κυβέρνηση.
Παρά τσάκισε τη μεσαία τάξη σε φόρους και εισφορές, χωρίς καν αποτέλεσμα.
Και ερώτημα τρίτο και κρισιμότερο :
Εγώ είμαι έτοιμος αύριο το πρωί, αφού η αντιπολίτευση που υπέγραψε για 4,5 ξαφνικά έχει μεγάλο πόνο για τα πλεονάσματα, να συμφωνήσουμε μαζί μια κοινή θέση απέναντι στους εταίρους μας και δανειστές μας για την ανάγκη περαιτέρω μείωσης.
Αρκεί να συμφωνήσουμε και τι θα κάνουμε το δημοσιονομικό περιθώριο που θα δημιουργηθεί».
Στο μόνο που θα συμφωνήσει, κατά τον κ.Τσίπρα, « είναι να βρεθούν πόροι για τη μαύρη τρύπα που θα δημιουργήσει η κατάρρευση της κοινωνικής ασφάλισης, το ασφαλιστικό Πινοσέτ και επαναφορά της φοροασυλίας του μεγάλου πλούτου, για να κάνει δηλαδή τα δωράκια που έχει ήδη υποσχεθεί στη φιλική του επιχειρηματική ελίτ».
Σημείωσε δε, πως οι Έλληνες γνωρίζουν καλά ότι αν κάποια κυβέρνηση είχε οφέλη στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για τους πολλούς, αυτή είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα καταλαβαίνει ότι αν θα υπάρξει μια κυβέρνηση που θα φέρει μεσα από τη συνέπεια και την αποτελεσματικότητα της, στο εγγύς μέλλον καλύτερα πλεονάσματα, αυτή πάλι θα είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που θα διαπραγματευτεί και πάλι προς όφελος των πολλών και όχι προς όφελος της ελιτ και της ολιγαρχίας.
Η Συμφωνία των Πρεσπών διαπέρασε οριζόντια όλα τα κόμματα - Η ΝΔ πέρασε στην ακροδεξιά
Αφού ανέφερε ότι «με τη ΝΔ έχουμε δύο απολύτως ανταγωνιστικά αντιπαραθετικά πολιτικά σχέδια», μίλησε για την πολιτική πραγματικότητα που διαμορφώθηκε μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία θέτει σαφέστατα και εκ νέου τις διαχωριστικές γραμμές και τα διλήμματα.
Όπως σημείωσε, το πολιτικό σκηνικό αναδιατάχθηκε και συνεχίζει να αναδιατάσσεται και «η Συμφωνία των Πρεσπών διαπέρασε οριζόντια όλα τα κόμματα» και «ανέδειξε μια σαφέστατη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον προοδευτικό πολιτικό κόσμο και στο πολιτικό προσωπικό της πιο βαθιάς συντήρησης και της αδράνειας».
Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, «οι πολιτικές μετατοπίσεις είναι απολύτως συνειδητές» , ενώ «ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ από άποψη πέρασαν στην ακροδεξιά και όχι από ανάγκη».
«Η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη αποτελεί υβρίδιο ακραίου νεοφιλελευθερισμού και ακραίας δεξιάς», επεσήμανε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας.
Κατά τον ίδιο, «σε αυτό το νέο αναδιαταγμένο πολιτικό σκηνικό από τη μία πλευρά του πολιτικού ανταγωνισμού βρίσκεται η αναβαπτισμένη νεοφιλελευθερη και ακραία δεξιά όλων των μορφών, με βασικό πόλο το μεταμορφωμένο κόμμα της ΝΔ» και «από την άλλη, είναι οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου».
Υπογράμμισε ότι η Αριστερά, της συλλογικής προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης, έχει στρατηγικό σχέδιο την εκπροσώπηση των πολλών και όχι των ελίτ.
Κρίσιμη μάχη για την Ευρώπη οι επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές
Οι επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές αποτελούν ίσως τη πιο κρίσιμη εκλογική και πολιτική μάχη για το μέλλον της Ευρώπης, από την ίδρυσή της, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι αποτελούν μια διογκούμενη απειλή για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα οι δυνάμεις του εθνικού απομονωτισμού, η ακροδεξιά, ο λαϊκισμός, το φάντασμα του νεοναζισμού και του φασισμού.
Όπως είπε, «είναι πια φανερό ότι συγκροτείται ένας ακραίος αντιευρωπαικός και ακροδεξιός πόλος που προσπαθεί να εμφανιστεί και ως κυρίαρχο αντισυστημικό ρεύμα», ενώ το βάρος της διατύπωσης μιας εναλλακτικής προοπτικής, έξω από τα πλαίσια των μέχρι σήμερα κυρίαρχων επιλογών στην Ευρώπη του νεοφιλελευθερισμού και της κυριαρχίας των τεχνοκρατών, πέφτει αποκλειστικά στις προοδευτικές δυνάμεις που ανήκουν στους ιστορικά όμορους πολιτικούς χώρους: στην Ευρωπαϊκή αριστερά, στη Σοσιαλδημοκρατία και στους Πράσινους.
Μάλιστα, τόνισε πως αυτή η πολιτική μάχη προϋποθέτει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων που μοιράζονται ένα κοινό όραμα μιας Ευρώπης η οποία πρέπει να αναδομηθεί στη βάση αρχών.
«Το πλαίσιο της μάχης των ευρωεκλογών είναι ξεκάθαρο», υπογράμμισε και προσθεσε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε η χώρα μας να γίνει το θετικό προοδευτικό αντιπαράδειγμα της Ευρώπης, μαζί με την Πορτογαλία και την Ισπανία και πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρόθυμα θα σταθεί απέναντι στις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς.
«Σας ζητώ λοιπόν με βάση το κυρίαρχο διακύβευμα σήμερα τόσο στη Ευρώπη όσο και στη χώρα μας να απευθύνουμε τολμηρό κάλεσμα συμπαράταξης ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών, σε όλες τις δυνάμεις, τα κόμματα, τις συλλογικότητες, τις προσωπικότητες και τους πολίτες που αναπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί και συμμερίζονται τις δικές μας ανησυχίες για την Ευρώπη αλλά και για το τόπο μας.
Τολμηρό κάλεσμα συμπόρευσης, συμπαράταξης και συνεργασίας.
Χωρίς ηγεμονισμούς και χωρίς αποκλεισμούς.
Για να βάλουμε φρένο στις δυνάμεις του σκότους.
Για να παλέψουμε από κοινού για μια Ευρώπη περισσότερης δημοκρατίας και κοινωνικής προστασίας», είπε χαρακτηριστικά.
Το 2019 η χώρα θα ξεμπερδέψει με το κακό της παρελθόν
Τέλος, ανέφερε ότι το 2018 ήταν η χρονιά που η Ελλάδα ξεμπέρδεψε με το μνημόνιο και το 2019 θα είναι η χρονιά που η χώρα θα ξεμπερδέψει με το κακό της παρελθόν, «η χρονιά που η Ελλάδα των πολλών θα γράψει στην πρώτη σελίδα του βιβλίου της νέας εποχής τις λέξεις: Προοπτική, δικαιοσύνη, δημιουργία».
www.bankingnews.gr
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Α.Τσίπρας, δεν παρέλειψε στην ομιλία του να αναφερθεί στις παρεμβάσεις που έγιναν στο πρώτο 6μηνο της μεταμνημονιακής Ελλάδας, στις ευρωεκλογές, αλλά και να ασκήσει κριτική στη ΝΔ και τον πρόεδρό της Κυρ. Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγόρησε ότι "κοροϊδεύει και ψηφοθηρεί".
Σημείωσε δε, πως "με τη ΝΔ έχουμε δύο απολύτως ανταγωνιστικά αντιπαραθετικά πολιτικά σχέδια", αλλά και ότι "ο κ. Μητσοτάκης έχει το δικό του μνημόνιο".
Αφετερία μιας νέα εποχής η έξοδος από τα μνημόνια
Ο ίδιος τόνισε ότι η έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο σηματοδότησε την αφετηρία για την Ελλάδα και την Αριστερά μίας νέας εποχής «στην οποία τον τόνο δίνουν όχι η διατήρηση των προνομίων των λίγων, αλλά οι ανάγκες των πολλών.
Γιατί μαζί με τα μνημόνια, κλείνει ο κύκλος μιας Ελλάδας της οικονομικής κατάρρευσης, της κοινωνικής αδικίας και της κοινωνική λεηλασίας.
Υπογράμμισε ότι πραγματική αξία δεν έχει μόνο η έξοδος από τα μνημόνια καθαυτή, αλλά το πώς βγήκαμε από τα μνημόνια, καθώς «καταφέραμε να βγούμε από αυτά.
Με σχέδιο, όραμα και ιεραρχήσεις.
Και πάνω απ’ όλα, με την κοινωνία όρθια».
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι μέσα σε τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης, απέδειξε στην πράξη ότι τελικά υπήρχε και υπάρχει άλλος δρόμος για την έξοδο από τη κρίση, πέραν αυτού της απόλυτης κοινωνικής λεηλασίας.
Όλα αυτά τα χρόνια, όπως είπε, «εργαστήκαμε αποφασιστικά, αποτελεσματικά και – κυρίως – έντιμα» εξηγώντας «αποφασιστικά, γιατί δεν αρνηθήκαμε ποτέ την ιστορική ευθύνη και είχαμε πυξίδα και οδηγό τις προγραμματικές μας επεξεργασίες και το αξιακό και ιδεολογικό φορτίο της Αριστεράς».
«Δεν προχωρήσαμε σε συμβιβασμό με σκοπό να προσχωρήσουμε στο αντίπαλο σχέδιο των ελίτ και της ολιγαρχίας, για να γίνουμε τελικά κι εμείς, αναλώσιμο πολιτικό προσωπικό της μνημονιακής Ελλάδας», σημείωσε και συμπλήρωσε πως «ο συμβιβασμός του Ιουλίου του ’15 και οι σκληρές διαπραγματεύσεις σε κάθε αξιολόγηση μετά, οι διαρκείς μάχες με τους πλέον ακραίους εκ των δανειστών, έγιναν πάντα με το βλέμμα στραμμένο στον Αύγουστο του 2018.
Και είμαστε περήφανοι σήμερα που οι εξελίξεις δικαιώνουν τις επιλογές μας».
Μάλιστα, ανέφερε πως «εμείς καταφέραμε ότι δε κατάφεραν τρεις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Πιάσαμε όλους τους στόχους και βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια.
Και πέραν αυτού καταφέραμε να ενισχύσουμε και να προστατέψουμε την κοινωνική πλειοψηφία».
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι «εξασφαλίσαμε την καθολική πρόσβαση του πληθυσμού – δηλαδή και των 2,5 εκατ. Ανασφάλιστων – στο ΕΣΥ, θεσπίσαμε το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και αντιμετωπίσαμε τα φαινόμενα της ανθρωπιστικής κρίσης, αυξήσαμε δραστικά τις δαπάνες για το παιδί και τη καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας από τα 800 εκ στο 1,3 δις, καταφέραμε να ελέγξουμε με πλήρη διαφάνεια τα δημόσια οικονομικά και την υπεραπόδοση της οικονομίας την αναδιανείμαμε στους πιο αδύναμους, με την παροχή της 13ης σύνταξης και του κοινωνικού μερίσματος, την τελευταία τριετία, επαναφέραμε συνθήκες εργασιακής κανονικότητας, σσυγκρουστήκαμε με την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας και το σάπιο καθεστώς της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, περιορίζοντας την μέσα σε 3 χρόνια κατά 8% και σήμερα το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 10%, στους τομείς υψηλής παραβατικότητας, προστατέψαμε τη λαϊκή κατοικία, μειώσαμε την ανεργία, σχεδόν 9 μονάδες και μάλιστα προς όφελος των σχέσεων πλήρους εργασίας, δημιουργώντας περίπου 350.000 νέες θέσεις εργασίας».
Πορευτήκαμε με εντιμότητα
«Εκτός από αποφασιστικά και αποτελεσματικά πορευτήκαμε και με εντιμότητα», είπε ο Α. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι στα 4 χρόνια στη διακυβέρνηση του τόπου όσο κι αν ψάξει κανείς, δεν θα βρει στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε μαύρα ταμεία, ούτε παράνομο πλουτισμό στελεχών του, ούτε offshore με άγνωστους χρηματοδότες, ούτε ταυτίσεις με τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου, αλλά ούτε και καμία ασυλία.
Υπογράμμισε δε, πως «επί των ημερών μας, η δικαιοσύνη λειτουργεί σε καθεστώς πλήρους ελευθερίας και ανεξαρτησίας από την εκτελεστική εξουσία» και σημείωσε ότι όλα θα βγουν στο φως «από τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, το όργιο διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος στην Υγεία, ως τους χρυσοκάνθαρους των offshore και των προμηθευτών του δημοσίου, που έπιαναν το κράτος για πελάτη προκειμένου να θησαυρίζουν.
Κάθε σκελετός που έκρυβε στο ντουλάπι ο πάλαι ποτέ κραταιός δικομματισμός για τέσσερις δεκαετίες, βγαίνει σιγά σιγά στο φως».
Οι παρεμβάσεις στους πρώτους έξι μήνες της μεταμνημονιακής Ελλάδας
Ο κ.Τσίπρας έκανε αναφορά στις παρεμβάσεις από την επόμενη μέρα της εξόδου, που προχώρησε με ταχύτατα βήματα και αποτελούν «τον πυρήνα του δικού μας προγράμματος», λέγοντας μάλιστα ότι δεν χάθηκε χρόνος διότι γνωρίζει ότι η κοινωνία έχει ανάγκη να επουλωθούν άμεσα οι πληγές τις κρίσης.
Μάλιστα, στους πρώτους έξι μήνες της μεταμνημονιακής Ελλάδας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι :
«-Ακυρώσαμε τις περικοπές στις συντάξεις
-Επαναφέραμε σε ισχύ τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων
-Προχωρήσαμε στην αύξηση κατώτατου μισθού κατά 11% , στα 650 ευρώ.
-Καταργήσαμε την επαίσχυντη διάταξη για τον υποκατώτατο μισθό, με άμεση συνέπεια την αύξηση του κατώτατου μισθού για τους νέους ως 25 ετών, κατά 27%
-Μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ για τη μεσαία και χαμηλή ιδιοκτησία, ως και 50%
-Υλοποιούμε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για μια σειρά ελεύθερων επαγγελματιών
-Νομοθετήσαμε την επιδότηση ενοικίου που αφορά 667.000 συμπολίτες μας
-Επιταχύνουμε τη διαδικασία για τις προσλήψεις 4.500 εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού στην Ειδική Αγωγή.
-Υλοποιούμε την αναβάθμιση του «Βοήθεια στο Σπίτι», με τις προσλήψεις 3.000 μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού».
Σημείωσε δε, πως «αυτά τα πεπραγμένα σε σύγκριση με όλα όσα έγιναν στο τόπο τη καταστροφική τετραετία 10-14, είναι που συγκροτούν την πιο εμφατική διάψευση του δόγματος TINA, του μονόδρομου της υποταγής, δηλαδή, που εμφανίζονταν διαρκώς μπροστά μας ως αναπόδραστη επιλογή».
«Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ αφορά τους πολλούς», είπε χαρακτηριστικά και μίλησε για σχέδιο ρεαλιστικό ήδη εφαρμοσμένο σε ενεστώτα χρόνο, που αρχίζει και αποδίδει καρπούς, ενώ από την άλλη είναι «το σχέδιο της ΝΔ, κατά παραγγελία των ελίτ, η επιστροφή στο παρελθόν της ακραίας φτώχειας, της ύφεσης, των ελλειμμάτων για χάρη μιας μικρής μειοψηφίας του πλούτου».
Ο Μητσοτάκης έχει το δικό του μνημόνιο
Ο κ. Τσίπρας στάθηκε στο περιεχόμενο και τον απόλυτο κυνισμό του σχεδίου που προπαγανδίζει ο κ. Μητσοτάκης, όπως είπε.
Υποστήριξε ότι «ο κ. Μητσοτάκης ένιωσε άβολά όταν η χώρα βγήκε από το μνημόνιο και δε σταματούσε να μιλά για τέταρτο μνημόνιο, για τον πολύ απλό λόγο ότι το πρόγραμμά του δε μπορεί να δικαιολογηθεί έξω από τα μνημόνια», ενώ υπενθύμισε «τη περίφημη ατάκα του αντιπροέδρου Γεωργιάδη, ότι μας κλέβει τη δόξα η τρόικα».
«Έτσι ένιωθαν όταν άκουγαν τις αντικοινωνικές προτάσεις του ΔΝΤ για το ασφαλιστικό, την υγεία, την παιδεία.
Γιατί είναι το δικό τους πρόγραμμα», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης έχει το δικό του μνημόνιο.
Ελληνικής εμπνεύσεως αυτή τη φορά, αλλά ίσως πιο ωμό, πιο ακραίο, πιο ισοπεδωτικό από όλα τ’ άλλα».
Συνέχισε λέγοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει έτοιμο το ασφαλιστικό Πινοσέτ για να ξηλώσει το δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα, έχει την εμμονή της ιδιωτικής ασφάλισης, προπαγανδίζει απολύσεις στο δημόσιο τομέα, διατυμπανίζει την ακύρωση κάθε πρόσληψης, διαφωνεί κάθετα με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού, στη ΔΕΘ παρουσίασε ένα κόλπο σύνδεσης της αύξησης του κατώτατου με το ΑΕΠ, ενώ είναι αναφανδόν υπέρ της μείωσης του αφορολογήτου.
«Όλα αυτά αποτελούν ένα σκληρό μνημόνιο, το οποίο ο κος Μητσοτάκης δε κρύβει», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε πως «αυτό που κρύβει επιμελώς είναι ότι το μνημόνιο αυτό της κοινωνικής διάλυσης, δε θα φέρει περισσότερα έσοδα στα ταμία, αλλά ελλείμματα».
Μάλιστα, κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι κοροϊδεύει και ψηφοθηρεί.
«Μας λέει, αν εγώ εφαρμόσω το πρόγραμμα του ΔΝΤ στην Ελλάδα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέτρεψε να εφαρμοστεί, ως αντάλλαγμα θα μου δώσουν χαμηλότερα πλεονάσματα από το 2021 και μετά.
Και έτσι θα αποφύγω το δημοσιονομικό εκτροχιασμό», συνέχισε ο κ. Τσίπρας και έθεσε τρία ερωτήματα.
Όπως είπε «ερώτημα πρώτο: Ποιος μιλάει για μικρότερα πλεονάσματα .
Ο πρώην Υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά η οποία είχε δεσμευτεί για πλεονάσματα 4,5% ως το 2030 και η υψηλότερη επίδοση που πέτυχε παρά τα 65 δις σκληρής λιτότητας που φόρτωσε στη πλάτη του ελληνικού λαού ήταν πλεόνασμα 0,2%.
Ποιός μιλάει και ποιος κάνει κριτική ;
Κάνει κριτική σε μια κυβέρνηση η οποία όχι μόνο διαπραγματεύτηκε και μείωσε δραστικά τους στόχους των πλεονασμάτων από 4,5 σε 3,5 αλλά πήρε και αναδιάρθρωση του χρέους που αυτοί δεν έθεταν καν στο τραπέζι.
Και απέναντι σε μια κυβέρνηση που κατάφερε να επιτύχει υπεραπόδοση άνω του 3,5% για τρία συναπτά έτη, χωρίς να προχωρήσει σε οριζόντια σαρωτικά μέτρα λιτότητας, όπως η προηγούμενη.
Ερώτημα δεύτερο: Αφού ο κ. Μητσοτάκης μας λέει ότι μπορεί να το πετύχει γιατί δεν το έκανε όταν ήταν κυβέρνηση.
Παρά τσάκισε τη μεσαία τάξη σε φόρους και εισφορές, χωρίς καν αποτέλεσμα.
Και ερώτημα τρίτο και κρισιμότερο :
Εγώ είμαι έτοιμος αύριο το πρωί, αφού η αντιπολίτευση που υπέγραψε για 4,5 ξαφνικά έχει μεγάλο πόνο για τα πλεονάσματα, να συμφωνήσουμε μαζί μια κοινή θέση απέναντι στους εταίρους μας και δανειστές μας για την ανάγκη περαιτέρω μείωσης.
Αρκεί να συμφωνήσουμε και τι θα κάνουμε το δημοσιονομικό περιθώριο που θα δημιουργηθεί».
Στο μόνο που θα συμφωνήσει, κατά τον κ.Τσίπρα, « είναι να βρεθούν πόροι για τη μαύρη τρύπα που θα δημιουργήσει η κατάρρευση της κοινωνικής ασφάλισης, το ασφαλιστικό Πινοσέτ και επαναφορά της φοροασυλίας του μεγάλου πλούτου, για να κάνει δηλαδή τα δωράκια που έχει ήδη υποσχεθεί στη φιλική του επιχειρηματική ελίτ».
Σημείωσε δε, πως οι Έλληνες γνωρίζουν καλά ότι αν κάποια κυβέρνηση είχε οφέλη στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για τους πολλούς, αυτή είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα καταλαβαίνει ότι αν θα υπάρξει μια κυβέρνηση που θα φέρει μεσα από τη συνέπεια και την αποτελεσματικότητα της, στο εγγύς μέλλον καλύτερα πλεονάσματα, αυτή πάλι θα είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που θα διαπραγματευτεί και πάλι προς όφελος των πολλών και όχι προς όφελος της ελιτ και της ολιγαρχίας.
Η Συμφωνία των Πρεσπών διαπέρασε οριζόντια όλα τα κόμματα - Η ΝΔ πέρασε στην ακροδεξιά
Αφού ανέφερε ότι «με τη ΝΔ έχουμε δύο απολύτως ανταγωνιστικά αντιπαραθετικά πολιτικά σχέδια», μίλησε για την πολιτική πραγματικότητα που διαμορφώθηκε μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία θέτει σαφέστατα και εκ νέου τις διαχωριστικές γραμμές και τα διλήμματα.
Όπως σημείωσε, το πολιτικό σκηνικό αναδιατάχθηκε και συνεχίζει να αναδιατάσσεται και «η Συμφωνία των Πρεσπών διαπέρασε οριζόντια όλα τα κόμματα» και «ανέδειξε μια σαφέστατη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον προοδευτικό πολιτικό κόσμο και στο πολιτικό προσωπικό της πιο βαθιάς συντήρησης και της αδράνειας».
Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, «οι πολιτικές μετατοπίσεις είναι απολύτως συνειδητές» , ενώ «ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ από άποψη πέρασαν στην ακροδεξιά και όχι από ανάγκη».
«Η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη αποτελεί υβρίδιο ακραίου νεοφιλελευθερισμού και ακραίας δεξιάς», επεσήμανε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας.
Κατά τον ίδιο, «σε αυτό το νέο αναδιαταγμένο πολιτικό σκηνικό από τη μία πλευρά του πολιτικού ανταγωνισμού βρίσκεται η αναβαπτισμένη νεοφιλελευθερη και ακραία δεξιά όλων των μορφών, με βασικό πόλο το μεταμορφωμένο κόμμα της ΝΔ» και «από την άλλη, είναι οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου».
Υπογράμμισε ότι η Αριστερά, της συλλογικής προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης, έχει στρατηγικό σχέδιο την εκπροσώπηση των πολλών και όχι των ελίτ.
Κρίσιμη μάχη για την Ευρώπη οι επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές
Οι επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές αποτελούν ίσως τη πιο κρίσιμη εκλογική και πολιτική μάχη για το μέλλον της Ευρώπης, από την ίδρυσή της, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι αποτελούν μια διογκούμενη απειλή για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα οι δυνάμεις του εθνικού απομονωτισμού, η ακροδεξιά, ο λαϊκισμός, το φάντασμα του νεοναζισμού και του φασισμού.
Όπως είπε, «είναι πια φανερό ότι συγκροτείται ένας ακραίος αντιευρωπαικός και ακροδεξιός πόλος που προσπαθεί να εμφανιστεί και ως κυρίαρχο αντισυστημικό ρεύμα», ενώ το βάρος της διατύπωσης μιας εναλλακτικής προοπτικής, έξω από τα πλαίσια των μέχρι σήμερα κυρίαρχων επιλογών στην Ευρώπη του νεοφιλελευθερισμού και της κυριαρχίας των τεχνοκρατών, πέφτει αποκλειστικά στις προοδευτικές δυνάμεις που ανήκουν στους ιστορικά όμορους πολιτικούς χώρους: στην Ευρωπαϊκή αριστερά, στη Σοσιαλδημοκρατία και στους Πράσινους.
Μάλιστα, τόνισε πως αυτή η πολιτική μάχη προϋποθέτει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων που μοιράζονται ένα κοινό όραμα μιας Ευρώπης η οποία πρέπει να αναδομηθεί στη βάση αρχών.
«Το πλαίσιο της μάχης των ευρωεκλογών είναι ξεκάθαρο», υπογράμμισε και προσθεσε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε η χώρα μας να γίνει το θετικό προοδευτικό αντιπαράδειγμα της Ευρώπης, μαζί με την Πορτογαλία και την Ισπανία και πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρόθυμα θα σταθεί απέναντι στις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς.
«Σας ζητώ λοιπόν με βάση το κυρίαρχο διακύβευμα σήμερα τόσο στη Ευρώπη όσο και στη χώρα μας να απευθύνουμε τολμηρό κάλεσμα συμπαράταξης ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών, σε όλες τις δυνάμεις, τα κόμματα, τις συλλογικότητες, τις προσωπικότητες και τους πολίτες που αναπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί και συμμερίζονται τις δικές μας ανησυχίες για την Ευρώπη αλλά και για το τόπο μας.
Τολμηρό κάλεσμα συμπόρευσης, συμπαράταξης και συνεργασίας.
Χωρίς ηγεμονισμούς και χωρίς αποκλεισμούς.
Για να βάλουμε φρένο στις δυνάμεις του σκότους.
Για να παλέψουμε από κοινού για μια Ευρώπη περισσότερης δημοκρατίας και κοινωνικής προστασίας», είπε χαρακτηριστικά.
Το 2019 η χώρα θα ξεμπερδέψει με το κακό της παρελθόν
Τέλος, ανέφερε ότι το 2018 ήταν η χρονιά που η Ελλάδα ξεμπέρδεψε με το μνημόνιο και το 2019 θα είναι η χρονιά που η χώρα θα ξεμπερδέψει με το κακό της παρελθόν, «η χρονιά που η Ελλάδα των πολλών θα γράψει στην πρώτη σελίδα του βιβλίου της νέας εποχής τις λέξεις: Προοπτική, δικαιοσύνη, δημιουργία».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών