«Το μήνυμα μου είναι ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει τη θετική έκπληξη τα επόμενα 2 με 3 χρόνια» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ σε συνέντευξη στο CNN
Το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει θετική έκπληξη τα επόμενα δύο με τρία χρόνια απηύθυνε μέσω του αμερικανικού CNN, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κάλεσε τους διεθνείς επενδυτές να εμπιστευτούν την Ελλάδα.
«Υπάρχει λόγος για να εμπιστευθεί κάποιος την Ελλάδα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή» δήλωσε χαρακτηριστικά και απηύθυνε κάλεσμα στους επιχειρηματίες να επαναφέρουν στην Ελλάδα τις καταθέσεις των εταιρειών τους που βρίσκονται σήμερα στο εξωτερικό για να στηρίξουν με αυτό τον τρόπο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
«Πιστεύω ότι υπάρχει περιθώριο να ενισχύσουμε τη ρευστότητα των τραπεζών, να επιστρέψουν οι καταθέσεις στην Ελλάδα.
Για παράδειγμα έχουμε 12 δισ. ευρώ καταθέσεις επιχειρήσεων που βρίσκονται σήμερα στο εξωτερικό. Και θα ήθελα να ενθαρρύνω την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα να υποστηρίξει την προσπάθειά μας επιστρέφοντας καταθέσεις των επιχειρήσεων τους στις ελληνικές τράπεζες» υποστήριξε.
«Πιεσμένοι οι Έλληνες»
Αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα, ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι «οι Έλληνες αισθάνονται απίστευτα πιεσμένοι από την πολιτική της υπερφορολόγησης που εφαρμόζει η κυβέρνηση» και αναλύει το σχέδιό του για τη δραστική μείωση των φόρων για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
«Οι επόμενες εκλογές θα είναι ένα σημαντικό πολιτικό ορόσημο.
Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που βίωσε το κόστος του λαϊκισμού και θα γίνει η πρώτη χώρα που θα εκλέξει μια κυβέρνηση που θα σφραγίσει την εποχή μετά το λαϊκισμό» τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης ενόψει της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης.
Το όραμα του για την Ελλάδα
Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε και το όραμα του για την Ελλάδα, κάνοντας λόγος για «ένα όραμα για ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.
Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω σε μια εποχή που η ανάπτυξη ωφελούσε μόνο τους επιχειρηματίες που είχαν τις κατάλληλες διασυνδέσεις».
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξηγεί ότι η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 20% αφορά κατεξοχήν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που σήμερα πλήττονται από υψηλούς φόρους και εισφορές, ενώ παράλληλα η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια θα δώσει ανάσα σε όλους τους Έλληνες και κυρίως στη μεσαία τάξη.
Η μείωση της φορολογίας θα λειτουργήσει επίσης «ως ένα κίνητρο που θα ενισχύει τις προοπτικές για παραγωγικές επενδύσεις» στα μάτια των διεθνών επενδυτών «οι οποίοι αποθαρρύνονται σήμερα από την υψηλή φορολογία».
Η πλήρης συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στο CNN
Εισαγωγή
Τζούλια Τσάτερλι: Μία χώρα που γνωρίζει καλά τι σημαίνει να διαπραγματεύεσαι με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Ελλάδα. Οι πολίτες της θα προσέλθουν στις κάλπες μέσα στο έτος και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλάει για τις αλλαγές που πιστεύει πως πρέπει να γίνουν. Πρόσφατα επισκέφθηκε τη Νέα Υόρκη και μου εξήγησε από πού αντλεί την αισιοδοξία του ότι θα είναι ο επόμενος νικητής των εκλογών.
-Καλώς ήρθατε στη Νέα Υόρκη, στο ιδανικό σκηνικό θα έλεγα, καθώς έχετε θέσει τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στο επίκεντρο της προεκλογικής σας καμπάνιας. Μιλήστε μας για το σχέδιό σας αν κερδίσετε τις επόμενες εκλογές.
-Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση. Οι επόμενες εκλογές θα αφορούν την οικονομία. Δυστυχώς οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας ήταν κατώτερες από τις δυνατότητές της τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η δική μου ατζέντα έχει ως στόχο να επαναφέρουμε την Ελλάδα στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης. Ανάπτυξη του 1% με 2% πολύ απλά δεν είναι αρκετή για τους Έλληνες πολίτες. Στοχεύουμε να πετύχουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν εξασφαλίσουμε σοβαρές επενδύσεις. Αυτό, όμως, απαιτεί μια διαφορετική φορολογική πολιτική, ένα πιο φιλικό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων και μια σταθερή κυβέρνηση που θα θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την ανάπτυξη της οικονομίας. Και αυτό θα επιδιώξω να κάνω πράξη.
-Ας μιλήσουμε για τους φόρους. Μιλάτε για σημαντική μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις καθώς και για μείωση των φόρων για τη μεσαία τάξη για την οποία υποστηρίζετε ότι την έχει απομυζήσει η κυβέρνηση Τσίπρα. Ποιό είναι το σχέδιό σας;
-Καταρχάς αυτό που συνέβη τα τελευταία χρόνια είναι ότι η παρούσα κυβέρνηση παρήγαγε υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα απ' ό,τι της είχε ζητηθεί. Και αυτό συνέβη γιατί υπερφορολόγησε συστηματικά και πολύ συνειδητά τη μεσαία τάξη. Εμείς θέλουμε να αντιστρέψουμε αυτές τις αυξήσεις κι έτσι η πρώτη μου προτεραιότητα θα είναι η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων σε βάθος διετίας από το 29% στο 20%. Παράλληλα θέλουμε να μειώσουμε τoν ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Αυτό θα βοηθήσει τη μεσαία τάξη, καθώς οι περισσότεροι Έλληνες είναι ιδιοκτήτες των σπιτιών τους και αισθάνονται αφόρητα πιεσμένοι εξαιτίας της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Οι μειώσεις φόρων έχουν έχουν ήδη υπολογιστεί, είναι πολύ προσεκτικά κοστολογημένες και μπορούμε να τις εφαρμόσουμε. Και υπάρχει και μια ευρύτερη συναίνεση μεταξύ των οικονομολόγων ότι η Ελλάδα πρέπει να μειώσει τους φόρους για να επιστρέψει στην ανάπτυξη.
-Το κόμμα του, η Νέα Δημοκρατία, είναι βέβαιο ότι θα δεχτεί κριτική γι’ αυτή τη δέσμευση. Θα κατηγορηθεί ότι θα μειώσει τους φόρους για να ευνοήσει «τους φίλους του». Τον ρώτησα αν μπορεί να αντικρούσει αυτή την κριτική. Αυτή είναι η απάντησή του:
-Το κάνω για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δυσκολεύονται πολύ. Οι φόροι στις επιχειρήσεις αφορούν όλους όσοι προσπαθούν να στήσουν μια επιχείρηση στην Ελλάδα. Θα το κάνω για τους νέους επιχειρηματίες που βλέπουν αυτή τη στιγμή για πρώτη φορά κάποιο φως στην άκρη του τούνελ αλλά συνεχίζουν να υποφέρουν από το υφιστάμενο φορολογικό καθεστώς. Και θα το κάνω και για τους ξένους επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Βλέπουν ότι υπάρχουν ευκαιρίες αλλά αποτρέπονται από την υψηλή φορολόγηση. Επομένως, όταν μιλάμε για τη μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις αυτό τελικά αφορά τους πάντες. Και βεβαίως η μείωση των φόρων στα ακίνητα αφορά όλους τους πολίτες. Το όραμά μου για την Ελλάδα είναι ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς. Γιατί δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω σε μια εποχή που η ανάπτυξη ωφελούσε μόνον ορισμένους επιχειρηματίες που είχαν τις κατάλληλες διασυνδέσεις. Και γι' αυτό προτείνω στις επιχειρήσεις μία πολύ ξεκάθαρη συμφωνία. Τους λέω: θέλω να μειώσω τους φόρους, και θέλω να βελτιώσω το ρυθμιστικό πλαίσιο. Αλλά αυτό που περιμένω από εσάς είναι να μεριμνάτε για τους εργαζόμενους σας, να είστε κοινωνικά υπεύθυνοι και να επιστρέψετε ένα μέρος από τις καταθέσεις των επιχειρήσεών σας στην Ελλάδα ώστε να ενισχυθεί το τραπεζικό σύστημα. Θεωρώ ότι αυτή είναι για όλους μια δίκαιη συμφωνία.
-Τι θα γίνει με τις τράπεζες; Διότι η δανειοδότηση των πολιτών, των επιχειρήσεων και των start-up για τις οποίες μιλήσατε, είναι το οξυγόνο της πραγματικής οικονομίας. Τι χρειάζεται για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τις τράπεζες;
-Γνωρίζουμε καλά ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι πολύ υψηλό. Και είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Έχει συντελεστεί κάποια πρόοδος από την παρούσα κυβέρνηση, αλλά θα έλεγα ότι ήρθε πολύ αργά και είναι πολύ μικρή. Επομένως χρειαζόμαστε εργαλεία που θα βοηθήσουν τις τράπεζες να απαλλαγούν από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για να επικεντρωθούν σε αυτό που πραγματικά πρέπει να κάνουν: να χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία. Δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει στο βαθμό που θα ήθελα. Αλλά πρέπει να δούμε συνολικά τον ισολογισμό των τραπεζών. Πιστεύω ότι υπάρχει περιθώριο να βελτιώσουμε την ρευστότητά τους, να επιστρέψουν καταθέσεις στην Ελλάδα. Για παράδειγμα υπάρχουν 12 δισ. ευρώ εταιρικών καταθέσεων που βρίσκονται σήμερα στο εξωτερικό. Θα ήθελα να ενθαρρύνω την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα να υποστηρίξει το στοίχημα της ανάπτυξης επιστρέφοντας τις εταιρικές καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες.
-Μια σημαντική πρόκληση για κάθε Έλληνα ηγέτη είναι να διατηρήσει και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Ρώτησα τον κ. Μητσοτάκη, ποιο είναι το μήνυμά του στους επενδυτές αυτή τη στιγμή.
-Το μήνυμα μου είναι ότι η Ελλάδα θα γίνει η θετική έκπληξη μέσα στα επόμενα 2 με 3 χρόνια. Το πρόβλημα της Ελλάδας ήταν πάντοτε πρωτίστως πολιτικό. Χρειάζεται να βρούμε μία λύση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Διότι έχουν ήδη ληφθεί δύσκολα μέτρα και βέβαια χρειάζεται να εφαρμόσουμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε για να πετύχουμε πραγματική ανάπτυξη. Επίσης, ξέρουμε πώς να προσελκύσουμε ξένα κεφάλαια στην Ελλάδα και είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να το πετύχουμε. Ξέρετε, θα ήθελα σε 2 με 3 χρόνια όσοι μας παρακολουθούν να κοιτάξουν πίσω και να πουν είτε “χαίρομαι που πίστεψα σε αυτή την ιστορία επιτυχίας” είτε “λυπάμαι που έχασα αυτή την ευκαιρία”. Γιατί ειλικρινά πιστεύω ότι η Ελλάδα θα είναι μια ευχάριστη έκπληξη τα επόμενα χρόνια μετά τις εκλογές.
-Να εμπιστευτούν δηλαδή εσάς και να εμπιστευτούν ταυτόχρονα την Ελλάδα.
-Ναι πιστεύω ότι υπάρχει λόγος για να εμπιστευθεί κάποιος την Ελλάδα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και θα κάνουμε πράξη αυτά που λέμε.
Επίλογος
Τζούλια Τσάτερλι: Αυτή τη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με διψήφια ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.
www.bankingnews.gr
«Υπάρχει λόγος για να εμπιστευθεί κάποιος την Ελλάδα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή» δήλωσε χαρακτηριστικά και απηύθυνε κάλεσμα στους επιχειρηματίες να επαναφέρουν στην Ελλάδα τις καταθέσεις των εταιρειών τους που βρίσκονται σήμερα στο εξωτερικό για να στηρίξουν με αυτό τον τρόπο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
«Πιστεύω ότι υπάρχει περιθώριο να ενισχύσουμε τη ρευστότητα των τραπεζών, να επιστρέψουν οι καταθέσεις στην Ελλάδα.
Για παράδειγμα έχουμε 12 δισ. ευρώ καταθέσεις επιχειρήσεων που βρίσκονται σήμερα στο εξωτερικό. Και θα ήθελα να ενθαρρύνω την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα να υποστηρίξει την προσπάθειά μας επιστρέφοντας καταθέσεις των επιχειρήσεων τους στις ελληνικές τράπεζες» υποστήριξε.
«Πιεσμένοι οι Έλληνες»
Αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα, ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι «οι Έλληνες αισθάνονται απίστευτα πιεσμένοι από την πολιτική της υπερφορολόγησης που εφαρμόζει η κυβέρνηση» και αναλύει το σχέδιό του για τη δραστική μείωση των φόρων για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
«Οι επόμενες εκλογές θα είναι ένα σημαντικό πολιτικό ορόσημο.
Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που βίωσε το κόστος του λαϊκισμού και θα γίνει η πρώτη χώρα που θα εκλέξει μια κυβέρνηση που θα σφραγίσει την εποχή μετά το λαϊκισμό» τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης ενόψει της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης.
Το όραμα του για την Ελλάδα
Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε και το όραμα του για την Ελλάδα, κάνοντας λόγος για «ένα όραμα για ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.
Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω σε μια εποχή που η ανάπτυξη ωφελούσε μόνο τους επιχειρηματίες που είχαν τις κατάλληλες διασυνδέσεις».
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξηγεί ότι η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 20% αφορά κατεξοχήν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που σήμερα πλήττονται από υψηλούς φόρους και εισφορές, ενώ παράλληλα η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια θα δώσει ανάσα σε όλους τους Έλληνες και κυρίως στη μεσαία τάξη.
Η μείωση της φορολογίας θα λειτουργήσει επίσης «ως ένα κίνητρο που θα ενισχύει τις προοπτικές για παραγωγικές επενδύσεις» στα μάτια των διεθνών επενδυτών «οι οποίοι αποθαρρύνονται σήμερα από την υψηλή φορολογία».
Η πλήρης συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στο CNN
Εισαγωγή
Τζούλια Τσάτερλι: Μία χώρα που γνωρίζει καλά τι σημαίνει να διαπραγματεύεσαι με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Ελλάδα. Οι πολίτες της θα προσέλθουν στις κάλπες μέσα στο έτος και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλάει για τις αλλαγές που πιστεύει πως πρέπει να γίνουν. Πρόσφατα επισκέφθηκε τη Νέα Υόρκη και μου εξήγησε από πού αντλεί την αισιοδοξία του ότι θα είναι ο επόμενος νικητής των εκλογών.
-Καλώς ήρθατε στη Νέα Υόρκη, στο ιδανικό σκηνικό θα έλεγα, καθώς έχετε θέσει τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στο επίκεντρο της προεκλογικής σας καμπάνιας. Μιλήστε μας για το σχέδιό σας αν κερδίσετε τις επόμενες εκλογές.
-Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση. Οι επόμενες εκλογές θα αφορούν την οικονομία. Δυστυχώς οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας ήταν κατώτερες από τις δυνατότητές της τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η δική μου ατζέντα έχει ως στόχο να επαναφέρουμε την Ελλάδα στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης. Ανάπτυξη του 1% με 2% πολύ απλά δεν είναι αρκετή για τους Έλληνες πολίτες. Στοχεύουμε να πετύχουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν εξασφαλίσουμε σοβαρές επενδύσεις. Αυτό, όμως, απαιτεί μια διαφορετική φορολογική πολιτική, ένα πιο φιλικό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων και μια σταθερή κυβέρνηση που θα θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την ανάπτυξη της οικονομίας. Και αυτό θα επιδιώξω να κάνω πράξη.
-Ας μιλήσουμε για τους φόρους. Μιλάτε για σημαντική μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις καθώς και για μείωση των φόρων για τη μεσαία τάξη για την οποία υποστηρίζετε ότι την έχει απομυζήσει η κυβέρνηση Τσίπρα. Ποιό είναι το σχέδιό σας;
-Καταρχάς αυτό που συνέβη τα τελευταία χρόνια είναι ότι η παρούσα κυβέρνηση παρήγαγε υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα απ' ό,τι της είχε ζητηθεί. Και αυτό συνέβη γιατί υπερφορολόγησε συστηματικά και πολύ συνειδητά τη μεσαία τάξη. Εμείς θέλουμε να αντιστρέψουμε αυτές τις αυξήσεις κι έτσι η πρώτη μου προτεραιότητα θα είναι η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων σε βάθος διετίας από το 29% στο 20%. Παράλληλα θέλουμε να μειώσουμε τoν ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Αυτό θα βοηθήσει τη μεσαία τάξη, καθώς οι περισσότεροι Έλληνες είναι ιδιοκτήτες των σπιτιών τους και αισθάνονται αφόρητα πιεσμένοι εξαιτίας της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Οι μειώσεις φόρων έχουν έχουν ήδη υπολογιστεί, είναι πολύ προσεκτικά κοστολογημένες και μπορούμε να τις εφαρμόσουμε. Και υπάρχει και μια ευρύτερη συναίνεση μεταξύ των οικονομολόγων ότι η Ελλάδα πρέπει να μειώσει τους φόρους για να επιστρέψει στην ανάπτυξη.
-Το κόμμα του, η Νέα Δημοκρατία, είναι βέβαιο ότι θα δεχτεί κριτική γι’ αυτή τη δέσμευση. Θα κατηγορηθεί ότι θα μειώσει τους φόρους για να ευνοήσει «τους φίλους του». Τον ρώτησα αν μπορεί να αντικρούσει αυτή την κριτική. Αυτή είναι η απάντησή του:
-Το κάνω για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δυσκολεύονται πολύ. Οι φόροι στις επιχειρήσεις αφορούν όλους όσοι προσπαθούν να στήσουν μια επιχείρηση στην Ελλάδα. Θα το κάνω για τους νέους επιχειρηματίες που βλέπουν αυτή τη στιγμή για πρώτη φορά κάποιο φως στην άκρη του τούνελ αλλά συνεχίζουν να υποφέρουν από το υφιστάμενο φορολογικό καθεστώς. Και θα το κάνω και για τους ξένους επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Βλέπουν ότι υπάρχουν ευκαιρίες αλλά αποτρέπονται από την υψηλή φορολόγηση. Επομένως, όταν μιλάμε για τη μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις αυτό τελικά αφορά τους πάντες. Και βεβαίως η μείωση των φόρων στα ακίνητα αφορά όλους τους πολίτες. Το όραμά μου για την Ελλάδα είναι ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς. Γιατί δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω σε μια εποχή που η ανάπτυξη ωφελούσε μόνον ορισμένους επιχειρηματίες που είχαν τις κατάλληλες διασυνδέσεις. Και γι' αυτό προτείνω στις επιχειρήσεις μία πολύ ξεκάθαρη συμφωνία. Τους λέω: θέλω να μειώσω τους φόρους, και θέλω να βελτιώσω το ρυθμιστικό πλαίσιο. Αλλά αυτό που περιμένω από εσάς είναι να μεριμνάτε για τους εργαζόμενους σας, να είστε κοινωνικά υπεύθυνοι και να επιστρέψετε ένα μέρος από τις καταθέσεις των επιχειρήσεών σας στην Ελλάδα ώστε να ενισχυθεί το τραπεζικό σύστημα. Θεωρώ ότι αυτή είναι για όλους μια δίκαιη συμφωνία.
-Τι θα γίνει με τις τράπεζες; Διότι η δανειοδότηση των πολιτών, των επιχειρήσεων και των start-up για τις οποίες μιλήσατε, είναι το οξυγόνο της πραγματικής οικονομίας. Τι χρειάζεται για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τις τράπεζες;
-Γνωρίζουμε καλά ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι πολύ υψηλό. Και είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Έχει συντελεστεί κάποια πρόοδος από την παρούσα κυβέρνηση, αλλά θα έλεγα ότι ήρθε πολύ αργά και είναι πολύ μικρή. Επομένως χρειαζόμαστε εργαλεία που θα βοηθήσουν τις τράπεζες να απαλλαγούν από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για να επικεντρωθούν σε αυτό που πραγματικά πρέπει να κάνουν: να χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία. Δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει στο βαθμό που θα ήθελα. Αλλά πρέπει να δούμε συνολικά τον ισολογισμό των τραπεζών. Πιστεύω ότι υπάρχει περιθώριο να βελτιώσουμε την ρευστότητά τους, να επιστρέψουν καταθέσεις στην Ελλάδα. Για παράδειγμα υπάρχουν 12 δισ. ευρώ εταιρικών καταθέσεων που βρίσκονται σήμερα στο εξωτερικό. Θα ήθελα να ενθαρρύνω την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα να υποστηρίξει το στοίχημα της ανάπτυξης επιστρέφοντας τις εταιρικές καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες.
-Μια σημαντική πρόκληση για κάθε Έλληνα ηγέτη είναι να διατηρήσει και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Ρώτησα τον κ. Μητσοτάκη, ποιο είναι το μήνυμά του στους επενδυτές αυτή τη στιγμή.
-Το μήνυμα μου είναι ότι η Ελλάδα θα γίνει η θετική έκπληξη μέσα στα επόμενα 2 με 3 χρόνια. Το πρόβλημα της Ελλάδας ήταν πάντοτε πρωτίστως πολιτικό. Χρειάζεται να βρούμε μία λύση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Διότι έχουν ήδη ληφθεί δύσκολα μέτρα και βέβαια χρειάζεται να εφαρμόσουμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε για να πετύχουμε πραγματική ανάπτυξη. Επίσης, ξέρουμε πώς να προσελκύσουμε ξένα κεφάλαια στην Ελλάδα και είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να το πετύχουμε. Ξέρετε, θα ήθελα σε 2 με 3 χρόνια όσοι μας παρακολουθούν να κοιτάξουν πίσω και να πουν είτε “χαίρομαι που πίστεψα σε αυτή την ιστορία επιτυχίας” είτε “λυπάμαι που έχασα αυτή την ευκαιρία”. Γιατί ειλικρινά πιστεύω ότι η Ελλάδα θα είναι μια ευχάριστη έκπληξη τα επόμενα χρόνια μετά τις εκλογές.
-Να εμπιστευτούν δηλαδή εσάς και να εμπιστευτούν ταυτόχρονα την Ελλάδα.
-Ναι πιστεύω ότι υπάρχει λόγος για να εμπιστευθεί κάποιος την Ελλάδα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και θα κάνουμε πράξη αυτά που λέμε.
Επίλογος
Τζούλια Τσάτερλι: Αυτή τη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με διψήφια ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών